Mardin’de Yapılacaklar

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Dicle sınırlarında yer alan Mardin, Suriye ile sınır komşusu olan bir ilimizdir. Günümüzde nüfusu 1 milyona yakın olan şehir, binlerce yıldır yerleşim yeri olarak kullanılmaktadır. Bu zenginlik ise şehrin etnografik ve mimari yapısından hemen anlaşılabilmektedir. İpek Yolu güzergahında olması nedeni ile eski medeniyetler tarafından bir durak noktası olan Mardin’de, çok sayıda tarihi yapı da yer almaktadır. 

Kültürel ve tarihi birikiminin yanı sıra din ve diller başkenti olması da, Mardin’de çok çeşitli festivaller düzenlenmesini sağlamıştır. Günümüzde düzenlenen bazı festivallerin, 8 bin yıllık geçmişi dahi bulunmaktadır. 

Mardin'de tarihi mekanlara yakın olan uygun fiyatlı oteller için Mardin otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Sanatsal Etkinlik ile Yeni Bilgiler Edinin: Mardin Bienali

Mardin Bienali Mardin Bienali

Mardin’in kültürel birikimine nazaran sanatsal yönünün eksik kalması, çeşitli festivaller organize edilmesini sağlamıştır. Şehri modern sanatın merkezi haline getirme fikri ile ortaya çıkan Mardin Bienali ilk olarak 2010 yılında düzenlenmiştir. Eşsiz bir mimariye sahip olması sebebiyle Türkiye ve hatta dünya sanat merkezlerinden birisi olma fırsatı bulunan Mardin, Bienal sayesinde Uluslararası Sanat Camiası ile de tanışma imkanı yakalamıştır.

Etkinlik her sene düzenlenmemektedir. İlki 2010, ikincisi 2012 ve üçüncüsü de 2018 yılında düzenlenmiş olan Mardin Bienali, ülke çapından gelen akademisyenleri, sanatçıları ve öğrencileri ağırlamıştır. Bienal kapsamında çeşitli sergiler organize edilmiş ve şehrin önemli yapıları misafirlere tanıtılmıştır. Bienale ait bir web sitesi bulunmaktadır, 4.süne katılmak isteyen ziyaretçilerin, web sitesini takip etmesi veya sorumlular ile iletişim halinde olması gerekmektedir.


En Taze ve Tatlı Kirazları Deneyin: Mardin Kiraz Festivali

Kiraz Festivali Kiraz Festivali

Mardin’in Yeşilli ilçesinde, Türkiye’nin en güzel kirazları yetiştirilmektedir. Bu kirazın tanıtılması ve yöre halkının, sosyal yaşama katılmasının artırılması amacı ile her yıl Mardin Kiraz Festivali oldukça coşkulu bir şekilde düzenlenmektedir. Geleneksel hale gelen festivale şehirdeki tüm dinlere ve dillere mensup azınlıkların da katılması, festivalin adeta bir kültür cümbüşüne dönüşmesini sağlamaktadır. Festivalin bir amacının da, hoşgörü başkenti olan Mardin içerisindeki dostluğu ve kardeşliği artırmak olduğu söylenmektedir.

Mardin merkez otogarından kalkan Yeşilli dolmuşları ve otobüsleri ile ilçeye 35 dakika içerisinde ulaşmak mümkündür. Festivale katılım ücretsiz olup otobüs ücretleri 20 TL civarındadır.

Mardin'deki tatilinizde mutlaka gezilmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için Mardin'de gezilecek yerler yazısında listeledi.


Film Severlerin Gözdesi: Mardin Uluslararası Film Festivali

Mardin Uluslararası Film Festivali Mardin Uluslararası Film Festivali

Mardin’in tanıtılmasında önemli bir payı olan film festivali, 2006 yılından beri şehirde SineMardin kimliği ile düzenlenmektedir. Mardin’e kültürel gezi yapmak için gelen turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bir etkinliktir. Şehirdeki sinemanın gelişimini ve doğal olarak üretimini artırma amacı güden festivalde uzun metraj filmler, belgeseller ve kısa metraj filmler sergilenmekte ve filmler kendi aralarında yarıştırılmaktadır.

Her yıl daha da fazla katılımcı sayısına ulaşan festivalde, konuklara Mardin kültürünü tanıtan sunumlar da yapılmaktadır. Mardin’in tarihi dokusu, sinema filmlerinin çekilmesi için uygun bir ortam yaratmaktadır. Sarı kesme taşlardan yapılmış ve asırlardır sağlam bir şekilde ayakta duran bu tarihi evler ve konaklar, Türk dizilerinin birçoğu için çekim alanı oluşturmaktadır. Festivalin Uluslararası Arena’da düzenleniyor olmasının avantajı ile Mardin platosunun, dünya film sektörüne de tanıtılması, şehrin geleceği için önemli bir fırsat olarak gözükmektedir.

Festivale katılım ücretsizdir, katılım ve festival tarihi için SineMardin ile iletişime geçilmesi gerekmektedir. 

