Kilis'in İlçeleri

Güney Doğu Bölgesi’nde yer alam Kilis, M.Ö. 3000’li yıllara dayanan köklü bir geçmişe sahiptir. Tarihi süreç içerisinde Süryaniler, Hititler, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar bölgeye hakim olmuştur. Türkiye ile Suriye sınırının bir bölümü Kilis aracılığı ile sağlanmaktadır.

Kilis’in toplam yüzölçümü 1642 kilometrekaredir. Kuzeyinde Gaziantep ve güneyinde ise Suriye ile komşudur. Türkiye’nin en küçük illerinden birisi olan Kilis’in toplam 4 ilçesi bulunmaktadır. Ayrıca her bir ilçesinde gezip görebileceğinize tarihi ve turistik yerler yer almaktadır.

Günübirlik eğlencelerinizde uygun fiyatları ile sizi mutlu edecek oteller için Kilis'teki oteller sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.


İl Merkezi

İl Merkezi İl Merkezi

Kilis’in merkezi en canlı ve renkli yerdir. Yakın zamanlarda Suriye’den göç edenlerin de yoğun olduğu merkezde her kültüre ait yapılar ve eserler görmek mümkündür. Osmanlı tarihinden günümüze dek Ermeni, Arap, Kürt ve Türk kökenli insanlar bir arada huzur içerisinde yaşamışlardır ve yaşamaya devam etmektedir. 

Şehrin dokusunun yansıdığı merkezde gezilebilecek birçok yer bulunmaktadır. Kilis Müzesi, Karataş Parkı, Ulu Cami, Ayınönü Kasteli, Neşet Efendi Konağı, Küçük Çarşı Kasteli, Kurdağa Kasteli ve İbşir Paşa Kasteli, görülebilecek yerler arasındadır.

Kilis'te manzaraları ile sizi büyüleyecek ihtişamlı yerler için ekibimizin hazırladığı Kilis'te gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.


Elbeyli

Elbeyli, Kilis’in merkezine yaklaşık 35 kilometre uzaklıktadır. Gaziantep’in Oğuzeli ilçesi ile komşu olan ilçe, güneyinde Suriye ile de komşudur. Cumhuriyetin ilk yıllarında Elbeyli Suriye’nin Carablus kazasına bağlı bir köy iken 1931 yılında Kilis’e bağlanmış, 1946 yılında ise Gaziantep’in Oğuzeli ilçesine bağlanmıştır. Kilis il olduktan sonra ise Kilis’e bağlanarak ilçe statüsü kazanmıştır.

İlçenin sakinleri genellikle tarım ve hayvancılık faaliyeti ile uğraşmaktadır. Küçük bir yerleşim yeri olduğu için istihdam pek bulunmamaktadır. Elbeyli’de görülebilecek yerler arasında Çatal Höyük, Kulsurun Höyük, Polatbey Höyük, Taşlıbakar Höyük, Çamurlu Höyük, Tileyli Höyük ve Kızıl Höyük yer almaktadır.


Musabeyli

Musabeyli, Kilis’in merkezine yaklaşık 32 kilometre uzaklıktadır. Şehrin merkezinden kalkan dolmuşlar aracılığı ile ilçeye ulaşım mümkündür. Türkiye’de en genç ilçe statüsünde olan yerleşim yerlerinden biridir. Ayrıca ilçenin yüz ölçümü geniş olduğu için Kilis’in en büyük ilçesi sayılmaktadır. İlçeye bağlı 3 mahalle ve 46 köy bulunmaktadır.

Musabeyli, multi-kültürel bir ilçedir. Yörede Türkler, Ermeniler, Kürtler ve Araplar bir arada yaşamaktadır. Çeşitli kültürlerin bir arada yaşamasından kaynaklı zengin kültürel yapı hakimdir. Musabeyli sınırları içerisinde görülebilecek yerler arasında Oylum Höyük, Akpınar ve Söğütlüdere bulunmaktadır.

Kilis'te muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Kilis gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Polateli

Polateli, Kilis’in merkezine yaklaşık 19 kilometre uzaklıktadır. Kilis’in merkezinden kalkan dolmuşlar ile ilçeye ulaşmak mümkündür. İlçenin nüfusu 1100 civarında olduğu için Türkiye’nin en küçük nüfuslu ilçe özelliğini taşımaktadır. Polateli’ne bağlı 6 mahalle ve 16 köy bulunmaktadır.

Polateli’nde yaşayan yerel halk, genellikle tarım ve hayvancılık aktivitesi ile uğraşmaktadır. Küçük ve sakin bir yerleşim yeridir. İlçede gezilip görülebilecek yerler arasında Polatbey Höyük ile Ravanda Kalesi bulunmaktadır.