Erzurum'un İlçeleri

Erzurum, Türkiye’nin ortalamasına göre yükseltinin fazla olduğu bir şehirdir. İl, kuzeyde Rize ile komşu olup, aralarında sıra dağlar bulunmaktadır. Karadeniz’e paralel olarak sıralanmış bu dağların en yüksek noktası ise Kaçkar Tepesi’dir.

Şehirde şiddetli bir karasal iklim görülmekte ve ülkenin en soğuk noktalarından biridir. Soğuk aylar, 240 gün kadar sürmektedir. Erzurum, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük kentidir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra 7000 yıl öncesine uzanan köklü tarihinin izleri de hayranlık uyandırmaktadır. 

Erzurum’da gezilecek yerlere yakın uygun fiyatlı konaklama hizmetleri için Erzurum otel fiyatları sayfamıza göz atabilirsiniz.


Horasan

Horasan Horasan

İçerisinden demiryolu geçen Horasan, Kars-Erzurum yolu üzerinde konumlanmıştır. Aras Nehri boyunca uzanan düz arazide kurulmuş olan ilçenin tarihi, Urartular Dönemi’ne kadar uzanmaktadır. 

Horasan, çok zengin bir tarihi ve kültürel birikime sahip olsa da, ilçedeki tarihi yapılar ve kalıntıların birçoğu, 1983 yılında yaşanan büyük depremde yok olmuştur. Günümüzde ilçenin gezilecek yerleri arasında Kubbeli, Şeyh Ocağı, Postlu Baba Türbesi ve Urartu Kitabesi bulunmaktadır.

Ayrıca Aras Nehri, Serküllü Çayı ve Zars Çayı da doğal güzellikleri arasındadır.


Palandöken

Palandöken Palandöken

Erzurum’un merkez ilçelerinden birisi olan Palandöken, aynı zamanda en gelişmiş yerlerindendir. Volkanik yapılı dağlık bir araziye sahiptir. Kış ayları çok soğuk, yaz ayları da çok sıcak ve kurak geçmektedir. Yılın 3/2’sinde soğuk havalar, ilçeye hakimdir.

Türkiye’nin kış sporlarında önde gelen merkezlerinden bir tanesidir.  İlçenin geçim kaynağı sanayi, turizm ve ticarete dayalıdır.

Erzurum Palandöken Kayak Merkezi, ilçenin en önemli değeridir. Yüksek kar kalitesi sayesinde sadece Türkiye’den değil dünyanın birçok noktasından yüzbinlerce turisti ağırlamaktadır. 2011 Kış Olimpiyatları da burada yapılmıştır. Cumhuriyet’in kurulmasında önemli bir rolü olan 9. Kolordu, Palandöken’dedir. 

Erzurum'un birbirinden güzel lezzetlerini farklı mekanlarda tadabilmeniz için Erzurum'da gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.


İspir

İspir İspir

Erzurum’u Kafkaslara bağlayan ve tarihte önemli bir yeri olan İspir, Çoruh Nehri’nin de doğduğu topraklara sahiptir. Şehrin en geniş ormanlık arazilerine sahip olan ilçe, aynı zamanda meyve ve sebze yetiştiriciliğinin de merkezi konumundadır.

Bölgenin geçim kaynağı ise meyve, sebze yetiştiriciliğine ek olarak dünya markası haline gelmiş olan İspir Fasulyesi’dir. 

İspir Kalesi, İspir Camii, Tuğrul Şah Camii, Melik Halil Gazi Camii, Kadıoğlu Medresesi, Elmalı Mağarası ve Zindan Mağarası, İspir ilçesindeki başlıca tarihi ve turistik mekanlar arasındadır.


Narman

Narman Peribacaları Narman Peribacaları

Yüksek dağların arasında kalan ilçe, bu nedenle merkeze göre daha ılık ve rüzgarı azdır. Karadeniz İklimi’ne daha yakın bir karaktere sahiptir. İlçede Narman Peribacaları bulunmaktadır. 

Ürgüp’teki peribacalarını andıran fakat daha kızıl olan Narman Peribacaları, milyonlarca yıllık bir geçmişe sahip olan Narman Kanyonu ve ilçe merkezinde bulunan Ethem Baba Türbesi, gezilip görülmesi gereken tarihi ve doğal zenginlikler arasındadır.


