Mardin'in İlçeleri

Mardin, nüfusu 850 bin civarında ve yüzölçümü 8.780 kilometrekare olan bir ilimizdir. Mardin’de toplamda 10 ilçe ve bu ilçelere bağlı 696 mahalle bulunmaktadır. Mardin’in en kalabalık ilçesi Kızıltepe’dir ve şehrin havaalanı, Kızıltepe’de yer almaktadır. Kızıltepe’den sonra şehrin en kalabalık 3 ilçesi ise Artuklu, Nusaybin ve Midyat ilçeleridir. Artuklu ilçesi, aynı zamanda Mardin’in merkezi olarak kabul edilmektedir. Mardin, Türkiye’nin en kalabalık 26. şehridir ve Suriye ile sınır komşusu olması nedeni ile stratejik öneme sahiptir.

Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Mardin bölgesi otelleri sayfasında listeledi.


Nusaybin

Nusaybin Nusaybin

Suriye ile sınır olan ilçe, Dicle ve Fırat nehirleri arasında konuşlanmıştır. Günümüzden 6500 yıl önce Subarular tarafından kurulmuş ve Sümerliler Dönemi’nde önemli bir merkez olarak kullanılmıştır. Antik Çağ’da Mezopotamya’nın en büyük şehri olarak kabul edilmiştir. Onlarca medeniyetin merkezi olarak kullanılan Nusaybin, Roma İmparatorluğu’na geçmiş ve İslam Orduları’nın Anadolu’ya gelmesi ile beraber Emeviler, Abbasiler, Eyyubiler ve nihayet Selçuklular’ın egemenliğine girmiştir. O günden bu yana, Türk hakimiyeti altındadır.

Günümüzde nüfusun büyük bölümü Kürtlerden oluşmaktadır. Eski dönemlerde yoğunlukta olan Araplar ve Süryaniler, artık azınlık olarak şehirde yaşamaktadır. Suriye ile sınır bir ilçe olması, ilçenin kültürel yapısının sürekli değişmesine yol açmıştır. İlçe üzerinden önemli kara yolları ve demir yolu geçmektedir. Düz bir ovaya kurulmuş olması nedeni ile şehir içi ulaşım çok rahattır. Komşu ilçeleri Midyat, Ömerli ve Artuklu’dur. İlçe aynı zamanda Şırnak ili ve Suriye ülkesi ile komşudur.


Midyat

Midyat Midyat

Dünyanın en önemli hoşgörü merkezlerinden birisi olan Midyat, birçok dinin buluşma merkezidir. İlçe üzerinde birçok din ve mezhep için inşa edilmiş ve asırlardır ayakta duran yapılar yer almaktadır. Asur kalıntılarında bölgenin adı Matiate olarak geçmektedir. İlçenin genel yapısına bakıldığında, eski medeniyetler tarafından önemli bir şehir olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Nüfusun önemli bir bölümü Süryaniler tarafından oluşmaktadır.

Mardin’in en çok yerli ve yabancı turist çeken ilçesi olan Midyat’a bağlı 43 köy bulunmaktadır. Şehirde Türkçeye ek olarak Arapça ve Kürtçe de konuşulmaktadır. Bunlara ek olarak Ermenice, Keldanice ve Süryanice de konuşulan diller arasındadır. Bu açıdan bakıldığında dinler şehri olduğu kadar diller şehri olarak da kabul edilmektedir. Dargeçit, Nusaybin, Ömerli ve Savur ilçeleri ile komşu durumundadır.


Kızıltepe

Kızıltepe Kızıltepe

Kuruluşu Antik Çağ’a dayanan Kızıltepe, Mardin’in en kalabalık ilçesidir. İlçedeki en önemli tarihi yapılardan birisi, 13. yüzyılda yapılan camidir ve caminin Artuklular tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Geçmişte Qoser, Dunaysir ve Telermen gibi isimleri olan ilçenin adı son kez 1937 yılında değiştirilmiştir. 

Verimli toprakları sebebiyle sürekli büyük devletlerin hedefinde olan Kızıltepe, çok sayıda savaşın merkezi olmuştur. Bundan ötürü inşa edilen yapıların neredeyse tamamı, savaşlar esnasında tahribata uğramış ve yok olmuştur. İlçenin stratejik önemini kaybetmesi ise İpek Yolu’nun kapanması ile gerçekleşmiştir.

