Derin tarihi geçmişi ile Fatih, İstanbul’un büyüleyici bir parçasıdır.
Popüler inanış, Fatih’in Osmanlı kültürünü sunduğu yönünde olsa da bu tarihi ilçe pek çok semtten oluşur ve her birinin kendi karakteri vardır.
Fatih’te Karagümrük, Edirnekapı ve Fener semtleri ile komşu olan Çarşamba mahallesi, İstanbul’un belki de en muhafazakâr bölgelerinden biridir.
Fatih’in bir diğer ünlü ilçesi Kumkapı, meyhaneleri ile ünlüdür. Ayrıca akla; çingene denince Sulukule, Yahudi denince Balat, nostalji denince Ayvansaray, Ortodoks denince Fener semtleri gelir.
İstanbul’un belki de en turistik bölgesi olan Fatih, tarihte Roma, Bizans ve Osmanlı gibi üç büyük imparatorluğa ev sahipliği yapmıştır ve tarihi yapılar açısından oldukça zengindir.
İstanbul’un simgeleri arasına giren Ayasofya, Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı, Gülhane Parkı, Sultanahmet Cami, Bozdoğan Kemeri, Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı ve daha pek çok turistik bölge, Fatih ilçesinin çeşitli yerlerine dağılmıştır.
Fatih'te keyifli bir tatil geçirmek için Fatih otelleri fiyat sayfasında bulunan konaklama seçeneklerine göz atabilirsiniz.
Ticaret Merkezi: Aksaray
Aksaray Meydanıİstanbul’da eski yerleşim yerlerinden biri olan Aksaray semti, Fatih ilçesine bağlı semtlerden biridir.
Sultanahmet, Beyazıt, Laleli ve Gülhane gibi İstanbul’un turistik bölgelerine oldukça yakın bir konumda bulunan Aksaray; Bağcılar- Karaköy tramvayının geçtiği semtlerden biridir.
Ticaret merkezlerinin oldukça yoğun olarak bulunduğu Aksaray, aynı zamanda bir ulaşım merkezi olarak da adlandırılabilir.
Aksaray’da, çok sayıda uygun fiyatlı otel seçeneği de bulunduğundan, turistik bir gezi için geldiğiniz İstanbul’da, uygun fiyatlı konaklama için tercih edebileceğiniz bir bölgedir.
Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için İstanbul bölgesi otelleri sayfasında listeledi.
Eski Bir Rum Mahallesi: Fener
Fener Tarihi Rum EvleriBalat nasıl bir Yahudi mahallesiyse, Fener de eski bir Rum mahallesi olarak bilinmektedir. Yunancada, “Fanari” sözcüğünden türetilen Fener isminin kelime anlamı, Türkçedeki gibi “fener” anlamına gelmektedir.
Fatih Rum Ortodoks Patrikhanesi ile birlikte Fener semti, 15. Yüzyıldan bu yana, İstanbul’un en önemli Rum mahallelerinden biri olmuştur.
Burada, 20. Yüzyıla gelene kadar çok yoğun bir Yunan nüfusu vardı. Rumların buradan göç etmeye başlamasının ardından, Fener semtindeki Müslüman nüfusu giderek artmıştır.
Fener’e gitmek istiyorsanız, Galata Köprüsü yakınlarından kalkan ve Eminönü’ne hareket eden 36CE, 99, 28E, 44B veya 99A otobüslerini tercih edebilirsiniz.
Tarihi Yahudi Mahallesi: Balat
Balat Tarihi Rum EvleriHaliç kıyısında yer alan Balat ilçesi, tarih boyunca Yahudi halkına ev sahipliği yapmıştır.
1800’lü yıllarda burada çıkan yangının ardından, Yahudi nüfusunun büyük bir bölümü, Galata semtine taşınmıştır.
Yüzyıllar boyunca Yahudi, Ermeni ve Müslüman halk, Balat’ta birlikte yaşadı. Bu tarihi mahalle, Yunan ve Yahudi mimarisinden etkilenen görüntüsü ile sizi şaşırtabilir.
