Kilis’te Yapılacaklar

Kilis Güneydoğu Anadolu ile Akdeniz arasında bulunan bir şehirdir. Hem doğal hem de tarihi güzellikleri barındırmaktadır. Kilis’e gezmeye gelen ziyaretçiler için yapılabilecek birçok aktivite vardır. Yılın dört mevsiminde de aktiviteler yapılabilmektedir. Ayrıca şehrin sahip olduğu kültürel dokular da görülmeye değerdir.

Oylum Höyük’ü görmeden, Ulu Cami’yi ziyaret etmeden, Kilis Evleri’ne gitmeden, Ravanda Kalesi’ni görmeden, Söğütlüdere’de piknik yapmadan, Kilis Tava yemeğinin tadına bakmadan Kilis gezinizi sonlandırmayın.

Kilis'te keyifli bir tatil geçirmek için Kilis otelleri sayfasında bulunan konaklama seçeneklerine göz atabilirsiniz.


Kilis’in En Gözde Yöresel Lezzetini Tadın: Kilis Tava

Kilis Tava Kilis Tava

Yakın bir tarihte il olmasına karşın, uzun yıllar boyunca kendi kültürüne sahip çıkmış noktalardan birisi olan Kilis, mutfağı ile de ön plana çıkmayı başarmıştır. Anadolu’nun diğer yemeklerine nazaran, kendi kültürlerine ait yemekleri daha çok ön planda tutan Kilis’te tadılması gereken ilk Kilis tavadır.

Tava, Kilis’in en lezzetli et yemeği olarak bilinmektedir. Kilis gezinizde yarım yağlı kıymanın tepside domates ve biber dilimleri ile buluşmasını tatmalısınız. Özellikle pide fırınında pişirilen bu lezzetli yemeği tatmadan gezinizi noktalamayın.


Manzara Seyrinin Keyfine Varın: Ravanda Kalesi

Ravanda Kalesi Ravanda Kalesi

Kilis sınırları içerisinde günümüze kadar varlığını sürdürmeyi başarmış yapılar arasında yer alan Ravanda Kalesi, Kilis’in Polateli ilçesine bağlı Belenözü Köyü’nde bulunmaktadır. Afrin Çayı’nın doğusunda yer alan kale, çevreye hakim bir tepenin başına inşa edilmiştir.

Günümüze kadar iç kale sağlamlığını korurken, dış kale harabelere dönmüştür. Tam olarak kimler tarafından yapıldığı bilinmese de, uzun yıllar boyunca çeşitli onarımlar görmüştür. Kilis’teki en eski tarihi yapı olmasına ek olarak manzara seyri açısından heyecan verici bir deneyim sunmaktadır.

Kilis'te tatilinizi bir adım yukarı taşımak için gezmeniz gereken yerleri listeledik. Kilis'te gezilecek yerler yazımızı kontrol etmeyi unutmayın.


Kilis’te Piknik Yapın: Söğütlüdere

Söğütlüdere Söğütlüdere

İnsan yapımı bir gölün, ne kadar doğal bir görünüm elde edebileceğini görmek için en uygun yer olan Söğütlüdere, il merkezine bağlı Söğütlüdere Köyü’nde yer almaktadır. 20 yılı aşkın bir süredir mesire alanı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bünyesinde kapalı ve açık alanlar vardır. 

Akpınar, Zoppun ve Söğütlüdere pınarlarında gelen sular ile oluşturulan yapay göl, mesire alanına doğal bir görünüm katmıştır. Siz de Söğütlüdere Piknik Alanı’nda hem sevdiklerinizle beraber güzel vakit geçirebilir hem de doğanın güzelliklerini yakından görme fırsatına sahip olabilirsiniz.


Kilis’in En Büyük Camisini Ziyaret Edin: Ulu Cami

Kilis Ulu Camii Kilis Ulu Camii

Bulundukları şehirde en büyük cami olma ünvanlarını elinde bulunduran Ulu camiler, Kilis’te de mevcuttur. Kilis’in en eski mahallelerinden biri olan Hacı Gümüş Mahallesi’ndeki Kilis Ulu Cami de bunlardan birisidir. İlk bakışta süslemeleri ile dikkatleri üzerine çeken caminin tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemektedir.

Cami adına ortaya çıkarılan ilk bilgiler, 1388 yılında tekrardan elden geçtiğidir. Ulu Cami tarihi yapısı ve heybetli görünüşüyle Kilis içerisindeki en heybetli duran yapıdır. Kilis geziniz sırasında Ulu Cami’yi ziyaret edebilirsiniz.


Kilis’in Kültürel Dokusunu Hissedin: Kilis Evleri

Kilis Evleri Kilis Evleri

Tarih boyunca birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapan Kilis, egemenliği altında bulunduğu devletlerden izler taşımaktadır. En eski yapılar günümüze kadar kısmen ulaşmışken, daha yakın tarihli yapılar hala ilk halini korumaktadır. 

Kültürel dokunun en iyi yansıtıldığı örnekler arasında ise Kilis Evleri büyük önem arz etmektedir. Kilis geziniz sırasında Kilis Evleri’nin kendine has özelliklerini görebilir, yakın tarihe dair izler bulabilirsiniz. Kartpostalları andıran görünümlerde fotoğraflar da çekebilir, anılarınızı ölümsüzleştirebilirsiniz.

Kilis'te tatilde dinlenmek, kışa hazırlanmak ve bedenen rahatlamak için Kilis gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Mezopotamya’ya Yolculuk Yapın: Oylum Höyük

Oylum Höyük Oylum Höyük

Gaziantep-Kilis karayolu üzerinde yer alan Oylum Höyük, 22 metre ve 37 metre yüksekliğe sahip iki höyüğün birlikte anıldığı bir noktadır. İnsanların ilk ortaya çıktığı noktalardan birisi olarak değerlendirilen Antik Mezopotamya’daki ilk medeniyetlerden izler taşımaktadır. 

Höyük içerisinde yapılan arkeolojik araştırmalara göre Bakırtaş ve Helenistik dönemlerinden çeşitli eserler gün yüzüne çıkarılmıştır. Özellikle eski tarihi araştırmayı ve incelemeyi seven ziyaretçilere hitap eden tarihi bir höyüktür.