Nevşehir Tarihi Yerleri

Nevşehir’in tarihi M.Ö 3000’li yıllara dayanmaktadır. Asur ticaret kolonileri ve Hititler bu yıllarda, Nevşehir bölgesinde yaşamıştır. Bölgenin ilk tarihi dönemi Paleolitik, Neolitik ve Antik dönemleri kapsarken, ikinci dönemi ise Roma ve Osmanlı dönemleri, üçüncü dönemi ise Türk Dönemi’dir.

Nevşehir’de Paleolitik Dönem’e ait çok fazla iz bulunmamaktadır. Az sayıda bulunan veriler ise son Paleolitik Dönem’e aittir. Bu dönemden sonra volkan patlamalarının görülmesi, bir dönem yerleşimin olmama sebepleri arasında gösterilmektedir.

Neolitik dönemde ise M.Ö 4000 – 5000 yıllarında bölgede küçük krallıklar yaşamıştır. Bölgede yaşadığı bilinen ilk halklar ise Hititler ve Luvivler’dir. 

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Nevşehir’in en parlak dönemleri Bizans ve Roma dönemleri ile başlamaktadır. Bu dönemde özellikle Avanos bölgesi, hem politik hem de dini açıdan oldukça önemli bir bölge olma özelliğini göstermektedir. 9. – 11. yüzyıllar arasında ise Zelve ve Göreme, önemli manastır yerleşim yerleri haline gelmiştir. 

Nevşehir’de Türk Dönemi Bizanslılardan sonra Selçuklu hakimiyeti ile başlamıştır. Daha sonra Anadolu beylikleri, Osmanlı hakimiyeti, milli mücadele ve Cumhuriyet Dönemi ile devam etmektedir. 

Milli mücadele yıllarında paylaşım alanlarının dışında kalan Nevşehir, önemli bir olaya sahne olmamıştır. Bu dönemde yaşanan en önemli durum ise Mustafa Kemal Atatürk’ün Hacı Bektaşi Veli Türbesi’ne gelişi ve sonrasında Anadolu’daki tüm Bektaşi tekkelerinin milli mücadeleye destek vermesidir.

Cumhuriyet’in ilk yıllarında Niğde’ye bağlı bir ilçe olan Nevşehir, 1954 yılında il statüsüne kavuşmuştur. 

Nevşehir'deki günübirlik eğlenceleriniz için rahat konaklama hizmeti veren otelleri Nevşehir otel sayfamızda listeledik.


Göreme Açık Hava Müzesi

Göreme Açık Hava Müzesi Göreme Açık Hava Müzesi

Nevşehir merkeze 13 km mesafede yer alan Göreme Açık Hava Müzesi, 1985 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ndedir.

Kapadokya’nın en çok ziyaret edilen bölgeleri arasında yer alan açık hava müzesi, M.S 4. Ve 13. Yüzyıllar arasında yoğun manastır hayatının yaşandığı bir döneme tanıklık etmiştir. Hristiyanlık tarihinin önemli isimleri arasında yer alan Kayseri Piskoposu Aziz Basil, bu bölgeyi din öğretilerinin yayılmasına elverişli bir merkez haline getirmiştir. 

Göreme Açık Hava Müzesi’nde Elmalı Kilise, Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Barbara Şapeli, Karanlık Kilise, Yılanlı Kilise, Aziz Basel Şapeli, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise, gezilecek tarihi yapılar arasında yer almaktadır. 

Bu yapılar arasında özellikle Karanlık Kilise, fazla ışık almadığı için deforme olmamıştır. Fresklerinde Hz. İsa’nın yaşamı ve İncil tasvirleri bulunmaktadır. Bu tasvirler dünyada tektir. 

Göreme Açık Hava Müzesi’ne giriş ücreti 75 TL’dir. Müze Kart ile ücretsiz giriş yapılabilmektedir. 


Ihlara Vadisi

Ihlara Vadisi Ihlara Vadisi

Ihlara Vadisi, hem doğa gezilerine hem de tarihi gezilere ev sahipliği yapmaktadır. Tarihi açıdan değerlendirildiğinde bu vadi, 105 dini yapısı ile dikkat çekmektedir. Bu dini yapılar arasından sadece 14 tanesi günümüze kadar gelebilmiştir. 

