Bitlis'te Gezilecek Yerler

Tarih boyunca farklı çağlara tanıklık etmiş, medeniyetlere yurt olmuş şehirler arasında bulunan, Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Bitlis, gezilecek yerler bakımından ve zengin tarihi ile dikkat çeken bir şehirdir. Bitlis gezisi sırasında görülecek yerlerin büyük bir bölümü, farklı medeniyetlerin yaşamından izler taşıyan tarihi yapılardır. Müzeleri, kaleleri, camileri, kümbetleri, medrese ve köprüleri, han ve hamamları ile şehrin tarihi zenginliğinin bir günde gezilmesi mümkün değildir.

Bitlis gezilecek yerler listesi sadece tarihi yapılardan ibaret değildir. Şehrin sahip olduğu doğal güzellikler, hem yaz hem de kış aylarında ziyaretçilerin dikkatini çeken noktalar arasında yer alır. Nemrut Dağı, kayak merkezi, krater gölü ve zengin bitki örtüsü ile dikkat çeken noktalar arasında yer alırken, Van Gölü bahar ve yaz aylarının yoğun ziyaret edilen bölgesidir. Şehrin diğer gölleri, kaplıcası ve yaylası da doğal güzellikleri arasında mutlaka gezilmesi gereken yerlerdir. 


Nemrut Dağı 

Nemrut Dağı Nemrut Dağı

Hem yaz hem de kış aylarında şehrin turistler tarafından görülmesi gereken Nemrut Dağı, manzarası, doğal güzellikleri, patlamalar sonucu oluşan krater gölleri ve kayak merkezi ile şehrin turizmine katkı sağlamaktadır. Bitlis Nemrut Dağı, doğal güzelliklerinin yanı sıra kış aylarında kayak pistlerine de ev sahipliği yapıyor.

Tatvan ilçe sınırları içerisinde yer alan ve ilçe merkezine 12 kilometre uzaklıkta bulunan Nemrut Dağı’na, Tatvan merkezden, Ahlat merkezden ve şehir merkezinden çeşitli ulaşım imkanları sunulmaktadır. 

Nemrut Dağı’na giriş 20 TL’dir. 


Van Gölü

Van Gölü Van Gölü

Bitlis başta olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesinin turizm yönünden gelişiminde en büyük katkısı bulunan alan, Van Gölü kıyılarıdır. Bölgede gezilecek yerler Bitlis kenti ile sınırlı kalmayıp, çevre bölgelerde de birçok görülmesi gereken destinasyon bulunmaktadır. Gölün kıyısının büyük bir bölümünü kaplayan Tatvan, hem yaz aylarında hem de bahar aylarında bir tatil beldesi izlenimi verir. 

Kıyı şeridinde yapılan düzenlemeler sonrası, düzenlenen parkurlar, yürüyüş ve bisiklet gibi aktivitelere imkan sunmaktadır. Aktivitelerin yanında sahilde hizmet veren kafe ve restoranlarda gün boyu vakit geçirebilir, Van Gölü’nün uçsuz bucaksız manzarasını izleyebilirsiniz. 

Yaz aylarında ise Tatvan ve Adilcevaz ilçelerinde yer alan plajları ziyaret ederek, Arin Gölü gezisi yapabilir, şehirde deniz olmadığını unutarak, güzel bir yaz tatili geçirebilirsiniz. Şehri günübirlik ziyaret etmek isterseniz, Van’dan hareket eden feribotlarla 4 saatte Tatvan’a ulaşabilir, konaklamak isterseniz de göl çevresinde hizmet sunan tesislerde, her bütçeye uygun tatil olanaklarından faydalanabilirsiniz. 


Nemrut Krater Gölü

Nemrut Krater Gölü Nemrut Krater Gölü

Nemrut Dağı’na çıktığınız zaman mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında yer alan Nemrut Krater Gölü, büyüklüğü ve masmavi suyuyla dikkat çekmektedir. Büyüleyici bir güzelliğe sahip olan Bitlis Nemrut Gölü içerisinde sazan balıkları da yetişmektedir. Geniş bir alana sahip olmasından dolayı çeşitli su sporlarına olanak sunan göl, Türkiye'nin en büyük krater gölü, dünyanın ikinci büyük krater gölü olma özelliğini taşır. 

Doğa harikası olan Nemrut Gölü çevresi, ziyaretçilerin ihtiyaçlarına göre düzenlenmiştir. Çevrede çok sayıda kafe, restoran ve piknik alanı günübirlik ziyaretçileri ağırlarken, kamp alanları ise şehrin konaklama için tercih eden noktalarından biridir. 

