Kastamonu’da Gezilecek Yerler

Kastamonu, gezilecek yerler açısından oldukça fazla seçenek barındıran, Karadeniz Bölgesi’nin batı kesiminde yer alan doğal ve tarihi güzelliklerle dolu bir şehirdir. Eski zamanlardan günümüze kadar birçok devlete ve medeniyete ev sahipliği yapmış şehirde gezilip görülmesi gereken birçok yer vardır.

Kastamonu, sivil mimarinin örneklerini barındıran evleri, müzeleri, tabiat parkları, ören yeri ve mağaraları ile turistik bölgelerdendir. Birçok faaliyetin yapılabildiği şehirde kısa süre içerisinde her yerin görülmesi zordur. 

Kastamonu’nun merkezinden en uçtaki ilçeye kadar eski zamanlardan günümüze kalmış olan doğal ve turistik tarihi eser şehrin zenginliğini göstermektedir. Karadeniz’e bakan sahil kesimleri daha çok yaz mevsiminde, Ilgaz ve Küre Dağları’nın eteklerindeki yerler ise kış mevsiminde gezilecek yerler arasındadır.

Kastamonu'da tarihi mekanlara yakın olan uygun fiyatlı oteller için Kastamonu otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Valla Kanyonu

Valla Kanyonu Valla Kanyonu

Türkiye sınırları içerisinde bulunan ve geçilmesi en zor kanyonlarından olan Valla Kanyonu, kilometreler süren bir yola sahiptir. Meşhur sarp kaya özelliklerinden dolayı daha çok macera sever ziyaretçilerin ilgi odağı bir yer olan kanyon içinde yırtıcı ve yabani hayvanlar da yaşamaktadır.

Teçhizatsız gidilmemesi gerekmekte olup, burası yaz mevsiminde ziyaret edilmek için daha uygundur. Valla Kanyonu, doğal güzellikleri ve çekici detayları ile Türkiye’nin birçok yerinden ziyaretçinin uğrak noktasıdır.

Kastamonu gezilecek yerler listenizde bulunması gereken ve Pınarbaşı ilçesinde bulunan Valla Kanyonu, Kastamonu şehir merkezine yaklaşık olarak 120 km uzaklıktadır.


Kastamonu Kalesi

Kastamonu Kalesi Kastamonu Kalesi

2. yüzyılda Bizans Dönemi’nde ilk inşası yapılan Kastamonu Kalesi, şehrin sembolüdür. Ek olarak kale ve burçlar Candaroğulları ve Osmanlı Dönemi’nde inşa edilmiştir. Yüksekliği 112 metredir.

Kastamonu şehir merkezindedir. 

Kastamonu'daki tarihi yerleri, plajları ve doğal güzellikleri keşfetmek için Kastamonu gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Saat Kulesi

Kastamonu Saat Kulesi Kastamonu Saat Kulesi

26 Ağustos 1885 yılında Kastamonu Saat Kulesi’nin temelleri Abdurrahman Paşa tarafından attırılmıştır. İstanbul’dan sipariş edilen saat kulesi, 2002’de restorasyona uğramıştır. Kastamonu’nun merkezi kısmında yer aldığı için saat kulesini ziyaret etmek Kastamonu’ya gelen turistlerin yaptığı aktivitelerdendir. Kalenin tam karşısında olması saat kulesine iyi bir manzara izlenimi vermektedir. Genellikle gezilecek yerler Kastamonu merkezinde bulunduğu için saat Kulesi, şehir merkezinde, ulaşımın kolay yapılabildiği bir lokasyonda yer almaktadır.


Küre Dağları Milli Parkı

Küre Dağları Milli Parkı Küre Dağları Milli Parkı

Küre Dağları Milli Parkı, Kastamonu sınırları içerisinde yer alıp, 1998 yılında WWF'ya göre Avrupa Ormanları’nda korumada öncelikli alanlardan biri olarak seçilmiştir. 2000 yılında Milli Park statüsünü alan Küre Dağları Türkiye’nin ilk Pan Park’ı ilan edilmiştir. Zengin flora ve faunaya sahip olan bir nokta, gezilip görülmesi gereken yerler arasında bulunan, eşsiz doğal yerlerden biridir.

