Beypazarı Tarihi Yerleri

Kesin olarak ilk yaşamın ne zaman başladığı bilinmese de, bulgulardan, Beypazarı’nın Antik Çağ’da kurulduğu tahmin edilmektedir. Beypazarı, farklı tarihi kültürler ile günümüze kadar gelen bir ilçedir.

Özellikle dini açıdan önemli türbelere, mescitlere ve camilere ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Antik Çağ’dan günümüze kadar olan süreç içerisinde bulunan eserlerin sergilendiği müzeler de hizmet vermektedr. Beypazarı, tarih severler için şehrin en güzel gezi noktalarından biridir. 

Beypazarı'nda uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Beypazarı hotel sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Yaşayan Müze

Yaşayan Müze Yaşayan Müze

Türkiye’nin ilk ve tek uygulanabilir müzesi ünvanına sahip olan Yaşayan Müze, Beypazarı’nın İstiklal Mahallesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Müzenin diğer müzelerden farklı olmasındaki temel sebep, buradaki eserlerin bir cam kutuda sergilenmesi yerine, gelen kişilerce kurgulanan bir tür oyun ortamında görülüyor olmasıdır.

Ziyarete gelen birçok kişi buradaki eski dönemlerden Türk geleneklerinin canlı bir sunumuna şahitlik etmektedir. Yaşayan Müze’nin asıl amacı, soyut ve manevi olan mirasın devamının sağlanmasıdır. 2007 yılından beri hizmet veren müze, Beypazarı içerisinde en çok ziyaret edilen yerlerden birisidir.

Ayrıca yılın hemen her sezonunda farklı etkinlikler düzenlenerek gelen ziyaretçilere oldukça renkli dakikalar da yaşatılmaktadır. 

Yaşayan Müze’ye giriş ücreti 6 TL’dir.

Ankara'daki günübirlik eğlenceleriniz için rahat konaklama hizmeti veren otelleri Ankara'daki oteller sayfamızda listeledik.


Alaaddin Camii

Tarihi Alaaddin Cami Tarihi Alaaddin Cami

İstiklal Mahallesi üzerinde yer alan cami, Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat adına 13. yüzyılda inşa edilmiştir. Zamanla zarar gören cami yıkılmış ve 1805 yılında restore edilmiştir. 

Alaaddin Camii, Osmanlı mimarisinin özelliklerini yansıtmaktadır. Tek şerefeli minareye sahip olup, kesme taş ile inşa edilmiştir. Kare planlı bir cami olup, tavanı tamamen ahşap ile kaplanmıştır. 

Camide ziyaretçilerinin dikkatini çeken bir diğer şey ise, cami kadar yaşlı olan büyük çınar ağacıdır. 

Alaaddin Camii hem ibadete hem de ziyarete açıktır. 

Beypazarı'nda bünyesinde barındırdığı eşsiz güzelliklere şahit olmak için Beypazarı'nda gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.


Karacaahmet Türbesi (Karadut Türbesi)

Karacaahmet Türbesi Karacaahmet Türbesi

Cumhuriyet Mahallesi üzerine yer alan türbe, 13. ya da 14. yüzyıl yapısı olarak, Selçuklular tarafından inşa edilmiştir. Burada, dergahta görevli dervişlerin sandukaları ziyaret edilmektedir. 

Dikdörtgen planlı olup yığma ve kesme taştan inşa edilmiştir. İki odadan oluşup, ilk odada iki mezar, diğer oda da ise bir tanesi çocuk olmak üzere iki mezar yer almaktadır. 1. Derece Anıtsal Eser olarak koruma altına alınmıştır.


Beypazarı Tarih ve Kültür Evi

Beypazarı Tarih ve Kültür Evi Beypazarı Tarih ve Kültür Evi

Klasik Osmanlı mimarisi ile 1850 yılında inşa edilen Beypazarı Tarih Ve Kültür Evi, Beypazarı’nın Cumhuriyet Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Kültür mirasını en iyi yansıtan müzelerden birisi olarak hem Osmanlı hem de Cumhuriyet Dönemi eserlerinin sergilendiği etnografya müzelerinden birisidir. 

Beypazarı Tarih Ve Kültür Evi içerisinde bulunan bütün eserler, son 200 yıla ait Beypazarı bölgesinin geleneksel ürünleridir. Bina içerisinde aynı zamanda yatak odaları, misafir odaları, çocuk odası, namaz odası, gelin odası ve her katta mutfak ve abdesthane vardır.

Beypazarı Tarih Ve Kültür Müzesi’ne giriş ücreti 8 TL’dir.

