Samsun Tarihi Yerleri

Orta Karadeniz Bölgesi’nin adeta merkezi konumundaki Samsun’un tarihi, Eski Taş Çağı’na kadar dayanmaktadır. Bölgedeki ilk yerleşimlerin, günümüzden 7 bin yıl önceye kadar gittiği bilinmektedir. Bu tarih elbette sadece yerleşik hayata geçmiş toplumların bıraktığı izler için geçerlidir. Bölgedeki ilk insan izleri ise milattan önce 60.000 yılına kadar uzanmaktadır.

Samsun’a ilk gelen topluluğun Kaşkalar olduğu bilinmektedir. Bu topluluktan sonra bölgeye gelen ilk düzenli medeniyet ise milattan önce 11. asırda Samsun’a yerleşen Hititlerdir. Hititlerin buradan çıkarak, Anadolu’ya hükmettikleri tahmin edilmektedir. Hititler sonrasında ise bölge Pers Hakimiyeti’ne girmiştir. Perslerden sonra bu verimli topraklar Makedonya, Pontus, Roma, Bizans, Ceneviz, Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin kontrolüne girmiştir.

Samsun, 1428’den beri kesintisiz Türk toprağı olarak günümüze kadar gelmiştir. 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Paşa’nın bu topraklara adım atması ile beraber, devletimizin kahramanlık hikayesi de yazılmaya başlanmıştır. Bu nedenle tüm Türkiye’de olduğu gibi 19 Mayıs’ta, Samsun şehri genelinde coşkulu kutlamalar yapılmaktadır. Binlerce yıllık tarihi boyunca onlarca büyük medeniyete ev sahipliği yapmış olan Samsun’da, gezilip görülmeye değer birçok tarihi mekan bulunmaktadır.

Gezilecek yerlere yakın, açık büfe imkanları ile herkese hitap edecek mükemmel dizaynlı oteller için Samsun otelleri fiyat sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Samsun Kent Müzesi

Samsun Kent Müzesi Samsun Kent Müzesi

Samsun’un merkez ilçelerinden olan İlkadım ilçesinde bulunan Samsun Kent Müzesi, ziyaretçilerine kapılarını 2013 yılında açmıştır. Samsun’un birçok tarihi ve kültürel birikimini, bünyesindeki belge ve malzemeler ile yansıtan müzede, kent halkının asırlardır yaşadığı hayat ile ilgili bilgi edinmek mümkündür.

Müze toplamda 7 farklı bölümden oluşmaktadır. Müzenin giriş bölümünde kentin kronolojik tarihine ek olarak Kurtuluş Savaşı dönemine ait eserler de bulunmaktadır.

B1 olarak adlandırılan ilk bölümde ise bölgede yaşanan afetlerin izini taşıyan eşya ve belgeler mevcuttur. Ayrıca müze binasının da tarihi geçmişi, bu bölümde görülebilmektedir. İkinci bölümde Cumhuriyet Dönemi ve ağırlıklı olarak Atatürk ile ilgili, belge ve eşyalar bulunmaktadır.

Müzenin üçüncü bölümünde Samsun’un yakın ve uzak tarihindeki mimari gelişmeleri anlayabileceğimiz, yapı örnekleri bulunmaktadır. Dördüncü bölümde heykeller, beşinci bölümde şehrin spor tarihi ve coğrafi yapısı, son bölümde ise sanat ve yemek kültürüne dair eserler bulunmaktadır. Ayrıca bu bölümde, kentin evlenme geleneklerini de gözler önüne seren heykeller mevcuttur.

İlkadım İlçesi’nin Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan müze, hafta içi her gün 17.00’a kadar hizmet vermektedir. Müzede ziyaretçilere rehberler eşlik etmektedir. 

Tatilinizi bir adım yukarı taşımak için gezmeniz gereken yerleri listeledik. Samsun'da gezilecek yerler yazımızı kontrol etmeyi unutmayın.