Küre Dağları Milli Parkı’nın büyük alanı Kastamonu sınırları içerisindedir. Kastamonu’da Pınarbaşı ilçesine bağlı Çalkaya Köyü sınırları içerisindedir. Köy içerisinde bulunan parka, Cide, Pınarbaşı, Azdavay ve Şenpazar ilçeleri ile Bartın’a bağlı Kurucaşile, Arıt ve Ulus ilçelerinden Küre Dağları Milli Parkı’na ulaşım sağlanmaktadır.

Kastamonu gezilecek yerler listenizin olmazsa olması milli park için giriş ücreti 2 – 4 TL’dir.

Kastamonu'da aileniz ile bir arada keyifli, konforlu ve güvenli bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Kastamonu aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Ilgarini Mağarası

Ilgarini Mağarası Ilgarini Mağarası

858 metre uzunluğu ile dünyanın en büyük 4. mağarası Ilgarini Mağarası, Prehistorik çağlarda kullanılmıştır. Ilgarini Mağarası, Pınarbaşı ilçesindedir. Kastamonu’nun merkezine olan uzaklığı yaklaşık olarak 130 km’dir.

Mağaranın gidilebilen kısmı 250 metre uzunluğunda olup kemerli girişinden sonra iki kola ayrılarak farklı kalıntılar ve yıkıntılar barındırmaktadır. Bölgede yapılan araştırma ve çalışmalar neticesinde yıkıntıların Genç Roma ve Bizans Dönemi’nden kaldığı anlaşılmaktadır. M.Ö. 2000 yılından kalma insan yaşamı izleri de mağaranın içerisinde yer almaktadır. Her yıl binlerce kişi Ilgarini Mağarası’nı görmek ve keşfetmek için Kastamonu şehrine gelmektedir.


Kastamonu Arkeoloji Müzesi

Kastamonu Arkeoloji Müzesi Kastamonu Arkeoloji Müzesi

Kastamonu'nda gezilecek yerler arasında bulunan Kastamonu Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen eserlerin çoğunluğu Kastamonu ve Çankırı’da yapılmış olan çalışmalardan çıkmıştır. Sergi içerisinde Hitit, Frig, Hellen, Bizans ve Roma Dönemi’nden kalan arkeolojik eserler halka açık şekilde sergilenmektedir. Müze bahçesinde, açık hava sergisi de yapılmaktadır.

Atatürk’ün Kastamonu gezisinde kullandığı eşyalar da sergilenenler arasındadır.

Kastamonu Arkeoloji Müzesi’ne giriş ücreti 6 TL’dir. Haftanın her günü 08:30-17:30 saatleri arasında açık bir müze dini bayramların ilk günü yalnızca 13:00’e kadar kapalıdır.

Müze, Kastamonu şehir merkezindedir.

Kastamonu'da kaliteden ödün vermeyen ve bir çok aktiviteyi yapabileceğiniz oteller için Kastamonu 4 yıldızlı oteller sayfamıza göz atabilirsiniz.


Kastamonu Konakları

Kastamonu Konakları Kastamonu Konakları

Kastamonu Konakları şehrin merkezinde yer alan taşınmaz kültür varlıklarındandır. Sivil mimarinin örneklerinden olan ve yaklaşık bir asırlık tarihten daha önceleri inşa edilmiş yapılar Batı Karadeniz için önemli yerlerdendir.

Toplamda 400’ü aşkın konak kültürel kimliğini korumayı başararak günümüze ulaşmıştır. İnebolu, Kastamonu, Taşköprü ve Tosya’da tarihi ve turistik değeri olan konaklar gezilip görülmelidir.


Ilıca Şelalesi

Ilıca Şelalesi Ilıca Şelalesi

Kastamonu, gezilecek yerler açısından pek çok alternatif sunarken, bu seçenekler arasında doğal güzellikler bakımından ön plana çıkan Ilıca Şelalesi, Pınarbaşı ilçesindedir. Kastamonu’nun merkezine uzaklığı 110 km civarındadır. Ilıca Şelalesi, döküldüğü yerde dev kazanı oluşturduğu için doğal bir havuza sahiptir. 15 metre yükseklikten dökülen şelalenin bölgesinde birbirinden farklı bitki örtüsü ile çevrili olduğu için Kastamonu’nun doğal güzelliklerinin başında gelmektedir.