Balat’ın mimarisi ve halkı, İstanbul genelinde kaybolan, otantik bir ruha sahiptir. Hala İstanbul’un eski kısmı olan Balat, geleneklerini korumaya devam etmektedir.
Bu tarihi semtin dar sokaklarında dolaşırken; sokaklarda oynayan çocuklara, iki ev arasında asılmış giysilere, balkondan sepet sallayan bir kadına ve o sepete ekmek koyan bakkala rastlayabilirsiniz.
İstanbul’un gizli bir cenneti ve fotoğraf çekmek için harika bir semt olan Balat, aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer almaktadır.
Fatih'te doğal güzellikleri ile sizi büyüleyecek yerler için Fatih'te gezilecek yerler makalemizi kontrol etmeyi unutmayın.
Ulaşımın Merkezi: Eminönü
Tarihi Eminönü Meydanıİstanbul’un popüler turizm bölgelerinden biri olan Eminönü, Fatih ilçesinde; ulaşım bağlantılarının, araç ve yaya trafiğinin en yoğun olduğu semtlerden biridir.
Mısır Çarşısı, Yeni Cami, Gülhane Parkı, Galata Köprüsü, Sirkeci Tren İstasyonu ve Eminönü meydanı, bölgedeki ilgi çekici yerlerden bazılarıdır.
Turistik bir gezi için geldiğiniz İstanbul’da, pahalı restoranlarda vakit kaybetmek yerine, ayak üstü lezzetli bir şeyler yemek isterseniz, Eminönü’nün meşhur balık- ekmek lezzetinin tadını çıkarabilirsiniz.
Fatih'te muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Fatih gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.
Turistlerin Gözdesi: Sultanahmet
Tarihi Sultanahmet Camii ManzarasıTarihi İstanbul’un kalbi Sultanahmet, İstanbul’u keşfetmek ve tarihe tanıklık etmek için mükemmel bir yerdir.
19. yüzyıl gezginlerinin “Stamboul” adını verdiği Sultanahmet; Topkapı Sarayı, Ayasofya, Sultanahmet Cami, At Meydanı, Yerebatan Sarnıcı, İstanbul Arkeoloji Müzesi ve daha pek çok tarihi yapıya ve kültürel zenginliğe şahitlik edebileceğiniz bir semttir.
Sultanahmet, İstanbul’da gezmek ve şehri keşfetmek için en iyi noktalardan biridir. Sultanahmet meydanına gelin ve yürüyerek etrafı keşfetmeye başlayın.
Sultanahmet meydanındayken, Bizans İmparatorluğu döneminde Hipodrom ve ardından Osmanlı döneminde At Meydanı olarak bilinen noktada olacaksınız. Ardından karşınıza gösterişli Sultanahmet çıkacak.
Diğer tarihi yapıları gezdikten sonra; Sultanahmet’in ara sokaklarındaki mekanlardan birine oturup Osmanlı mutfağından lezzetleri tadabilir, nargile içebilir ve otantik dükkanlardan alışveriş yapabilirsiniz.
İstanbul'da kesinlikle gitmeniz gereken yerleri rahatça keşfetmek için İstanbul gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.
Esnafı İle Ünlü: Tahtakale
Tahtakale EsnafıTahtakale, eskiden Yahudi ve Ermeni satıcıların ağırlıkta olduğu büyük-küçük dükkanlar ile dolu bir yerdir.
Günümüzde eski ihtişamını kaybetmiş olsa da hala kendine has, çok çeşitli ve çok renkli bir semttir.
Dar sokaklarında yürürken, dükkanların önündeki satıcıların seslerine, bolca turiste ve uygun fiyata satın alabileceğiniz sayısız eşyaya rastlayabilirsiniz.
İstanbul’da Bir Semt Adı: Vefa
Tarihi Vefa BozacısıVefa, İstanbul’da Boza denince akla ilk gelen semttir.
Tarihi evlerin bulunduğu semt, Unkapanı semtinin az yukarısında yer alır ve Vezneciler’e oldukça yakın bir konumdadır.
