Kilis Tarihi Yerler

Kilis, Akdeniz Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi arasında geçiş şehridir ve Suriye ile sınır komşusudur. Zengin bir tarihi bulunan Kilis, M.Ö. 1700 yıllarında Hitit Devleti tarafından kurulmuştur. Daha sonrasından ise M.Ö. 700’lü yıllarda şehrin hakimiyeti Asur, Med ve Perslerin eline geçmiştir. Büyük İskender’in Pers İmparatorluğu’nu yıkması sonucunda Kilis Roma İmparatorluğu’nun hakimiyetine girmiştir.

1915 yılında Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’nda yenik düşmesi üzerine İngilizler, ardından da Fransızlar Kilis’i istila etmiştir. 7 Aralık 1921 yılında ise Kurtuluş Mücadelesi ile şehir istiladan kurtulmuştur. Kilis’in yüzyıllar öncesine dayanan geçmişinden günümüze dek ulaşmayı başarabilmiş tarihi yapılar bulunmaktadır. 

Kilis'te uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Kilis hotel sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Ravanda Kalesi

Ravanda Kalesi Ravanda Kalesi

Ravanda Kalesi, Kilis’in Polateli ilçesi sınırları içindeki Belenözü Köyü’nde yer almaktadır. Afrin Çayı’nın doğusunda yer alan kale dağın sivri olan tepesinin oyulması ile yapılmıştır. Kalenin bir kısmı tahrip olmuş olsa da günümüze kadar kalmayı başarabilmiştir.

Dış kale bölümünün çoğu kısmı zarar gördüğü için günümüze sadece kalıntıları gelebilmiştir. İç kale bölümünün giriş kapısı 2,20 metre genişliğe ve 3,10 metre yüksekliğe sahiptir. Kalenin içerisinde iki büyük su sarnıcı yer almaktadır. 

Ravanda Kalesi’ne giriş ücretsizdir.


Kilis Müzesi

Kilis Müzesi Kilis Müzesi

Kilis Müzesi, Tarihi Sabunhane Binası’nın düzenlenip restore edilmesi sonucunda oluşturulmuştur. Bu yapının mimarisi, Kilis’in kültürel özelliklerini yansıtmaktadır. 

Müze içerisinde 2017 ve 2018 yılları arasında yapılan arkeolojik kazı çalışmalarından çıkan eserler sergilenmektedir. Çıkarılan eserlerin geçmişi Tunç Çağı’na dayanmaktadır. Bunun yanı sıra müzede etnogrofik eserler de ziyaretçilerini beklemektedir.

Kilis Müzesi’ne giriş ücretsizdir. 


Ulu Cami

Kilis Ulu Camii Kilis Ulu Camii

Kilis Ulu Cami, Kilis’in en eski mahallelerinden biri olan Hacı Gümüş Mahallesi’nde yer almaktadır. Kilis’in en eski ve en büyük camisi olma özelliğine sahiptir. 

Cami, göze çarpan şekilde süslemelerle donatılmıştır. 1924 yılında caminin onarımını Halep’in ünlü mimarlarından biri olan Hacı Ahmet Azizi üstlenmiştir. 2016 yılında ise Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından son onarımı gerçekleşmiştir.

İbadete açık olan Ulu Cami’ye giriş ücretsizdir.


Neşet Efendi Konağı

Neşet Efendi Konağı Neşet Efendi Konağı

Neşet Efendi Konağı, 1925 yılında yapılmaya başlanmış olup, 1927 yılında tamamlanmıştır. Neşet Topaloğlu tarafından Halepli Mimar Hacı Ahmet Usta’ya yaptırılmıştır. Ünlü mimar Kilis Hükümet Konağı’nın da mimarıdır.

Konağın yapımında kesmelik taşları kullanılmıştır. Yapının iç duvarları ise sabun sıva biçiminde sıvanmıştır. Banyo ve mutfağın fayansı Gaziantep mermeri ile döşenmiştir. Diğer odalarda kullanılan mermer ve fayanslar İtalya’dan ısmarlanmış olup İskenderun üzerinden getirtilmiştir.