14 km uzunluğundaki vadinin Belisırma mevkiinde yer alan iki kilisenin tarihlendirilmesi gerçekleştirilebilmiş, geri kalan 12 kilisenin ise yapım yılına ulaşılamamıştır. Bölgede bulunan tüm kiliselere ait genel tarih bilgisi ise hepsinin 4. Yüzyıl ile 11. Yüzyıl arasında kayalara oyularak inşa edildiğidir. 

Tamamı iki veya üç katlı olarak inşa edilen bu kiliselerin ilk katları, Melendiz Çayı’nın taşıdığı alüvyonlarla kaplandığı için ikinci ve üçüncü katları gezilebilmektedir. Ihlara Vadisi kiliselerinin haricinde, mezarları ve yaşam alanlarıyla da dikkat çekmektedir. 

Giriş ücreti 20 TL olan Ihlara Vadisi, Müze Kart ile ücretsiz olarak gezilebilmektedir. Vadiye giriş ve çıkış için kullanılan 397 basamaklı merdiven ise bu vadiyi, şehrin diğer vadilerinden farklı kılmaktadır. 


Nevşehir Yeraltı Şehirleri

Nevşehir Yeraltı Şehirleri Nevşehir Yeraltı Şehirleri

Nevşehir, yeraltı şehirleri açısından oldukça zengin bir bölgedir. Burada bulunan yeraltı şehirlerinin henüz tamamına ulaşılamamakla birlikte, bu şehirlerin başında Kaymaklı, Derinkuyu, Özkonak, Özlüce, Mazı ve Tatlarin yeraltı şehirleri gelmektedir. 

Derinkuyu ve Kaymaklı, bu yeraltı şehirlerinin en büyükleri olma özelliği taşımaktadır. Derinkuyu Yeraltı Şehri, il merkezine 30 km mesafede yer almaktadır. 55 metre derinliğe sahip olan bu şehrin 8 katı bulunmaktadır. Kaymaklı Yeraltı Şehri ise, il merkezine 21 km mesafede olup, 20 metre derinliğe sahiptir. 4 katı bulunan bu şehrin tüm katları ziyarete açıktır. 

Yeraltı şehirlerinin birbiri ile bağlantısı olan dar tünellerinin nasıl kazıldığı, değirmen taşlarının kalıplara nasıl yerleştirildiği, yerin metrelerce altında havalandırmanın nasıl yapıldığına dair soruların cevapları hala bulunabilmiş değildir. Eşsiz bir mimari ve mühendislik eseri olan bu şehirler, Nevşehir’in en dikkat çeken tarihi eserleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. 

Nevşehir'de doğal güzellikleri ile sizi büyüleyecek yerler için Nevşehir'de gezilecek yerler makalemizi kontrol etmeyi unutmayın.


Nevşehir Kalesi

Nevşehir Kalesi Nevşehir Kalesi

Nevşehir il merkezine bağlı olan Eski Mahalle’de yer alan Nevşehir Kalesi’nin yapım yılı net olarak bilinmemekle birlikte, 12. Yüzyılda Selçuklu döneminde Bağdat Kervan yolunun güvenliğinin sağlanması amacı ile yapıldığı tahmin edilmektedir. 

Moloz ve kesme taşlardan inşa edilen kale, bazalt bir kaya üzerine oturtulmuştur. Osmanlı Dönemi’nde İbrahim Paşa tarafından onarılan Nevşehir Kalesi, Cumhuriyet’in ilanından sonra burçlarla desteklenerek restore edilmiştir. 

3. derece arkeolojik sit alanı ilan edilen kalenin çevresinde yer alan mahallelerde yapılan kazı çalışmaları sonucunda yeraltı şehirlerine ulaşılmıştır.

Ortodoks dünyası için önem arz eden bir durum olan Hz. İsa’nın arşa yükselmesinin tasvir edildiği fresklere sahip bir kilise ve 5. Yüzyıl tarihi yapıları arasında yer alan kayadan oyma bir manastır yeraltı şehirlerinin keşfi ile ortaya çıkan tarihi eserler arasında yer almaktadır. 


Temenni Tepesi 

Temenni Tepesi Temenni Tepesi

Nevşehir il merkezine 22 km mesafede yer alan Temenni Tepesi, 1288 yılında Vecihi Paşa tarafından Kılıçarslan için yaptırılmış olan anıt mezarı ile meşhur bir bölgedir.

