İç Anadolu Bölgesi’nin, peribacaları ile meşhur şehri Nevşehir’in biri merkez ilçe olmak üzere toplam 8 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçeler, Acıgöl, Avanos, Derinkuyu, Gülşehir, Hacıbektaş, Kozaklı ve Ürgüp’tür.
Nevşehir’in İlçeleri
Ürgüp
Ürgüp
Nevşehir il merkezinin 20 km doğusunda yer alan Ürgüp, turistik açıdan en gelişmiş ilçeler arasında yer almaktadır. İlçe aynı zamanda Kapadokya bölgesinin en gelişmiş yeri olma özelliğini taşımaktadır. Avanos ve Derinkuyu ilçeleri ile komşudur. Yüzölçümü 565 km2’dir.
Bizans döneminde Osiana (Assiana), Hagios Prokopios (Prokopi); Selçuklular dönemi'nde Başhisar; Osmanlılar zamanında Burgut Kalesi; Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren de Ürgüp adıyla anılmıştır.
Ürgüp, doğal güzellikleri, tarihi birikimi, konaklama tesisleri ve mimari özellikleri ile zengin bir yerleşim birimi olmanın yanı sıra, şehrin en önemli turizm, konaklama ve eğlence merkezidir. İlçede turizmden kaynaklı yoğun bir nüfus ve ticari hareketlilik söz konusu olmaktadır.
Tarihi ve turistik mekanlara yakın konaklama seçenekleri için Nevşehir otel fiyatları adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.
Avanos
Avanos
Avanos ilçesi şehir merkezine 18 km mesafede yer almaktadır. Antik dönemlerdeki isimleri Venessa, Zuwinasa, Ouenasa’dır. Çok sayıda çanak – çömlek atölyesine sahip ilçede bu sanat geleneği Hititlerden gelmektedir. 1954 yılına kadar Kırşehir iline bağlı olan Avanos, 1954 yılında Nevşehir iline bağlanmıştır.
Toplam yüzölçümü 994 km2 olan ilçenin batısında Gülşehir ve Hacıbektaş, kuzeyinde Kozaklı, güneyinde Nevşehir merkez, güneybatısında ise Ürgüp yer almaktadır.
Turistik açıdan şehrin en gelişmiş ilçeleri arasında olan Avanos’un içinden geçen Kızılırmak, ilçeyi iki yakaya ayırmaktadır. İlçe içerisinde çok sayıda restoran ve konaklama tesisi hem yerli hem de yabancı turistlere hizmet vermektedir. Tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile dikkat çeken ilçede doğa sporlarına elverişli alanlar da bulunmaktadır.
İlçede gelişen çömlekçilik nedeni ile bir müze kurulmuş ve Güray Müze ilçenin gezilecek turistik yerleri arasındadır.
Nevşehir'de tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve daha fazlası için Nevşehir'de gezilecek yerler yazısına uğramayı unutmayın.
Derinkuyu
Derinkuyu
Derinkuyu, Nevşehir ilinin güneyinde yer almaktadır. İlçenin doğusunda Kayseri, kuzeydoğusunda Ürgüp, kuzeyinde Nevşehir merkez, güneyinde Niğde, batısında ise Aksaray bulunmaktadır. Toplam yüzölçümü 447 km2’dir.
Niğde-Nevşehir karayolu üzerinde bulunan Derinkuyu ilçesi, Nevşehir il merkezine 30, Kayseri’ye 110, Niğde’ye 50, Aksaray’a 80 km mesafededir. Bu şehirlerin tamamına karayolu üzerinden bağlantısı bulunmaktadır.
İlçede ilk yerleşimin tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, ilçenin eski bir yerleşim birimi olduğu tahmin edilmektedir. Eski adı Malakopi olan ilçenin tarihi Asur dönemine kadar uzanmaktadır. Türklerin ilçeye gelişi Malazgirt Zaferi’nden sonra başlamıştır.
Nevşehir’in en büyük yeraltı şehri olan Derinkuyu yeraltı şehri, ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Bu şehir, 1967 yılında turizme açılmıştır.
Akarsu ve göl bulunmayan ilçe, zengin yeraltı su kaynaklarına sahiptir. Türkiye’nin en güzel sanatsal ve koruluk parklarından biri olan Atamulu Parkı da ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Bu parkın içerisinde yer alan dev Ata heykeli dikkat çekmektedir.
İlçede turizm gelişmektedir.
Nevşehir'de görkemli ve sizi başka diyarlara götürecek yerler için Nevşehir gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.
Kozaklı
Kozaklı
Nevşehir’in kaplıcaları ile ünlü ilçesi Kozaklı’dır. Nevşehir il merkezine en uzak ilçedir. Merkez ile arasındaki mesafe 85 km’dir. Güneydoğusunda Avanos, güneybatısında ise Hacıbektaş ilçeleri yer almaktadır. Yüzölçümü 708 km2’dir.
Hamamorta, Buruncuk, Bağlıca ve Kozaklı köylerinin, 1954 yılında birleşmesi ile kurulan ilçe Türkmen kökenlidir.
