Orta Karadeniz’in en kalabalık şehri olan Samsun, Türkiye’nin de en gelişmiş kentlerinden birisidir. 17 farklı ilçesi bulunan şehrin, kuruluşu ise Osmanlı İmparatorluğu’na dayanmaktadır.
Samsun’dan önce Amisos olarak anılan bölge, doğal güzellikleri sayesinde 7.000 yıldır yerleşim yeri olarak kullanılmaktadır. Kızılırmak’ın ve Yeşilırmak’ın varlığı, şehrin çehresini değiştirmektedir. Verimli toprakları ve stratejik konumu sayesinde, Hititler, Persliler, Makedonya, Osmanlı, Roma gibi onlarca farklı büyük devletin daima ilgisini çekmiştir.
Günübirlik eğlenceleriniz için uygun fiyatları ile sizi mutlu edecek oteller için Samsun otel fiyatları sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.
Samsun Hayvanat Bahçesi
Samsun Hayvanat Bahçesi Girişi
Samsun’un merkez ilçelerinden olan İlkadım’da yer alan Samsun Hayvanat Bahçesi, büyükşehir belediyesi tarafından işletilmektedir. Karadeniz Bölgesi’nin en büyük hayvanat bahçesi olan Samsun Hayvanat Bahçesi’nde 50’ye yakın tür bulunmaktadır. Toplam hayvan nüfusunun da 200 olduğu işletmede, hayvanların birçoğu vahşi ve yırtıcıdır.
Toplamda 380 dönümlük bir araziyi kaplayan hayvanat bahçesi, 2005 yılından bu yana Samsun ve bölge halkına hizmet vermektedir. Günümüze kadar 2 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırladığı bilinmektedir.
İstasyon Mahallesi sınırları içerisinde bulunan hayvanat bahçesi, Fuar Caddesi üzerinde konumlanmaktadır. Yapay bir gölde barındıran Sevgi Park’ın hemen yanında kalan bu büyük alan, il otogarına 5 kilometre ve havaalanına da 22 kilometre mesafede bulunmaktadır. Samsun’un neredeyse tüm şehir içi dolmuş ve otobüsleri yanından geçmektedir.
Samsun Hayvanat Bahçesi, hafta içi ve hafta sonu günlerde 23:30’a kadar hizmet vermektedir. Öğrencilerin girişi 1 TL, yetişkinlerin ise 2 TL’dir.
Samsun'da birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerlerde keyifli vakit geçirmek için Samsun gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.
Ladik Gölü
Ladik Gölü
Samsun’un simge alanlarından bir tanesi olan Ladik Gölü, toplamda 870 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Son yıllarda çekilme tehlikesi ile karşı karşıya kalan göl üzerinde, küçük adacıklar bulunmaktadır.
Turizm potansiyeli açısından çok önemli olan bu göl, SİT alanı olarak ilan edilmiş olup, çevresinde yapılaşmaya izin verilmemektedir. Gölün doğal güzelliği yanı sıra, çevresi de ormanlık alanlar ile doludur. Bu sayede gölde vakit geçiren ziyaretçileri, muhteşem bir orman ve dağ manzarası karşılamaktadır. Ladik Gölü’nde tatlı su levreği, turna balığı ve tahta balığı bulunmaktadır.
Sörf ve yelken yapmanın da mümkün olduğu Ladik Gölü, spor turizmi içinde potansiyel taşımaktadır. Samsun ilçe merkezinden 1 saatlik uzaklıkta bulunan göl, şehrin hem dinlence hem de eğlence alanlarından bir tanesidir.
Çağlayan Şelalesi
Çağlayan Şelalesi
Tıpkı adındaki gibi bir Çağlayan ortasından çıkan şelale, çevresinde de birçok küçük şelaleye komşuluk yapmaktadır. Salıpazarı’nda bulunan bu doğal güzellik, Çağlayan Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şelalelerin en büyük özelliği ise çok hızlı akmalarından dolayı, aşındırıcı güce sahip olmalarıdır.