Göğceli Camii

Göğceli Camii Göğceli Camii

Tek bir çivi veya metal dahi kullanılmadan inşa edilen Göğceli Camii, Türk ve Dünya mimari tarihi açısından önemli bir konumdadır. Samsun’un Çarşamba ilçesinde bulunan yapı, günümüzden 8 asır önce inşa edilmiştir. Mimari açıdan çok değerli bir eser olan Göğceli Camii yapımında kullanılan teknik, günümüz modern mimarisinde depreme karşı dayanıklı yapılar inşa edilirken de kullanılmaktadır.

Selçuklu Dönemi’ne ait olan ibadethane, sadece ahşap kullanılarak inşa edilmiştir. Camiyi kimin yaptırdığı tam olarak belli olmasa da, isminin anlamı göç edenlerdir. O nedenle, göç eden bir kavim veya beyliğin eseri olabileceği tahmin edilmektedir. Caminin yapımında ağırlıklı olarak kestane ağacı kullanılmıştır. Cami en son olarak 2007 yılında kapsamlı bir yenilenme çalışmasından geçmiştir.

Türk-İslam mimarisinin en güzel örneklerinden birisi olan cami, Çarşamba İlçesi’nin Canlı Mahallesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Özel aracı ile gelecek ziyaretçilerin, Samsun-Ordu karayolunu takip ettikten sonra Temel Caddesi’ne sapmaları yeterli olacaktır.


Samsun Gazi Müzesi

Samsun Gazi Müzesi Samsun Gazi Müzesi

Samsun’daki en önemli tarihi mekanlardan birisi de, Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak bastıktan sonra konakladığı yer olan Gazi Müzesi’dir. Samsun’un merkez ilçesi olan İlkadım’da bulunan müze, Mecidiye Caddesi üzerinde konuşlanmıştır. Önceleri otel olarak hizmet veren yapı, 1940 yılında restore edilerek Türk Milleti’ne müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Günümüzde müze olarak kullanılan bina, 1902 yılında Mantıka Palas Oteli olarak inşa edilmiş ve hizmete açılmıştır. Gazi Mustafa Kemal’in Samsun’a geleceği haber alındığı için de otel onun hizmetine sunulmuştur. Samsun’a iner inmez otele giriş yapan Atatürk, daha sonra milli mücadele planlarını yapmak için stratejik bir konumda olan Havza ilçesine geçiş yapmıştır. Atatürk, ülkeyi kurtarıp Cumhuriyet’i ilan ettikten sonra 2 kez daha bu otelde konaklamıştır.

Müze içerisinde Mustafa Kemal’in yatak odası ve toplantıları için kullandığı alan korunmuştur. Atatürk’ün kişisel eşyaları da müzede bulunmaktadır. Gazi Müzesi’nin en dikkat çeken eserleri arasında ise Nutuk’un Osmanlıca yazılmış aslının örneğidir. 

Samsun şehir merkezinde bulunması nedeni ile 5 dakikalık bir yürüyüş ile ulaşılabilen Gazi Müzesi, Cumhuriyet Meydanı Tramvay durağına yakındır.


Onur Anıtı ve Atatürk Parkı

Onur Anıtı ve Atatürk Parkı Onur Anıtı ve Atatürk Parkı

Samsun merkezde yapılan Onur Anıtı, Avusturyalı heykeltıraş Heinz Kreppel tarafından 3 senede tamamlanmıştır. Atatürk’ün adına inşa edilmiş Atatürk Parkı’nın ortasında bulunan anıt, paşanın 19 Mayıs’ta Samsun’a inişini simgelenmiştir. 

Heykel taşının 4 bir tarafında, 1919’un ruhunu yansıtan çeşitli yazılar bulunmaktadır. Ayrıca heykel, büyüklüğü ve denge özellikleri bakımından, dünya heykelcilik tarihinin önemli eserlerinden bir tanesidir.

Atatürk Parkı ise manolya ağaçları ve palmiyeler ile çevrelenmiş bir alandır. Çok çeşitli çiçekler ve havuzların da bulunması, Atatürk Parkı’nı aileler için gezilesi bir bölge kılmaktadır. Bölge Cumhuriyet öncesinde mezarlık olarak kullanılırken, 1924’te parka çevrilmiştir. 

