Kilis'te Gezilecek Yerler

1995 yılında Gaziantep'ten ayrılarak bir il olan Kilis, Türkiye sınırlarındaki diğer iller ile karşılaştırıldığında oldukça küçük bir yüzölçümüne sahiptir. Suriye ile sınır konumundadır. Küçük bir yüzölçümü bulunan şehrin bünyesinde sınırlı sayıda doğal güzellik bulunurken, MÖ 1700'lü yıllara uzanan geçmişi ile tarihi yerler zengin seçenekler sunmaktadır.

Kilis gezilecek yerler listesi daha çok tarihi güzellikleri kapsamaktadır. Buna karşılık sınırlı sayıda bulunan doğal güzellikler, farklı bir dünyaya bakıyormuş hissine sizleri sürükleyecektir. İster tarihi güzellik hayranı, isterseniz de doğasever birisi olun, Kilis genel olarak hemen her gruptan insana uygun güzelliğe ev sahipliği yapmaktadır.

Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Kilis otelleri sayfasında listeledi.


Ravanda Kalesi

Ravanda Kalesi Ravanda Kalesi

Kilis iline bağlı Polatlı ilçesine bağlı Belenözü Köyü'nde bulunan Ravanda Kalesi’nin tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Çevresine hakim tepe üzerinde bulunan kale, Afrin Çayı'nın doğusundadır. Manzara seyrinin ayrı bir anlam kazandığı bir nokta olarak ön plana çıkmaktadır. Kaleden günümüze kadar iyi bir şekilde sadece ana iç kale kısmı ulaşmıştır. Dış kale ise harabelerden ibarettir. 

Diğer antik kalelerdeki gibi kalenin iç bölgesinde geniş su sarnıçları bulunmaktadır. Kalenin iç kısmının doğu bölümünde yer alan ve ön tarafında ana merdivenler olan iki tane büyük su sarnıç aracılığıyla, gizli yol üzerinden Afrin Çayı’na inilebildiği düşünülmektedir. Yapılış tarzı ve kullanılan malzemelerde çok fazla çeşitlilik olduğu için farklı tarihlerde kalenin sürekli olarak onarıldığı tahmin edilmektedir. Tarihi dokusu ile Kilis gezilecek yerler arasında yer edinmiştir.

Ravanda Kalesi’ne giriş ücretsizdir.


Söğütlüdere

Söğütlüdere Söğütlüdere

Kilis ilinde piknik yapmak için ilk akla gelen noktalardan birisi olan Söğütlüdere, Kilis il merkezine bağlı Söğütlüdere Köyü'nde bulunmaktadır. Şehrin en değerli mesire alanı olarak ön plana çıkan noktada gezilecek yerler arasında Akpınar, Zoppun ve Söğütlüdere pınar sularından oluşturulma yapay göl bulunmaktadır. Yapay göl olmasına karşın yapılan peyzaj çalışmaları sonucunda hem derin hem de geniş bir hal almıştır.

1991 yılından bu yana yerli yabancı birçok insanı ağırlayan Söğütlüdere, piknik alanı için hem kapalı hem de açık alanlara sahiptir. Gezmek amaçlı gelen kişiler kafe ve lokanta gibi uygun noktaları tercih ederken, toplu şekilde piknik yapmak için açık alanlar tercih edilmektedir. Açık hava etkinlikleri için gezilecek yerler listesinde vazgeçilmez adresler arasındadır.

Söğütlüdere’ye giriş ücretsizdir.


Kilis Müzesi

Kilis Müzesi Kilis Müzesi

Kilis Müzesi, Kilis il merkezine bağlı Ekrem Çetin Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. 1900'lü yılların başında Sabunhane olarak inşa edilen binanın yakın zamanda son kez restore edilerek düzenlenmesi sonucu oluşturulmuştur. Şehrin yüzlerce yıllık geçmişini yansıtan günümüze kadar gelmiş iyi bir mimari ile gezilecek yerler açısından ilk sıralarda yer almaktadır.

Birkaç yıl önce Kilis sınırları içerisinde gerçekleştirilen kazılar sonucunda gün yüzüne çıkan tarihi eserler, Kilis Müzesi'nde görülmesi gereken tarihi eserlerdir. Eserlerin büyük bir kısmı Hitit ve daha sonra Asur, Med ve Perslere aittir. Bu eserlere ek olarak en fazla dikkat çeken eser, Tunç Çağı'na kadar uzanan önemli araç gereçlerdir. Antik eserlerine ek olarak müzede yöre halkının kültürel gelişimini konu alan etnografik eserler de sergilenmektedir. Tarihe ilgisi olanların Kilis gezilecek yerler listesine mutlaka dahil etmesi gerekmektedir.

Kilis Müzesi’ne giriş ücretsizdir. 


