Bitlis Tatili
Bitlis'in Gözde İlçeleri
Tatvan: Van Gölü kıyısında yer alan Tatvan, Bitlis'in en işlek ve gelişmiş ilçelerinden bir tanesidir. Tatvan'a gidecekseniz ve konaklamak için uygun bir otel arıyorsanız, Tatvan otelleri sayfasından bir otel bulabilirsiniz.
Ahlat: Van Gölü kıyısında kurulmuş bir diğer ilçe Ahlat'tır. Tarihi yapıları sayesinde tarih ve arkeoloji severlerin sıklıkla ziyaret ettiği Ahlat; misafirlerini Ahlat otellerinde ağırlamaktadır.
Bitlis Gezilecek ve Görülecek Yerler
Müzeler: Şehirde yer alan tek müze Ahlat Müzesi’dir. 1971 yılından bu yana ziyarete açık olan müzenin içerisinde tarih boyunca bölgede yaşamış tüm medeniyetlere ait çok sayıda eser yer almaktadır.
Tarihi Yapılar: Bitlis köklü tarihi ile ziyaretçilerine dolu dolu bir tarih gezisi olanağı sunmaktadır. Şehirde mutlaka görmeniz önerilen tarihi yapılar arasında Bitlis Küfrevi Türbesi, Emir Bayındır Kümbeti, Çifte Kümbet, Usta Şagirt Kümbeti, Şeyh Babo Türbesi ve Abdurrahman Gazi Türbesi, Bitlis Kalesi, Tatvan Kalesi, Ahlat Sahil Kalesi, Adilcevaz Sahil Kalesi, Ulu Cami, Gökmeydan Camii, İhlasiye Medresesi, Şerefiye Medresesi, Nuhiye Medresesi, Hatuniye Hanı, Hüsrev Paşa Hanı, Şerefiye Hanı, Arasa Hanı, Yusufiye Hanı, Duhan Hanı, Kokoz Zal Paşa Başhan ve El – Aman Hanı gibi önemli değerlere sahip geçmişi yansıtan eserler günümüzde hala ayakta kalmayı başarabilmiştir.
Doğal Güzellikler: Bitlis, tarihi kadar yemyeşil doğasıyla da ziyaretçilerine eşsiz güzellikler sunan şehirlerden biridir. Bitlis tatiliniz sırasında ziyaret edebileceğiniz doğal güzellikler arasında Nemrut Dağı, Nemrut Krater Gölü, Ilı Göl, Sütey Yaylası, Cil Gölü ve Van Gölü’dür.
Bitlis’te Yapılacak Aktiviteler
- Van Gölü kıyısında yer alan ilçeleri ile Bitlis, yüzme aktivitesine elverişli alanlara sahiptir. Tatvan ve Adilcevaz ilçeleri, doğal plajları ile yaz aylarında gölde yüzme aktivitesinin gerçekleştirildiği noktalardır.
- Kış ayının 6 ay sürdüğü ve hem iklim şartları hem de coğrafi özellikler bakımından kayak sporuna elverişli şehirler arasında yer alan Bitlis’te, kayak merkezi bulunmaktadır. Nemrut Kayak Merkezi, farklı seviyelere hitap eden pistleri ile ziyaretçilerine kış tatili ve kayak yapma imkanı sunan tek noktadır.
- Dağlık alanlar açısından oldukça zengin olan Bitlis, dağ ve doğa yürüyüşlerine elverişli alanlara sahiptir. Nemrut Dağı başta olmak üzere, Süphan Dağı, Ziyaret Dağı ve Sütey Yaylası şehrin trekkinge elverişli alanlarıdır.
- Van Gölü, Aygır Gölü ve Nazik Gölü, şehirde olta balıkçılığı için en çok tercih edilen noktalardır. Bir diğer alternatif ise büyüklüğü ile dünya sıralamasında yer alan Nemrut Krater Gölü’dür.
- Cil Gölü, şehrin kuş gözlemciliğinde dikkat çeken noktaları arasında yer alır. Doğu Anadolu’nun kuş üreme merkezleri arasında önemli bir yere sahip olan Cil Gölü’nü ziyaret ederek, bu aktiviteyi gerçekleştirebilirsiniz.
- Nemrut Krater Gölü’nün çevresi, piknik ve doğa gezilerinin yanı sıra, ziyaretçilerine kamp imkanı da sunmaktadır.
Bitlis’te Yapılan Festivaller
Şehrin başlıca festivalleri, Tatvan Doğu Anadolu Fuarı, Ahlat Kültür Haftası Şenlikleri, Adilcevaz Ceviz Festivali ve Nemrut Krater Gölü Yayla Şenliği’dir.
Bitlis’te Ne Yenir?
Bitlis’in en meşhur yemekleri Büryan Kebabı ve Avşor Çorbası’dır. Bu iki meşhur lezzetin yanı sıra, şehrin başlıca yöresel yemekleri ise Ciğer Taplemesi, Etli Keşkek, Katıklı Dolma, Çorti Aşı ve Keledoş’tur.
Bitlis’ten Ne Alınır?
Bitlis tatili dönüşü hem kendinize hem de sevdiklerinize satın alabileceğiniz başlıca ürünler, Adilcevaz cevizi, kara kovan balı, tulum peyniri, küp peyniri ve otlu peynir, Hizan Fındığı, kök boya ile yapılan el işi kilimler, renkli çömlekler ve Ahlat bastonudur.
Bitlis’e Nasıl Gidilir?
Bitlis’e karayolu, havayolu, demiryolu ve feribot ile ulaşım sağlanır. İstanbul’dan özel araç ile şehre ulaşmak isteyen yolcuları ortalama 18 saatlik bir yolculuk beklemektedir. Ankara – Bitlis arası yolculuk ise 13 saat sürmektedir. Şehirlerarası otobüslerle ulaşımda ise Bitlis Otogarı şehir merkezine 20 km mesafededir. Demiryolu ile ulaşım Ankara’dan hareketle Van Gölü Ekspresi ile yapılmaktadır. Bu seferin son durağı Tatvan’dır. Feribot ile ulaşım ise Van Gölü üzerinden gerçekleşmekte ve Van – Tatvan arası yapılır. Bu yolculuk 4 saat 30 dakika sürmektedir. Bitlis’te havaalanı bulunmamaktadır. Bu nedenle şehre ulaşımda havayolunu tercih eden yolcular, Van Ferit Melen Havalimanı ve Muş Havalimanı seferlerini tercih etmelidir. Muş Havalimanı şehir merkezine 82, Van Havalimanı ise 137 km uzaklıktadır. Her iki şehirden de özel tur otobüsleri, direk şehre ulaşım hizmeti sunmaktadır.