Samsun'da Gezilecek Yerler

Yeşilırmak ve Kızılırmak deltaları arasında kurulmuş Samsun, gezilecek yerler bakımından oldukça fazla seçeneği barındırırken; aynı zamanda Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip olan illerinden bir tanesidir. Orta Karadeniz Bölgesinin en büyük kenti konumundadır. Karadeniz’in karakteri gereği yemyeşil olan Samsun, 1.5 milyonu aşan nüfusu ile Türkiye’nin en kalabalık 20 şehrinden bir tanesidir. Bitki örtüsü ormanlık alanlardan oluşmaktadır.

Kurtuluş Savaşı’nın başladığı yer olması sebebiyle, çok ayrı bir konumda bulunan Samsun, manevi açıdan da oldukça önemli bir şehir olarak kabul edilmektedir. Şehir, Orta Taş Devri’nden bu yana yerleşim yeri olarak kullanmaktadır. Yıl boyunca yağış alan kentte, şeker pancarı ve tütün halkın önde gelen gelir kalemleri arasında yer almaktadır. 

Plajlara ve gezilecek yerlere yakın olan Samsun otelleri listemizden size uygun oteli seçerek tatilinizi daha da güzelleştirebilirsiniz.


Samsun Hayvanat Bahçesi

Samsun Hayvanat Bahçesi Samsun Hayvanat Bahçesi

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen hayvanat bahçesi, Samsun iline bağlı merkez ilçelerinden olan İlkadım mevkiinde yer almaktadır. Toplamda 200’den fazla hayvanın bulunduğu doğal alanda, 50 civarında hayvan türüne rastlanmaktadır. Geniş bir arazide kurulan işletmede, hayvanlara doğal tabiat alanları oluşturulmaya çalışılmıştır. 

2005’den bu yana kesintisiz olarak hizmet veren hayvanat bahçesi, İstasyon Mahallesi’nde bulunmaktadır. Otogardan yürüme mesafesindeki bu alan, havaalanına ise 30 dakikalık uzaklıktadır. Atakum mevkiine giden tüm şehir içi dolmuş hatları ve tramvay, işletmenin önünden geçmektedir.

Sembolik bir ücrete sahip olan işletmeye yetişkinler 2 TL, öğrenciler ise 1 TL giriş yapabilmektedir. Samsun Hayvanat Bahçesi, 23:00’a kadar kapılarını açık tutmaktadır.


Samsun Gazi Müzesi

Samsun Gazi Müzesi Samsun Gazi Müzesi

Mustafa Kemal Atatürk, Samsun şehrine ayak bastıktan 1 gün sonra stratejik önemi nedeni ile Havza’ya geçmiş ve buradan milli mücadelenin fitilini yakmıştır. Samsun merkezde kaldığı 1 gecede ise bugünkü Gazi Müzesi yerine hizmet veren Mantıka Palas otelinde konaklamıştır. 1902 yılında hizmete giren otel, Samsun’a gelen Atatürk için hazırlatılmış ve paşanın konaklaması sağlanmıştır. Atatürk, Cumhuriyet’in ilanından sonra da birkaç kere otele gelerek konaklamıştır.

Samsun gezilecek yerler listenizde bulunması gereken ve günümüzde müze olarak hizmet veren yapı, Mustafa Kemal Atatürk’ün yatak odasını ve kişisel eşyalarını ziyaretçilerin görüşüne sunmaktadır. İlk nutuk gibi önemli eserleri de bünyesinde barındıran Gazi Müzesi, Samsun şehir merkezinde yer alıyor. Tramvay ile ulaşmak isteyen ziyaretçilerin Cumhuriyet Meydanı durağında inmeleri yeterlidir. Yılın her gününde açık olan müzeye giriş ücreti bulunmamaktadır.

Samsun'da birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerler için Samsun gezi rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz.