Günümüzde iş imkanlarının çok olması sebebiyle ilçeye iç göç oluşmaktadır. Bu nedenle Kızıltepe nüfusu, Mardin il merkez nüfusunun 2 katına yakındır. Derik, Artuklu ve Mazıdağı ilçeleri ile komşudur.


Artuklu

Artuklu Artuklu

2012 yılında çıkan kanun ile Mardin’in merkez ilçesi kaldırılmış ve Artuklu ilçesi kurulmuştur. Kızıltepe’den sonra şehrin en kalabalık 2. ilçesi olarak bilinmektedir. Fırat ve Dicle nehirleri arasında bulunan ilçe, Mezopotamya Bölgesi’nde yer almaktadır ve geçmişteki birçok medeniyet tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Sümerliler ile başlayan tarihinin 6500 yıla kadar dayandığı tahmin edilmektedir.

İlçede Süryani ve Arap mimarisi ağırlıktadır. Yapıların büyük bölümü kesme taş işçiliği ile oluşturulmuştur ve ilçe adeta bir açık hava müzesi konumundadır. Zengin bir tarihi birikime sahip olan ilçede kilise, cami, manastır ve türbe gibi çok sayıda önemli tarihi miras bulunmaktadır. Kızıltepe, Mazıdağı, Yeşilli, Ömerli ve Nusaybin ilçeleri ile komşu durumundadır.

Mardin'de tatilinizi bir adım yukarı taşımak için gezmeniz gereken yerleri listeledik. Mardin'de gezilecek yerler yazımızı kontrol etmeyi unutmayın.


Derik

Derik Derik

Mazıdağı ve Kızıltepe ilçeleri ile komşu olan Derik, aynı zamanda Diyarbakır ve Şanlıurfa illeri ile de komşu durumundadır. Cumhuriyet’in ilk yıllarında, bölgede Ermeni nüfusu yaşarken Tehcir kanunu ile beraber, Ermeniler azınlık durumuna düşmüştür. Bölge ağırlıklı olarak Kürtlerden oluşmaktadır. Önceleri Diyarbakır’a bağlı olan Derik, 1923’de Mardin’e bağlanmıştır. 

Derik, çoğunlukla ormanlık alanlardan oluşmaktadır. Mazıdağı’nın eteklerinde yer alan ilçenin ekonomisi tahıl üretimine dayanmaktadır. Dağ yamaçlarına yakın bölgelerdeki köy halkları, hayvancılık ile de uğraşmaktadır. İlçe genelinde mesire alanlarının oluşmasına sebep olan çok sayıda dere ve çay bulunmaktadır. En popüler olanları Şeb, Turcel, Zorava ve Cırcıp dereleridir. 


Savur

Savur Savur

Dağ yamacına kurulmuş olan Savur ilçesinin Mardin il merkezine olan uzaklığı 47 kilometredir. İlçede geçmiş asırlardan kalan önemli kaleler, camiler, kiliseler ve tarihi kaya evleri bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi Mor Yuha Kiliseleri, Ulu Camii ve Başkavak Köprüsü olarak bilinmektedir. 

Mezopotamya içerisinde bulunması nedeni ile Antik Çağ’dan bu yana yaşam merkezi olarak kullanılmış olan Savur ilçesinin kurucuları, Etiler olarak kabul edilmektedir. Roma ve Bizans sınırları içerisinde de yer alan Savur, daha sonra İslam orduları ile Müslümanların hakimiyetine geçmiş ve Melikşah ile de Türklerin kontrolü altına girmiştir. İlçe sürekli göç verdiği için nüfusu sürekli azalmaktadır. Dışarıda Batman ve Diyarbakır ile komşu olan Savur, il içerisinde ise Midyat, Ömerli, Yeşilli ve Artuklu ilçeleri ile komşu durumundadır.

Mardin'de görkemli ve sizi başka diyarlara götürecek yerler için Mardin gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Ömerli

Ömerli Ömerli

1953 yılına kadar Savur ilçesine bağlı bir köy olan Ömerli, aynı sene ilçe statüsünü kazanmıştır. Eski adı Maserti olarak bilinen Ömerli’nin ilk kuruluş tarihi bilinmemektedir. Yapılan çalışmalara göre Ömerli’yi kuranların Sümerliler olduğu tahmin edilmektedir. İlçede bulunan Yaylatepe, İkipınar, Fafit ve Maserti harabeleri, bölgedeki yerleşimlerin en az 5 bin yıllık olduğunu kanıtlamaktadır. Ömerli, tarihi ve kültürel birikimi yüksek bir ilçedir. Günümüzde yapılan arkeolojik çalışmalar ile Asurlar, Persler, Romalılar ve Selçuklar Dönemi’ne ait birçok eser bulunmuştur. 

