Kastamonu Doğal Güzellikleri

Kastamonu, Anadolu’nun Karadeniz’e açılan kapılarından biridir. Batı Karadeniz Bölgesi’nde konumlanması hem ılıman hem yağışı bol bir iklime sahip olmasını sağlamıştır. Her mevsim yeşil kalabilen ağaçları, ormanları ve çiçekleri ile ender doğal güzelliklere sahip şehirlerden biridir.

Yılın 12 ayı tatilcilerin ziyaret edebileceği bir doğal yapıya sahip olması Kastamonu’nun doğal zenginliğidir. Ilgaz ve Küre Milli Parkları ile kış mevsiminde yerli ve yabancı turistleri ağırlamaktadır. Kastamonu’nun Karadeniz’e bakan sessiz ve sakin sahilleri yaz mevsiminde ziyaretçilerin tercih ettiği yerler arasındadır.

Kastamonu, binlerce yıllık geçmişi olan mağaraları, tabiat parkları, gölleri, kanyon ve şelaleleri ile doğal güzellik konusundaki zenginliğini yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunmaktadır. 

Kastamonu'da keyifli bir tatil geçirmek için Kastamonu otelleri sayfasında bulunan konaklama seçeneklerine göz atabilirsiniz.


Valla Kanyonu

Valla Kanyonu Valla Kanyonu

Valla Kanyonu, Devrekani Çayı ile Kanlı Çay’ın birleştiği noktada doğmaktadır. Kilometrelerce uzunlukta olan kanyon, Türkiye’de geçilmesi en zor kanyonlar arasında yer almaktadır. Sarp kayalarının olması, erişimi zorlaştırmakta bu yüzden birçok yabani ve yırtıcı hayvan barınmaktadır.

Valla Kanyonu özellikle yaz mevsiminde teçhizat eşliğinde görülmesi gereken yerlerden biridir. Macera sever ziyaretçilerin ilgisini çeken yerlerin başında gelmektedir.

Valla Kanyonu, Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesindedir. Kastamonu’nun merkezine uzaklığı yaklaşık olarak 120 km’dir.

Kastamonu'da tatilinizi bir adım yukarı taşımak için gezmeniz gereken yerleri listeledik. Kastamonu gezilecek yerler yazımızı kontrol etmeyi unutmayın.


Gideros Koyu

Gideros Koyu Gideros Koyu

Gideros Koyu’nun tarihi M. Ö. 15. yüz yıla kadar uzanmaktadır. Bölgedeki çalışmaların bulgularına göre Amazonlar tarafından site devletinin kurulduğu bir bölge olup, Büyük İskender’in baldızı tarafından bu site devlet yıkılmıştır.

Gideros Koyu, 130 metre uzunluğunda ve 514 metre çapında bir ağız ile Karadeniz’e dökülmektedir. Koyun etrafı Karadeniz Bölgesi’ne özgü kestane, meşe, şimşir ve çam ağaçları ile çevrilidir.

Koya , Amasra istikametinden Cide’ye giden yoldan sapınca ulaşılmaktadır. Kastamonu’nun merkezine uzaklığı yaklaşık olarak 148 km’dir.


Horma Kanyonu

Horma Kanyonu Horma Kanyonu

Horma Kanyonu, son yıllarda ziyaretçilerin gezip görmeyi tercih ettiği yerlerden biridir. Şelaleler ve derin göllerden oluşmaktadır. Horma Kanyonu çıkış kısmında Ölüdeniz’e benzeyen bir doğal havuz bulunmaktadır.

Doğa gezintilerini seven ziyaretçiler genellikle yaz mevsiminde burayı ziyaret etmektedir. Kanyon içerisinde bulunan kaya blokları yürümek yerine su içerisinden yüzmeyi gerektirmektedir.

Horma Kanyonu, Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinin Ilıca Köyü’ndedir. Kastamonu’ya uzaklığı yaklaşık olarak 100 km’dir.

Kastamonu’ya doğru yola çıkmaya karar verdiyseniz, gezilmesi gereken yerleri öğrenmek için Kastamonu gezi rehberini ziyaret edin.


Ilıca Şelalesi

Ilıca Şelalesi Ilıca Şelalesi

Halk arasında dev kazanı olarak bilinen noktaya akan Ilıca Şelalesi, doğal güzelliklerin ortasında bitkilerle çevrilidir. Genellikle her mevsim gürül gürül akmaktadır. Horna Kanyonu’nun bittiği yerden 15 dakikalık yürüme mesafesi ile Ilıca Şelalesi’ne ulaşılmaktadır. Şelalenin çevresinde ATV motorları için tur yerleri de bulunmaktadır.

Ilıca Şelalesi, Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesindedir. Kastamonu’nun merkezine yaklaşık olarak 110 km uzaklıktadır.