Tatvan ilçe merkezine 15 kilometre, Bitlis şehir merkezine ise 26 kilometre mesafede yer alan gölün bir bölümü Tatvan ilçe sınırları, bir bölümü Ahlat ilçe sınırları içerisindedir. Gezilecek yerler arasında öne çıkan göle, özel araç, tur otobüsleri ve halk otobüsleri ile ulaşım sağlanmaktadır. 

Nemrut Krater Gölü, Nemrut Dağı sınırları içerisinde yer aldığı için giriş ücreti 20 TL olarak dağa giriş bölümünde alınmaktadır. 


Ulu Cami

Ulu Camii Ulu Camii

Ebu’l Muzaffer Muhammed tarafından Miladi 1150 yılında yaptırılan Bitlis Ulu Cami, Bitlis şehir merkezinde yer alıyor. Minaresinin 1492 yılında sonradan eklenmiş olduğu, kitabesinde belirtilmektedir. 

Osmanlı mimari özelliklerine sahip cami, Bitlis şehir merkezinde yer almasından dolayı yoğun ziyaret almaktadır. Şehir merkezinde bulunduğu için ulaşımı oldukça kolaydır. 

Gezilecek yerler Bitlis listesi hazırlarken dikkate alabileceğiniz tarihi yapılardan olan Ulu Camii, günümüzde ziyarete açık durumdadır.


Abdurrahman Gazi Türbesi

Abdurrahman Gazi Türbesi Abdurrahman Gazi Türbesi

Ahlat’ın fethi sırasında şehit düşen Abdurrahman Gazi adına yaptırılmış türbe, Geç Dönem eserlerinin mimari özelliklerini taşır. Ağrı – Bitlis – Van yolu üzerinde bulunan türbeye, bu şehirlerin tamamından toplu taşıma ile ulaşım imkanı bulunmaktadır.


Bitlis Kalesi

Bitlis Kalesi Bitlis Kalesi

Büyük İskender’in emri ile Leys Bedlis tarafından M.Ö. 312 yılında inşa ettirilmiş olan Bitlis Kalesi, şehir merkezinde dik bir yamaç üzerinde yer almaktadır. Leys Bedlis şehre adını veren kişidir. Bedlis kelimesi daha sonra Bitlis olarak değişmiştir. 

Günümüzde içi toprakla dolduğu için gezilemeyen müze, hem panoramik şehir manzarası hem de kalenin dışardan ziyareti amacıyla tercih edilen noktalar arasındadır. 

Bitlis Kalesi’ne giriş ücretsizdir.


Emir Bayındır Kümbeti

Emir Bayındır Kümbeti Emir Bayındır Kümbeti

Ahlat Kümbetleri’nin en dikkat çekeni ve en çok ziyaret edileni Bitlis Emir Bayındır Kümbeti’dir. Kitabesi yapıyı üst tarafından sararken, hicri 886 yılında yapıldığı ve Emir Bayındır’a ait olduğu yazmaktadır. 

Bitlis ilçesine bağlı Taht-ı Süleyman Mahallesi’nde konumlanan kümbet, kemerlerle binaya açılan silindirik gövdesi ve sütunları ile diğer kümbetlerden ayrılmakta, süslemeleri ile dikkat çekmektedir. 

Gezilecek yerler Bitlis rehberinize ekleyebileceğiniz kümbete girişler ücretsizdir.


Çifte Kümbet

Çifte Kümbet Çifte Kümbet

İki kümbetten oluşan Çifte Kümbet’in kitabesinden edinilen bilgilerden 1280 tarihinde inşa edildiği anlaşılmaktadır. Bugatay Aka ile Şirin Hatun ve Esen Tekin Hatun’a ait olan kümbetler Bitlis şehrinin gezilecek tarihi alanları arasında önemli bir yere sahiptir.


İhlasiye Medresesi

İhlasiye Medresesi İhlasiye Medresesi

Selçuklular tarafından 1216 tarihinde yaptırılan İhlasiye Medresesi, Bitlis şehir merkezinde bulunmaktadır. Yapım döneminde, günümüz üniversitelerinin konumundadır. Bahçesinde ise Veli Şemsettin, Ziyaeddin Han, II.Şerefhan ve Üç Bacılar Türbeleri bulunmaktadır. 

Klasik Selçuklu mimarisi özelliklerine sahip olan medresede restorasyon çalışmaları başlatılmış ve bu çalışmalardan sonra yapının bir bölümü arkeoloji müzesi olarak ziyarete açılmıştır. 


