Palandöken’in eteklerine kurulmuş Erzurum, soğuk iklimine rağmen köklü bir tarihe sahiptir. Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden birisi olan şehir, aynı zamanda Türklerin de ilk mesken ettiği yerlerden biri olmuştur.
Erzurum’da çok sayıda doğal güzellik ve tarihi yapı bulunmaktadır. Tarih boyunca çok fazla medeniyete ev sahipliği yapmış olan şehirdeki tarihi yapıların büyük bölümü Selçuklu ve Osmanlı devletlerinden kalmıştır. Doğal güzellikleri arasında dünyanın en büyük 3. şelalesi olan Tortum Şelalesi bulunmaktadır. Erzurum’da gezilecek yerlerin başında ise tartışmasız Palandöken Kayak Merkezi gelmektedir. Şehrin merkezinde olması nedeni ile ulaşım problemi de olmayan kayak merkezi, profesyonel ve amatör kayak severlerin rahatlıkla kayabileceği çok sayıda piste sahiptir. Olimpik pistin dahi bulunduğu merkez, dünya çapında organizasyonlara ev sahipliği yapmıştır.
Bunların yanı sıra bölgede yer alan birbirinden özel ve görülmesi gereken yerleri sıralamak gerekirse; Çifte Minareli Medrese, Tortum Gölü, Erzurum'daki özel kaplıcalar, Üç Kümbetler, Erzurum Ulu Camii, Erzurum Kalesi, Yakutiye Medresesi, Narman Peri Bacaları ve Atatürk Evi Müzesi şeklinde ifade etmek mümkündür.
Gezilecek yerlere yakın, açık büfe imkanları ile herkese hitap edecek mükemmel dizaynlı oteller için Erzurum otelleri sayfamızı kontrol edebilirsiniz.
Tortum Şelalesi
Tortum Şelalesi
Dünya’nın en büyük 3. Türkiye’nin ise en büyük şelalesi konumundadır. Eni 21 metre, boyu ise tam olarak 48 metredir. Oldukça gösterişli olan Tortum Şelalesi, hemen yanında bulunan doğal izleme balkonundan gözlemlenebilmektedir. Bu balkon sayesinde ziyaretçiler, hem bu doğal güzelliğe yakından bakabilmekte hem de fotoğraf çekebilmektedir.
1700’lü yılların başında bir heyelan nedeni ile doğal olarak oluşan şelale, su sporlarının da düzenlendiği bir aktivite merkezine dönüşmüştür. Su sporu yapmak isteyen ziyaretçilere Mayıs ve Haziran aylarında Tortum’a gelmeleri önerilmektedir. Şelale çevresinde, piknik ve mangal yapılabilecek mesire alanları da bulunmaktadır. Erzurum bölgesinde hem doğal güzellikler hem de yemyeşil bir alan düşünüldüğünde kuşkusuz Tortum Şelalesi öne çıkmaktadır. Erzurum gezilecek yerler düşünüldüğünde de mutlaka görülmesi gereken bölgelerden biri olarak ifade edilmektedir. Şelalenin adı Tortum olsa da, Uzundere İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır.
Çifte Minareli Medrese
Çift Minareli Medrese
Erzurum’un sembolü haline gelmiş Çifte Minareli Medrese, şehrin merkezinde bulunmaktadır. Bu tarihi eser, Selçuklular tarafından 13. yüzyılda inşa edilmiştir. Halk arasında Hatuniye Medresesi olarak da bilinmektedir.
Bunun sebebi ise medresenin Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın kızı Hundi Hatun tarafından yaptırılmış olmasıdır. Diğer bir rivayete göre de medresenin, İlhanlılardan bir hatun tarafından yaptırıldığı söylenmektedir. Medresenin kapısında ve duvarlarında bulunan taş süslemeleri, Selçuklu mimarisinin tüm inceliklerini gözler önüne sermektedir. Bitkisel örgüler, rumi motifler ve Orta Asya Türklerini simgeleyen kartal ve yılan figürleri de dikkat çekmektedir. Hem muhteşem görüntüsü hem de fevkalade mimarisiyle Erzurum'da gezilecek yerler arasında yer alıyor olan bu medrese, güzel bir şehir turu sonrası yapılacak en iyi incelemelerden biri olacaktır.
Göz kamaştırıcı bir yapı olan Çifte Minerali Medrese Osmanlı’da bir dönem kışla olarak kullanılmış, Cumhuriyet ile beraber müze haline getirilmiştir. Günümüzde de hem müze hem de sergi salonu olarak hizmet vermektedir. Bölgenin en özel müzesi olarak gösterilmektedir.