Mardin'de tatilde dinlenmek, kışa hazırlanmak ve bedenen rahatlamak için Mardin gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Mardin’in En Köklü Şenliğinde Kültürel Yolculuğa Çıkın: Bilali Şenlikleri

Bilali Şenlikleri Bilali Şenlikleri

Mardin’in bilinen en eski şenliğidir ve geleneksel olarak 8 bin yıldır kutlandığı bilinmektedir. Son olarak 58’li yıllarda kutlanılan fakat sonra bırakılan şenlikler, 2018 yılında tekrar aktif hale getirilmiştir. Şenlik kapsamında geleneksel oyunlar oynanmakta ve müzikler de dinlenmektedir. Özellikle Mardin’in unutulmaya yüz tutmuş miraslarını canlandırmayı amaçlayan şenlikler, merkez ilçesine bağlı Bilali Köyü’nde düzenlenmektedir. Tıpkı bayramlar gibi, Bilali Şenlikleri’nde de köy halkındaki küslerin tamamı barışmaktadır.

Şenlikler kapsamında kurbanlar kesilmekte, yöresel yemekler hazırlanmakta ve hasat döneminin başlangıcı olması sebebiyle bereketli bir hasat dönemi için dualar yapılmaktadır. Şenliklere sadece Bilali Köy halkı değil çevre köy ve Mardin merkezden de yüzlerce insan katılmaktadır. Şenlikler kapsamında yöre halkı pazar kurmakta, halaylar çekilmekte, oyunlar düzenlenmekte ve geleneksel eğlenceler organize edilmektedir.

Mardin'de lüks mimari tasarımları ile eşsiz açık büfe kahvaltı sunan ve jakuzili otellerin listesini Mardin jakuzili oteller sayfamızda bulabilirsiniz.


Çocuklarınız ile Birlikte Doyasıya Eğlenin: Mardin Sosyal Sirk Festivali

Mardin Sosyal Sirk Festivali Mardin Sosyal Sirk Festivali

Mardin, Suriye ile sınır bir şehir olması sebebiyle çok sayıda mülteci çocuğa sahip bir kentimizdir. Bu çocuklara yeni bir umut verme amacı ile de düzenlenen festival, aynı zamanda Mardin halkı ve bölge şehirlerden de yoğun ilgi görmektedir. Çocuklara sirk aktivitelerini tanıtmak, sevdirmek ve en önemlisi onlara güzel zaman geçirtebilmek için düzenlenen festivalde, çok sayıda sosyal etkinlik de organize edilmektedir.

Tüm ülkeden gelen uzmanlar, sanatçılar, müzisyenler, jonglörler, cambazlar, sirk çalışanları ve öğretmenler ile muhteşem bir etkinliğin düzenlenmesi sağlanmaktadır. Festival kapsamında kurulan sirk okulunda ise, seçilen çocuklara eğitimler verilmektedir. Bu çocuklardan bazıları ileriki yıllarda, festivalde görev alabileceği gibi meslek sahibi olma fırsatını da yakalamaktadır. Her Yerde Sanat Derneği tarafından düzenlenen festival 1 hafta sürmektedir ve eylül ayı içerisinde gerçekleştirilmektedir. Festival kapsamında Dara Antik Kenti, Sabancı Kent Müzesi, Mardin Müzesi ve Mitani Kültür Merkezi gezileri yapılmakta ve bu tarihi alanlarda, davet edilen sanatçılar konserler vermektedir. 

Mardin'de tatilinizde masaj ve terapilerin bir arada sunulduğu tesislerde konaklamak isterseniz Mardin spa otelleri listemizden birini tercih edebilirsiniz.


Mardin’de Adrenalin Dolu Anlar Yaşayın: Yamaç Paraşütü 

Yamaç Paraşütü Yamaç Paraşütü

Mardin’de yeterli altyapı henüz bulunmuyor olsa da, tecrübeli paraşütçüler için uygun alanlar mevcuttur. Derik ilçesinde bulunan fiziki yapı ve rüzgar ölçümleri, ilçede yamaç paraşütü yapılabileceğini ortaya koymuştur. Adeta bir açık hava müzesini andıran Mardin, bu nedenle yamaç paraşütü yapan sporcuların ilgisini çekmektedir. Mardin’in Mezopotamya Ovası üzerine kurulmuş bir kent olması, Türkiye’deki en uzun paraşüt mesafe rekoruna da sahip olmasını sağlamıştır.

Şehirde dönemsel olarak, Mardin Büyükşehir Belediyesi tarafından ücretsiz yamaç paraşütü eğitimleri verilmektedir. Bu eğitimlerin hangi tarihlerde yapılacağı henüz belli olmasa da, Belediye ile iletişim halinde kalınarak öğrenilebilmektedir. Belediyenin gençlik merkezi tarafından verilen eğitim sonrasında, başarılı olan katılımcılara sertifika ve lisans verilmektedir.  2018 yılında verilen eğitime 10 binden fazla öğrenci katılmış ve bu öğrenciler Türkiye’nin en iyi paraşüt eğitmenleri tarafından eğitilmiştir.