Kilis Evleri

Kilis Evleri Kilis Evleri

Kilis, geçmişten günümüze dek birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Her medeniyet Kilis’te iz bırakıp gitmiştir. Yakın tarihte de yapılmış olan eserlerin bir kısmı günümüze dek ulaşmayı başarabilmiştir. Özellikle kültürel miras olarak görülen Kilis Evleri, şehrin kültürel dokusunu iyi şekilde yansıtmaktadır.

Kilis Evleri dizaynı ve mimarisi ile kendisine has özelliğe sahiptir. Avlu, mutfak ve mağaralardan oluşan evler genellikle tek veya çift katlıdır. Kerpiç ve tek katlı yapılar kırsal yerlerde, tek ve çift katlı taştan yapılma evler ise genellikle şehir merkezinde yer almaktadır.

Kilis'te eski tarihi yapılarından tutun, görkemli ve nefes kesen yerleri ziyaret etmek için Kilis'te gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.


Oylum Höyük

Oylum Höyük Oylum Höyük

Oylum Höyük, Gaziantep-Kilis karayolu üzerindedir. Kilis Ovası’na hakim olan höyüklerden biri 22 metre diğeri ise 37 metre yüksekliğinde iki yükseltiden oluşmaktadır. Stratejik bakımdan öneme sahip olan höyük, tarih boyunca her dönemde yerleşim yeri olarak kullanılmıştır.

Oylum Höyük, Mezopotamya Medeniyeti’nden günümüze kadar tarihi izleri taşıyabilen bir höyüktür. Höyük içerisinde yapılan arkeolojik araştırmalara göre Bakırtaş ve Helenistik Dönem’den de izler bulunmaktadır.


Eski Hamam

Eski Hamam Eski Hamam

Eski Hamam, Meşhetlik Mahallesi’ne bağlı Eski Hamam Sokağı’nda yer almaktadır. Hamam, Emir Kasım oğlu Emir Canbolad tarafından yaptırılmıştır. Girişinde bulunan taç kapı ve pencereler dikkat çekici özelliktedir.

Hamamın soğukluk, ılıklık ve sıcaklık adında üç bölümü bulunmaktadır. Düzgün ve renkli kesme taşlardan yapılan hamam dizaynı görsel açıdan da ilgi çeken bir yapıya sahiptir. 

Kilis'te manzarası ve tarihi yerleri ile sizi büyüleyecek yerler için Kilis gezi rehberi sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın.


Hasan Bey Hamamı (Çukur Hamamı)

Hasan Bey Hamamı Hasan Bey Hamamı

Hasan Bey Hamamı Çaylak Mahallesi’nde konumlandırılmıştır. 16. yüzyılda Canboladoğulları’nın kahyası Hasan Bey tarafından yaptırılmıştır. Hamam çevresinde yol çalışmaları yapıldığından günümüzde Çukur Hamam olarak da bilinmektedir.

Hamam üç bölümden oluşmaktadır. Ilıklık, soğukluk ve sıcaklık bölümlerinin iç dizaynları birbirinden farklı mimari özelliklere sahiptir. Hamamın giriş kapısı ise kuzey yönüne bakmaktadır.


Kurdağa Kasteli

Kurdağa Kasteli Kurdağa Kasteli

Kurdağa Kasteli, Bölük Mahallesi’nde konumlandırılmıştır. Kastel üzerinde yazıt bulunmamaktadır. 1635 yılında Kilis Voyvodası Kurdağa tarafından yaptırılmıştır. Kastelin tek girişi bulunmaktadır. Günümüzde suyu akmaya devam eden kastale Mıh Kuyusundan su sağlanmaktadır.


Hoca Hamamı

Hoca Hamamı Hoca Hamamı

Hoca Hamamı, Aşıt Mahallesi’ndedir. 1545 yılında Sultan Süleyman Dönemi’nde Canbolat Bey tarafından yaptırılmıştır. Hamam içerisi sade yapıdadır. Soyunma yeri, soğukluk ve sıcaklık bölümlerinden oluşmaktadır. Hamam kare planlıdır ve büyük bir kubbesi bulunmaktadır.

Hoca Hamamı 2010 yılında Vakıflar Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir. Hamamın merkez alanında beyaz, sarı, kırmızı ve siyah renkli mermerlerden yapılma bir de göbek taşı bulunmaktadır.