Erzurum'daki turistlerin sürekli ziyaret ettiği mükemmel yerler için Erzurum gezi rehberi sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Tortum Gölü
Tortum Gölü
Erzurum-Artvin yolu üzerinde bulunan bu doğa harikası, tıpkı Tortum Şelalesi gibi bir heyelan kütlesinin Tortum Çayı’nı kapaması ile doğal olarak oluşmuştur. Gölden taşan sular, doğal bir yolu izleyerek dünyanın en büyük 3. şelalesi olan Tortum Şelalesi’nden dökülmektedir. Gölün suyu oldukça sakin olup, sandal ile gezi yapmak mümkündür. Sandal ile yapılan gezilerde, gölün ortasındaki küçük adalara da seyahat edilmektedir. Burada kurulmuş balık çiftlikleri de vardır.
Tortum Gölü içerisindeki en derin nokta 50 metreyi bulabilmektedir. En çok rağbet gören yeri ise Bozburun Yarımadası’dır. İçerisinde kuş cenneti de bulunmaktadır. Ağırlıklı olarak yırtıcı kuşların yuva olarak belirlediği göl ve çevresinde, Türkiye’deki akbaba türlerinin tamamını görmek mümkündür. Genel olarak dağlarla çevrilmiş olan Erzurum, Tortum Gölü sayesinde o dağların görüntüsünü bir başka yansıtmaktadır. Gezilecek yerler düşünüldüğünde de bu gölün bambaşka bir yeri olduğunu ve mutlaka görmeniz gerektiğini bölge halkı ifade etmektedir.
Uzundere İlçesi’nde bulunan ve Erzurum şehir merkezine 1 saat mesafede yer alan Tortum Gölü, çevresinde piknik yapmaya uygun mesire alanları barındırmaktadır
Palandöken Kayak Merkezi
Palandöken Kayak Merkezi
Dağlar ve platolar tarafından çevrilmiş olan Erzurum, dünyanın en popüler kayak merkezlerinden birisine sahiptir. Soğuk iklimi ve dağlık alanları, Türkiye ve dünyanın 4 bir yanından gelen kayak severlere 6 aydan daha uzun bir kayak sezonu sunmaktadır. Havaalanından sadece 20 dakikada ulaşılabilen Palandöken Kayak Merkezi çevresinde çok sayıda lüks kayak oteli bulunmaktadır.
1993 yılından bu yana kayak aktivitelerinin düzenlendiği Palandöken, kayak ve snowboard için yüksek kar kalitesine sahiptir. 2011 yılında gerçekleştirilen Dünya Üniversiteler Kış Oyunları ile beraber merkezin popülaritesi yükselmiş ve yurt dışından da giderek daha çok turist ağırlamaya başlamıştır. Dünya çapında ün sahibi olan kayak merkezine neredeyse her yerden turist geliyor ve zaman zaman bölgede kalacak yer bile kalmamaktadır. Burası özellikle kış aylarında kayak alanı ile bambaşka bir hava yakalarken, Erzurum gezilecek yerler düşünüldüğünde de listelerin olmazsa olmazı olarak değerlendirilebilir. Bu konuda ilk sıralarda yer alan bölgede, arkadaşlarınızla birlikte ya da tek başınıza oldukça güzel ve aksiyonlu bir tatil yapma imkanına sahip olabileceksiniz.
FIS tarafından tescillenmiş 2 pisti bulunan Palandöken, dünyanın en iyi 20 kayak merkezinden birisi olarak kabul edilmektedir. Türkiye’nin en zorlu ve dik pistleri, burada bulunmaktadır. Fiyat olarak Uludağ, Kartalkaya ve Kartepe gibi rakiplerine nazaran daha uygundur.
Erzurum Kaplıcaları
Erzurum Kaplıcaları
Erzurum, doğal ve tarihi zenginliklerinin yanı sıra yer altı kaynakları ile de cazibe merkezidir. Birçok hastalığa şifa olduğu bilinen ve asırlardır bölge halkı tarafından kullanılan bu şifalı sular, merkez ilçesi olan Aziziye’deki Ilıca Kaplıcaları’nda yer almaktadır.
Konaklama imkanının da bulunduğu Ilıca Kaplıcası, özellikle romatizmal rahatsızlıklar ve mide hastalıkları bulunan kişilere iyi gelmektedir. Cilt ve kadın hastalıkları üzerinde de etkili olan termal sular, içme kürleri için de uygundur. Bu tarz rahatsızlıkları olanların gezilecek yerler açısından Erzurum kaplıcalarını da listelerine mutlaka eklemeleri ve hem şifa bulup hem de bu tarihi yerleri görmeleri önerilmektedir.