Beypazarı'ndaki tarihi yerleri ve doğal güzellikleri keşfetmek için Beypazarı gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Beypazarı Kent Tarihi Müzesi

Beypazarı Kent Tarihi Müzesi Beypazarı Kent Tarihi Müzesi

Rüstempaşa Mahallesi üzerinde yer alan müze, ilçenin İlk Çağ’dan günümüze kadar geçirdiği evreyi canlandıran eserler sergilemektedir. Ayrıca Antik Çağ’dan günümüze kadar kullanılan eşyalar da görebileceğiniz arasında yer almaktadır. 

Müzede yer alan başlıca eserler arasında, 20 milyonluk geçmişe sahip taşlar, Osmanlı Dönemi’nde Beypazarı’nda inşa edilen yapıların minyatürleri bulunmaktadır. Ayrıca Beypazarı’nın önemli olaylara tanıklık ettiği bütün evreler canlandırılarak anlatılmaktadır.

Beypazarı Kent Tarihi Müzesi’ne giriş 2 TL’dir.


Türk Hamam Müzesi

Türk Hamam Müzesi Türk Hamam Müzesi

Cumhuriyet Mahallesi üzerinde yer alan Türk Hamam Müzesi, hamam kültürünün geçmişteki ve günümüzdeki önemini gözler önüne seren küçük bir müzedir. Ayrıca Türkiye’de bu konu üzerine yoğunlaşan ilk ve tek müze olarak da değerlendirilmektedir.

Müzenin amacı bu kültürü hem dünyaya daha fazla yaymak hem de yeni nesil tarafından sürdürülmesine yardımcı olmaktır. 

Müzede hamamların genel mimari özellikleri ve hamamda kullanılan gerekli eşyalar sergilenmektedir. 

Türk Hamam Müzesi’ne giriş 2 TL’dir. 

Ankara'ya gittiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Ankara gezi rehberi sayfasını kontrol edebilirsiniz.


Akşemsettin Cami

Akşemseddin Camii Akşemseddin Camii

Beypazarı’na bağlı Beytepe Mahallesi üzerinde yer alan caminin 14. yüzyılda Akşemseddin tarafından inşa edildiği düşünülmektedir. Eskiden ahşap olduğu bilinen cami, 1869 yılında çıkan yangında tamamen yok olmuştur. 

İlerleyen zamanlarda Çayırlıoğlu Zeki Efendi tarafından aynı yere yeni cami inşa edilmiş fakat yapımında ahşap yerine taşlar kullanılmıştır. O zamanlarda minare yapacak kimse bulamadıkları için Hıristiyan bir mimar tarafından minarenin yapılması kabul edilmiştir. 

Cami hem ibadete hem de ziyarete açıktır.


Kaygusuz Abdal Türbesi

Kaygusuz Abdal Türbesi Kaygusuz Abdal Türbesi

Beypazarı’na bağlı Kabaca Mahallesi üzerinde yer almaktadır. Kaygusuz Abdal, yazdığı şiirler ile tanınmaktadır. Kesin olmamakla birlikte bazı kaynaklara göre 1168 yılında bu köyde vefat etmiştir. Yaşamı boyunca Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri’nin tarikatına mensup olmuştur. 

Türbenin güneydoğu köşesine yer alan sanduka üzerinde Kaygusuz Derviş, bu sandukanın hemen sol tarafındaki sandukanın üzerinde Kaygusuz Musa yazılıdır. 

Beypazarı'nda aileniz için uygun olan alkolsüz tesettür otellerini sizin için Beypazarı islami oteller sayfamızda listeledik.


Yediler Türbesi

Yediler Türbesi Yediler Türbesi

Rüstempaşa Mahallesi’nin Beypazarı Karaşar yolu üzerinde yer alan Yediler Türbesi, 17. yüzyılda inşa edilen Osmanlı yapısıdır. Yedilerin buraya gelerek, burada kaldıkları ve burada öldükleri rivayet edilmektedir. 

Tam kare olmayan, dikdörtgene yakın bir yapıya sahiptir. İnşasında yığma taş kullanılmış ve çatısı kiremitten yapılmıştır. Türbe içerisinde yedi adet sanduka bulunmaktadır. 2. Derece Anıtsal Eser olarak koruma altına alınmıştır.


Gazi Gündüzalp Türbesi

Gazi Gündüzalp Türbesi Gazi Gündüzalp Türbesi

Ertuğrul Gazi’nin babası ve Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu Osman Bey’in dedesi Gazi Gündüzalp, Türklerin kayı boyundandır. Beypazarı’na bağlı Hırkatepe Köyü’nde yaşamış ve Rumların saldırısıyla bu köyde şehit düşmüştür. 