El – Aman Hanı

El - Aman Hanı El - Aman Hanı

Anadolu’nun en büyük hanı olan El – Aman Hanı, Bitlis şehrinin en çok ziyaret edilen tarihi yerler arasındadır. Cami, havuz, hamam ve dükkanlardan oluşan han, 16. yüzyılda Hüsrev Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. 

Bitlis – Tatvan yolu üzerinde bulunan han, Tatvan ilçe sınırları içerisindedir. Bitlis ilçe merkezine yakın konumda olmasının yanı sıra, şehir merkezinden de özel araç ve toplu taşıma ile ulaşım sağlanmaktadır. İçerisinde sosyal tesisin hizmet verdiği han, hem şehir halkı hem de turistlere tarihi yapılarının yanında çeşitli aktiviteler gerçekleştirme imkanı sunmaktadır. 

El – Aman Hanı’na giriş ücretsizdir. 


Ahlat Müzesi

Ahlat Müzesi Ahlat Müzesi

Bitlis şehrindeki Ahlat Müzesi, 1971 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Müze, farklı dönemlere ait sikkeler, Roma Dönemi’ne ait pipolar, seramik örnekleri, kandiller, Urartu Dönemi’nin eserleri arasında bulunan bilezikler, elbise iğneleri, saç tokaları ve kemerlere ev sahipliği yapmaktadır. 

Müzenin eserlerinin büyük bir bölümü Çifte Hamam, Zaviye ve Ulu Cami’de 1965-1991 yılları arasında yapılan kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkan eserlerden, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemi eserlerinden oluşur. Bitlis ilçesine 15 kilometre mesafede yer alan Yuvadamı Nekropol Alanı’nda yapılan kazı çalışmaları sonucunda elde edilen mezar buluntuları, seramikler ve Erken Demir Çağı eserleri de sergilenmektedir. 

Haftanın her günü yaz döneminde akşam 19.00’a, kış döneminde ise 17.00’a kadar ziyarete açık müzeye giriş ücreti 6 TL’dir. Müze Kart geçerlidir. Gezilecek yerler arasında bulunan müze, ilçe merkezinde ve ilçedeki önemli tarihi yerler arasında yer alan Selçuklu Mezarlığı’nın yanındadır. 


Nemrut Kayak Merkezi

Nemrut Kayak Merkezi Nemrut Kayak Merkezi

Bitlis bölgesinin en çok tercih edilen kayak merkezlerinden biri Nemrut Kayak Merkezi, Tatvan ilçe merkezine 7 kilometre mesafede yer alır. Van Gölü manzarasına karşı kış sporlar yapma imkanı sunan merkezde, her seviyeye uygun pistlerle birlikte 2500 metre telesiyej sistemi hizmet vermektedir. 

Aralık – Nisan arası yoğun ziyaret alan kayak merkezine ulaşım seçenekleri oldukça gelişmiş olduğundan dolayı, günübirlik ziyaret mümkündür. Kayak merkezinde bir konaklama tesisi de hizmet vermektedir. 

Nemrut Kayak Merkezi’ne giriş ücreti 20 TL’dir. Kayak merkezinde sunulan diğer ihtiyaçlarınız için ödemeniz gereken ücretler değişiklik göstermektedir. 


Gökmeydan Camii

Gökmeydan Camii Gökmeydan Camii

Bitlis şehir merkezinin Gökmeydan Mahallesi’nde bulunan Gökmeydan Cami, 1801 yılında inşa edilmiştir. Minaresi ile daha sonra eklenmiştir ve yapım yılı 1924’tür. Caminin özellikle minaresinde inceleyebileceğiniz motifler, kaval silmeler ve minik rozetler dikkat çekmektedir. 

Dikdörtgen plana sahip caminin kıble tarafı sokağa baktığı için süslemeler açısından daha zengindir. Minaresi güneybatı yönünde kule şeklinde yükselmektedir. 

İbadete açık olan, önemli tarihi yerler arasında bulunan Bitlis Gökmeydan Cami’ye giriş ücretsizdir. 


Ahlat Sahil Kalesi

Ahlat Sahil Kalesi Ahlat Sahil Kalesi

Ahlat ilçesinde bulunan Sahil Kalesi, Urartu Dönemi eseri olsa da, zamanla tamamen yıkılmış ve 1556 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yeniden inşa ettirilmiştir. Mimar Sinan’a ait tarihi yerler arasında yer alıyor. Kale aynı zamanda bölgenin önemli bir doğal güzelliklerinden olan Nazik Gölü manzarasına sahiptir.

