Erzurum Doğal Güzellikleri

Erzurum, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en kalabalık şehridir. Denizden yüksekliği 2.000 metre olup, ilde yılın büyük bölümünde soğuk hava şartları hakimdir. Şehir merkezinin nüfusu yarım milyona yakındır.

Verimli topraklara sahip olan bölge, tarihin ilk çağlarından bu yana yerleşim yeri olarak kullanılmaktadır. Türkiye’nin en büyük 15 şehrinden birisi olan Erzurum’un merkezi Palandöken, Aziziye ve Yakutiye ilçelerinden oluşmaktadır. 

Erzurum’un çevresi dağlar ile çevrilmiştir. Şehir merkezi de Palandöken Dağları’nın eteklerinde kuruludur. Palandöken’de, Türkiye’nin en modern kayak merkezlerinden bir tanesi yer almaktadır. Bu kayak merkezi, Uluslararası cazibeye sahip olup, şehrin en önemli turizm değeri haline gelmiştir.

Milattan önce 4.000 yılından beri yerleşim yeri olarak kullanılan Erzurum’un Türkler tarafından ele geçirilmesi ise Malazgirt Savaşı’ndan önce 1048 yılında gerçekleşmiştir. 

Erzurum'da tarihi ve turistik mekanlara yakın konaklama seçenekleri için Erzurum otel fiyatları adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.


Tortum Şelalesi

Tortum Şelalesi Tortum Şelalesi

Türkiye’nin en büyüğü olan Tortum Şelalesi, aynı zamanda dünyanın da en büyük şelalelerinden bir tanesidir. Tortum Gölü, dağda oluşan heyelan nedeni ile ortaya çıkmıştır. Gölün, heyelan birikintisini aşması da Tortum Şelalesini oluşturmuştur. 48 metre yüksekten dökülen şelale, 21 metre genişliğe sahiptir. Şelalelerin önünde, izleme balkonu bulunmakta ve bu balkon turistler tarafından yoğun ilgi görmektedir. 

Şelalenin en görkemli dönemi ise Mayıs ve Haziran aylarıdır. Haziran’dan sonra suyun şiddetinde azalma görülmektedir. Bu dönemlerde dahi, kartpostallık bir görüntüye sahiptir. Şelale ve çevresinde su sporları yapma imkanı bulunduğu gibi, aileler için de muhteşem bir manzara eşliğinde piknik yapabilecekleri doğal mesire alanları bulunmaktadır.

Erzurum'da birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerlerde keyifli vakit geçirmek için Erzurum'da gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.


Çoruh Nehri

Çoruh Nehri Çoruh Nehri

Çoruh Nehri, İspir İlçesi’nden geçmektedir. Erzurum’dan Artvin’e geçen nehir suları, oradan Gürcistan’a uğramakta ve en son Karadeniz’e dökülmektedir. Ülkemiz sınırları içerisindeki toplam uzunluğu 354 kilometre olup, bunun büyük bölümü Erzurum’dadır. 

Oldukça dar ve derin bir akarsu olan Çoruh Nehri, dünyanın en derin nehri olarak kabul edilmekte ve çok hızlı akmaktadır. İlkbahar aylarında en yüksek debisine ve yüksekliğine ulaşmaktadır.

Ülkemizde su sporlarının en verimli şekilde yapılabildiği nehirlerden bir tanesidir. Özellikle kano ve rafting sporları için çok zorlu parkurlara sahip olduğundan, dünyanın dört bir yanından profesyonel sporcuların İspir’e gelmesini sağlamaktadır. Erzurum şehir merkezinden yapılacak 3 saatlik bir yolculuk ile nehre ve su sporu yapılacak alanlara ulaşmak mümkündür. 


Tortum Gölü

Tortum Gölü Tortum Gölü

Erzurum’un en önemli doğal zenginliklerinden birisi olan Tortum Gölü, şehir merkezine 105 kilometre mesafede bulunmaktadır. En yakın merkez ise 8 kilometre uzaklıktaki Uzundere Beldesi’dir.

