Çeşme Tarihi Yerler

Erythrai liman kenti olan Çeşme, Antik Çağ'da Cyssus olarak bilinirdi. Erythrai Roma'nın Asya eyaletindeki özgür bir şehir olup, şarapları, keçileri, şifalı suları, kerestesi ve değirmen taşlarının yanı sıra kehanetleri, Herophile ve Athenais ile de eski çağlardan beri dikkatleri üzerine toplamıştır. Ayrıca Erythrae Türkiye'nin batısındaki Mimas yarımadasında bulunan 12 İyon kentinden biridir. Geçmişi MÖ 4. yüzyıla dayandığı için tam olarak yerleşkenin nerede olduğu bilinmemekteydi. Ancak günümüzde yapılan kazı çalışmaları kent duvarlarını, tiyatroyu ve kalenin üzerindeki izleri inceleyerek Ildırı bölgesinde olduğunu belirlemişlerdir. 

Osmanlı İmparatorluğu'nun himayesi altında olan Çeşme, konumundan dolayı çok fazla savaşa tanıklık etmiştir. Bu savaşlardan en önemlisi ise 17. yüzyılda Rusya ve Türkiye arasında çıkan savaştır. Rus-Türk Savaşı ve bunun gibi diğer savaşlar Çeşme'nin önemini yitirmesine sebep olmuştur.

Çeşme özellikle üzüm ve sakız gibi ürünlerinin ihracat olasılıklarında kendisini geliştirerek 19. yüzyılın başlarından itibaren eski önemini yeniden kazanmıştır. Kent nüfusu 20. yüzyılın ilk yıllarına kadar Ege adalarından gelen göç ve mevsimsel tatil merkezi olması gibi nedenlerle eski çağlardaki Çeşme'den farklı bir boyut edinmiştir.

Çeşme'de birbirinden cazip uygun fiyatları ile eğlenceyi doyasıya yaşamanız için Çeşme otelleri sayfamızı size özel olarak sunuyoruz.


Çeşme Kalesi

Tarihi Çeşme Kalesi Tarihi Çeşme Kalesiİlk yapılışı 14. yüzyıl Cenevizliler dönemine dayanmaktadır. Sonradan Osmanlı hükümdarı II. Beyazıt tarafından 1508 yılında restorasyon çalışmalarıyla genişletilmiştir. Mimar Ahmet oğlu Mehmet'e yaptırılan bu kale günümüze kadar korunmuştur. Kale denize sıfır bir bölgede konumlandırıldığı için üst katlarına çıktığınızda deniz tamamen ayaklarınızın altında olacak. Çeşme merkezden yola çıkıp sahile doğru yürüdüğünüzde kaleyi göreceksiniz. 

Çeşme Kalesi giriş ücreti 12 TL'dir.

İzmir'de tarihi, turistik mekanlara ve plaj kenarına yakın uygun fiyatlı konaklama hizmetleri için İzmir otel fiyatları yazımızı göz atabilirsiniz.


Alaçatı Yel Değirmenleri

Alaçatı Tarihi Yel Değirmenleri Alaçatı Tarihi Yel DeğirmenleriAlaçatı yel değirmenleri 150 senelik köklü bir geçmişe sahiptir. Sürekli rüzgârlı olan bölgedeki bu yel değirmenleri geçmiş çağlarda buğday öğütmek amacıyla kullanılmıştır. Alaçatı'nın hemen girişinde yer alan değirmenler restore edildikten sonra turizm amaçlı kullanılmaya başlandı.

Giriş ücreti yoktur. 


Kervansaray

Çeşme Tarihi Kervan Saray Çeşme Tarihi Kervan SarayÇeşme Kalesi'nin yakınındaki Kervansaray, 1528 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Bir zamanlar yabancı tüccarların konaklama için kullandığı bu Kervansaray, günümüzde 45 odalı bir otel olarak kullanılarak Çeşme'ye farklı bir hava katmaktadır. 'U' şekline sahip Kervansaray'ın ortasında büyük bir avlu ve bu avluyu çevreleyen depo, odalar, dükkanlar ve barlar bulunmaktadır. 

Giriş ücretsizdir.

Çeşme'de manzaraları ile sizi büyüleyecek ihtişamlı yerler için ekibimizin hazırladığı Çeşme'de gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.


Erythrai Antik Kenti

Erythrai Antik Kent Kalıntı Erythrai Antik Kent Kalıntı

Çeşme'ye 15 km uzaklıkta Ildırı Köyü'nde Erythrai Antik Kenti bulunur. Roma İmparatorluğu'ndan Bizans dönemine kadar çeşitli imparatorluklara şahit olmuştur. MÖ 4. yüzyılda Rhadamanthus'un oğlu Erythrus'un önderliğinde kurulan bu kent adını Erythrus'dan almıştır. Bu kentin önem kazanmaya başlamasının temel sebebi değirmen taşlarını üretip satmaya başlamasıdır. Bu bölgede yaşayan Sibyl ile Herophile ilk kadın kahinler oldukları için kentin daha da önemli bir hal almasında etkili olmuşlardır.