Kilis Evleri

Kilis Evleri Kilis Evleri

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kilis, her bir medeniyetin izini bünyesinde bulundurduğu yapıları yansıtmaktadır. Bütün eserler günümüze kadar ulaşmış olmasa da, ulaşan eserler geçmişimize bir göz atmamıza olanak sağlamaktadır. Bir kültürel miras örneği olan Kilis Evleri de, şehrin tarihi geçmişini yansıtan en iyi yapılar arasında değerlendirilmekte ve Kilis gezilecek yerler planına eklenmektedir.

Türkiye üzerindeki diğer tarihi evler ile karşılaştırıldığında gezilmesi gereken Kilis Evleri'nin dizaynı ve mimarisi kendisine has ve uygun bir yapıdadır. Avlu, mutfak ve mağaralardan oluşan eski evler genellikle tek veya çift katlıdır. Yapı malzemesi olarak hem kerpiç hem de tek ve çift katlı taştan yapılmış evler bulunmaktadır.


Akpınar Mesire Alanı

Akpınar Mesire Alanı Akpınar Mesire Alanı

Akpınar Mesire Alanı, Kilis ilinin Kuskunkıran ilçe merkezinde yer almaktadır. Kilis ilinde doğal bir kaynak suyu olarak ön plana çıkan Akpınar suyunun yanı başında bulunmasından ötürü, bu ismi almıştır. Doğal kaynak suyu ile bölgede bağlar, bahçeler ve zeytinlikler oluşturulmuştur. 

Akpınar, yöre halkının sıcak havalarda veya hafta sonlarında ziyaret ettiği dinlenme yeridir. Anlaşıldığı üzere günübirlik aktiviteler için sıklıkla tercih edilen mesire alanı, doğaseverlerin ve piknik yapmak isteyenlerin de Kilis gezilecek yerler arasında sıklıkla tercih ettiği güzel bir noktadır.

Akpınar Mesire Alanı’na giriş ücretsizdir.


Hisar Çamlığı Tabiat Parkı

Hisar Çamlığı Tabiat Parkı Hisar Çamlığı Tabiat Parkı

Sonradan oluşturulan ve doğal yaşam için ön planda bulunan tabiat parklarından Kilis ilinde de vardır. Hisar Çamlığı adıyla bilinen bu park, il merkezine 40 kilometre uzaklıktadır. Oldukça geniş bir alanı içerisine alan parkta doğal hayatın sürdürülebilmesi için birçok çalışma yapılmıştır. Park bölgesinde görülmesi gereken kelebek, ova kurbağası, tosbağa, saksağan, kırlangıç ve alakarga gibi canlı türleri yaşamlarını sürdürmektedir. 

Bir yandan gezip eğlenmek bir yandan da farklı canlı türlerini bir arada gözlemlemek için en ideal ziyaret noktalarından birisi olan Hisar Çamlığı Tabiat Parkı'nda ayrıca kişisel ihtiyaçların giderilebileceği noktalar da mevcuttur. Park içerisinde tuvalet, WC, kır kahvesi, piknik alanı, trekking parkuru, büfe ve otopark gibi çeşitli yapılar hizmet vermektedir. Kilis gezilecek yerler arasında doğal güzelliği ile dikkat çekmektedir.

Hisar Çamlığı Tabiat Parkı’na kişi başı giriş ücreti 3 TL’dir. 


Hoca Hamamı

Hoca Hamamı Hoca Hamamı

Kilis ilinin en eski yapılarından birisi olan hamam, Büyükkütah Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. 1545 yılında Kanunu Sultan Süleyman Dönemi’nde Canbolat Bey tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı Dönemi mimarisinin tipik bir örneğini yansıtan ana binanın oldukça sade bir yapısı, görülmesi gereken özellikler taşımaktadır. Kare plana sahip olan binanın içerisinde soyunma yeri, soğukluk ve sıcaklık bölümleri mevcuttur. Şifa amacıyla meşhur olan hamam, Kilis gezilecek yerler arasına mutlaka eklenerek ziyaret edilmesi gerekmektedir.

Büyük kubbesi ile ön plana çıkan hamam, 2010 yılında son kez restore edilerek, Vakıflar Müdürlüğü'nce tekrardan hizmete açılmıştır. Hamamın merkez bölgesinde beyaz, sarı, kırmızı ve siyah renkli mermerlerden yapılmış bir de göbek taşı bulunmaktadır. Yapay yöntemlerle ısıtılan sular ile uzun yıllar boyunca hizmetine devam etmektedir.

Hamam, alınan hizmete göre farklı fiyatlandırmalara sahiptir.


Şeyh Hilal Cami (Şeyh Ahmet Cami)

Şeyh Hilal Camii Şeyh Hilal Camii

Kilis iline bağlı Çaylak Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Şeyh Hilal Cami (Şeyh Ahmet Cami), uzun yıllar boyunca varlığını sürdürmüştür ve günümüzde aktif olarak kullanılan yapılar arasında en dikkat çekenidir. Yapılan araştırmalara göre 1631 yılında Şeyh Halil tarafından yaptırılan cami, 1937 yılında satılmıştır ve yeni sahibi Şeyh Ahmet olduğu için Şeyh Ahmet Cami olarak da anılmaktır. 