Anıt mezarın dikkat çeken ilk özelliği 700 metre uzunluğa sahip olan tünelidir. Bir diğer dikkat çeken özelliği ise buranın kutsal sayılması ve çaput bağlanıp dilek dilenmesidir. 

Nevşehir'de doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Nevşehir gezi rehberi sayfasında listeledi.


Damat İbrahim Paşa Külliyesi

Damat İbrahim Paşa Külliyesi Damat İbrahim Paşa Külliyesi

18. yüzyıl tarihi eserleri arasında yer alan Damat İbrahim Paşa Külliyesi, Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılmıştır. Külliyenin içerisinde cami, medrese, imaret, kervansaray, sübyan mektebi, hamam ve çeşmeler yer almaktadır. 

Nevşehir merkezde yer alan külliye, eğimli bir araziye konumlandırılmış olup, içerisinden Cami-i Cedid Caddesi geçmektedir. 

Külliyenin dikkat çeken bölümleri arasında ilk sırada Kurşunlu Camii gelmektedir. Adını kurşundan yapılmış kubbesinden alan cami, Lale Dönemi İstanbul mimarisinden esinlenerek inşa edilmiştir.

Yapımında kullanılan tüm malzemelerin İstanbul’dan getirtildiği tarihi yapının iç duvarlarındaki çiçek motifleri, Lale Devri mimarisinin en güzel örnekleri arasında yer almaktadır. Kare plana sahip caminin girişinde Damat İbrahim Paşa’yı tanıtan bir kitabe bulunmaktadır. 

Dikdörtgen plana sahip ve revaklı bir avlusu bulunan külliyenin medresesi, 9000’in üzerinde el yazması esere ev sahipliği yapmaktadır. Kervansarayın içerisinde yer alan hamam ise sekizgen mermerden fıskiyeli havuzu dikkat çekerken, günümüzde hala kullanılmaktadır. 


Sarıhan Kervansarayı

Sarıhan Kervansarayı Sarıhan Kervansarayı

Nevşehir’in Avanos ilçesine 4 km mesafede yer alan Sarıhan Kervansarayı, 1249 yılında, Selçuklu Sultanı İzzettin Keykavus tarafından yaptırılmıştır. 2000 metrekare alan üzerine kurulmuş olan kervansaray, adını sarı, pembe ve devetüyü rengindeki düzgün kesme taşlarından almaktadır. 

İpek yolu üzerinde yer alan Sarıhan Kervansarayı, tek katlı ve yüksek duvarlı bir tarihi yapıdır. Geniş bir avluya sahip olan kervansaray, açık ve kapalı olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Avlunun sağ tarafı kışlık odalar, sol tarafında ise yazlık odalar yer almaktadır. Kervansaray içerisinde odaların haricinde küçük bir mescit ve misafirlerin atlarını bağlayacağı bir alan bulunmaktadır. 

Selçukluların yaptırdığı son kervansaray olan Sarıhan, 1991 yılında aslına uygun olarak restore edilmiştir. 

Kervansaraya giriş ücreti 3 TL’dir. 

Nevşehir'de lüks mekanları ile açık büfe imkanları sağlayan ve bir çok aktivelere imkan veren Nevşehir 5 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Kapadokya Kaya Evleri 

Kapadokya Kaya Evleri Kapadokya Kaya Evleri

Nevşehir, bugün var olan görüntüsüne milyonlarca yıl boyunca yaşanan oluşumlar sayesinde kavuşmuş bir şehirdir. Bu oluşumlar hala devam etmektedir. Tarih boyunca bu bölgede yaşayan insanlar ise oluşan kayaları oyarak yapılar elde etmişlerdir.

Yoğun olarak Zelve Vadisi’nde görülen bu evlerde 1950’li yıllara kadar insanlar yaşamaya devam etmişlerdir.

Genellikle vadi yamaçlarına yapılmış olan Kapadokya Kaya Evleri, oyma işlemi ve yumuşak taş ile inşa edilmiştir. Bu taşlar ilk çıktıklarında yumuşak ve işlenmeye uygun olmakla birlikte daha sonra hava ile temas ederek sertleşmektedir. 

Sofa ve sofa çevresinde bulunan odalardan oluşan Kapadokya Evleri, mutfak, oda, şaraphane, kiler ve tandır bölümlerinden oluşmaktadır. Bu evlerin kapıları ahşaptan yapılmıştır. 