Yerli ve yabancı bütün turistler, bu eşsiz heykel ve güzel parkta fotoğraf çektirmek için sıraya girmektedir. Profesyonel fotoğraf isteyen ziyaretçiler ise bölgede hizmet veren seyyar fotoğrafçılardan faydalanabilmektedir.

Samsun'da binlerce yıllık tarihi yerler ile sizi geçmişe götürecek yerler için Samsun gezi rehberi sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Mater Dolorosa Katolik Kilisesi

Samsun’un merkez ilçelerinden olan İlkadım sınırları içerisinde bulunan Mater Dolorosa Katolik Kilisesi, 5. Murat tarafından Katolik Osmanlı vatandaşlarının daha rahat ibadet edebilmesi amacı ile 1845 yılında inşa ettirilmiştir.

Kilisenin bağlı olduğu ana kilise ise Roma Katolik Kilisesi’dir. Yıllar boyu Samsun’daki Katolik Hristiyanlar için hizmet veren ibadet yeri, Bakanlık tarafından birinci dereceden sit alanı olarak ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır. Bugün sadece Hristiyanların değil herkesin ziyaretine açık olan yapı, Osmanlı Dönemi’ni yakından tanımak isteyenler için önemli bir eserdir.

Kadıköy Mahallesi, Ahmet Yesevi Sokağında bulunan kilise, Samsun’un merkezine yürüme mesafesindedir.


Amazon Heykeli

Amazon Heykeli Amazon Heykeli

Samsun il merkezinin en ilgi çekici alanlarından birisi olan Batı Park, Amazon Heykeline de ev sahipliği yapmaktadır. Amazon Adası üzerinde bulunan heykel, Amazon Kadınları’nı anlatan proje kapsamında inşa edilmiştir.

Adaya köprüler ile ulaşım mümkündür. Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan heykel 12 metre uzunluğuna ve 4 metre genişliğe sahiptir. Heykelin teması ise savaşçı kadın figürüdür. Heykelin elinde kalkan ve mızrak bulunmaktadır. 

Heykelin iki tarafında bulunan Aslan heykelleri de bir o kadar ilgi çekicidir. Aslan heykellerinin en dikkat çeken yönü ise içine girebiliyor olunmasıdır. Aslanların içine girdikten sonra merdiven yolu ile ağızlarına çıkılabilmekte ve muhteşem deniz manzarasının keyfi çıkarılabilmektedir.

Amazon Adası, Baruthane Bölgesi’nde yer almaktadır. Samsun Merkez’e giden tüm dolmuş ve otobüslere ek olarak, tramvay da adananın tam önünden geçmektedir. Heykeller çok büyük oldukları için Samsun’un birçok alanında görülebilmektedir.

Amazon Adası’nın giriş ücreti, herkesin faydalanması için sembolik bir rakam olan 1 TL olarak belirlenmiştir. Ada içerisinde yeme-içme imkanı tanıyan ve belediye tarafından işletilen bir kafeterya da bulunmaktadır.

Samsun'da gezilecek yerlere yakın uygun fiyatlı konaklama seçenekleri için Samsun apart oteller sayfasından birini tercih edebilirsiniz.


Samsun Büyük Camii

Samsun Büyük Camii Samsun Büyük Camii

14. yüzyılın başlarında Hıdır Bey tarafından inşa ettirilen Büyük Camii, Samsun merkezdeki Kale Mahallesi’nde bulunmaktadır. Meşhur Saathane Meydanı’na çok yakın olan cami, 1869 yılındaki büyük yangında tamamen yıkılmıştır. Bundan 15 yıl sonra tekrar inşa ettirilen yapı, Samsun’un en büyük ibadet merkezi olması açısından önem arz etmektedir.

Mihrabı mermerden yapılmış olan canimin, kubbesinde ise görülmeye değer bitkisel motifler bulunmaktadır. Sarı kesme taştan inşa edilen caminin, iki adet minaresi bulunmaktadır. Tramvayı kullanan ziyaretçilerin, Opera Durağı’nda inmesi yeterlidir.


