Kastamonu Hediyelik Eşya Rehberi

Kastamonu, kendine özgü çeşitlilik barındıran bir kültüre sahiptir. Bu kültür içerisinde şekillenen birçok materyal Kastamonu’nun simgesi haline gelmiştir. Şehri gezip dolaşanların yanlarında hatıra olarak götürebileceği hediyelik eşyalar Kastamonu’yu hatırlatacak kadar çoktur.

Şehrin simgesi haline gelen ve özellikle kadınların uğraştığı el işlerinden şimşir kaşık üretimine, Taşköprü sarımsağından Tosya pirincine kadar hediyelik eşyanın alternatif alanı geniştir. Bu tarz eşyalar genelde el emeği ile yapıldığı için ekstra anlam kazanmaktadır.

Kastamonu'da açık büfe imkanlarıyla bütçe dostu oteller için Kastamonu otel fiyatları sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Tosya Pirinci

Tosya Pirinci Tosya Pirinci

Tosya’nın pirinci de özgün lezzetler arasındadır. Lezzetini Ilgaz Dağı’ndan gelen kar sularından almaktadır. Yaklaşık olarak 97 çeşide sahip olan Tosya pirinci, birçok bölgede de tüketilmektedir. 

Tosya pirinci Kastamonu’daki birçok market ve yerel ürün tezgahında yer almaktadır. Tosya pirincinin kilogram fiyatı 3 ile 5,5 TL arasında değişiklik göstermektedir.


Şimşir Kaşık

Şimşir Kaşık Şimşir Kaşık

Kastamonu’da birçok atölye, dededen toruna şimşir kaşık üretimi yapmaktadır. El işçiliğine dayanan bu ürün Kastamonu’nun simgesidir.

Şimşir, değerli ağaç türleri arasındadır. Kısıtlı koşullarda yetişen ve çalı tipli olan ağaç, el işçiliği ile birlikte geçmiş yıllardan beri Kastamonu yöresinde mutfak araç gereci olarak kullanılmaktadır.

Engebeli ve sarp kayalıklar arasında yetişen şimşir ağacı doğada nadir bulunmaktadır. Kastamonu’nun eskimeyen yöresel ürünü uzun ömürlü olduğu için birçok çeyiz sandığının içerisinde yerini almaktadır. Kaybolmayan gelenek sayesinde şimşir kaşık ve mutfak araç-gereçleri Kastamonu’nun birçok yerinde satılmaktadır.

Kastamonu uğradığınızda gezilmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Kastamonu'da gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.


Taşköprü Sarımsağı

Taşköprü Sarımsağı Taşköprü Sarımsağı

Kastamonu, adını Taşköprü’de üretilen sarımsak ile Türkiye’ye duyurmayı başarmıştır. Yörenin en özgün lezzetleri arasındadır. Kastamonu Taşköprü’den Türkiye’nin her bölgesine gönderilmektedir.

Taşköprü sarımsağının kilogram fiyatı 20-30 TL arasında değişmektedir.


Sarı Yazma

Sarı Yazma Sarı Yazma

Adını borok renginden alan Cide yöresinde meşhur olan sarı yazma, bandana gibi çeşitli kullanım şekillerine sahip olması özellikle kadınların ilgisini çekmektedir. Üretimi fabrikalarda veya Başköy Köyü’nde yapılmaktadır. Hediyelik, günlük kullanıma uygun olması tüketicilerin dikkatini çeken ürün olmasını sağlamaktadır. El tezgahlarında satılan sarı yazmalar Kastamonu’n bir parçası haline gelmiştir.

Cide’de bulunan yerel ürün satıcılarının tezgahlarında bulunabilmektedir. Sarı yazmanın fiyatı ise 15 ile 25 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Kastamonu'da doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Kastamonu gezi rehberi sayfasında listeledi.


Sini Bezi

Sini Bezi Sini Bezi

Taş baskı ya da sofra bezi olarak da anılan halk arasında sini bezi olarak adlandırılmaktadır. Geniş bir kullanım alanına sahip sini bezi, Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı kitabında da bahsedilmektedir. Kastamonu kültürünün bir parçası haline gelen sini bezinin tarihi 17. yüzyıla kadar dayanmaktadır. 

