Kilis Tatili
Kilis’te Gezilecek ve Görülecek Yerler
Kilis OtelleriAntik Kentler: Kilis’in zengin tarihini gün yüzüne çıkaran görülmeye değer antik kentler arasında Çatal Höyük, Kulsurun Höyük, Polatbey Höyük, Oylum Höyük, Taşlıbakar Höyük, Çamurlu Höyük, Tileyli Höyük ve Kızıl Höyük yer almaktadır.
Müzeler: Kilis’in arkeolojik zenginliğinin sergilendiği Kilis Müzesi görülmeye değerdir.
Tarihi Yapılar: Kilis’in yüzyıllar öncesine dayanan tarihinden günümüze dek ulaşmayı başarabilmiş tarihi yapılar bulunmaktadır. Bu tarihi yapılar arasında Şeyh Hilal Cami, Ulu Cami, Ayn Önü Kasteli, Salih Ağa Kasteli, İbşir Paşa Kasteli, Fellah Kasteli, Kurdağa Kasteli, Nemika Kasteli, Eski Hamam, Hoca Hamamı, Paşa Hamamı, Hasan Bey Hamamı (Çukur Hamamı), Kilis Evleri, Neşet Efendi Konağı ve Ravanda Kalesi yer almaktadır.
Çevredeki Doğal Güzellikler: Kilis’in eşsiz doğal güzellikleri arasında gezilip görülmesi gereken yerler arasında Karataş Parkı (Cumhuriyet Parkı), Akpınar, Söğütlüdere ve Hisar Çamlığı Tabiat Parkı bulunmaktadır.
Kilis’te Yapılacak Aktiviteler
- Pek çok höyüğe ev sahipliği yapan Kilis’te unutulmaz bir tarih turu için bu höyüklerden birini ya da birkaçını gezebilirsiniz.
- Kilis Müzesi’ni ziyaret ederek, şehrin köklü tarihinden günümüze miras zengin koleksiyonu görme olanağı elde edebilirsiniz.
- Kilis’in zengin tarihini gözler önüne seren başta Ulu Cami, Ayn Önü Kasteli, Hoca Hamamı, Ravanda Kalesi olmak üzere tüm tarihi yapılarını keşfedebileceğiniz bir gezi rotası oluşturabilirsiniz.
- Karataş Parkı’nda doğa ile iç içe vakit geçirebilir, Akpınar, Söğütlüdere, Hisar Çamlığı Tabiat Parkı’nda trekking gibi doğa aktivitelerine katılabilirsiniz.
Kilis’te Yapılan Festivaller
Kilis’te her yıl düzenli olarak ağustos ayında Musabeyli ilçesinde Geleneksel Musabeyliler Şöleni düzenlenmektedir. Yerli halkın güzel vakit geçirmesi ve herkesin kaynaşması için Kilis Katmeri ve Kilis Karası Üzüm Festivali düzenlenmektedir.
Kilis’te Ne Yenir?
Kilis yalnızca Anadolu’nun değil Orta Doğu’nun da mutfak zenginliğinden esinlenmiştir. Özellikle Suriye ile komşu olması bunda etkilidir. Yağın ve baharatın cömertçe kullanıldığı yemekler Kilis halkı için vazgeçilmezdir. Kilis’te mutlaka tatmanız gereken lezzetler arasında Kilis Tava, Mıkla, Şıllık Tatlısı, Ekşili Malhıta Çorbası, Kerebiç, Köllük Aşı ve Kilis Teşrube yer almaktadır.
Kilis’ten Ne Alınır?
Kilis ziyaretinizde eliniz boş dönmeyin hem kendinizi hem de sevdiklerinizi mutlu edin diye birçok yöresel ürün tezgahlarda yerini almaktadır. Kilis’ten alabilecekleriniz arasında Kilis Yorgan, Pekmez, Yemeni, Kahvaltılık Zahter, Horozkarası Üzümü, Sabun, Zeytin ve Zeytinyağı yer almaktadır.
Kilis’e Nasıl Gidilir?
Kilis’e asıl ulaşım yöntemi karayolu olmakla birlikte, Gaziantep Havalimanı’nın şehre yakınlığından dolayı havayoluyla ulaşım da mümkündür. Gaziantep Havalimanı şehir merkezine ortalama 47 km mesafede konumlanmaktadır. Şehirlerarası otobüslerle ulaşımı seçen yolcular için varış noktası Kilis Otogarı olup, otogar şehir merkezine yalnızca 1 km uzaklıkta yer almaktadır. Özel aracı ile şehre ulaşımı tercih eden yolcular için İstanbul Kilis arası yolculuk ortalama 13 saat, İzmir Kilis arası yolculuk ortalama 14 saat, Ankara Kilis arası yolculuk ise ortalama 8 saat sürmektedir.