Günümüze kadar sadece kale bölümü sağlam kalan yapının içerisinde ise dönemin yaşam alanlarına ait kalıntılar yer almaktadır. 

Sahil Kalesi’ne giriş ücretsizdir.


Bitlis Küfrevi Türbesi

Bitlis Küfrevi Türbesi Bitlis Küfrevi Türbesi

Bitlis, türbeler ve kümbetler açısından zengin seçenekler sunan, hatta Ahlat ilçesi kümbetleri ile meşhur olan bir şehirdir. Tarihi türbelerin büyük bir bölümü Selçuklu Dönemi’ne aittir. 

Osmanlı ve Cumhuriyet yıllarının köklü ailelerinden bir diğeri olan Küfrevi ailesinin konağının bahçesinde konumlanan Küfrevi Türbesi, 1989 yılında inşa edilmiştir. Farklı bir dış görünüşe sahip olan bu yerler Bitlis, İstanbul Geç Dönem yapılarına benzer yönleri ile dikkat çekmektedir. 


Usta Şagirt Kümbeti

Usta Şagirt Kümbeti Usta Şagirt Kümbeti

İlçede bulunan kümbetlerin en büyüğü olan Usta Şagirt Kümbeti, bu nedenle Ulu Kümbet olarak da isimlendirilir. Kitabesi bulunmayan yapının kim tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmemekte ancak mimarisi Selçuklu Kümbetleri ile benzer özellikler taşımaktadır. 

İki katlı kümbetin alt katı mezar, üst katı ise ibadethanedir. Van Gölü’ne yakın olan Usta Şagirt Kümbeti, Meydanlık Mezarlığı’nın güneyinde yer alır. 


Emir Ali Kümbeti

Emir Ali Kümbeti Emir Ali Kümbeti

Biçim özellikleri incelendiğinde, şehrin kümbetleri ile benzer özellikler gösteren Emir Ali Kümbeti, harabe şehir yolu üzerinde bulunmaktadır. Rus Harbi’nde kitabesi kırılan kümbetin 14. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir.

Bitlis tatilinde gezilecek yerler rehberi hazırlarken dikkate alabileceğiniz kümbete girişler ücretsizdir.


Şeyh Babo Türbesi (Üryan Baba Türbesi)

Şeyh Babo Türbesi Şeyh Babo Türbesi

Üryan Baba Türbesi olarak da anılan Şeyh Babo Türbesi, şehir merkezinde yer almaktadır. Kitabesi bulunmayan türbenin yapım yılı bilinmemektedir. İçinde kendini Allah yoluna adamış dönemin önemli isimlerinden biri yatmaktadır. 

Bitlis gezilerinizde inanç turizmi kapsamında gezilecek yerler arasında bulunan Şeyh Babo Türbesi'ne girişler ücretsizdir.


Adilcevaz Sahil Kalesi

Adilcevaz Sahil Kalesi Adilcevaz Sahil Kalesi

Van Gölü kıyısında bulunan sarp bir kaya üzerine inşa edilmiş olan Adilcevaz Sahil Kalesi, Van Gölü manzarasına sahiptir. Kale, 38 adet kulesi ile oldukça dikkat çekicidir. 

Kalenin yapımı sırasında cami, buğday ambarı, 70 adet ev, su sarnıçları, cephane mahzeni ve mehter hane kulesinin de bulunduğu kaynaklardan anlaşılıyor olsa da günümüzde kalenin iç kısmında sadece ev kalıntıları bulunmaktadır. Bitlis tatilinde gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz kale, bölge tarihine ışık tutan yapılar arasındadır.

Adilcevaz Sahil Kalesi’ne giriş ücretsizdir. 


Şerefiye Külliyesi Ve Camii

Şerefiye Külliyesi Şerefiye Külliyesi

Medrese, cami, imaret ve türbesi bulunan Şerefiye Külliyesi, şehir merkezinde yer almaktadır. Merkezi konuma sahip olması, ulaşımı kolaylaştırmaktadır. 

Külliye, 1529 yılında IV. Şerefhan tarafından yaptırılmıştır. Caminin mimarisi ve giriş kapısında yer alan süslemeleri önemli bölümleridir. Ahşap sanatı kullanılarak yapılan minberi ise ziyaretçilerinde hayranlık uyandırmaktadır. 

Şerefiye Camisi ve Külliyesi’ne giriş ücretsizdir. Cami bölümü ise ibadete açıktır.