Günümüzde hediyelik eşya olarak kullanılabileceği gibi isteğe göre bağlı olarak aksesuar olarak da kullanılmaktadır. Genellikle beyaz kumaşın üstüne çeşitli desenler ile olan sini bezi Kastamonu’nun hediyelik eşyaları arasında yerini almıştır. 

Kastamonu’da el işi dokuma üretim ürünlerinin satıldığı yerlerde veya yerli Kastamonulu kadınlardan satın alınabilmektedir.


El İşi Oyma Sandık ve Oyuncaklar

El İşi Oyma Sandık El İşi Oyma Sandık

Kastamonu’da ahşap el işçiliği önemli uğraşlar arasındadır. İnce işçilik ile sandıklar üzerine ahşap oyma yapılmaktadır. Karadeniz’in ormanlık alanlarla kaplı Kastamonu ilinde ahşap oyma bir sanat olarak nesilden nesile aktarılmaktadır. 

El işi oyma sandık yapımı yanında çocuklar için oyuncak da dizayn edilebilmektedir. Nostalji görünümlü oyuncaklar tamamen el işçiliği ile yapılmaktadır. El yapımı olan bu ürünler Kastamonu’da yöresel eşyalar satan tezgahlarda satışa sunulmaktadır.

Oyma sandıklar ve oyuncakların fiyatı, işçiliğe, boyuta ve kullanan malzemenin fiyatına göre değişiklik göstermektedir.

Kastamonu'da dinlenmek ve uzun zamandır ihtiyaç duyduğunuz o hayalinizdeki tatili yapmak için Kastamonu tatil otelleri sayfasına göz atmayı unutmayın.


Sarı Kıvrak

Sarı Kıvrak Sarı Kıvrak

Çarşaf bağı diye de anılan ‘Sarı Kıvrak’; çarşafların uzun ya tüm kenarlarına çeşitli ipler yardımıyla alet kullanılmadan elle yapılan, uçlarına düğümler atılarak oluşturulan dokuma sanatıdır.

Eski yıllardan beri faaliyeti bulunan çarşaf bağları, kadın ve erkeklerin çeyizinde yer edinmektedir. Sadece çarşaflarda kullanımı olmayan bağlar, peştamal kenarlarına, perde uçlarına, havlu kenarlarında da kullanılmaktadır. 

Hanımeller Çarşısı, Münüre Medrese El Sanatları Çarşısı, Kastamonu Bakırcılar Çarşısı mekanlarından satın alınabilmektedir. Sarı kıvrak fiyatları üreticinin el işçiliğine göre değişiklik göstermektedir.


Selalmaz Bezi

Selalmaz Bezi Selalmaz Bezi

Şile bezinden biraz daha ince bir yapıya sahip olan selalmaz bezinin üretimi Daday ilçesinde olmaktadır. Belirli bir ölçüsü olmayan üretimi ağaç tezgahlarda olan basit aletlerle ya da elle dokunan bezlerdir. Evlenecek kızların çeyizine konulan bu bezler gelenek haline gelmiştir. 

Renkleri genelde beyaz ve doğal tonlara sahiptir. Masa ve sehpa örtüsü, elbiselik, cibinlik, perdelik gibi geniş bir kullanım alanı vardır. 

Köylü kadınlar, üretilen selalmaz bezini pazarlarda, el tezgahlarında satmaktadır. Üretilen ürünün türüne göre fiyatı da değişmektedir.

Huzurun merkezi olan doğa otellerinde keyifli vakitler geçirebileceğiniz konaklama seçenekleri Kastamonu doğa otelleri sayfasında yer almaktadır.


Ala Eriği

Ala Eriği Ala Eriği

Ağustos ayı bitmeden Kastamonu’da Ala eriği yetişmektedir. Ala eriğinin kabukları tek tek soyulduktan sonra çam tahtası üzerinde kurumaya bırakılmakta ve adını aldığı “ala” rengine dönüşmektedir.

Birçok mineral ve vitamin açısından zengin olduğu için yöre sakinleri tarafından doğal şifa kaynağı olarak görülmektedir. Reçelinden pekmezine kadar birçok şekilde tüketilme imkanı bulunmaktadır.

Çarşıda ve manavda mevsimi gelince satın alınabilir. Kilogram fiyatı 80 ile 100 TL arasındadır.