Süryanilerin birçok iz bıraktığı Ömerli ilçesindeki en önemli tarihi yapılardan birisi Kadim Mor Cırcıs Kilisesi’dir. İlçe nüfusu 15 bin civarında olup, Mardin’in en düşük nüfusuna sahip ilçesi konumundadır. Mardin il merkezine uzaklığı 28 kilometre olan Ömerli, Nusaybin, Midyat, Savur, Yeşilli ve Artuklu ilçeleri ile komşudur.


Mazıdağı

Mazıdağı Mazıdağı

Derik, Kızıltepe ve Mardin il merkezi ile komşu olan Mazıdağı, aynı zamanda Diyarbakır ile de en uzun sınır hattına sahiptir. Çevresi dağlardan oluşsa da, ovalık bir alan üzerine kurulmuştur. Önceleri bucak olan Mazıdağı, 1937 yılında ilçe statüsünü kazanmıştır. Eski adı Şamrah olarak bilinmektedir ve Şam’a giden yol üzerinde bulunması nedeni ile daima önemli bir merkez olarak kabul edilmiştir. İlk yerleşim kalıntılarına göre, bölgeyi kuranlar Sümerlilerdir. 

Mazıdağı ilçesinde el sanatları oldukça yaygındır ve ilçe halkı, bu alandan önemli gelirler sağlamaktadır. Buna ek olarak hayvancılık, arıcılık ve tütün ekimi de ilçe ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. İlçeye eski adını veren Kral Şamrah’ın mezarı da, Mazıdağı ilçesinde bulunmaktadır. İlçede çok önemli fosfat yatakları bulunmaktadır fakat yataklar atıl durumdadır. 

Mardin'deki tatil zevkinizi en yüksek kaliteye taşıyacak oteller için Mardin 3 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Dargeçit

Dargeçit Dargeçit

Dargeçit, tarih boyunca Kürtler ve Hıristiyanlık dinine mensup Ermeniler tarafından yaşam yeri olarak kullanılmıştır. İslam Orduları’nın bölgeye akınları sonrasında, Araplar da ilçe sakinleri arasındaki yerlerini almışlardır. İlk yerleşimlerin ne zaman olduğu tam olarak bilinmese de, ilk şehirleşmenin Hıristiyanlığın bir mezhebi olan Süryaniliğe inanan vatandaşlar tarafından yapıldığı bilinmektedir. Dargeçit, Midyat’a bağlı bir belde iken 1987 yılında ilçe statüsünü kazanmıştır. 

Mardin’in en doğusunda bulunan Dargeçit, sadece Midyat ile komşudur. Dışarıda ise Batman, Siirt ve Şırnak illeri ile komşu durumundadır. İlçe iki dağ arasında bulunmaktadır ve bu yüzden Dargeçit adını almıştır. Dicle Nehri ilçeden geçmektedir fakat insan tahribatı nedeniyle ormanlık alanların neredeyse tamamı yok olmuştur. Şehrin en verimsiz topraklarına sahiptir, zira yer altı su kaynakları çok zayıftır. Dargeçit ilçesinde birçoğu kapalı durumda olan çok sayıda tarihi kilise ve mezarlık bulunmaktadır. 

Mardin'de merkezi noktalarda yakın, havuzlu ve jakuzili otellerin listesini Mardin jakuzili oteller sayfamızda bulabilirsiniz.


Yeşilli

Yeşilli Yeşilli

Mardin’in kuzeydoğusunda bulunan Yeşilli, 1991 yılında ilçe statüsünü kazanmıştır. İlçe mesire yerleri ile ünlüdür ve çok verimli topraklara sahiptir. Bu nedenle de adı ‘Yeşilli’ olarak değiştirilmiştir. Toprakların verimliliğini fark eden medeniyetlerden en önemlisi Roma İmparatorluğu’dur. Romalılardan günümüze kadar çok sayıda çeşmeler, değirmenler, su kanalları ve bentler kalmıştır. 

İlçe nüfusu 20 binden daha azdır ve Mardin’in Ömerli’den sonraki en az nüfusa sahip ilçesidir. Merkez ilçeye çok yakın olması nedeni ile hafta sonlarında ilçe nüfusunda bariz bir artış yaşanmaktadır. Yüzölçümü olarak Mardin’in en küçük ilçesi olan Yeşilli, Artuklu, Ömerli ve Savur ilçeleri ile komşudur.