İkiztepe Ören Yeri

İkiztepe Ören Yeri İkiztepe Ören Yeri

İkiztepe Ören Yeri, bu adını Bafra’da bulunan Kızılırmak’ın Karadeniz’e döküldüğü alandaki tepelerden almaktadır. Burada aslında toplamda 4 tepe bulunmaktadır. Bölgenin önemi ise 5.000 yıldır yerleşim alanı olarak kullanılıyor olmasından gelmektedir.

Verimli toprakları ve Kızılırmak sayesinde daima büyük ve küçük devletlerin ilgisini çeken İkiztepe, biliminde geliştiği noktalardan bir tanesidir. Yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda, Anadolu’da o dönemde hiçbir noktada bulunmayan ameliyat gereçleri bulunmuştur. Denize sıfır noktada olması ile stratejik bir konuma sahip olan bölgeden, çok sayıda silah kalıntısı da çıkarılmıştır. Bölgenin stratejik önemi, uğruna çok sayıda savaş verilmesine sebep olmuştur.

İkiztepe’yi dünya tarihi açısından önemli kılan ise, Hititlerin ortaya çıktığı yer olarak bilinmesidir. Bu henüz tam manası ile kanıtlanmamış olsa da, dünya tarihi açısından önemli bir noktada olan Hitit Uygarlığı’nın bu verimli topraklardan çıkmış olma ihtimali çok yüksektir. 

Karadeniz iklimi dolayısı ile arkeolojik çalışmaların çok zor ilerlediği İkiztepe’den, halen çok değerli buluntular çıkarılmaktadır. Burada çıkan tüm eserler, Samsun Merkez Müzesi’nde sergilenmektedir. İkiztepe Bölgesi, Bafra’ya 7 kilometre mesafede ve Kızılırmak’ın Karadeniz’e döküldüğü alanda bulunmaktadır. 


Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi

Tekkeköy Mağaraları Arkeolojik Vadisi Tekkeköy Mağaraları Arkeolojik Vadisi

Tekkeköy, Samsun’daki en eski yerleşim alanı olarak bilinmektedir. Samsun merkezin 14 kilometre doğusunda kalan bölge, Tekkeköy Mağaraları adı ile bilinmektedir. Bölge oldukça verimli topraklara sahiptir zira Fındıcak ve Çınarlı dereleri tarafından sulanmaktadır. Bu mağaralardaki ilk yerleşimler, günümüzden 60.000 yıl önceye dayanmaktadır.

Tekkeköy mağaralarında yaşayan insanların, Paleolitik Çağ’da ürettikleri ev ve avcılık eşyaları, yapılan arkeoloji çalışmaları sonucunda bulunmuştur. Eski dönem insanları, bu aletleri taşı yontarak üretmişlerdir. 

Bölgede Frigyalılar tarafından yapılan bir kalenin kalıntıları da bulunmaktadır. Bu kaleden geriye kalan tek şey ise Delikli Kaya’ya doğru çıkan merdiven basamaklarıdır. Stratejik bir noktaya inşa edilmiş olmasından dolayı, kalenin küçük bir gözlem kulesinden ibaret olduğu da tahmin edilmektedir. Bölgeden çıkarılan buluntuların tamamı, Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde sergilenmektedir. Tekkeköy Mağaraları’nın %70’lik kısmı ziyaretçilere açık, diğer kısmında ise yoğun bir şekilde arkeolojik çalışmalar yürütülmektedir.

Samsun şehir merkezinden 20 dakikalık bir araç yolculuğu ile bölgeye ulaşmak mümkün. Merkezden kalkan Tekkeköy dolmuşları ile de 3 liralık bir seyahat sonucunda mağaralara ulaşım sağlanabilmektedir. Mağaralara girişte herhangi bir ücret alınmamaktadır.

Doğal şifa ve huzurun merkezi olan termal otellerde keyifli vakitler geçirebileceğiniz konaklama seçenekleri Samsun termal oteller sayfasında yer almaktadır.