18. yüzyılın başlarında bir heyelan sonucu doğal olarak oluşan Tortum Gölü, Cumhuriyet kurulduktan sonra Tortum İlçesi’ne bağlı olsa da Uzundere’nin ilçe olması ile beraber yer değiştirmiştir. Artık ilçeye bağlı olmasa da adı Tortum Gölü olarak kalmıştır. 

Tortum Gölü’nün güney bölümünde kuş cenneti bulunmaktadır. Türkiye’ye has akbaba türleri, bölgeyi vatanları olarak belirlemiştir. Ayrıca birçok yırtıcı ve az bulunan kuş türünü de görmek mümkündür.

Göl çevresinde mesire alanları bulunmaktadır. Ziyaretçiler hava koşullarının uygun olması durumunda burada gün boyu piknik yapabilmektedir. Göl genel olarak çok sakin olduğundan sandal ile gezinti yapmak mümkündür. Üzerinde Küçük ve Ayvalı isimli iki adacık da bulunmaktadır.

Erzurum'a gittiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Erzurum gezi rehberi sayfasını kontrol edebilirsiniz.


Palandöken Kayak Merkezi

Palandöken Kayak Merkezi Palandöken Kayak Merkezi

Erzurum’da çok sert bir karasal iklim görülmekte ve sıcaklık aylar boyunca sıfır derecenin altında kalmaktadır. Tüm şehre hakim olan 3176 metre yüksekliğindeki Palandöken, bu sert karasal iklim sayesinde cazibe merkezi haline gelmiştir.

Uzun ve zorlu pistleri ile meşhur olan Palandöken Kayak Merkezi, acemiler için de uygun alanlara sahiptir. Profesyonel kayak sporcuları için çok daha keyifli olan Palandöken’in kar kalitesi de, çok yüksektir. 

Erzurum’a ilk kar Ekim ayında düşmekte ve kayak sezonu da Kasım ayının başında açılmaktadır. Bu da Erzurum’da 6 ay boyunca verimli bir kayak sezonunun sürdüğünü göstermektedir. Normal şartlarda Palandöken’de Nisan ayının sonuna kadar kayak yapılabilmektedir.

Uluslararası Kayak Federasyonu tarafından tescillenmiş pistlere sahip olan Palandöken, aynı zamanda dünya kayak olimpiyatlarına da ev sahipliği yapmıştır. Merkez içinde yeme içme imkanları gelişmiş olup, kayak merkezine yakın mesafede çok sayıda lüks otel de konuklarını beklemektedir. Palandöken Kayak Merkezi’nde sadece kayak değil, snowboarddan yamaç paraşütüne kadar birçok uygulamayı yapmak mümkündür.


Karasu Nehri

Karasu Nehri Karasu Nehri

Erzurum’un Dumlu Dağı’ndan doğan Karasu ve Murat nehirleri birleştirerek Fırat Nehri’ni oluşturmaktadır. Fırat’ın başlangıcı olan Karasu Nehri’nin uzunluğu 460 kilometredir. Erzurum halkının inanışına göre, cennetten indirilmiş bir nehir olup suyu kutsaldır. Nehrin doğduğu yere ise Dumlu Baba Suyu denmektedir. 

Dumlu Baba Dağı’nın zirvesinden çıkan suyun ilk kaynağı olan Dumlu Baba Suyu, 3-4 saniye el tutulamayacak kadar soğuktur. Bu kadar soğuk olmasına rağmen içerisindeki mineraller sayesinde kaynayan bir görüntü vermektedir. Suyun çok yakınında, Dumlu Baba’nın kabri bulunmaktadır. Ulaşımı zor olmasına rağmen, yoğun ilgi gören bir turistik bölge haline gelmiştir.


Narman Peribacaları

Narman Peribacaları Narman Peribacaları

Sadece Erzurum’un değil Türkiye’nin de en önemli turizm değerlerinden birisi olan Narman Peribacaları, adeta doğanın bize verdiği bir hediye niteliğindedir. Bölgeye has sıkışma tektoniğinin ürünü olan peribacaları, ziyaretçilerine bir açık hava müzesi görünümü sunmaktadır.

Halk arasında Kırmızı Periler Diyarı olarak da bilinen bu doğal zenginliğin Pliyosen Çağı’nda oluştuğu tahmin edilmektedir. Kapadokya Peribacaları’na benzese de, volkanik yapıda değildir. İçerisindeki demir elementi sebebi ile kırmızı görünen Narman Peribacaları, yine aynı nedenle Kapadokya’daki benzerine kıyasla çok daha dayanıklıdır.