Bu doğrultuda şelale suları, zamanla düştüğü yerin yapısını da değiştirmiştir. Şelale sularının düştüğü yerlerde, geniş ve derin çukurlar bulunmaktadır. Salıpazarı İlçesi, Samsun merkeze 60 kilometre uzaklıktadır. Samsun şehir otogarından, 20 – 25 TL maliyet ile 1.5 saat içerisinde otobüsler ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti
Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti
Samsun’un en ilgi çekici doğal güzelliği olan Kuş Cenneti, 56.000 hektar genişliğindedir. 20’den fazla göle sahip olan bu doğal cennette, 1000’den fazla kuş türü yaşamını sürdürmektedir. Bazı kuşlar bölgeyi evi olarak benimsemişken, bazıları da göç yolları üzerindeki bir dinlenme alanı olarak kullanmaktadır.
Yaban hayatı geliştirme sahası olarak ilan edilen ve koruma altına alınan bu doğal cennet, Bafra, Ondokuzmayıs ve Alaçam ilçelerinin sınırlarına girmektedir. Dünyada eşi benzeri çok az olan bu doğal cennet, yüzlerce farklı kuş türünün doğal göç yolu üzerinde bulunmaktadır. Bu kuşlardan birçoğu, üremek için de bölgeyi tercih etmektedir.
Kuş Cenneti’nde bulunan 460 farklı tür, ilk kez burada bulunmuş ve yine burada isimlendirilmiştir. 1100 adet kuş türünün bulunduğu deltadaki kuşların 150 kadarı sadece Kızılırmak Deltası’nda üremektedir.
Dünya’da nesli tükenmek üzere olan birçok kuş türü, burada tekrar yaşam fırsatı bulabilmiştir. Delta bölgesinde Yılkı Atları, manda, leylek gibi birçok hayvan türü de bulunmaktadır.
Ziyaretçiler özel kameralar ve ekranlar sayesinde bu hayvanları doğal hayatlarında izleyebilmektedir. Adeta canlı bir belgesel keyfi sunan deltada onlarca farklı kamera mevcuttur. Konuklar sadece kuş izlemekle yetinmeyip, trekking ve kano gibi aktivitelere de katılabilmektedir. Deltanın kuş gözlemciliği için en verimli zamanları güneşin doğduğu saatlerdir.
Samsun şehir merkezine 1 saatlik mesafede bulunan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ne, Bafra ilçe merkezinden dolmuşlar da kalkmaktadır. Bu doğal güzelliğe giriş yapmak tamamen ücretsizdir.
Samsun'da muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Samsun gezi rehberine uğramayı unutmayın.
Sevgi Gölü
Sevgi Gölü
Samsun’un merkezinde bulunan Sevgi Gölü, Samsun halkının hafta sonlarında akın ettikleri bir yaşam merkezidir. Yapay bir şekilde oluşturulan gölde, ailelerin vakit geçirmesi için kamelyalar bulunmaktadır. Göl içerisinde gezinti yapan kuğuların oluşturduğu doğal manzara eşliğinde kahvaltı yapılabilecek veya yemek yenilebilecek kafeler de mevcuttur.
Işıklandırmalar sayesinde akşam saatlerinde de oldukça güzel olan Sevgi Gölü, çevresinde doğal yürüyüş alanları da bulundurmaktadır. Girişinin tamamen ücretsiz olduğu göl, piknik alanlarına da sahiptir.
Samsun’un kalbinde bulunması nedeni ile ulaşımın rahat olduğu Sevgi Gölü çevresinde, özel araçların park edebileceği ücretsiz alanlar da bulunmaktadır.
Akdağ
Akdağ
Ladik İlçesi’nin eteklerinde bulunduğu Akdağ, 1800 metre yüksekliğindedir. Kış ayları boyunca bembeyaz olan dağ, bu özelliğini adına da yansıtmıştır. Ladik İlçesi’ne önemli bir turizm potansiyeli olarak kazandırılan dağ, kış aylarında kayak merkezi ve yaz aylarında da yayla şenlikleri ile adını duyurmaktadır.