Ilı Göl

Ilı Gölü Ilı Gölü

Nemrut Krater Gölü’nün yanında yer alan Ilı Göl, sıcak ve şifalı suyu ile şehrin dikkat çeken noktaları arasında yer alır. Gölün sıcak suyunun çeşitli rahatsızlıklarda tedavi amaçlı kullanımı özellikle şehir halkı için oldukça yaygındır. 

Göl, büyüleyici güzelliğe sahip olan Nemrut Dağı sınırları içerisinde yer aldığı için giriş ücreti 20 TL olarak dağa giriş bölümünde alınmaktadır.


Ahlat Selçuklu Mezarlığı

Ahlat Selçuklu Mezarlığı Ahlat Selçuklu Mezarlığı

Bitlis il merkezine 58 kilometre uzaklıkta Ahlat ilçesinde bulunan Ahlat Selçuklu Mezarlığı, dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlığı olarak öne çıkmaktadır.

Selçuklu dönemi mezarlığı olan bölge, günümüzde açık hava müzesi özelliğine sahiptir. Mezarlar, Meydan Mezarlığı ile Ahlat'ın eski yerleşim yerlerinde bulunmaktadır. Ortalama bin adet mezarın bulunduğu mezarlıkta 118 adet anıt yer almaktadır. Ortalama uzunlukları 3 buçuk metre olan anıtların her cephesinde süslemeler bulunmaktadır.

Bitlis gezinizde, tarihi ve kültürel incelemeler yapabileceğiniz Ahlat Selçuklu Mezarlığı, 12. yüzyıl yapılarından olup; bölge tarihine ışık tutmaktadır.

Dünyanın en büyük mezarlıklarından olan Ahlat Selçuklu Mezarlığı'nı ziyaret etmek ücretsizdir.


Bitlis Etnografya Müzesi

Bitlis Etnografya Müzesi Bitlis Etnografya Müzesi

Bitlis il merkezinde konumlanan bu yerler Bitlis Etnografya Müzesi, il merkezine bağlı Taş mahallesi sınırları içerisindedir. Müzeye ulaşımlar, il merkezinden yürüyerek yapılabilmektedir.

Eski yıllarda Vali Konağı olarak uzun bir süre kullanılmış olan binada hizmet veren müze, 2005 yılından itibaren ziyaretçilere açılmış durumdadır.

3 kattan oluşan müzenin zemin katında idari birimler yer alırken üst katta teşhir salonları bulunmaktadır. Müzenin üst katında etnografik eserler sergilenirken; bahçesinde ise taş yapılar görülebilmektedir.

Müzede ağırlıklı olarak Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemine ilişkin süs eşyaları, işlemeler, günlük kıyafetler ve sikkeler görülebilmektedir.

Pazar günleri kapalı olan müze, haftanın her günü 08:00 ile 20:00 saatleri arasında ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilmektedir.


Aygır Gölü

Aygır Gölü Aygır Gölü

Bitlis il merkezine yaklaşık 95 kilometre uzaklıkta, Adilcevaz ilçesinde yer alan Aygır Gölü, bölgenin önemli doğal güzellikleri arasındadır. Göle ulaşımlar, il merkezinden özel araçla veya Adilcevaz minibüsleriyle yapılabilmektedir.

Bölgenin önemli doğal güzelliklerinden olan Süphan Dağı güneyinde konumlanan göl, tektonik oluşumludur. Derinliği 65 metre olan gölün genişliği ise 3,7 kilometre karedir.

Türkiye'nin Önemli Doğa Alanları Listesi içerisinde bulunan göl, aynı zamanda Yaban Hayatı Geliştirme Sahası kapsamında korunmaktadır.

Olta balıkçılığı, doğa gezileri, piknik ve kamp aktiviteleri için oldukça uygun bir bölge olan Aygır Gölü'ne girişler ücretsiz yapılmaktadır.


Süphan Dağı

Süphan Dağı Süphan Dağı

Bitlis merkeze 113 kilometre uzaklıkta bulunan Süphan Dağı, bölgenin önemli doğal güzelliklerindendir. Dağ, Adilcevaz ilçesine bağlı Yıldızköy sınırları içerisindedir. Bölgeye ulaşımlar, özel araç veya Adilcevaz minibüsleriyle kısmen yapılabilmektedir.

Tırmanışlar için gerekli izinlerin alınması gereken Süphan Dağı, tırmanış aktiviteleri için genellikle Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında tercih edilmektedir. Anadolu'nun en yüksek 3 doruklarından biri olan dağ, 4,058 metre yüksekliğe sahiptir.