Kabaceviz Şelaleleri

Kabaceviz Şelaleleri Kabaceviz Şelaleleri

Samsun iline bağlı Çarşamba'da yer alan Kabaceviz Köyü, görülmeye değer bir doğal zenginliğe ev sahipliği yapmaktadır. Kış mevsimi haricinde, her mevsimde aktif olan şelale bölgesinde 3 adet şelale yer alıyor. Bu şelalelerin en büyüğü ise 65 metre yükseklikten dökülmektedir. Bölgede trekking ve tırmanma aktivitelerini yapmak mümkündür.

Zengin bir bitki örtüsüne sahip olan bölge, çadır kampçılığına da uygundur. Ailelerin gün boyu eğlenceli vakit geçirebilmeleri için, piknik ve mesire alanları oldukça geniştir. Bölgeye ulaşmak için Samsun şehir merkezinden kalkan 46 numaralı otobüsler tercih edilmelidir. Ulaşım sadece 30 dakika sürmektedir. Özel araç ile gelen konukların ise Çakmak Barajı’ndan Kabaceviz Köyü mevkiine sapmaları yeterli olacaktır. Şelale bölgesine giriş tamamen ücretsizdir.


Akdağ Kayak Merkezi

Akdağ Kayak Merkezi Akdağ Kayak Merkezi

Samsun iline bağlı Ladik sınırları içerisinde yer alan ve Karadeniz’in en çok ziyaretçi çeken kayak merkezlerinden birisi olan Ladik Akdağ, 1800 metre uzunluğundaki Akdağ üzerinde kurulmuştur. Kış ayları boyunca karlar ile kaplı olmasına rağmen ılıman bir iklime sahip olan kayak merkezi, ziyaretçilerine konforlu bir kayak yapma imkanı sunmaktadır. Bölgede kayak ekipmanı ve kayak kıyafeti kiralanabilecek kayak odaları bulunmaktadır.

Kayak merkezinde 1500 metre uzunluğunda tek bir telesiyej bulunmakta ve ziyaretçiler bu mekanik lift sistemi sayesinde, pistin başlangıç noktasında dakikalar içerisinde tırmanabilmektedir.

Telesiyeje ek olarak modern bir teknoloji olan, yürüyen bant sistemi de mevcuttur. Hafta içi günlerde oldukça tenha olan kayak merkezi, muhteşem Ladik Gölü manzarasına sahiptir.

Skipass ücretleri tüm gün sınırsız kullanım için 30 – 40 TL’, yürüyen bant kullanmak isteyenlerin ise 15 – 20 TL ödemeleri yeterlidir. Samsun gezilecek yerler listesinde yer alması gereken bölgede, otel ve restoran hizmetleri mevcuttur. Kayak merkezlerinde çokça tercih edilen sucuk ekmek 18 – 20 TL, kahve ise 10 - 15 TL’den satışa sunulmaktadır.


Amazon ve Aslan Heykelleri

Aslan Heykeli Aslan Heykeli

Karadeniz Bölgesi’nin büyük şehirlerinden olan Samsun sınırları içerisindeki sahil şeridinin neredeyse her bölümünden görülen bu dev heykeller, asırlar önce bölgede yaşadığı tahmin edilen Amazon Kadınları’nın anısına inşa edilmiştir. Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Amazon Köyü ve Aslan heykelleri, metrelerce uzunluğu ile oldukça heybetli durmaktadır. Ancak Amazon Köyü temsili bir şekilde yapılmış olsa da keyifle gezilecek yerler arasındadır. Amazon heykelinin genişliği 4 metre ve uzunluğu 12 metredir. Savaşçı kadın figürünü yansıtan heykelin elinde, yine kendisi gibi dev bir kalkan ve mızrak bulunmaktadır.