Aşkale

Aşkale Aşkale

Erzurum’un en batısında yer alan ilçe, şehir merkezine 53 kilometre uzaklıktadır. Erzincan ile komşudur. E-80 transit yolu üzerinde bulunan Aşkale, aynı zamanda tarihi İpek Yolu güzergahı üzerinde konumlanmaktadır. 

Aşkale’deki gezilip görülecek yerlerin başında; tarihi Tunç Devri’ne kadar dayanan Cinis Höyük yer almaktadır.  Aşkale’deki ilk yerleşim yeri olarak kabul edilen Aşkale Kalesi, 15. yüzyılda yaptırıldığı tahmin edilen Evreni Kümbeti, Yavuz Sultan Selim Dönemi’nde inşa edilen Ağveyis Hanı, Hacıbekir Köyü’nde bulunan Kervansaray, Roma’dan kalmış olan Ziravank Harabeleri ve 1963 yılında inşa edilmiş olan Kop Şehitleri Abidesi ise öne çıkan diğer gezilecek yerleridir. 

Erzurum’a doğru yola çıkmaya karar verdiyseniz, gezilmesi gereken yerleri öğrenmek için Erzurum gezi rehberi sayfasını ziyaret edin.


Oltu

Oltu Oltu

Erzurum’un en büyük ilçelerinden bir tanesidir. Milli Mücadele döneminde etkin rol almış ve 1918’de isyan eden Ermenileri ilçeden Oltu Şura Hükümeti ile kovmuştur. Hükümet, Cumhuriyet’in kurulmasından sonra Türkiye’ye katılmıştır.

Sınırlarının bir bölümü Kuzey Karadeniz Bölgesi’nde yer aldığı için sert karasal iklime rastlanmamaktadır. İlçe, yer altı kaynakları yönünden çok zengindir. 

Urartular Dönemi’nde yapılan Oltu Kalesi, 17. yüzyılda inşa edilen Arslanpaşa Camii, Mısri Zimnun Türbesi, Rus işgalinde yapılan Rus Kilisesi mutlaka gezilip görülmesi gereken önemli tarihi mekanlarıdır. Oltu taşı ise bugün tüm Erzurum çarşılarında yerini bulmuş olup, hediyelik eşya olarak yoğun ilgi görmektedir.


Pasinler

Pasinler Pasinler

Anadolu’ya ilk gelen Türklerin, uğruna savaştığı ilk ilçelerden bir tanesidir. Pasinler’de, şifalı termal su kaynakları da bulunmaktadır. Bu zenginlik, ilçeye her sene binlerce yerli turistin gelmesini sağlamaktadır. 

Pasinler Kaplıcası 1390 yılında inşa edilmiş olup, bu yönü ile Anadolu’daki en eski termal merkezlerden birisi olma özelliğine sahiptir. Günümüzde termal su kaynaklarının çevresinde, konaklama imkanı bulunmaktadır. İlçe merkezinde bulunan Hasankale, 1.000 yıldan uzun zamandır ayakta durmakta ve mutlaka görülmesi gereken tarihi yapıların başında gelmektedir.


Tortum

Tortum Yedi Göller Tortum Yedi Göller

Merkeze çok yakın olan Tortum, Karasal ve Karadeniz iklimlerini aynı anda yaşamaktadır. İlçe, meyve bahçeleri ile meşhurdur. Ayrıca hayvancılık da başlıca geçim kaynaklarından birisidir. 

Kireçli Köprü, Tortum kalesi, Meryem Ana Kilisesi ve Nihah Kalesi, ilçenin tarihi zenginlikleri arasındadır. Ayrıca Tortum Çayı üzerinde bulunan ve 48 metre yüksekliğe sahip olan Tortum Şelalesi, Anadolu’nun en büyüklerinden biridir. Şelalenin genişliği 21 metredir. Üzerinde oluşan gökkuşağı hayranlık uyandırmaktadır. 

Erzurum'da gezilecek yerlere yakın uygun fiyatlı konaklama seçenekleri için Erzurum apart oteller sayfasından birini tercih edebilirsiniz.


Hınıs

Hınıs Hınıs 

Çevresi dağlar ile kaplı bir ovanın ortasına kurulmuş olan Hınıs, iklim yönünden Erzurum merkezden farklıdır. Kış aylarında, Erzurum’a göre daha ılıman olan ilçede halk yaşamını tarım ve hayvancılık üzerinden kazanmaktadır. Türkiye’nin doğusunun, kuzeyini ve güneyini birbirine bağlayan yollar Hınıs’tan geçtiği için sanayisi de gelişmiştir.

