Bitlis Hediyelik Eşya

Bitlis, hem yöresel lezzetler hem de el işi ürünler açısından ziyaretçilerine tatil dönüşü oldukça zengin alternatifler sunar. Hem kendinize hem de sevdiklerinize satın alabileceğiniz özel lezzetlerin başında Hizan fındığı gelir. Yöreye özel bu lezzetin haricinde, Adilcevaz cevizi, kara kovan balı, tulum peyniri, küp peyniri ve otlu peynir hediyelik ürün seçenekleri arasında yer alır.

El işi ürünler bakımından da oldukça gelişmiş şehirler arasında yer alan Bitlis’te, özellikle köylü kadınları, geleneksel sanatları hala devam ettirmektedir. Kilimcilik ve çömlekçilik şehirde ön plana çıkan el sanatlarıdır. Ahlat ilçesinde ise alınabilecek hediye alternatifi, ülkenin başka hiçbir yerinde bulunamayacak olan Ahlat bastonlarıdır. 


Adilcevaz Cevizi

Adilcevaz Cevizi Adilcevaz Cevizi

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinin adeta simgesi haline gelen cevizleri, şehirden satın alınabilecek bir diğer lezzettir. Tadı ve yağ oranı ile tercih edilen ceviz aynı zamanda ince kabuklu olmasından dolayı da sevilir. Hem ilçede hem de şehirde yöresel ürünler satan dükkanlarda ve semt pazarlarında satılmaktadır. Kilosu ortalama 35 TL’dir. 


Kara Kovan Balı

Karakovan Balı Kara Kovan Balı

Mutki ve Hizan yörelerinin kara kovan balının ünü, hem şehrin hem de ülkenin sınırlarını aşmıştır. Dünyada tercih edilen lezzetler arasında yer alan Bitlis balı, şekersiz ve tamamen doğal yöntemlerle üretilmektedir. 

Şehrin yöresel ürün satan dükkanlarından ya da üretim bölgelerinden direkt bu balı satın alabilirsiniz. Farklı gramajlarda kavanozlar ve paketler halinde sunulmaktadır. Kilosu ortalama 160 TL’dir. 


Hizan Fındığı

Hizan Fındığı Hizan Fındığı

Bitlis ziyaretinizi sonlandırırken, mutlaka satın almanız gereken lezzetlerin başında Hizan fındığı yer alır. Bitlis’te oldukça önemli bir geçim kaynağı olan fındık yetiştiriciliği, Karadeniz illeri ile yarışır durumdadır. Kendine has aroması ile deneyen herkesin lezzetli bulduğu bu fındık, şehrin her noktasında rahatlıkla bulunabilir. Kilosu ortalama 20 TL’dir. 


Ahlat Bastonları

Ahlat Bastonları Ahlat Bastonları

Kümbetleri ve Selçuklu Dönemi eserleri ile şehrin tarih kokan ilçesi Ahlat, aynı zamanda bastonlarıyla da meşhurdur. Hatıra olarak ya da evinizin bir köşesinde dekorasyon amacıyla da tercih edilen bu hediyelik ürün, ceviz, dut ve kiraz ağaçlarından yapılmaktadır. Selçuklu sanatına özgü işlemeleri ile şehre özgü hediyelik ürünler arasında en çok tercih edilenidir. 

500 yıllık ceviz ağacından yapılan baston çeşitleri, antika değeri görürken kimi zaman ücretleri 20.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. 


Kilimcilik ve Çömlekçilik

Bitlis Kilimleri Bitlis Kilimleri

Bitlis’in ilçelerinde hala devam ettirilen geleneksel sanatların başında kilimcilik yer alır. Kök boya ile yapılan el işi kilimler, birbirinden farklı renk ve desenleri ile hem yerli hem de yabancı turistlerin beğenerek satın aldığı ürünler arasındadır. 

Çömlekçilik de tıpkı kilimcilik gibi şehirde hala devam eden sanatlar arasında yer alır. Şehrin köylerinde kadınların geçim kaynağı olan bu toprak sanatı ürünleri, birbirinden farklı seçenekleri ile evinizi süsleyecektir.