Aslan heykellerinin dikkat çeken yönü ise ziyaretçilerin içerisinde girebiliyor olmasıdır. Aslanların ağzına çıkan ziyaretçiler, Karadeniz’in büyüleyici manzarası ile karşılaşmaktadır. Şehri keşfederken güzel bir alternatif olarak tercih edebileceğiniz Amazon Adası, Samsun ilinin merkezinde yer almakta ve giriş ücreti sadece 1 TL’dir. Ada üzerinde yeme ve içme imkanları geniş olup çocuklu ailelerin de ziyaret etmesine uygun bir turizm değeridir.


Tütün İskelesi

Tütün İskelesi Tütün İskelesi

Atatürk ve 18 silah arkadaşının, Samsun’a çıkışı ile birlikte değişen ülke kaderi, bu kente de farklı bir ruh katmıştır. Bu özel günü temsilen tasarlanmış olan Kurtuluş Yolu ve Atatürk’ün ilk ayak bastığı Tütün İskelesi, paşanın konakladığı Mıntıka Palas Oteli’ne kadar uzanmaktadır. Bu otel bugün Gazi Müzesi olarak hizmet vermektedir.

Samsun’da gezilecek yerler arasında bulunan, Bandırma Vapuru Müzesi’nin hemen yanında bulunan iskele, Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumu heykellerini içermektedir. Onlara ek olarak, bu kahramanları karşılayan Samsun erkanının da balmumu heykelleri bulunmaktadır. Dönemin ruhunu derinden hissetmek ve bir milletin şahlanışının ilk noktasını görmeniz için ziyaret edebileceğiniz, Samsun gezinizde mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunan Tütün İskelesi, Reji İskelesi olarak da bilinmektedir.

Samsun'da hayalinizdeki tatili doyasıya yaşamak için Samsun termal oteller sayfasını ekibimiz sizin için hazırladı.


Sarıgazel Tabiat Parkı

Sarıgazel Tabiat Parkı Sarıgazel Tabiat Parkı

Ondokuzmayıs İlçesi’nde bulunan Sarıgüzel Tabiat Parkı, sık ormanlık alan ve piknik yapılacak popüler mesire alanlarından oluşmaktadır. Karadeniz Sahil Yolu izlenerek ulaşılabilen bu doğa harikası, kamp kurmaya da elverişlidir. Bölgeye gelen ziyaretçiler için yürüyüş ve bisiklet turları da, rehberler eşliğinde düzenlenmektedir.

Samsun-Bafra yolu üzerinde bulunan tabiat parkı, Atakum’dan ilerleyip Ondokuzmayıs Üniversitesi’ni de geçtikten sonraki 20. kilometrede ziyaretçilerini karşılamaktadır. Samsun merkezden kalkan Ondokuzmayıs otobüsleri ile de bölgeye ulaşım sağlamak mümkündür. Tabiat parkı, ana yola bitişik olmasından dolayı ulaşım araçları, yolcularını parkın tam giriş kapısında bırakmaktadır.


Saathane Meydanı

Saathane Meydanı Saathane Meydanı

Samsun gezilecek yerler arasında olması gereken, tarihi açıdan önemli bir alan olan Saathane Meydanı, aynı zamanda halen ticaretin de merkezi konumunda yer alıyor. Samsun sınırları içerisinde bulunan ve merkezi ilçelerinden olan İlkadım’da bulunan meydanda, tarihi bir Saat Kulesi de bulunmaktadır. İkinci Abdülhamit tarafından, tahta çıkışının nişanesi olarak yaptırılan kule, Fransa mimarisinin örneklerini içermektedir.

Ordu’nun bir ilçesi olan Ünye’den getirilen taşlar ile yapılmış olan saat kulesi, Kurtuluş Savaşı esnasında gözcü kulesi olarak da kullanılmıştır. Yıllar içerisinde tahribata uğrayan Saat Kulesi, 2001 yılında geniş kapsamlı bir restorasyondan geçmiştir.