Küre Dağları Milli Parkı

Küre Dağları Milli Parkı Küre Dağları Milli Parkı

Küre Dağları Milli Parkı 1998 yılında WWF tarafından Avrupa Ormanları’nda korumada öncelikli alanlardan biri olarak seçilmiştir. 2000 yılında Milli Park statüsünü alan Küre Dağları Türkiye’nin ilk Pan Park’ı ilan edilmiştir. Zengin flora ve faunaya sahip olan yöre gezilip görülmesi gereken eşsiz doğal yerlerden biridir.

Küre Dağları Milli Parkı’nın büyük alanı Kastamonu sınırları içerisindedir. Pınarbaşı ilçesine bağlı Çalkaya Köyü’ndedir. Kastamonu’nun Cide, Pınarbaşı, Azdavay ve Şenpazar ilçeleri ile Bartın’a bağlı Kurucaşile, Arıt ve Ulus ilçelerinden Küre Dağları Milli Parkı’na ulaşım sağlanmaktadır.

Kişi başı giriş ücreti 2 – 4 TL ortalamasındadır. 

Kastamonu'da her bütçeye uygun fiyatları ile rahat konaklama hizmetleri sunan yerler için Kastamonu pansiyon sayfamıza göz atabilirsiniz.


Çatak Kanyonu

Çatak Kanyonu Çatak Kanyonu

Çatak Kanyonu, Dünya’nın en büyük 4. kanyonu olmasından dolayı önemli doğal güzellikler arasındadır. 8 km uzunluğundaki kanyonun yan duvarlarını oluşturan kayaların yüksekliği 400 ile 800 metreye kadar uzanabilmektedir. 900 metre yükseğinde bir seyir terası da bulunmaktadır. Bu teras, kanyonun doğal güzelliğini izlemek isteyenlerin ziyaret ettiği yerlerden biridir.

Çatak Kanyonu’nun uzun ve sarp yapısı nedeniyle yabani hayvanlar ve yırtıcı kuşlar yaşamaktadır. Gerekli teçhizat ile gezilip görülmektedir.

Çatak Kanyonu, Azdavay ilçesinin merkezine 7 km, Kastamonu’nun merkezine ise yaklaşık olarak 85 km uzaklıktadır.


Ilgarini Mağarası

Ilgarini Mağarası Ilgarini Mağarası

Ilgarini Mağarası, 858 metre uzunluğunda, dünyanın en büyük 4. mağarasıdır. Mağaranın normal şekilde gidilebilen yolu 250 metre uzunluğundadır.

Mağara, prehistorik açıdan çok önemlidir. İçerisindeki patika yol ile kilise ve mezarların bulunduğu salona inilmektedir. Kemerli yapıdaki girişinden içeri girildiği vakit iki kola ayrılmaktadır. Genç Roma ve Bizans’a ait kalıntı ve yıkıntıların olduğu mağaranın içerisinde M.Ö. 2000 yılına uzanan insan yaşamına ait izler görülebilmektedir.

Doğa ve tarih meraklısı binlerce ziyaretçinin ziyaret ettiği yerlerden biridir. Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesindedir. Kastamonu’nun merkezine uzaklığı yaklaşık olarak 130 km’dir.


Loç Vadisi

Loç Vadisi Loç Vadisi

Karadeniz ile Kastamonu arasında, Küre Dağları’nda bulunan doğal güzelliklerden biri Loç Vadisi’dir. İçerisinde birbirinden farklı 29 bitki türü yetişmektedir. Ayrıca bulunduğu yerde 5 tane köy bulunmakta ve bu köyde yöre halkı ikamet etmeye devam etmektedir.

Loç Vadisi, Küre Dağları Milli Parkı içerisinde Cide’dedir. Cide’nin merkezine 18, Kastamonu’nun merkezine yaklaşık olarak 150 km uzaklıktadır.


Yeşilgöl

Yeşilgöl Yeşilgöl

Yeşilgöl, denizden yaklaşık olarak 1570 metre yükseklikte orman içerisinde kalmış bir göldür. Daha çok bahar mevsiminde gezilip görülebilecek olan Yeşilgöl etrafında birbirinden farklı bitkiler yer almaktadır.

Göl içerisinde ve etrafında birçok aktivite olanağı bulunmaktadır. Gölde kürek-kano, etrafında kamp çadırı ve dağ bisikleti mutlaka denemeniz önerilen seçenekler arasındadır 

Yeşilgöl Kastamonu’nun Tosya ilçesine bağlıdır. Şehir merkezine uzaklığı yaklaşık olarak 100 km’dir.