Yapıldığı ilk aşamada minaresi yokken, daha sonra 1643 yılında bir minare yaptırılmıştır. Bu sayede günümüzdeki görünümünü almış olsa da zaman zaman restorasyonlar da geçirmiştir. Düzgün kesme taştan yapılan çokgen ve kalın minareye sahiptir. Sekiz kollu yıldız şeklindeki panosu bitkisel motifler ile süslenmiştir. Caminin geri kalanı ise oldukça sade ve süslemesizdir. İnanç turizmi yapmak isteyenlerin mutlaka gezilecek yerler listesine ekleyerek ziyaret etmeleri gereken bir yerdir.

İbadete açık olan Şeyh Ahmet Cami’ye giriş ücretsizdir. 


Oylum Höyük

Oylum Höyük Oylum Höyük

Kilis il merkezine bağlı Oylum ilçesinde yer alan Oylum Höyük, il merkezine 7 kilometre uzaklıktadır. 1950'li yıllarda kazı çalışmalarına başlanan höyükte birçok esere ve kalıntıya ulaşılmıştır. Araştırmalara göre Tunç Çağı ve Demir Çağı'nda önemli bir yerleşim yeri olarak kullanılmıştır.

Gün yüzüne çıkarılan eserler arasında ise sikkeler ve mühür üzerine kabartmalar yer almaktadır. Ayrıca höyük içinde olan yerleşim yerleri de gezilecek yerler arasındadır.


Talha ve Zübeyr Türbesi

Talha ve Zübeyr Türbesi Talha ve Zübeyr Türbesi

Abdioymağı Caddesi üzerinde yer alan Talha ve Zübeyr Türbesi, Hz. Zübeyr ve Hz. Talha adına yaptırılmıştır. Türbe içerisinde 2 sanduka yer almaktadır.

Bilinene göre Hz. Talha, islamiyeti kabul eden 6. kişi olarak kabul edilirken, Hz. Zubeyr ilk müslüman olan 5. kişidir. İnanç turizmi amacıyla gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda bulunmaktadır.


Neşet Efendi Konağı

Neşet Efendi Konağı Neşet Efendi Konağı

Kilis il merkezinde yer alan Neşet Efendi Konağı, 1925 yılında Neşet Efendi tarafından Halepli Mimar Hacı Ahmet Usta'ya yaptırılmıştır. Binayi bir adet bodrum kat ve iki adet üst kat oluşturmaktadır.

Birinci katında 6 adet oda, mutfak, salon, tuvalet ve banyo yer alan konak, tam kargir olarak inşa edilmiştir. Yapımında ise Kilis iline özgü meşhur kesme taşlar kullanılmıştır. Gezilecek yerler listesine dahil edilerek keyifli bir yolculuğa çıkılabilmektedir.

Kilis'te muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehberi için Kilis gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Kilis Günübirlik Gezilecek Yerler

Kilis, tarihi yerler ve doğal güzellikleri ile mutlaka gezilip görülmesi gereken iller arasındadır. Gezilecek yerler, Kilis ile sınırlı kalmamaktadır. Çevre bölgesinde de günübirlik ziyaret edebileceğiniz gezi yerleri oldukça fazladır.


Gaziantep Kalesi

Gaziantep Kalesi Gaziantep Kalesi

Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde yer alan Gaziantep Kalesi, Kilis il merkezine 62 kilometre uzaklıktadır. Roma Dönemi’nde gözlem amacıyla ile kullanıldığı bilinen kalenin yapım tarihi kesin olarak öğrenilememiştir. Zamana meydan okuyarak günümüze kadar iyi bir şekilde gelen Gaziantep Kalesi, Gaziantep’te yüksek tepe üzerine inşa edilmiştir.


Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi Zeugma Mozaik Müzesi

Gaziantep’in Şehitkamil ilçesinde yer alan Zeugma Mozaik Müzesi, Kilis il merkezine 64 kilometre uzaklıktadır. Dünyanın en büyük ikinci mozaik müzesidir. Dünya çapında popülarite kazanan günümüze kadar iyi bir şekilde gelmiş Çingene Kızı mozaiği, bu müze içerisinde sergilenmektedir. Gezi planınıza dahil ederek çeşitli mozaik örneklerini görebilirsiniz.


Dülükbaba Mesire Alanı

Dülükbaba Mesire Alanı Dülükbaba Mesire Alanı

Gaziantep’in Şehitkamil ilçesinde yer alan Dülükbaba Mesire Alanı, Kilis il merkezine 62 kilometre uzaklıktadır. Doğal güzelliği ile herkesi kendisine hayran bırakan mesire alanı bölgesinde tarihe yolculuk yapabileceğiniz Dülük Antik Kenti yer almaktadır. Doğa ile iç içe bir gün için gezilecek yerler listesinize dahil edebilirsiniz.