Her yıl karlar eridikten sonra daha gür akan şelaleye yüzlerce ziyaretçi uğramaktadır. Horna Kanyonu’nun bittiği yerden yürüme mesafesiyle 15 dk. uzaklıkta bulunan Ilıca Şelalesi etrafında ATV motorlarının turlama yerleri bulunmaktadır. Kastamonu'nda benzersiz bir tatil geçirmek için tercih edebileceğiniz, doğal güzelliği ile dikkat çeken şelaleye girişler ücretsizdir.


Kerempe Feneri

Kerempe Feneri Kerempe Feneri

Doğayla bütünlük oluşturan Kerempe Deniz Feneri, denizden 82 metre yükseklikte inşa edilmiştir. 1884’ten bu yana denizcilik faaliyeti ile uğraşanlara yol göstermiş olan deniz feneri, yerli halk için olduğu kadar gelen ziyaretçiler için de önemlidir.

Kerempe Feneri, Nazım Hikmet’in Kurtuluş Savaşı mücadelesini anlattığı şiirlerden birinde adı geçmekte ve kendisinden övgüyle bahsedilmektedir. Cephane yüklü takalara dalgalarla boğuşmaları için cesaret sağladığından bahsedilmiştir. 

Kastamonu'nda gezilecek yerler arasında bulunan Kerempe Feneri, İnebolu-Doğanyurt-Cide-Kastamonu yolu üzerindedir. Kastamonu’nun ilçelerinden Cide’ye 55 km, Doğanyurt’a 15 km uzaklıktadır. Kastamonu’nun merkezine ise yaklaşık olarak 140 km mesafededir.


Pompeipolis Antik Kenti

Pompeipolis Antik Kenti Pompeipolis Antik Kenti

Pompeipolis Antik Kenti, M.Ö. 64 yılından günümüze kadar kalmayı başaran kalıntıları ile Kastamonu’nun tarihi anlamda en önemli yerlerinden biridir. Roma Dönemi’nde inşa edilmiş olan antik kentin çevresinde araştırmalar hala sürmektedir.

Çalışmalar esnasında birçok önemli eser bulunmuştur. 1. derecede sit alanı olarak kabul edilmiş bir yer antik kentte daha önce pancar deposu inşa edilmiş olduğu için bir takım zarara uğramıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın üstlendiği kazı çalışmalarını Kastamonu Arkeoloji Müzesi çalışanları yürütmektedir. Bulunan eserler arasında; Burçlar Mozaiği ve Gökırmak’ın sembolize edildiği Nereid ve Okeanos’un sahnesidir.

Tarih ve kültür turizmi açısından öneml olan Pompeis Antik Kenti, Kastamonu’ya yaklaşık olarak 44 km uzaklıkta, Tosya ilçesindedir.


Dipsizgöl Tabiat Parkı

Dipsizgöl Tabiat Parkı Dipsizgöl Tabiat Parkı

Dipsizgöl Tabiat Parkı, 40 metre derinliğindeki gölden adını almıştır. 1550 metre yükseklikteki krater gölü ve yakın çevresini çevreleyen harika çam ağaçları, doğal ve eşsiz Karadeniz güzelliklerine sahip olduğunu gözler önüne koymaktadır. Park içerisinde bulunan göldeki balık çeşitliliği de oldukça fazladır.

Dipsizgöl’e giriş ücretlidir. Şahıslar 3 TL’ye, araçlı konuklar ise 3 – 90 TL ortalamasında bir ücretlendirme ile giriş yapabilmektedir. Ayrıca kamp olanaklarından yararlanmak isteyen konuklarınsa 15 – 25 TL maliyetle bu aktiviteyi deneyimlemesi mümkündür. Kastamonu gezilecek yerler listenizde bulunması gereken Dipsizgöl Tabiat Parkı'nın, Kastamonu şehri ile olan mesafesi yaklaşık olarak 65 km uzaklıkta, Tosya ilçesindedir.


