Mardin Doğal Güzellikleri

Türkiye’nin en özel şehirlerinden birisi olan Mardin, birçok dinin ve dilin kültürel olarak zenginliklerini paylaştığı bir bölgedir. Günümüze kadar onlarca farklı medeniyet için yaşam alanı olarak kullanılmış olan Mardin’in sokaklarında ve evlerinde, hala bu medeniyetlerin izlerini solumak mümkündür. Kiliseler, camiler, medreseler, manastırlar bir yana, neredeyse tüm evleri de başlı başına bir tarihi eserdir. Mardin’deki evler, kesme taşlar ile yapıldığı için bozulmadan günümüze kadar ulaşabilmiştir.

Her ne kadar dev bir bozkır görüntüsü çiziyor olsa da, Mardin ilinin de kendisine has doğal güzellikleri bulunmaktadır. Bunların en başında mesire alanları, mağaralar ve şelaleler gelmektedir. Şehre gelen turistlerin büyük bölümü tarihi dokuyu görmek için geliyor olsa da, Mardin doğal güzellikleri bölge halkı tarafından yoğun ilgi görmektedir. Dev bir açık hava müzesini andıran Mardin, birçok din ve mezhep için kutsal sayılan topraklara sahiptir.

Mardin'de gezilecek muhteşem yerlere yakın uygun fiyatlı konaklama hizmetleri için Mardin otelleri listemize göz atabilirsiniz.


Beyazsu

Beyazsu Beyazsu

Mardin iline bağlı Nusaybin ve Midyat ilçelerinin arasında bulunan Beyazsu Mesire Alanı, Mardin’in en çok talep gören doğal güzelliğidir. Yılın her günü bir başka güzel olan Beyazsu, yaz mevsiminde ziyaretçilerini soğuk suları ile karşılarken, sonbahar mevsiminde ise farklı türdeki ağaçlarının, kurumuş yaprakları ile adeta bir şölen hazırlamaktadır. Bu nedenle sonbahar ve kış aylarında, fotoğraf çekmek isteyen turistler, Beyazsu bölgesine akın etmektedir. Bölgede yabani hayvanların da yaşıyor olması, fotoğraf sanatına düşkün olanlar için bir avantajdır. 

Yaz aylarında ise ziyaretçiler, Beyazsu Mesire Alanı’nda bulunan ve suyun üstüne inşa edilmiş oturma alanlarında vakit geçirmektedir. Bölge, restoranlar tarafından işletildiği için yeme içme imkanları gelişmiştir. Beyazsu sadece Mardin halkı tarafından değil, Şırnak ve Diyarbakır’da yaşayan vatandaşların da, piknik için kullandığı yerlerden bir tanesi haline gelmiştir. Nusaybin ve Midyat ilçe merkezinden, Beyazsu bölgesine dolmuş ve otobüsler hareket etmektedir.

Mardin'e uğradığınızda gezilmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Mardin'in gezilecek yerleri yazısına göz atabilirsiniz.


Mardin Mağaraları

İplik Mağarası İplik Mağarası

Mardin merkezde bulunan İplik Mağarası, Saraçoğlu Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. İplik Mağarası, birbiri ile iç içe geçmiş 60 farklı mağaradan oluşmaktadır. Asırlar önce bu mağaraların iplik üretiminde kullanıldığı bilinmektedir, bu neden ile halk arasında mağaraların adı İplik Mağarası olarak kalmıştır. 

Linyevri Şifa Mağarası ise Mardin’in Midyat ilçesinde yer almaktadır. Halk arasında yayılan bir inanca göre, mağaradan çıkan şifalı suların deride oluşan kaşıntıya iyi geldiği düşünülmektedir. 

Mardin’deki en dikkat çekici mağaralardan birisi de Deniz Mağarası’dır. Bu isme sahip olmasının nedeni ise mağara içerisinde bir göl bulunuyor olmasıdır. Derik ilçesinde yer alan Linyevri Şifa Mağarası, Buhur Köyü’ne bağlıdır.

