Bodrum Tarihi Yerleri

Eski adı Halikarnassos olan Bodrum’un M.Ö 484 yılında Bodrum Dor’lar tarafından kurulduğu bilinmektedir. Onlardan sonra ise Karya ve Leleg halklarına ev sahipliği yapan Bodrum Megeralılar tarafından büyütülünce Halikarnassos adını almıştır.

M.Ö 386 yılında Perslerin eline geçen Bodrum daha sonra M.Ö 192 yılında Roma İmparatorluğu tarafından yönetilmiştir.   1522 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun hâkimiyeti altına girmiş ve ardından Cumhuriyetin ilanıyla beraber Bodrum adını almıştır.


Bodrum Kalesi

Tarihi Bodrum Kalesi Tarihi Bodrum Kalesiİlçe merkezinde yer alan Bodrum Kalesi, ilçenin en önemli tarihi eserlerinden biridir. Kalenin yapımına Rodos Şövalyeleri tarafından 1402 yılında başlanmış ve 1522 yılında tamamlanmıştır. 1824 yılında Rum isyanı sırasında Türkler kale içine evler yapıp askeri üs olarak kullanmıştır. 1895 yılında ise kalenin duvarları güçlendirilerek hapishane olarak kullanılmaya devam edilmiştir. Birinci Dünya Savaşı sırasında büyük hasara uğrayan kale günümüze kadar varlığını sürdürmektedir.

İçerisinde Su Altı Arkeoloji Müzesi ile çeşitli tarihi eserler, ilçeye ait kültürel ürünler, önceki zamanlarda burada yaşayan insanlara ait eşyalar sergilenmektedir. Kaleye giriş fiyatı ise 30 TL’dir.

Bodrum Kalesi'ndeki gezisini tamamlayanlar konaklama için Bodrum oteller sayfasını inceleyebilirler.


Bodrum Antik Tiyatro

Bodrum Antik Tiyatro Kalıntıları Bodrum Antik Tiyatro KalıntılarıGöktepe’nin yamacında bulunan Bodrum Antik Tiyatro Helen döneminden günümüze kadar olduğu gibi kalmış ender ve önemli eserlerden biridir. Toplamda 13.000 kişi kapasiteli tiyatro 3 bölümden oluşmaktadır. Sahne, opera ve oturma yerlerinden oluşan antik tiyatro dikdörtgen bir tasarıma sahiptir.

Girişlerin ücretsiz olduğu tiyatroda yaz aylarında konserler verilmektedir.


Myndos Kapısı

Myndos Kapısı Kalıntıları Myndos Kapısı Kalıntıları

Turgutreis’in bitiminde bulunan Myndos Kapısı Halikarnas şehir duvarlarından biri olarak kullanılan iki kapıdan biridir. M.Ö 4. yy’dan günümüze kadar ayakta durmayı başaran kapı, 1999 yılında tekrar restore edilmiştir.

Ücretsiz bir şekilde görebileceğiniz kapı Büyük İskender’in şehre girmesini engelleyen kapı olarak da bilinmektedir.

Bodrum tarihi yerler gezisini tamamlayıp Muğla'da konaklamayı değerlendirmek için Muğla otel sayfasını inceleyebilirsiniz.


Çıfıt – Venedik Kalesi

Çıfıt Kalesi Kalıntıları Çıfıt Kalesi KalıntılarıGeçmiş dönemlerde bölgeye hâkim olan Venedik (Cenova) korsanlarından dolayı kaleye Venedik Kalesi denilmekteydi. Günümüzde Aspat olarak adlandırılan dağın tam üzerinde ise korsanlar bir kale inşa ederek deniz sınırlarını gözetlemekteydiler.

Şimdilerde Çıfıt Kalesi olarak anılan mekan doğal ve tarihi güzelliklerden biridir. Ücretsiz olarak görebileceğiniz kale Bodrum’un Akyarlar mevkiinde bulunmaktadır.


Yel Değirmenleri

Bodrum Yel Değirmenleri Bodrum Yel DeğirmenleriBodrum merkezden Bardakçı hattı minibüsleri ile ulaşabileceğiniz yel değirmenleri Bardakçı Koyu’nda bulunmaktadır. Yaz aylarında yoğun ziyaretçi akınına uğrayan değirmenlerin 18. yy’da yapıldığı tahmin edilmektedir. Özellikle manzara fotoğrafçılığı için tercih edilen değirmenlerin bulunduğu noktadan Bodrum ve Gümbet seyredilmektedir.

Bodrum'da yerli ve yabancı turistlerin çok tercih ettikleri diğer önemli yerler için Bodrum gezilecek yerler sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Leleg Yolu

Leleg Yolu Gezi Alanı Leleg Yolu Gezi AlanıLeleg’ler 2400 yıl önce Roma işgali ve katliamında kaçan Anadolu yerlilerinden oluşmaktadır. Truva Savaşı sırasında yaşadıkları topraklardan göç eden halk güneye Halikarnas’a ulaşırlar.