Liva Paşa Etnografya Müzesi

Liva Paşa Etnografya Müzesi Liva Paşa Etnografya Müzesi

Liva Paşa Etnografya Müzesi, 1870 yılında inşa edilmiş, 1997 yılında müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Sivil mimarinin örneklerinden olan müzenin zengin bir koleksiyonu bulunmaktadır. 

Kastamonu içerisinde yüzyıllardır var olan el dokuma sanatı, kunduracılık, urgancılık ve baskıcılık gibi faaliyetler, müzede ayrı ayrı odalarda anlatılmak istenmiştir. Müzede gelin odası, oturma odası, misafir odası ve günlük oda da tasvir edilmektedir. Liva Paşa Etnografya Müzesi, Kastamonu’nun merkezinde olduğundan ulaşım kolaylıkla sağlanabilmektedir. Giriş ücreti 5 TL’dir.


Nasurullah Camii

Nasrullah Camii Nasrullah Camii

Kastamonu şehir merkezinde, tarihi yerler bakımından gezilecek yapılar arasında bulunan Nasrullah Camii, 1506 yılında Kadı Yakupoğlu Nasrullah Bey tarafından inşa edilmiştir. Osmanlı Dönemi’nde yapılan ilk cami olduğu için tarihi bir öneme sahiptir. Yapıyı önemli kılan bir diğer detay da Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı’nı ilk kez burada okumuş olmasıdır.

Yapımından bu zamana kadar üç defa restorasyona uğramıştır. Caminin minaresi camiden ayrı inşa edilmiştir. Nasrullah Camii, Kastamonu’nun merkezinde, çarşının tam ortasındadır.


Rıfat Ilgaz Kültür ve Sanat Evi

Rıfat Ilgaz Kültür ve Sanat Evi Rıfat Ilgaz Kültür ve Sanat Evi

Rıfat Ilgaz, Türk Edebiyatı’nın önemli yazarlarından biridir. Yazar öldükten sonra evi restore edilip, Rıfat Ilgaz Kültür ve Sanat Evi’ne dönüştürülmüştür. 

Rıfat Ilgaz’ın eserleri ve bu eserleri ortaya çıkardığı masası ile birlikte evde, kişisel hayatından kareler, kendine ait eşyalar burada sergilenmektedir. Her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turist burayı ziyaret etmektedir.

Kastamonu’nun gezilecek yerler arasında bulunan, Cide ilçesinde yer alan Rıfat Ilgaz Kültür ve Sanat Evi, Kastamonu’nun merkezine yaklaşık olarak 140 km uzaklıktadır.


Çatak Kanyonu

Çatak Kanyonu Çatak Kanyonu

Kastamonu şehir merkezine yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta bulunan Çatak Kanyonu, bölgenin doğal güzellikleri arasında yer alıyor. Çatak Kanyonu içerisinde etrafı gözlemleyebileceğiniz bir seyir terası da bulunmaktadır. Kanyonun seyir terası, en az Loç Vadisi Seyir Terası kadar güzel bir yerdir.

Çatak Kanyonu ziyaretlerinde, bölgeye bir noktadan sonra araç girişi yapılmadığı için yolun yaklaşık 1 kilometrelik kısmı yürüyerek gerçekleştirilmektedir. 

Çatak Köprüsü'nün yaklaşık 2 kilometre altından başlayan büyük kanyonu ziyaret ederek, bölgenin doğal güzelliklerini keşfetmeye başlayabilirsiniz.

Doğa ile iç içe bir konumda olan Çatak Kanyonu girişlerinde 5 TL ücret alınmaktadır.


Horma Kanyonu

Horma Kanyonu Horma Kanyonu

Kastamonu iline bağlı Pınarbaşı ilçesinde bulunan Horma Kanyonu, bölgenin doğal güzellikleri arasında bulunmaktadır. İlçe merkezine uzaklığı yaklaşık olarak 3 kilometre olan Horma Kanyonu, bölgenin turizm faaliyetlerinin gelişmesi noktasında önemli bir rol üstlenmektedir.

Doğa yürüyüşleri yapıp, eşsiz bir atmosferinin tadını çıkarabileceğiniz, büyük bir yer olan Horma Kanyonu için herhangi bir giriş ücreti bulunmamaktadır.