İlçede kanyonlar, nehirler ve tarihi güzellikler bulunmakta olup, önemli bir turizm potansiyeli taşımaktadır.

Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de yer alan Hınıs Kalesi, Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan’ın amcası tarafından yaptırılmıştır. 19. yüzyılda inşa ettirilen Kolhisar Medresesi ve halk arasında Ulu Camii olarak da bilinen Alaaddin Bey Camii de gezilip görülmesi gereken tarihi mekanlar arasındadır.


Tekman

Tekman Tekman

Erzurum’un en dağlık ilçelerinden bir tanesidir. Bitki örtüsü çok kurak olup,  neredeyse hiç ormanlık alan yoktur. Türkiye’nin önemli ırmaklarından olan Aras Nehri, Tekman’ın içinden geçmektedir.

Burada termal turizm de gelişme aşamasındadır. Tekman’da bulunan kaplıcaların suyu hem içme hem de banyo kürleri için kullanışlıdır. Sular, kısmen radyoaktif bileşenlere sahiptir. İlçede ayrıca gezilip görülmesi gereken bir doğal zenginlik olan Tekman Mağarası bulunmaktadır. 


Uzundere

Uzundere Uzundere

Komşusu olan Tortum İlçesi gibi meyve bahçeleri ile ünlüdür. Uzundere’nin dağlık alanlarında arıcılık da yapılmaktadır. 

Gürcülerin hakim olduğu 10. yüzyılda yapılan Öşvank Kilisesi, ilçe merkezine çok yakın olan Köttek Mağarası ve Tortum ilçesi ile beraber paylaştığı 48 metrelik şelalesi, görülmesi gereken alanlarıdır.

İlçede ayrıca Akkoyunlu Dönemi’nden kalma mezar taşları ve ailelerin piknik yapmasına uygun geniş mesire alanları da bulunmaktadır.


Yakutiye

Yakutiye Medresesi Yakutiye Medresesi

Erzurum’un nüfusu en yüksek ilçesi olup, merkez olarak kabul edilmektedir. Bugün 200.000’lik nüfusu ile Türkiye’deki birçok ilin merkezinden daha kalabalıktır. 

Yakutiye Medresesi, Rüstem Paşa Bedesteni, Lala Paşa Camii, Kümbetler, Kale Mescidi, Çifte Minareli Medrese, Erzurum Kalesi ve Saat Kulesi görülmesi gereken tarihi yapılar arasındadır. 

Ayrıca Osmanlı-Rus savaşı sırasında, sınır güvenliğini sağlamak için Sultan Abdülaziz tarafından Yakutiye’de inşa ettirilen Aziziye Tabyası da dikkat çeken noktalardan biridir. 


Aziziye

Aziziye Aziziye 

Erzurum Ovası üzerine kurulmuş olan Aziziye İlçesi, şehrin merkez ilçesi olarak kabul edilmiştir. Bu da ilçenin, diğer ilçelere oranla gelişmesini sağlamıştır. Aziziye özellikle sanayileşmiş olması ile diğer ilçelerden ayrılmaktadır.

Aziziye Kaplıcaları, bölgedeki en verimli termal su kaynaklarına sahiptir. Gezilip görülecek yerler arasında ise Söğütlü Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Balıklı Göl ve Ermeni çeteleri tarafından 1918 yılında şehit edilen 278 Türk’ün yattığı Alaca-Ilıca Şehitliği bulunmaktadır. 

Aynı zamanda Erzurum’un en kalabalık ilçelerinden de bir tanesidir.


Karayazı

Karayazı Karayazı

Karayazı İlçesi Ağrı ile komşudur. Eeski adları Bayraktar ve Kardelen olarak bilinmektedir. Geniş bir ovaya kurulmuş olan ilçedeki başlıca geçim kaynağı hayvancılıktır. Göksu kenarındaki bölgelerde, kısmi olarak tarım da yapılmaktadır. 

Salyamaç Köyü’nde bulunan ve Türk boylarına ait damgalar içeren Cunni Mağarası, soğuğu ile meşhur Çakmak Dağı, Köyceğiz Göleti ve 14. yüzyılda yapıldığı bilinen Söylemez Ana Kümbeti ve Söylemez Baba Kümbeti, gezilip görülmesi gereken turistik alanlardır. 