Kapadokya Vadileri

Kapadokya Vadileri Kapadokya Vadileri

Nevşehir Vadileri hem tarihi gezilere hem de doğa gezilerine ev sahipliği yapmakta olan bölgeler arasında yer almaktadır. 

Peribacaları oluşumlarının en iyi izlendiği bölgeler arasında il sınırları içerisinde yer alan Güllüdere Vadisi bulunmaktadır. Bu vadinin içerisinde aynı zamanda Ayvalı Kilise ve Üç Haçlı Kilise olmak üzere 2 tarihi yapı vardır.  

Hem peribacalarının hem de tarihi yapıların gezildiği vadilerden biri de Paşabağ Vadisi’dir. Bu vadi, keşişlerin inzivaya çekildiği vadi olarak anılmaktadır. Soğanlı Vadisi, Roma ve Bizans döneminin dini merkezi olma özelliğini taşırken, Zelve Vadisi, kayadan oyma evleri, tarihi kilise ve manastırları ile dikkat çeken bölgeler arasında yer almaktadır.


Nevşehir Peribacaları ve Üç Güzeller

Nevşehir Peribacaları ve Üç Güzelleri Nevşehir Peribacaları ve Üç Güzelleri

Nevşehir’e 7 km mesafede olan Kapadokya, peribacaları ile meşhur bir bölgedir. Burada görülen peribacaları, yanardağ lavlarının akarsular ve rüzgarların etkisi ile aşınması ile oluşmuştur. Şapkalı, konili, mantar ve sütun gövdeli peribacaları tüm Nevşehir’in en çok dikkat çeken yapılarıdır. Renkleri ise bazı alanlarda kızıl bazılarında ise gridir. 

Kapadokya’nın simgesi olan bölge ise Üç Güzeller mevkiidir. Bu bölge iki büyük ve bir küçük peribacası ailesine ev sahipliği yapmaktadır. Yıl boyunca 2 milyonun üzerinde turist ağırlayan bu bölge, Ürgüp yolu üzerinde yer alan seyir tepesinden izlenebilmektedir. 


Hacı Bektaş – i Veli Külliyesi

Hacı Bektaş-i Veli Külliyesi Hacı Bektaş-i Veli Külliyesi

Nevşehir il merkezine 45 km mesafede olan Hacıbektaş ilçesi, adını 13. Yüzyıl İslam düşünürü Hacı Bektaş Veli’den almıştır. 

Bu ilçede yer alan Hacı Bektaş Veli Külliyesi’nin içinde bulunan türbenin yanı sıra, 3 avlu ve avluyu çevreleyen binalar da Nevşehir’in tarihi eserlerinin arasında yer almaktadır. 

Külliyenin birinci avlusunda Üçler Çeşmesi bulunmaktadır. Burada aynı zamanda bulunan üçler kapısından geçilerek dergah avlusuna ulaşılmaktadır. Baba Köşkü, Mihman Evi, Aş Evi ve Arslanlı Çeşme, ikinci avlunun önemli yapıları arasında yer almaktadır. Üçüncü avlu ise Atatürk Köşesi’dir. Bu avluda Pir evi, Hacı Bektaş Veli Türbesi ve Balım Sultan Türbesi görülebilmektedir. 

Her yıl Ağustos ayında burada Hacı Bektaş Veli’yi anma törenleri düzenlenmektedir. Burada aynı zamanda bir müze de hizmet vermektedir. Müzeye giriş ücretsizdir. 

Nevşehir'de kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz uygun fiyattaki butik oteller için Nevşehir butik oteller sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Ürgüp Kadıkalesi

Ürgüp Kadı Kalesi Ürgüp Kadı Kalesi

Nevşehir il merkezine 20 km mesafede yer alan Kadıkalesi, Selçuklular zamanında savaşlarda kadınların ve çocukların saklandığı bir kaya kaledir. Kadıkalesi’nin içinden Damsa Çayı’na kadar uzanan bir geçit bulunmaktadır. Bu geçit, tehlikeli durumlarda kullanılmak üzere yapılmıştır. 

Dünyaca ünlü Fransız gezgin Felix Maire Charles Texier, Kadıkale’den çok etkilenmiş ve resmini çizmiştir.