Erythrai Antik Kenti birçok önemli yapıta ev sahipliği yapmaktadır. Bu yapıtlardan en önemlisi Antik Tiyatro'dur. Tiyatronun bulunduğu yamaçtaki tepede ise Athena Tapınağı yer almaktadır. Arkaik Çağ mimarisinden izler göreceğiniz bu tapınak MÖ 8. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilmiştir. Ayrıca tiyatroya giderken yol üzerinde anıtsal bir mezarla karşılaşacaksınız. Bu anıtsal mezar ünlü komutan Heroon'a aittir. 

Erythrai Antik Kenti 'ne giriş ücretsizdir.

Antik Kent gezisi sonrası Çeşme'de bir gezi planı yapabilmeniz için hazırlanan Çeşme gezi rehberi sayfası tam size göre.


Alaçatı Taş Evleri

Alaçatı Taş Ev Mimarisi Alaçatı Taş Ev Mimarisi

Alaçatı Taş Evleri, renkli kapıları ve pencereleri olan, dar Arnavut kaldırımlı sokaklarda yürüyebileceğiniz şekilde tasarlanmıştır. Bu evler çok eski zamanlardan beri yöre halkının yerden çıkardıkları beyaz taşlar ile inşa edilmiştir. Alaçatı'nın renkli begonvillerinin sarmaladığı bu taş evler kafe, restoran, butik otel, sanat galerisi ve mağaza olarak kullanılmaktadır.


Aya Haralambos Kilisesi

Çeşme Aya Haralambos Kilisesi Çeşme Aya Haralambos KilisesiÇeşme ilçe merkezine 1832 yılında inşa edilen Aya Haralambos Kilisesi, 19. yüzyıl döneminin izlerini taşıyan en önemli kiliselerden biridir. Çeşme'nin Rum Ortodoks ibadetinde kullanılan en ünlü kilise binasıdır. Eski zamanlardan inşa edilen 75 kiliseden hayatta kalmayı başaran sadece bu kilise olmuştur. Günümüzde kültür merkezi olarak kullanılan kilisede yaz sezonu boyunca sergiler, seminerler ve farklı etkinlikler düzenlenmektedir.

Aya Haralambos Kilisesi'ne giriş ücretsizdir.

İzmir'deki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlamanız için İzmir gezi rehberi sayfamız size özel olarak hazırlanmıştır.


Çeşme Arkeoloji Müzesi

Çeşme Arkeoloji Müzesi Sergi Alanı Çeşme Arkeoloji Müzesi Sergi AlanıÇeşme Arkeoloji Müzesi Çeşme Kalesi'nin içinde yer almaktadır. İlk müze olarak kullanılmaya başlandığında içerisinde eski savaşlardan kalma silahlar sergileniyormuş, fakat fazla nemden dolayı müzedeki silahlar başka müzelere gönderilmiştir. Günümüzdeki Çeşme Arkeoloji Müzesi'nde Erythrai'den getirilen tarihi eserler ve Osmanlı-Rus arasında yapılan üç günlük deniz savaşından kalıntılar sergilenmektedir. Her iki taraftaki merdivenlerden yukarı çıkılarak Çeşme'nin 360 derecelik panoramik manzarasının göründüğü bir noktaya ulaşılır. Ayrıca merdivenlerde bazı tarihi eserler ve mezar taşları sergilenmektedir. 

Çeşme Kalesi'ne giriş yaparken ödenilen 12 TL'lik ücrete dahildir.

Çeşme'de tarihi ve turistik mekanlara yakın ve balayınız için en iyi otelleri sizin yerinize Çeşme balayı otelleri adresinde tüm detayları ile listeledik.


Alaçatı Memiş Ağa Cami

Alaçatı Memiş Ağa Taş Camii Alaçatı Memiş Ağa Taş Camii

1812 yılında inşa edilen cami, Osmanlı İmparatorluğu'nun eserlerinden biridir. Caminin taş balkonlu bir minaresi vardır. Bugün hala Alaçatı'daki Mithat Paşa Caddesi'nde, Çeşme Kalesi ve liman arasında bulunan bir konumda, ibadete açıktır.

Giriş ücretsizdir.

Doğal şifa ve huzurun merkezi olan termal otellerde keyifli vakitler geçirebileceğiniz otellerin listesi Çeşme termal oteller sayfasında yer almaktadır.