UNESCO tarafından Dünya Geçici Miras Listesi’ne alınan peribacaları, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini her yıl daha da çok çekmektedir. Çevresinde henüz tesisleşme bulunmamakta fakat gelen konukların, yeme içme ve konaklama ihtiyaçlarını karşılamak adına süren çalışmalar devam etmektedir. 

Erzurum'daki tatil zevkinizi en yüksek kaliteye taşıyacak oteller için Erzurum 5 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Hınıs Kanyonu

Hınıs Kanyonu Hınıs Kanyonu

Şehrin güneyinde bulunan Hınıs Kanyonu’nun çevresi dağlar ile kaplıdır fakat kendi ova üzerine kurulmuştur. Bahçe Mahallesi ve Kayabaşı Mahallesi arasında bulunan Hınıs Kanyonu, 18. yüzyılda Alaeddin Bey tarafından yaptırılmış olan Hınıs Ulu Camii’ne de ev sahipliği yapmaktadır.

Kanyon 7 kilometre uzunluğunda olup, içerisinden çok soğuk bir suya sahip olan Hınıs Çayı geçmektedir. Hınıs Çayı’nın şiddetinin arttığı dönemlerde rafting sporu yapılabilmektedir. Ayrıca kanyon çevresinde dağcılık sporunu da yapmak mümkündür. Sadece fotoğraf turu için bile görülmeye değer olan bu doğal güzellik, kanyon tutkunlar için eşsiz bir tecrübedir.


Tortum Yedi Göller

Tortum Yedi Göller Tortum Yedi Göller

Erzurum’un Uzundere İlçesinde bulunan ve Türkiye’nin en büyük şelalesi olarak kabul edilen Tortum Şelalesi, suları ile irili ufaklı 7 adet göl oluşturmuştur. Turistik açıdan büyük ilgi gören bu doğa harikası, Erzurum’a 2 saatlik uzaklıktadır.

Dünyada çok az örneği bulunan yedi göller, çevresindeki mesire alanları ile de konuklara piknik yaparak bu güzel manzaraya şahit olma fırsatı sunmaktadır. Göllerden en büyüğünün çevresinde, manzaranın da izlenebileceği muhteşem bir kanyon oluşmuştur.

Tortum Yedi Göller, Ulubağ Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Bölgeye gelen konukların dünyanın en büyük 3. şelalesi olan Tortum Şelalesi’ni ve sandal ile gezilebilecek kadar sakin olan Tortum Gölü’nü de mutlaka görmeleri önerilmektedir. 

Erzurum'da doğa ile iç içe mekanlara yakın bir tatil yapmak için Erzurum dağ otelleri listemize göz gezdirebilirsiniz.


Elmalı Mağarası

Elmalı Mağarası Elmalı Mağarası

Erzurum’un İspir İlçesi’nin Elmalı Mahallesi’nde yer alan mağara, ilçe merkezine 40 dakika mesafededir. Mağaranın tamamı henüz incelenmemiş fakat 400 metrelik bölüm aydınlatılmıştır. Binlerce kişinin rahatlıkla barınabileceği kadar büyük olan alan, fosil mağara özelliğine sahiptir. Yüksekliği 2.5 metre, genişliği ise 2 metredir. Damlataş oluşumları bakımından çok zengin olan mağara içerisinde büyük salonlar bulunmaktadır.

Elmalı Mağarası’nın içi oldukça serin ve rutubetlidir. Solunum hastası olan kişiler için uygun değildir. Tavandan sızan sular, soğuğun da etkisi ile gösterişli sarkıtlara dönüşmüştür. İçerisinde doğal bir havuz ve taş masalar bulunmaktadır.

Mağaranın kaygan olan girişi, yarasa hariç tüm hayvanların girişini doğal olarak engellemektedir. Bu da, geçmiş yıllarda barınma amacı ile kullanılmasını avantajlı kılmıştır. Tek başına gezmek için fazlası ile karmaşık olduğundan rehber ile gezilmesi önerilmektedir.