Fatih'te dinlenmek ve uzun zamandır ihtiyaç duyduğunuz o hayalinizdeki tatili yapmak için Fatih tatil otelleri sayfasına göz atmayı unutmayın.
Her Köşesi Tarih Kokuyor: Beyazıt
Beyazıt MeydanıTarihi Bizans dönemine kadar uzanan, İstanbul’un en köklü ve tarihi semtlerinden biri olan Beyazıt, İstanbul’da turizm bölgelerinin merkezinde yer almaktadır.
Şehrin en eski üniversitesini, İstanbul Üniversitesi’ni de içinde barındıran semt; turistik bir merkez olan Sultanahmet’e, alışverişin merkezi Laleli’ye ve ticaret merkezi Aksaray’a oldukça yakın bir konumdadır.
Camisi, çarşıları, dükkanları ve ilginizi çekebilecek daha pek çok detayı ile Beyazıt, Fatih ilçesinde görülmesi gereken semtlerden biridir.
Tarihi Tren İstasyonu İle Ünlü: Sirkeci
Tarihi Sirkeci Garı1872 yılında II. Abdülhamit döneminde Sirkeci’de inşa edilen tarihi tren garı; Haydarpaşa Garı ile birlikte, İstanbul’daki iki ana tren garından biridir.
Bir zamanlar Doğu Ekspresi’nin bir ucu olan Sirkeci Tren Garı ve çevredeki tarihi yapıları ile, Sirkeci’nin köklü bir tarihi vardır.
Sirkeci’deyseniz; Sultanahmet Cami, Topkapı Sarayı, Ayasofya, Miniatürk, Kapalı Çarşı, İstanbul Arkeoloji Müzesi, Süleymaniye Hamamı, Yerebatan Sarnıcı ve Dolmabahçe Sarayı gibi İstanbul’un önemli turizm yerlerine de oldukça yakın bir konumdasınız demektir.
Sirkeci, Eminönü vapur iskelesine birkaç dakikalık yürüme mesafesindedir. Ayrıca, İstanbul’da yer altı ulaşım sağlayan Marmaray’ın, Sirkeci semtinde de bir durağı bulunmaktadır.
Eski Bir Balıkçı Köyü: Kumkapı
Kumkapı Meyhaneler MeydanıTarihte bir balıkçı köyü olarak kurulan Kumkapı, gün boyu teknelerde çalışan denizcilerin bulunduğu bir yer olmuştur.
Bu nedenle, günümüzde hala meyhaneleri ve balık lokantaları ile bilinmektedir.
Şehrin yerlileri ve şehri ziyarete gelen pek çok yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Kumkapı, geleneksel Türk mutfağını denemek ve içki içmek için ideal bir yerdir.
Kumkapı denince, akla akşam eğlenceleri gelir. Akşam eğlencelerine geçmeden önce, Kumkapı’nın geçmişini biraz daha keşfedebilirsiniz. Burası, Ermeni cemaatinin merkezi olan, Ermeni Patrikhanesi’nin bulunduğu yerdir. Kumkapı’da ayrıca; Ortodoks Kilisesi, Ermeni müzesi ve okullar da yer almaktadır.
Galeriye atlayın ya da iyi korunmuş kutsal baharın önünde oturmak için dışarı çıkın.
Fatih'te kendinizi evinizdeki rahatlıkta hissedebileceğiniz apart oteller için Fatih apart oteller listemize uğramayı unutmayın.
Kocamustafapaşa
Fatih’te, tarihi çok eskilere dayanan bir semt olan Kocamustafapaşa; Aksaray, Belgrat Kapı, Şehremini semtleri ile komşudur.
Osmanlı ve Bizans dönemine şahitlik eden semtte, İstanbul’un en köklü hastanelerinden biri olan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve İstanbul Eğitim Hastanesi de yer almaktadır.
Burada, gezebileceğiniz pek çok cami ve tarihi yapı yer almaktadır.
Semt ayrıca, İstanbul’un merkezi bölgelerine de oldukça yakın bir konumdadır.