Kayak merkezi, Ladik ilçe merkezinde bulunmaktadır. Merkezden uzanan birkaç kilometrelik yol sonrasında, kayak merkezine rahatlıkla ulaşılabilmektedir. Akdağ’ın zirvesinde ise ziyaretçileri muhteşem Ladik Ovası ve Ladik Gölü manzarası beklemektedir. Bölgede şimdilik tek bir kayak oteli mevcuttur. Bu nedenle hafta sonlarında yoğunluk olmaktadır. Telesiyejler ile Akdağ’ın zirvesine çıkmak 10 dakika sürmektedir. Telesiyejin uzunluğu 1500 metredir.
Ailelerin yoğun talep gösterdiği Akdağ, yılın her mevsiminde güzel vakit geçirilecek bir doğal merkezdir.
Samsun'da bir çok eğlenceli aktiviteler ile yüzünüzü güldürecek oteller için Samsun tatil otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Samsun Sahilleri
Samsun Sahilleri
Samsun’un yaz turizminin yoğunlaştığı bölgesi, merkez ilçesi olan Atakum’dur. Samsun’un kendi sahillerinde yüzmek, limanlardan dolayı mümkün olmadığı için yaz turizmi Atakum’a kaymıştır. Atakum’un 20 kilometrelik kesintisiz sahillerinin birçoğunda Mavi Bayrak Sertifikalı plajlar bulunmaktadır. Karadeniz’in hırçın sularının aktivitesi, Atakum sahillerinde görülmemektedir. Tıpkı plajlar gibi, sığ sular da yüzmek için çok elverişlidir.
Atakum sahilleri, Samsun’un gece hayatının da yoğun şekilde yaşandığı en hareketli noktası haline gelmiştir. Yaz mevsiminde nüfusu yarım milyona yaklaşan bölge, bunu Karadeniz’in en büyük sahil şeridi sayesinde yapabilmektedir.
Yüzme aktivitelerine ek olarak Samsun sahilleri boyunca birçok alışveriş merkezi, restoran ve kafe de bulunmaktadır. Bu sayede, Samsun’a yüzmek için gelen misafirler, sahilden uzaklaşmadan yeme-içme ve alışveriş imkanlarından faydalanabilmektedir.
Akşam saatlerinde de eğlence mekanları ve balıkçıları ile hareketli olan Samsun sahillerinde, belediye tarafından işletilen uygun fiyatlı sosyal tesis bulunmaktadır. Samsun Sahili’nde balıkçılık da yapılabilmektedir. Bireysel balıkçılar Yat Limanı Bölgesi’ni tercih etmektedir.
Kunduz Ormanları
Kunduz Ormanları
Dağ turizmi için en ideal bölgelerden birisi olan Kunduz Ormanları, Kunduz Dağı’nın eteklerinde konumlanmıştır. Halk arasında Kunduz Yaylası ismi ile de bilinmektedir. Yaz aylarının sıcaklarından bunalan Samsun halkı, özellikle tatil günlerinde kendilerini bu ormanın gölgelik alanlarına atmaktadır. Çok sık ağaçlar ile kaplanmış Kunduz Ormanları, piknik yapmak için ideal bir ortam oluşturmaktadır.
Vezirköprü İlçesi sınırları içinde bulunan Kunduz Dağı, Samsun’un güneybatısında kalmaktadır. Vezirköprü merkezinden 50 kilometre uzaklıkta olan bölgeye, asfalt yol ulaşımı bulunmaktadır. Samsun’dan bölgeye ulaşım ise 2 saate kadar sürebilmektedir. Bölgeye en yakın yerleşim alanı ise Havza merkezdir.