İsmail Bey Konağı

İsmail Bey Konağı İsmail Bey Konağı

Kastamonu merkez yakınlarında Beyçelebi Mahallesi'nde bulunan konak, Hacı İsmail Efendi'nin talimatı doğrultusunda inşa ettirilmiştir. 1865 yılına tarihlenen İsmail Bey Konağı, tipik bir Kastamonu konağına muhteşem bir örnektir.

Günümüzde restoran olarak faaliyet gösteren konakta öğle ve akşam yemeklerinizi yiyebilir, Kastamonu tarihine tanıklık edebileceğiniz yapıyı daha yakından inceleyebilirsiniz. Yine burada hizmet veren restoranda yiyebileceğiniz meşhur helva, bölgede tatmanız gereken yöreye özel lezzetler arasında bulunmaktadır.

İsmail Bey Konağı'na girişler ücretsizdir.


Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi

Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi

Kastamonu'nun önemli tarihi yapıları arasında bulunan Şeyh Şaban-ı Veli Küllyesi, III. Murad'ın hocalarından olan Suca Efendi tarafından inşa ettirilmiştir. 

Külliyenin içerisinde Şeyh Şaban-ı Veli Cami, dergah evleri, kütüphane, asa suyu ve şadırvan yer almaktadır. 

Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi'ni ziyaret etmek ücretsizdir.


Kastamonu Günübirlik Gezilecek Yerler 

Karadeniz’in en çok ziyaret alan şehirlerinden biri olan Kastamonu, hem tarihi zenginliği hem de yeşilin ve mavinin en güzel tonlarını barındıran doğası ile dikkat çekmektedir. Şehir merkezinin yanı sıra Kastamonu’nun çevre ilçelerinin de en özel gezi noktalarını listenize mutlaka dahil etmeniz önerilmektedir. Kastamonu tatilinizde bir gün içerisinde gezip görebileceğiniz pek çok destinasyon yer almaktadır.


Gideros Koyu

Gideros Koyu Gideros Koyu

Cide’nin en popüler gezi noktalarından biri olan Gideros Koyu, yeşille mavinin iç içe bulunduğu doğası ile öne çıkmaktadır. Kastamonu'nda günübirlik gezilecek yerler arasında bulunan koyun denizi hem sığ hem de berrak olduğu için yaz aylarında tercih edilmektedir. Görülmeye değer bir bölge olan Koyun, Kastamonu şehir merkezine uzaklığı ortalama 150 km’dir.


Geriş Tepesi 

Geriş Tepesi Geriş Tepesi 

Hem tarih hem de doğa turları için tercih edilen Geriş Tepesi, 495 metre yüksekliğe sahiptir. Bizans Dönemi’ne doğru keyifli bir zaman yolculuğuna olanak sunmasının yanı sıra eşsiz İnebolu manzarası ile hayranlık uyandırmaktadır. Şehir merkezine 100 km uzaklıktadır.


Ilgaz Dağı Milli Parkı

Ilgaz Dağı Milli Parkı Ilgaz Dağı Milli Parkı

1976 yılında kurulmuş olan Ilgaz Dağı Milli Parkı, Kastamonu için bir kayak noktasıdır. Ilgaz Kayak Merkezi olarak da bilinen bölge, Kastaomonu'nun doğal güzellikleri arasında yer almaktadır. Kış ayları kadar yaz ve bahar dönemlerinde de pek çok aktiviteye olanak sunan bu doğa harikası içerisinde yer alan teleferik ile keyifli bir manzaraya tanıklık edebilirsiniz. Kastamonu şehir merkezine 55 km mesafededir.


Kadınçayırı Tabiat Parkı

Kadınçayırı Tabiat Parkı Kadınçayırı Tabiat Parkı

Günübirlik şekilde ziyaret edilebilecek yerler arasında bulunan ve 2012 yılına tabiat parkı ilan edilen Kadınçayırı, el değmemiş bir doğayı gözler önüne sermektedir. 45 endemik bitkinin bulunduğu park, özellikle hafta sonları yoğun olarak ziyaret edilmektedir. Şehir merkezine uzaklığı 45 km’dir.