Dipsizgöl Tabiat Parkı

Dipsizgöl Tabiat Parkı Dipsizgöl Tabiat Parkı

Dipsizgöl Tabiat Parkı, 1550 metre yüksekliğinde bulunan krater gölü ve etrafını çevreleyen çam ağaçlarından oluşmaktadır. Dipsizgöl yaklaşık olarak 40 metre derinliğe sahip olduğu için adını fiziki durumundan almıştır.

Dipsizgöl Tabiat Parkı, bahar mevsiminde doğanın canlanması ile yoğun ziyaretçi akınına uğramaktadır. Bu tabiat parkı içerisinde yürüyüş yapılmakta ve birbirinden farklı bitkiler arasında piknik yapılabilmektedir. 

Dipsizgöl Tabiat Parkı’nın girişi ücretlidir. Şahıs için giriş ücreti 3 TL’dir. Araç ile girişler ise 3 TL -  90 TL arasındadır. Çadır ve karavanda konaklama maliyetleri 15 – 25 TL ortalamasındadır.

Dipsizgöl Tabiat Parkı, Tosya ilçesindedir. Kastamonu’nun merkezine yaklaşık olarak 65 km uzaklıktadır.


Yeşilyuva Tabiat Parkı

Yeşilyuva Tabiat Parkı Yeşilyuva Tabiat Parkı

Yeşilyuva Tabiat Parkı Kastamonu’nun Abana ilçesindedir. Doğal orman ve Karadeniz arasında bulunan Tabiat Parkı eşsiz bir doğal güzelliğe ev sahipliği yapmaktadır.

Bünyesinde piknik yapılabilecek alanlar bulunmaktadır. Kastamonu ile Abana arasında sefer düzenleyen otobüs ve minibüs vasıtası ile Yeşilyuva Tabiat Parkı’na ulaşım sağlanmaktadır.

Giriş ücreti şahıs için 2 – 4, araçlı misafirler içinse 4 – 108 TL arasındadır. Çadır, karavan ve kır evi konaklama seçenekleri ise 23 – 200 TL ortalamasında ücretlendirilmektedir. 


Şerife Bacı Tabiat Parkı

Şerife Bacı Tabiat Parkı Şerife Bacı Tabiat Parkı

Şerife Bacı Tabiat Parkı Kastamonu’nun merkezine bağlı Ümit Köyü’ndedir. Geniş bir doğal alana sahip olan tabiat parkında üstü kapalı vakit geçirilebilecek oturma yerleri mevcuttur. 

Doğal Park’ta mangal yapılabilmektedir. Çevrede ATV safari aktivitesi için bir işletme bulunmaktadır. Çocukların vakit geçirebileceği oyun parkı alanları avantaj sağlamaktadır. 

Şerife Bacı Tabiat Parkı’na giriş 15 TL’dir.


Ilgaz Dağları Milli Parkı

Ilgaz Dağları Milli Parkları Ilgaz Dağları Milli Parkları

Ilgaz Dağı Milli Parkı 1976 yılında kurulmuştur. Kastamonu ile Çankırı’nın arasındadır. Genellikle kış mevsiminde tercih edilmektedir.

Kış sporları için düzenlenmiş olan milli parkta gelen ziyaretçiler için teleferik ve cafe hizmetleri de sunulmaktadır. Doğayı ve kış mevsimini seven ziyaretçiler kayak yapmak için burayı tercih edebilmektedirler. Milli park, hafta sonları çevre şehirlerden de ziyaretçi ağırlamaktadır.

Ilgaz Dağı Milli Parkı’na giriş ve alınan hizmetler ücretlidir. Araçla gelme ücretleri aracın türüne göre değişmektedir. 15 TL - 70 TL arasında giriş ücretleri ödenmektedir. 

Ilgaz Dağları Milli Parkı, Kastamonu’nun merkezine 45 km, Çankırı’nın merkezine 40 km uzaklıktadır.

Kastamonu'da birçok eğlenceli aktiviteler ile yüzünüzü güldürecek oteller için Kastamonu tatil otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Çukurhan Göleti

Çukurhan Göleti Çukurhan Göleti

Çukurhan Göleti, doğal bir tabiata sahiptir. İçerisinde birden çok ağaç türü, doğal kaynak suları vardır. Ağaçtan evlerin de bulunduğu göletin etrafında Tosya yöresinde “gömeler” olarak anılan ahşap ve kerpiçten yapılma bağ evleri bulunmaktadır.

Doğa içerisinde sakin ve yöresel bir gezinti yapmak isteyenlerin tercih ettiği adreslerden biridir. “Gümeler” olarak bilinen bağ evleri, her yıl genellikle yaz mevsiminde birçok yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır.

Çukurhan Gölet’i, Tosya ilçesindedir. Kastamonu’nun merkezine yaklaşık olarak 110 km uzaklıktadır.