Şenkaya

Şenkaya Şenkaya

Allahuekber Dağları’nın eteklerinde kurulan ilçede, Karadeniz İklimi kendisini göstermektedir. İlçenin doğu kısmı, ormanlık araziler ile kaplı olup, dağların eteklerinde yayla turizmi de yapılmaktadır. 

16. yüzyılda Osmanlı tarafından yapılan Penek Kalesi, kesme taştan inşa edilen Bardız Camii, Saltuklar tarafından yapılan Bardız Kalesi ve Romalılar tarafından yapıldığı tahmin edilen Venk Kalesi, ilçenin tarihi mekanları arasındadır.


Çat

Çat Çat

Erzurum’un güneybatı bölgesinde yer alan Çat, şehir merkezine 1 saatlik uzaklıktadır. 

İlçe sınırları içerisinde bulunan Hölenk Kaplıcaları, şifalı suları ile asırlardır bölge halkına derman olmaktadır. Bu şifalı sular, aynı adı taşıyan köydedir.

Çarşı Çeşmesi, Bardakçı Köyü Camii ve Çat Barajı da gezilip görülmesi gereken önemli yerler arasındadır.


Köprüköy

Köprüköy Köprüköy

Erzurum merkeze 60 kilometre mesafede bulunan ilçe, çamurlu kaplıcaları ile meşhurdur. Bu sayede bölge halkı tarafından yoğun ilgi gören Köprüköy, adını ise ilçedeki tarihi Çobandede Köprüsü’nden almıştır. Bu köprü, Erzurum’un önemli doğal zenginliklerinden olan Aras Nehri üzerine kurulmuştur.

Köprüköy Kaplıcaları, halk arasında Deli Çermik olarak da bilinmektedir. Yer altından çıkan sularda bol miktarda kalsiyum, sodyum, bikarbonat ve demir bulunmaktadır. Avnik Kalesi ve Çobandede Köprüsü de mutlaka gezilip görülmesi gereken tarihi yapılar arasındadır.


Karaçoban

Karaçoban Karaçoban

Murat Nehri’nin önemli bir kolu olan Hınıs Çayı’na paralel olarak kurulmuş olan Karaçoban, oldukça verimli topraklara sahiptir. Erzurum’un kalanından farklı olarak yaz ve bahar mevsimlerinin geçiş dönemlerinde, tropikal iklim etkisi görülmektedir. 

1134 yılında yapılan ve Türk-İslam mimarisinin önemli örneklerinden olan Zernak Kalesi ve ilçe merkezindeki Sarıveli Mahallesi’nde yer alan Sarıveli Höyüğü Karaçoban’daki tarihi mekanlar arasında yer almaktadır. 


Olur

Olur Olur

Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgeleri arasında yer alması nedeni ile bir geçiş iklimine sahiptir. Bu sayede bölgede, neredeyse Anadolu’da yetiştirilen tüm meyve ve sebzeler üretilebilmektedir. Yöre halkı, geçimini ağırlıklı olarak tarımdan sağlamaktadır. Bölgede arıcılık da yayılmış olup, organik bal üretimi yönünden gelişmiştir. 

Bizans Dönemi’nde yapıldığı tahmin edilen Vank Kalesi ve Kilisesi, sarkıt ve dikitleri ile dikkat çeken Kivi Mağarası, 400 yıllık tarihe sahip ahşap Tahta Camii ve Beğendik Alabalık Gölü, ilçenin önemli turizm değerleri arasında sayılmaktadır.

Aileniz ile bir arada keyifli, konforlu ve güvenli bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Erzurum aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Pazaryolu

Pazaryolu Pazaryolu

Karadeniz Bölgesi’ne sınır olan Pazaryolu, şehrin kuzeyinde yer almaktadır. Çoruh Nehri ile sınır olan ilçe, bu sayede meyve ve sebze yetiştiriciliği yapılabilen bir yer haline gelmiştir. 

Çoruh Nehri sadece verimli toprakları ilçeye sunmamış, aynı zamanda hırçın yapısı sayesinde çeşitli su sporlarının yapılmasına da imkan sağlamıştır. Erzurum’da rafting yapılabilecek en verimli alan olduğundan yabancı turistler tarafından dahi yoğun ilgi görmektedir. Pazaryolu’nda her sene Su Sporları Festivali düzenlenmektedir.