Kunduz Ormanları içerisinden Soğuksu Deresi geçmektedir. Bu derenin çevresinde, çadırların kurulabileceği uygun alanlar bulunmaktadır. Bölgede konaklama imkanları gelişmemiş olsa da ormanlık alan içerisindeki yayla evlerinde kısa süreli konaklama yapılabilmektedir. Bölgenin yerlileri, ziyaretçilere yörenin meşhur ayranından ikram etmektedir.
Gölalan Şelaleleri
Gölalan Şelaleleri
Karadeniz’in en büyük turizm potansiyeline sahip şehri olan Samsun, doğal güzellikleri ile dikkat çekmektedir. Bu doğal güzelliklerden bir tanesi de Canik Bölgesi’nde bulunan Gölalan Şelaleleri’dir. Samsun’un merkez ilçelerinden birisi olan Canik’in, Gölalan Köyü içerisinde bulunan bu şelaleler, şehir merkezine 18 kilometre mesafede bulunmaktadır.
Doğal güzellikleri ile meşhur olan köy, mavinin ve yeşilin her tonunu ziyaretçilerine sunmaktadır. Canik Dağları’nın eteklerindeki bu doğal güzelliklere, Mert Irmağı’nın bir kolu olan Akçay suyu sebep olmaktadır.
Köye en yakın şelale 5 metre yükseklikten düşerken, biraz daha ileride olan şelale 10 metrelik yükseklikten düşmektedir. Bölgede daha küçük şelaleler ve şelalelerin oluşturduğu küçük göletler de bulunmaktadır. Adeta bir su cenneti olan bölge, henüz çok az kişi tarafından bilindiği için genelde tenhadır. Şelalelerin en aktif olduğu dönem, ilkbahar mevsimidir.
Samsun il merkezine 40 dakika mesafede bulunan Gölalan Şelaleleri, Üçpınar Mahallesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Kendi ile aynı adı taşıyan köyde bulunan bu doğal güzelliklere, Samsun-Asarcık karayolu kullanılarak ulaşılabilmektedir.
Karacaören Şelalesi
Karacaören Şelalesi
Yine Salıpazarı İlçesi’nde bulunan bir şelale olan Karacaören, Çağlayan Şelalesine göre çok daha uzun bir doğal güzelliktir. Çevresinde ormanlık alanlar ve fındık ağaçları bulunan şelale, tam 92 metre yükseklikten düşmektedir.
Salıpazarı ilçe merkezine 11 km, Samsun şehir merkezine 60 km mesafede bulunan şelalelerin çevresinde fındık ağaçlarına ek olarak Kayın, Kızılağaç, Kestane, Taflan ve Gürgen gibi Karadeniz bitki türlerine uygun ağaçlar da bulunmaktadır.
Samsun’un ekoturizmi açısından önemli bir değer olan şelaleler, halkın özellikle tatillerde, yoğun bir şekilde akın ettiği yaşam alanlarından birisi haline dönüşmüştür.
Samsun'da lüks mekanları ile açık büfe imkanları sağlayan ve bir çok aktivelere imkan veren Samsun 5 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Galeriç Ormanı
Galeriç Ormanı
Kızılırmak Deltası’nın yakınında bulunan Galeriç Ormanı, Türkiye’de çok nadir bulunan su basar ormanlardan bir tanesidir. Ormanda tıpkı Kızılırmak Deltası gibi çok sayıda kuş türü hayatını sürdürmektedir. Tespit edilen 35 farklı kuş türünün, ormanda kuluçkaya yattığı bilinmektedir.
Yaban hayatının doğal bir şekilde işlediği ormanın en dikkat çeken yönü elbette su basar ormanı olmasıdır. İlkbahar aylarında tabanı tamamen suyla kaplanan orman, bu açıdan turizm adına önemli bir değerdir. Dünya’nın birçok noktasından gelen bilim adamları, Galeriç Ormanı’nda güncel araştırmalarına devam etmektedir. Bölge halk arasında yörükler olarak da bilinmektedir.