İlçe turizm açısından oldukça gelişmiştir. Bölgede turizmin gelişim nedeni Kozaklı Kaplıcaları’dır. Bu kaplıca, Alman Kaplıcaları Birliği sınıflamasına göre Sodyum, Kalsiyum ve Klor içermekte olup A ve C grubu şifalı sular grubuna girmektedir. Su sıcaklığı 27 derece ile 98 derece arasında değişmektedir.
Türkiye’nin termal sağlık merkezlerinden biri olan ilçeye yapılan yatırımlar sonucunda çok sayıda konaklama tesisi açılmıştır. Sağlık turizmine yönelik bu tesisler, hem yerli hem de yabancı turistler tarafından yıl boyunca tercih edilmektedir. Özel tesislerin yanı sıra Belediye tesisleri de kurulmuş ve bu kaplıcalardan herkesin faydalanması sağlanmıştır.
Nevşehir'de lüks mimari tasarımları ile eşsiz açık büfe kahvaltı sunan ve jakuzili otellerin listesini Nevşehir jakuzili oteller sayfamızda bulabilirsiniz.
Hacıbektaş
Hacıbektaş
Kapadokya bölgesinin önemli merkezleri arasında yer alan Hacıbektaş, Bektaşiliğin yayıldığı bölgedir. İlçenin doğusunda Avanos, batısında Mucur, kuzeyinde Kozaklı, güneyinde Gülşehir bulunmaktadır. Yüzölçümü 666 km2’dir.
1541 yılında Niğde’ye bağlı bir nahiye olan Hacıbektaş, 1854 yılında belediyesinin kurulması ile kasaba olmuştur. 1954 yılında Nevşehir’in il olması ile bu ile bağlanmış ve ilçe statüsüne yükselmiştir.
Yerli ve yabancı turistlerin özellikle günübirlik ziyaretlerinde tercih ettiği ilçeler arasında yer alan Hacıbektaş, adını alan Hacı Bektaş Veli ile bütünleşmiş bir ilçedir. Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi, Kadıncık Ana Evi, Bektaş Efendi Türbesi ilçenin önemli tarihi değerleri arasında yer almaktadır.
Acıgöl
Acıgöl
1914 yılında bucak merkezi, 1952 yılında kasaba, 1987 yılında Nevşehir iline bağlı bir ilçe olan Acıgöl, Nevşehir – Aksaray yolu üzerinde yer almaktadır. Şehir merkezine 20 km mesafede bulunmaktadır.
İlçenin kuzeyi ve kuzeybatısında Gülşehir, doğusunda Nevşehir merkez, güneyinde Derinkuyu, güneydoğusunda ise Derinkuyu ilçeleri yer almaktadır. 499 km2 yüzölçümüne sahiptir.
İlçenin ilk adı Topada’dır. İlk çağlarda Kapadokya bölgesinin içerisinde bulunan ilçe, 3. Ve 4. Yüzyılda Hristiyanlık aleminin önemli yerleşim yerleri arasında yer almaktadır. Tarih boyunca Hitilerin, Friglerin, Perslerin ve Romalıların hakimiyetine girmiş olan ilçe, Roma devletinin ikiye bölünmesi ile Bizans sınırları içerisinde kalmıştır.
1071 yılında yapılan Malazgirt zaferinden sonra Türk topraklarına katılmıştır. 1515 yılında ise Osmanlı topraklarına dahil olmuştur.
İlçenin turizm potansiyeli olmasına rağmen, bölgeye yönelik çalışmalar oldukça azdır. İlçenin turistik yerleri, Acıgöl Turistik Şehri, Tatlarin Kasabası Yeraltı Şehri, Kurugöl Kasabası Yeraltı Şehri, Ağıllı Köyünde bulunan Yazılı Kaya, Kepez ve İğdeli ören yerleridir. Bu bölgelerin sadece küçük bir bölümü turizme kazandırılmıştır.
Nevşehir'de bir çok özel aktiviteleri ile lüks bir konaklama deneyimi yaşayabileceğiniz Nevşehir lüks oteller listemize uğramayı unutmayın.
Gülşehir
Gülşehir
Nevşehir il merkezine 20 km uzaklıkta yer alan Gülşehir ilçesi, Kızılırmak Nehri’nin güney kenarındadır. İlçenin doğusunda Avanos, güneyinde Acıgöl, kuzeydoğusunda Hacıbektaş, güneydoğusunda ise Nevşehir il merkezi yer almaktadır. Toplam yüzölçümü 958 km2’dir.
Gülşehir’in antik adı Zoropassos, eski adı ise Arapsun’dur. Bölgede ilk yerleşimin ne zaman başladığına dair net bilgiler bulunmamaktadır. Açık Saray Harabeleri, Mantar Kaya, Karavezir Külliyesi, St Jean Kilisesi (Karşı Kilise), ilçenin gezilecek turistik alanları arasında yer almaktadır.
İlçe sınırları içerisinde yüksek bir tepede yer alan Kepez, 3 kattan oluşmaktadır. Bizans dönemine ait önemli kalıntılar arasındadır.