İlkadım Anıtı

İlkadım Anıtı İlkadım Anıtı

Atatürk’ün Samsun şehrine ayak bastığı nokta, zamanla doldurulduğu için İlkadım Anıtı, bu noktanın tespit edilebilmesi amacı ile inşa ettirilen, manevi değeri yüksek bir eserdir. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ayak bastığı noktanın doldurulma sebebi ise bölge için önemli bir gelir kaynağı olan Samsun Limanı’nın yaptırılmış olmasıdır. İlkadım Anıtı, Atatürk’ün Samsun’a çıkışını simgeleyen, Heinrich Krippel imzalı Onur Anıtı veya halk arasında Atatürk Anıtı adı verilen eser gibi büyük bir manevi değer taşımaktadır.

Bölgede gezilecek yerler arasında bulunan ve 1981 yılında yapımı tamamlanan İlkadım Anıtı, Seçkin Viter tarafından tasarlanmış; ünlü heykeltıraş Hakkı Atamulu tarafından yapılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün 100. doğum gününe denk getirilen anıt, Atatürk’ün yanındaki figürleriyle de Samsun halkının dayanışmasını simgelemektedir. Atatürk ve silah arkadaşlarına ek olarak, anıtın iki ucunda da gençliği simgeleyen heykeller bulunmaktadır. 

 


Mecidiye Çarşısı

Mecidiye Çarşısı Mecidiye Çarşısı

Samsun şehir merkezinin en ünlü ve büyük çarşısı konumunda olan Mecidiye Çarşısı, gezilecek yerler bakımından şehrin her daim en kalabalık noktasıdır. Halkın tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek kapasitede olan çarşıda, irili ufaklı birçok dükkan ve alışveriş merkezi bulunmaktadır.

Çarşıya yakın konumda olan Yabancılar Çarşısı ise daha butik fakat uygun fiyatları ile dikkat çekmektedir. Halk arasında Rus Pazarı olarak da bilinen çarşının bu isme sahip olmasının nedeni, bölgede bir zamanlar Rus vatandaşlarının ağırlıklı olarak yaşaması ve ticaret yapmış olmasıdır. Gezilecek yerler arasında bulunan bölge, Samsun merkezdeki İlkadım Anıtı’na giderken meşhur Fuar alanının sağ tarafında yer almaktadır.


Atakum Sahil Şeridi

Atakum Sahil Şeridi Atakum Sahil Şeridi

20 kilometrelik uzunluğu ile Karadeniz’in en uzun sahil şeridine sahip olan Atakum, aynı zamanda Samsun ilindeki gece hayatının da nabzını tutmaktadır. Sahil şeridi gündüz saatlerinde yüzme, su sporu eğlenceleri, balıkçılık gibi aktivitelere ev sahipliği yaparken, akşam saatlerinde ise eğlence mekanlarına gelen ziyaretçiler ile dolup taşmaktadır.

Sahil şeridi boyunca uzanan restoran, kafe ve barlarda, yeme ve içme olanakları geniştir. Gündüz saatlerinde kahvaltı, akşam saatlerinde ise balık en çok tercih edilenler arasındadır. Sahil şeridinde, alkollü ve alkolsüz mekanlar da bulunmaktadır. 

Sahil şeridi, yürüyüş ve bisiklet sporlarına da uygundur. Özellikle sahil boyunca çok sayıda olan parklarda, basketbol, voleybol ve futbol gibi sportif aktivitelerin yapılabileceği ücretsiz yerler bulunmaktadır. Şerit boyunca büyük veya küçük onlarca farklı plaj, yüzme ve güneşlenme aktiviteleri için uygundur.

Samsun sınırları içerisinde gezilecek yerler arasında bulunan Atakum’da, hiçbir ücret ödenmesi gerekmeyen birçok halk plajı bulunmaktadır. Park sorunu olmayan sahilde, ziyaretçiler kesinlikle araçlarını çekilme endişesi yaşamadan yol kenarlarındaki uygun alanlara park edebilmektedir.