Bir diğer kaplıca ise Pasinler Kaplıcası olup, Erzurum şehir merkezine 1 saatlik uzaklıkta olan aynı adı taşıyan ilçede yer almaktadır. Termal otellerin de bulunduğu kaplıca bölgesindeki suların, ortopedik rahatsızlıklara ve solunum sistemi hastalıklarına şifa olduğu bilinmektedir.
Yeni evlenen çiftlere özel olarak balayınız için en iyi otelleri sizin yerinize Erzurum balayı otelleri adresinde tüm detayları ile listeledik.
Erzurum Saat Kulesi
Erzurum Saat Kulesi
Erzurum’daki Türk-İslami mimarisinin en eski eserlerinden birisi olarak kabul edilen Erzurum Saat Kulesi, 12. yüzyılın ortalarında Saltuklu Önderi Ebu’l Kasım tarafından yaptırılmıştır. Saat kulesinin yapım amacı aslında, kalenin içindeki mescide minare olmasıdır.
Erzurum Kalesi içerisine yapılan bu özel yapı, tarihi açıdan oldukça kıymetlidir. Minarenin üst kısmı 17. yüzyılda yıkılmıştır. İlk olarak 1848 yılında bir saat yerleştirilmiş ve 1881 yılında saat tekrar yenilenmiştir. Gezilecek yerler arasında da tarihi açıdan oldukça önemli bir yeri bulunan bu bölgeyi mutlaka görmeniz önerilmektedir.
Savaşlarda gözetleme kulesi olarak da kullanılması, saat kulesine stratejik bir önem katmıştır. Erzurum’un merkezinde bulunan yapı, şehrin sembollerinden birisi haline gelmiştir. Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer almaktadır.
Erzurum Arkeoloji Müzesi
Erzurum Arkeoloji Müzesi
Sadece Erzurum’un değil çevre illerden gelen eserlerin de sergilendiği Erzurum Arkeoloji Müzesi, ilk olarak 1944 yılında Yakutiye Medresesi bünyesinde açılmıştır. Bundan 3 yıl sonra Çifte Minareli Medrese’ye taşınmış fakat bu serüven de sadece 20 yıl sürmüştür. Artık şehrin bir arkeoloji müzesine ihtiyaç duyulduğunun fark edilmesi ile beraber, yeni bir müze binası yapılmıştır.
Murat Paşa Mahallesi’nde inşa edilen yapı, 1968 yılında kapılarını ziyaretçilerine açmıştır. Erzurum Arkeoloji Müzesinde; bölge halkının dini inançlarını, üretim aşamalarını, sanatsal aktivitelerini ve kültürel gelişimlerini yansıtan çok sayıda eser bulunmaktadır.
Girişi ücretsiz olan müze, Erzurum’un merkez ilçesi Yakutiye’de, Yenişehir Caddesi üzerinde konumlanmaktadır.
Nene Hatun Milli Parkı
Nene Hatun Milli Parkı
Osmanlı-Rus Harbi’nde büyük bir kahramanlığa imza atan ve Türk tarihinin önemli figürlerinden birisi olan Nene Hatun, 1877-1878 yıllarında baş gösteren büyük savaşta halka liderlik etmiştir. Uzun bir süre yaşayan Nene Hatun, 1955 yılında “Yılın Annesi” seçilmiş ve aynı sene hayata gözlerini yummuştur.
Nene Hatun’un mezarı, Aziziye Anıtı’nın hemen yanında olup, halkın ziyaretine açıktır. Nene Hatun Milli Parkı’nın girişinde, bu kahramanımızı simgeleyen bir heykel de yer almaktadır. Bölge 2009 yılında restore edilerek, milli park haline getirilmiş ve ziyaret etmek ücretsizdir.
Lala Paşa Camii
Lala Paşa Camii
Osmanlı Dönemi’nde Erzurum’a yapılan ilk cami olma özelliğini taşımaktadır. Doğu Anadolu Bölgesi’nde yapılan sonraki Osmanlı camilerinin de Lala Paşa Camisi’nden örnek alındığı bilinmektedir.
Cami, Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı olan Lala Mustafa Paşa tarafından 1562 yılında yaptırılmıştır. Bu yapıyı en değerli kılan unsurlardan biri ise Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş olmasıdır. Camiye ek olarak bir saray ve okul da inşa edilmiş olsa da bu bölümler günümüze kadar gelememiştir. Ayrıca bölgede Rüstem Paşa Kervansarayı da bulunmaktadır. Erzurum gezilecek yerler düşünüldüğünde bu bölgeyi görmeden gezinizi bitirmemeniz önerilmektedir. Hem tarihiyle hem de mimarisiyle görülmesi gereken bölgelerden biridir.