Halikarnas bölgesinin dağlarına yerleşen halk kendi devletini kurmuştur. Dağ tepesine ulaşımı kolaylaştırmak için kendi yollarını inşa etmişlerdir. 185 kilometre uzunluğunda olan yol, Konacık’ta başlayıp Pedesa Antik Kenti’nde sonlanmaktadır.

Bitez manzarası eşliğinde orta zorlukta olan parkuru yürüyerek yerel halk ile tanışabilir, doğal güzellikleri görebilir ve Leleglerin bıraktığı tarihi izleri inceleyebilirsiniz. Parkur boyunca nekropol ve harabeler ile karşılaşılmaktadır.

Bodrum'un diğer tarihi yerlerini detaylı olarak incelediğimiz Bodrum gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Osmanlı Tersanesi

Tarihi Osmanlı Tersanesi Tarihi Osmanlı TersanesiKesin olmamakla beraber 1775 yılında kurulduğu tahmin edilen tersanede ilk gemi yapımına 1784 yılında başlanmıştır. Korsanların daha iyi gözlenmesi için 1882 yılında tersaneye surlar eklenmiştir. Şu an da sanat galerisi olarak kullanılan Osmanlı Tersanesi’nin hemen arkasında ise Osmanlı Denizcisi olan Cafer Paşa’nın türbesi yer almaktadır.

Bodrum merkezinde bulunan ve girişlerin ücretsiz olduğu tersane içinde türbeler, mezar taşları ve sergi dönemlerinde sergilenen ürünleri görülmektedir.

Bodrum'da gezilecek tüm yerlerdeki ziyaretlerini bitirenler ve tatiline devam edecek olanlar için hazırladığımız Muğla gezi rehberi sayfamızı da ziyaret edebilirsiniz.


Mausoleion Açık Hava Müzesi

Mausoleion Açık Hava Müzesi Kalıntıları Mausoleion Açık Hava Müzesi KalıntılarıBodrum merkezde bulunan ve diğer adıyla Mozole olarak bilinen açık hava müzesi, dünyanın yedi harikasından biri olarak sayılmaktadır. M.Ö 355 yılında yapımına başlanan Mozole’de 36 sütun ve 21 basamaklı piramit ve en üstünde ise bir anıt mezar bulunmaktadır. 13. yy’a kadar olduğu gibi kalan mezar gerçekleşen deprem sonucunda yıkılmış yıkılan taşlar da kalenin yapımında kullanılmıştır.

Müzeye giriş ücreti ise 12 TL’dir.

Açık hava müzesindeki gezisini tamamlayanlar için özel olarak hazırladığımız Bodrum butik Oteller sayfasından konaklama seçeneklerini inceleyebilirsiniz.


İasos Antik Kent

İasos Antik Kent Kalıntıları İasos Antik Kent KalıntılarıBodrum’a 28 km uzaklıkta yer alan İasos Antik Kenti’nin, M.Ö 3000 yıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir. Bir yarımada üzerinde kurulan antik kent içinde su kemeri, mezarlar ve pazar bulunmaktadır.

İasos halkının balığa düşkünlüğü oldukça meşhurdur. Bu düşkünlük ile alakalı olarak bir efsane anlatılmaktadır. Efsaneye göre kentte bir müzikal şöleni verilirken birden balık çanı çalmaya başlar ve yaşlı bir adam dışında herkes alanı terk eder. Bunun üzerine sanatçılar yaşlı adamın yanına gelerek müziğe verdiği saygıdan dolayı teşekkür eder. Herkesin çan çaldıktan sonra terk ettiğinden bahseder. Bunu duyan yaşlı adam çan çaldığını duymadığını belirtir ve özür dileyerek oda balık avlamaya gider.

Antik kente girişler ise ücretsizdir.

Lüks mekanları ile açık büfe imkanları sağlayan ve birçok aktivitelere imkan veren Bodrum her şey dahil sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Apostol Kilisesi

Tarihi Apostol Kilisesi Kalıntıları Tarihi Apostol Kilisesi Kalıntıları

Gündoğan beldesi Küçük Tavşan Adası’nda bulunan kilise önemli tarihi eserlerden biridir. Gündoğan’dan dolmuş tekneler ile 15 dakikalık bir yolculuğun ardından ulaşabileceğiniz adaya aynı zamanda St. Apostol Adası da denilmektedir.

M.Ö 2. yy’da yapıldığı tahmin edilen kilisenin Ayasofya ile aynı dönemde yapıldığına dair mimari izler taşımaktadır. Muhteşem bir manzaraya sahip olan kiliseden Yunan adaları dahi görülmektedir.