Amisos Tepesi

Amisos Tepesi Amisos Tepesi

İlkadım ilçesi sınırları içerisinde yer alan Samsun Amisos Tepesi, şehrin en yüksek noktaları arasındadır. İlk yerleşimlerin M.Ö. 6. yüzyılların başında gerçekleştiği bölgede Miletoslular yaşamlarını sürdürmüştür. Bölge ile Anadolu'nun iç kesimleri arasında ticaret yolunun başlangıcı olarak ün kazanan tepe, M.Ö. 437 yılına gelindiğinde Atinalılara geçmiş ve adı Peiraieos olarak değiştirilmiştir.

Miletoslular zamanında Amisos Tepesi sınırlarına kent surları, caddeler, sokaklar ve çeşitli yerleşim merkezlerini oluşturan yapılar inşa etmişlerdir. Doğu bölümünde bir limanın da bulunduğu bölgenin doğu, batı ve güney kesimleri mezarlık olarak uzun yıllar boyu kullanılmıştır.

Samsun'da görülmesi gereken yerler arasında bulunan eski yerleşim yeri, İlkadım'a bağlı Baruthane Mahallesi'nde bulunmaktadır. Ulaşımlar Batıpark'tan hareket eden teleferik ile veya özel araçla yapılabilmektedir.


Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

19 Mayıs 1981 yılında kapılarını ziyaretçilerine açan Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Samsun'da Fuar Alanında yer almaktadır.

Türk Tarih Kurumu tarafından Samsun çevresinde yapılmış olan çeşitli kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılan eserlerin sergilendiği müzede inceleyebileceğiniz yapılar İlk Tunç Çağı, Hitit, Helenistik ve Roma dönemlerine aittir. 

Müzenin en dikkat çekici yerlerinden biri de Amisos mezar odasıdır. İçerisinde altın taç, bilezik, küpe gibi süs eşyaları yer almaktadır.

Haftanın her günü ziyaret edilebilen müzeye giriş ücreti 5 TL'dir.


Samsun Kent Müzesi

Samsun Kent Müzesi Samsun Kent Müzesi

15 Mayıs 2011 tarihinde açılan Samsun Kent Müzesi, şehrin kent belleği olma özelliğine sahiptir. Samsun’un toplumsal hafızasını canlı tutabilmek adına inşa edilen müzede Samsun şehrine dair birçok önemli detay yer almaktadır.

Samsunluların veya turistlerin, bölgeyi yakından tanıyabilmeleri veya geçmişine dair önemli tarihsel süreçlere tanıklık edebileceği bir yer olan müze, pazartesi günleri hariç haftanın her günü 08:00-17:00 saatleri arasında açıktır. Pazartesi günleri ise 13:00-17:00 saatleri arasında kapıları açık olan müzesine ziyaretler ücretsiz bir şekilde yapılabilmektedir.


Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi

Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi

Samsun iline bağlı Canik ilçesinde bulunan Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi, 18 Mayıs 2003 yılında hizmete açılmıştır. 

Halk arasında Bandırma Vapuru Müzesi olarak da bilinen müze içerisinde müze tefriş, yatak odası, sergi odası, kaptan köşkü, mutfak gibi bölümler yer almaktadır. Burada bulunan odaların çoğunda, içerisinde Mustafa Kemal Atatürk'ün de bulunduğu birçok balmumu heykeli yer almaktadır. Vapurun orijinal çizimlerini de görebileceğiniz müze, Bandırma Plajı sınırları içerisindedir.

Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi'ne giriş ücreti ise 5 TL'dir.


Şahinkaya Kanyonu

Şahinkaya Kanyonu Şahinkaya Kanyonu

Türkiye sınırları içerisinde yer alan en büyük su kanyonları arasında bulunan Şahinkaya Kanyonu, Samsun iline bağlı Vezirköprü'dedir.