Gazi Gündüzalp Türbesi, diğerlerinden biraz farklı olup yalnızca çatı ile kapatılıp açık bir alan üzerine inşa edilmiştir. Mezarın hemen yanında namaz kılmak için bir alan da ayrılmıştır. 


Boğazkesen Kümbeti (Selçuk Türbesi)

Boğazkesen Kümbeti Boğazkesen Kümbeti

Beypazarı ilçe merkezinde, Kumsüren Mahallesi üzerinde yer almaktadır. Geçmişi Selçuklu Dönemi’ne uzanan 13. yüzyıla dayanmaktadır. Şuan içerisinde kitabesi bulunmayan iki kişinin mezarına ev sahipliği yapmaktadır. 

Türbe içerisine girildiğinde alçı duvar üzerine yazılı olan Emr Şahmet Paşa Asaf Ebal yazısı dikkat çekmektedir. Kesin olmamakla birlikte bu ismin, burada yatan kişilerden birisi olduğu tahmin edilmektedir.


İmaret Meydanı

İmaret Meydanı İmaret Meydanı

Beypazarı’nın tarihini en iyi yansıtan noktalardan birisi olarak İmaret Meydanı, ilçedeki tarihi güzelliklerin başında gelmektedir. Bölgenin geçmişi sırasıyla Hitit, Frig, Galat, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’nden çeşitli izler taşımaktadır.

Şehrin kentsel dönüşümüne meydan okuyarak, kültürel mirasın korunması amacı ile yapılmış olan İmaret Meydanı, tarihi konaklarıyla kart postalları andıran bir görünüme sahiptir. Meydanda bulunan konaklar cumbalı veya kuşganalı olarak yapılmış olup, yaklaşık 200 yıllık yaşları bulunmaktadır.

Gezi sırasında konaklarda bulunan restoranlarda yöresel yemekler tatmanız ve hediyelik eşya dükkanlarından alışveriş yapmanız mümkündür.  


Tarihi Suluhan Nasuh Paşa Hanı

Suluhan Nasuh Paşa Hanı Suluhan Nasuh Paşa Hanı

Suluhan mevkiine bağlı Zafer Mahallesi üzerinde yer alan tipik Osmanlı şehir içi hanlarından birisidir. Ankara ile İstanbul arasında yolculuk edenler, 17. yüzyılda konaklama için burayı kullanmışlardır. 

İki katlı han, 54 dükkan, 26 oda, bir mescit ve kervandan oluşmaktadır. Kesin olarak bilinmese de Sadri Esba Nasuh Paşa tarafından yaptırıldığı iddia edilmektedir. Eskiden hanın üzerinde kimin yaptığına dair yazı yer alırken sonrasında yıkılıp restore eden kişinin ismi ile değiştirilmiştir.  

Tarihi Suluhan Nasuh Paşa Hanı’na giriş ücretsizdir. 

Beypazarı'nda aileniz ile bir arada keyifli, konforlu ve güvenli bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Beypazarı aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Hocakiriş Mescidi (Abbaszade Mescidi)

Hoca Kiriş Mescidi Hoca Kiriş Mescidi

Osmanlı Dönemi’nin 19. yüzyılında inşa edilen mescit, Beypazarı’na bağlı İstiklal Mahallesi üzerinde yer almaktadır. Uzun yıllar boyunca zarar görmeden korunan mescide, 2006 yılında restorasyon çalışmaları ile birkaç yenilik yapılmıştır. 

Mescidin doğu, kuzey ve güney bölümleri taştan, batı duvarı ise ahşaptan inşa edilmiştir. Kare plana sahip ve iç tavanı ahşapla, dış çatı kısmı ise çinko kırma taş ile kaplıdır. Mihrap, mescidin güneyinde yer almaktadır. Kapısı batı cephesinde ve kapının her iki yanı büyük iki cam ile çevrilidir. 


Hacılar Köprüsü Mescidi (Galibi İbadethane)

Hacılar Köprüsü Mescidi Hacılar Köprüsü Mescidi

Geç Osmanlı Dönemi, 19. yüzyıl yapısı olan mescit, Beytepe Mahallesi üzerinde yer almaktadır. Kim tarafından inşa edildiği bilinmemektedir. 

Yapısal olarak incelendiğinde dikdörtgen planlı, düz ve yığma taş ile iki katlı olarak inşa edilmiştir. Evliya Çelebi, Beypazarı’na geldiğinde bu mescidin içinde konaklamıştır. Günümüzde birkaç restorasyon çalışması ile yenilenerek tekrar ibadete açılmıştır.