Çok küçük fakat gösterişli bir mimariye sahip caminin avlusunda, sekiz köşeli ve çatılı bir şadırvan yer almaktadır. Şadırvanlardaki taş işçiliği, dikkat çekmektedir. Avlusunda, inşaatından 200 yıl sonra 4. Mehmet tarafından yazılmış bir ferman da bulunmaktadır.
Haho Kilisesi – Taş Camii
Haho Kilisesi
Türkiye’nin dört bir yanında Meryem Ana kiliseleri bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de Tortum İlçesi’nin Babaşı Köyü sınırları içerisinde bulunan Haho Kilisesi’dir. 976 yılında yaptırılmış olan kilise, Erzurum’un en eski birkaç yapısından birisidir. 1000 yılı devirmesine rağmen halen ayakta olan yapı, 19. yüzyılda camiye dönüştürülmüş ve Taş Camii adını almıştır.
Yapının en dikkat çeken tarafı ise içerisinde bulunan boğa, kartal ve arslan gibi hayvan kabartmalarıdır. İç mekanda İncil’den alınan ve Hz. Meryem ile Hz. İsa’yı tasvir eden çok sayıda fresk bulunmaktadır. İnanç turizmi adına çok önemli bir değer olup, yurt dışından yoğun ziyaret almaktadır. Erzurum’a 1 saatlik uzaklıkta bulunmaktadır.
Yakutiye Türk İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi
Yakutiye Türk İslam Eserleri Müzesi
Haftanın her günü açık olan Yakutiye Medresesi, Anadolu’da hüküm sürmüş olan bir Moğol uzantısı İlhanlı Devleti’nin hükümdarı Sultan Olcayto Dönemi’nde inşa edilmiştir. Hoca Yakut Gazani tarafından 1310 yılında yaptırılmış ve bu nedenle de, Yakutiye adını almıştır.
Bugün, Erzurum’un merkez ilçelerinden birisine adını vermiştir. Muhteşem bir mimariye sahip olan müze binası içerisinde iri motifli süslemeler bulunmaktadır. Yapının taç kapısı ve iç mekanda bulunan dikdörtgen avlu dikkat çekmektedir.
Medresenin çok büyük bölümü günümüze kadar gelebilmiş olsa da bazı önemli kısımları tahrip olmuş veya tamamen yok olmuştur. Son olarak 1995 yılında kapsamlı bir restorasyon çalışmasından geçirilmiştir.
Yakutiye Türk İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi için giriş ücreti 6 TL’dir. Müze 17:00’da kapılarını kapatmaktadır. Şehir merkezinde Cumhuriyet Caddesi üzerinde konumlanmıştır.
Erzurum'da bir çok özel aktiviteleri ile lüks bir konaklama deneyimi yaşayabileceğiniz Erzurum herşey dahil listemize uğramayı unutmayın.
Erzurum Günübirlik Gezilecek Yerler
Erzurum doğa ve tarih turizminin en gözde şehirlerinden biridir. Merkezine yakın konumda bulunan günübirlik gezi yerleriyle şehri keşfetmek mümkündür.
Aziziye Tabyası
Aziziye Tabyası
Aziziye Tabyası Erzurum’un merkezine yaklaşık 10 km uzaklıktadır. 93 Harbi sırasında Kars yolunun güvenliği için Abdülaziz tarafından yaptırılmıştır. Dönemin yaşantılarını anmak adına bir de anıt yer almaktadır.
Oltu Kalesi
Oltu Kalesi
Oltu Kalesi Erzurum’un merkezine yaklaşık 115 km uzaklıktadır. M.Ö. 4. yüzyılda Oltu Çayı kenarında Urartular tarafından inşa edilmiştir. Osmanlı Dönemi’nde ise kervansaray olarak kullanılan kale 1999 yılında restore edilerek bugünkü görünümünü kazanmıştır.
Narman Peribacaları
Narman Peribacaları
Halk arasında Kırmızı Periler Diyarı olarak da bilinen bu doğal zenginliğin Pliyosen Çağı’nda oluştuğu tahmin edilmektedir. Kapadokya’daki peribacalarından farklı oluşum şeklidir. Kırmızı rengi ile hayranlık uyandıran bu doğal güzellik, şehir merkezine ortalama 70 km mesafededir.
Mısri Zinnun Kümbeti
Mısri Zinnun Kümbeti
Mısri Zinnun Kümbeti Erzurum’un merkezine yaklaşık 130 km uzaklıktadır. Kitabesinde 1226 yılında ölmüş olan zatın adı aşınmalardan dolayı okunamamaktadır yani orada yatanın kim olduğu bilinmemektedir. Yörenin kendine has renklere sahip olan taşlarından inşa edildiğinden garklı bir yapıya da sahiptir.