Gökgöl Camii

Gökgöl Camii Gökgöl Camii

Samsun’un Asarcık İlçesi’nde bulunan Gökgöl Camii, ilçenin Akyazı Köyü sınırları içerisinde inşa edilmiştir. 1180 yılında ve ahşap olarak yapılan yapı, inşaatından sonra birkaç kere restorasyondan geçmiştir. Caminin birçok alanı artık tuğladan oluşmaktadır.

Cami duvarları tamamen ahşaptan oluşmaktadır. Yıllar içerisinde güçsüzleşmesi nedeni ile duvarlara vernik yapılarak ahşap malzemenin korunması amaçlanmıştır. Caminin genel mimarisinde, geometriden yoğun bir şekilde faydalanıldığı görülmektedir. Bu açıdan Gökgöl Camii, Samsun’un en değerli yapılarından bir tanesidir. 

Caminin etrafında, 400 yıllık olduğu bilinen mezarlık alanlar bulunmaktadır. Bu alanda aynı zamanda geniş bir çimlik alan mevcuttur. Bu alanda, köy sakinleri her sene Kurban Bayramı’nda şenlik düzenlemektedir.

Anadolu’daki Türk mimari eserlerinin ilk örneklerinden birisi olması nedeni ile mutlaka görülmeye değer bir cami olarak bilinmektedir. 


Samsun Arkeoloji Etnografya Müzesi

Samsun Arkeoloji Etnografya Müzesi Samsun Arkeoloji Etnografya Müzesi

Valilik binasının hemen yanında bulunan Arkeoloji-Etnografya Müzesi, 1981 yılında hizmete açılmıştır. İki yan ve bir orta salondan oluşan müze, Samsun’da hüküm sürmüş birçok medeniyete ait eserler ve buluntular içermektedir.

Orta salonda Antik Amisos Kenti’ndeki arkeolojik çalışmalar ile çıkarılan eserler sergilenmektedir. Yine bu salonda Roma ve Bizans dönemlerine ait onlarca farklı eser mevcuttur. Ülkemizin en değerli buluntularından birisi olan Amisos Hazinesi’de yine orta salonun uç bölümlerinde sergilenmektedir. Orta salonda ayrıca Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, Emevi, Selçuklu, Orta Çağ Avrupa, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait çok sayıda sikke bulunmaktadır.

Müzenin sağ bölümündeki salonda ise Kalkolitik, İlk Tunç, Er Hitit Çağları ile Helenistik ve Roma dönemlerine ait eserler sergilenmektedir. Hitit çağlarına ait kemik kalıntıları da bir hayli ilgi çekicidir. Bu kemiklerden bazılarında, ameliyat izleri de bulunmaktadır. 

Sola kalan salonda ise etnografik eserler sergilenmektedir. El yazması Kuranlar, süs eşyaları, halılar ve kilimler, bölgede yaşayan geçmiş insanların yaşamları hakkında önemli bilgiler vermektedir.


Dündartepe Ören Yeri

Dündartepe Ören Yeri Dündartepe Ören Yeri

Samsun şehir merkezinin 3 kilometre uzaklığında bulunan höyük, 15 metre yüksekliğindedir. Bölgede ağırlıklı olarak Eski Tunç ve Hitit dönemine ait yerleşkeler tespit edilmiştir. İlk kültür katında ise Kalkolitik Dönem’e ait yapı kalıntıları ve ev eşyaları bulunmuştur. Özellikle çakmaktaşından yapılmış olan bıçaklar, değerli eserler arasında sayılmaktadır.

2. kültür çağı olan Eski Tunç Çağı’na ait eserler arasında ise kaplar, kemikten eşyalar bulunmaktadır. Ayrıca bu çağa ait mutfak ve planlı ev yerleşimleri tespit edilmiştir. Son tepe çağında ise Hitit Dönemi’ne ait eserler bulunmaktadır. Kemikten iğneler, seramik buluntuları ve hayvanları simgeleyen heykeller, dünya arkeoloji tarihi adına önemli buluntulardır.

Bölge Öksürüktepe olarak da bilinmektedir. Yerel ulaşım araçları veya özel araç ile merkezden 10 dakika içerisinde ulaşılabilmektedir. Bölgeye giriş ücretsiz olup park imkanı bulunmaktadır.