Özellikle yaz aylarında doğa gezisi yapmak isteyen yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun bir şekilde ilgi gören kanyon, turkuaz renkte deniz manzarasıyla dikkat çekmektedir. 

Temiz havası ve güzel atmosferiyle birlikte doğa ile iç içe bir konumda vakit geçirebileceğiniz kanyona, ilçe merkezinden tekne turları düzenlenmektedir.


Tekkeköy Mağaraları

Tekkeköy Mağaraları Tekkeköy Mağaraları

Hitit ve Eski Tunç Çağı dönemine tarihlenen Tekkeköy Mağaraları, Samsun'un Tekkeköy ilçe merkezine yaklaşık 1 kilometre uzaklıktadır.

Bölgede yapılan kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılan arkeolojik bulgular arasında devetüyü, seramik ve çark yapımına ilişkin malzemeler bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Eski Tunç Çağı'na ait el yapımı seramikler de gün yüzüne çıkarılmıştır.


Samsun Günübirlik Gezilecek Yerler

Samsun doğa ve tarih turizminin en gözde şehirlerinden biridir. Merkezine yakın konumda yer alan günübirlik gezi yerleriyle şehri keşfetmek mümkündür.


İkiztepe

İkiztepe Höyüğü İkiztepe Höyüğü

İkiztepe Samsun şehir merkezine yaklaşık 60 km uzaklıktadır. M.Ö. 5000’li yıllara dayanan bir tarihi bulunmaktadır. İkiztepe’de ilk yerleşen sakinlerin Hititler olduğundan tarihi merak edenlerin ilgisini çekmektedir.


Kuş Cenneti – Kızılırmak Deltası

Kuş Cenneti - Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti - Kızılırmak Deltası

Türkiye’nin en büyük deltalarından olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, Samsun il merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Türkiye’de yer alan 420 kuş türünün 316’sı Bafra’daki Kızılırmak Deltası’nda yaşam alanı bulmaktadır. Sulak alanda kış boyu on binlerce su kuşunun bulunduğu tespit edilmiştir. Bölgenin doğal güzellikleri arasında yer alan delta, Kızılırmak nehri ile birlikte taşınan alüvyonlarla oluşmuştur. Ayrıca Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, Samsun ili sınırları içerisinde bulunan Bafra, Engiz ve Alaçam ilçelerine yakın bir konumda bulunuyor.

Samsun'da aileniz ile bir arada keyifli, konforlu ve güvenli bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Samsun aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Asarkale ve Kaya Mezarları

Asarkale ve Kaya Mezarları Asarkale ve Kaya Mezarları

Asarkale ve Kaya Mezarları Samsun kent merkezine yaklaşık 85 km uzaklıktadır. Asarkale’de sur kalıntıları, sarnıç kuyuları, eski bir hapishane, kapalı çarşıya benzer galeriler ve kalenin diğer bölümleri görülmesi gereken bir yerdir. Antik Kent’in tarihi M.Ö. 1000’li yıllara dayandığından oldukça önemlidir.


Liman Gölü

Liman Gölü Liman Gölü

Liman Gölü Samsun il merkezine yaklaşık 70 km uzaklıktadır. Karadeniz’e en yakın göllerden biridir. Tuzlu suyu bulunan gölde deniz balıkları da bulunduğundan balıkçılık aktivitesiyle uğraşmak isteyenlerin ilgisini çekmektedir.


Rıdvan Bey Camii

Rıdvan Bey Camii Rıdvan Bey Camii

Rıdvan Bey Camii şehre yaklaşık 40 km uzaklıkta bulunmaktadır. Rıdvan Bey, mescidi kaybolan kızı anısına inşa ettirmiştir. İlk olarak mescit olması amacıyla inşa edilmiş yapı ardından camiye çevrilerek ibadet etmek isteyenlere hizmet vermiştir.