Kilis'te kaliteden ödün vermeyen ve bir çok aktiviteyi yapabileceğiniz oteller için Kilis 4 yıldızlı aile otelleri sayfamıza göz atabilirsiniz.


Paşa Hamamı 

Paşa Hamamı Paşa Hamamı

Paşa Hamamı Tekke Mahallesi’ndedir. Hamamın kapısı üzerinde Kilis Sancak Beyi Canbolad Bey tarafından yapıldığı yazmaktadır. Dikdörtgen plana sahip olan hamamın sivri bir kemerli kapısı bulunmaktadır.

Hamamın içerisinde soyunma, sıcaklık ve soğukluk bölümleri yer almaktadır. Soyunma bölümü toplamda on üç pencereye sahip olduğundan içerisi oldukça aydınlıktır. Sıcaklık bölümünde iki su teknesi bulunmaktadır. Büyük ve küçük boyutlarda olan teknelerin büyüğü tahrip olmuştur.


Şeyh Hilal Cami (Şeyh Ahmet Cami)

Şeyh Hilal Camii Şeyh Hilal Camii

Şeyh Hilal Cami, Kilis’in merkezindedir. 1631 yılında Şeyh Hilal’in yaptırdığı cami, 1937 yılında Şeyh Ahmet’e satıldığı için Şeyh Ahmet Cami olarak da bilinmektedir. 

Minaresi 1643 yılında Musa kızı Fatma tarafından inşa edilmiştir. Düzgün kesme taştan yapılan çokgen ve kalın minareye sahiptir. Sekiz kollu yıldız şeklindeki panosu bitkisel motifler ile süslenmiştir. Bu pano, yapının tek süslemesidir. 

İbadete açık olan Şeyh Ahmet Cami’ye giriş ücretsizdir. 


Salih Ağa Kasteli

Salih Ağa Kasteli Salih Ağa Kasteli

Salih Ağa Kasteli, Tabakhane Mahallesi’nde bulunmaktadır. 1855 yılında Salih Ağa adındaki bir hayırsever yaptırmıştır. Kastelde taştan yapılma yazıtın çevresi bitki ve zincir motifleri ile süslenmiştir. Ancak kastelin günümüzde suyu bulunmamaktadır.


İbşir Paşa Kasteli

İbşir Paşa Kasteli İbşir Paşa Kasteli

İbşir Paşa Kasteli, Şehit Sakıp Mahallesi’nde yer almaktadır. 1654 yılında Sadrazam Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kastelin günümüzde suyu akmamaktadır. Dikdörtgen plana sahip olan kastel motifler ve desenlerle süslenmiş biçimde olduğundan görülmeye değer bir tarihi yapıdır.

Kilis'te ailenizle beraber doğa ile iç içe mekanlara yakın her şey dahil bir tatil yapmak için Kilis aile otelleri listemize göz gezdirebilirsiniz.


Fellah Kasteli

Fellah Kasteli Fellah Kasteli

Fellah Kasteli, Kilis’in Ebulula Mahallesi’ndedir. 1643 yılında Hasan Ağa tarafından yaptırılmıştır. Kastelden günümüzde de su akmaktadır. Dikdörtgen plana sahip olan kastel, yapıldıktan sonra yeri değiştirildiği için özgünlüğü kaybolmuştur.


Nemika Kasteli

Nemika Kasteli, Deveciler Mahallesi’ndedir. 1911 yılında Abuş Hanım adındaki bir hayırsever kızı için yaptırmıştır. Yapıldığı tarihten günümüze dek özgünlüğünü yitirmişmiştir. Koyunoğlu yöresinden gelen su kastelin kaynağını oluşturmaktadır.


Ayn Önü Kasteli

Ayn Önü Kasteli, Kilis’in Hacı Molla Hamid Mahallesi’nde yer almaktadır. Halk dilinde çeşme olarak bilinen kastel, Kilis’in merkezinin dışında açılan kuyulardan şehir içine su sağlamaktadır. 1807 yılında yapılan çeşme Hacı Ahmet hayratı olarak günümüze dek ulaşmayı başarmıştır.