Gümüşova Mağarası ise Mazıdağı ilçesinin mağara ile aynı ismi taşıyan Gümüşova köyünde bulunmaktadır. Mağara, Bizans Dönemi’nde aktif olarak kullanılmıştır ve içerisinde, o döneme ait kalıntıları barındırmaktadır.

Mardin il genelinde yapılmakta olan tüm etkinliklere ulaşmak için Mardin gezi rehberi sayfasına göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.


Gurs Vadisi

Gurs Vadisi Gurs Vadisi

Mardin’in en yüksek nüfusuna sahip Kızıltepe ilçesinde yer alan Gurs Vadisi, Mardin halkının özellikle yaz aylarında en çok ziyaret ettiği doğal bir güzelliktir. Özellikle şehirde sıcaklığın 40 derecenin üzerine çıktığı zamanlarda, Gurs Vadisi’nde sıcaklık 30 derece seviyelerinde olmaktadır. Toplamda 12 köyden oluşan Gurs Vadisi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki saklı cennetlerden birisidir. Tepeden bakıldığı zaman, ormanlık alanların ‘V’ harfini çizdiği rahatlıkla görülebilmektedir.

Vadi içerisinde şelaleler ve buz gibi sulara sahip dereler bulunmaktadır. Bu doğal güzelliklerin yanında, binlerce yıllık tarihe sahip arkeolojik kalıntılar da ziyaretçileri karşılamaktadır. Vadiden akan sular, çevre köylerin bereketli topraklara sahip olmasını sağlamıştır. Etrafının çöl topraklarına benzemesi, Gurs Vadisi’nin adeta çöldeki bir vaha olmasını sağlamıştır. Vadiye Kızıltepe ilçe merkezinden, 20 dakikalık bir taksi yolcuğu ile ulaşmak mümkündür.

Mardin'de her bütçeye uygun fiyatları ile rahat konaklama hizmetleri sunan yerler için Mardin pansiyon sayfamıza göz atabilirsiniz.


Germ-i Ab Kaplıcası

Germ-i Ab Kaplıcası Germ-i Ab Kaplıcası

Mardin’in en popüler ilçesi olan Midyat’ın Dargeçit beldesinde yer alan Germ-i Ab Kaplıcası, aynı ismi taşıyan Germ-i Ab Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Mardin’in tek şifalı su kaynağı olan kaplıcalar, asırlardır bölge halkına şifa dağıtmaktadır. Yapılan incelemelere göre termal su içerisinde bol miktarda sülfat, magnezyum, kalsiyum ve hidrojen sülfür tespit edilmiştir. Yerin altından 62 derecelik sıcaklık ile çıkmakta olup PH değeri 7,1’dir. 

Mineralizasyon oranının yüksek olması nedeniyle suyun tadı acıdır. Sıcaklığının yüksek olması sayesinde, termal sudan faydalanan romatizma hastaları, kaplıcalarda derman bulmaktadır. Ayrıca Germ-i Ab Kaplıcası şifalı sularının cilt hastalıkları, kadın hastalıkları, karaciğer rahatsızlıkları ve bağırsak sorunlarına iyi geldiği bilinmektedir. İçilebilen sular, içildiğinde de mide ve sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelmektedir. 

Germ-i Ab Kaplıcası içerisinde umumi havuz ve çeşmeler yer almaktadır. Etrafındaki konaklama tesisi büyüktür ve genelde yer bulmak sorun olmamaktadır. Ulaşım için Mardin Otogarı’ndan kalkan Dargeçit otobüsleri veya Germi Ab köyü otobüsleri kullanılmalıdır.

Mardin'de bir çok özel aktiviteleri ile lüks bir konaklama deneyimi yaşayabileceğiniz Mardin 5 yıldızlı oteller listemize uğramayı unutmayın.