Beypazarı, Ankara ile yaklaşık 100 kilometrelik bir mesafede yer alan bir ilçe olup, kültürel mirasını bozmadan günümüze kadar gelmeyi başaran bir yerleşim merkezidir. Mutfağının öne çıkan lezzetleri arasında Beypazarı kurusu ve Beypazarı güveci bulunan ilçe, huzur ve sakinlik arayanlar için de ideal bir konuma sahiptir. Tabiatı ve tarihi yapıları ile Beypazarı, gezilecek yerler bakımından da ziyaretçilerine pek çok alternatif sunmaktadır.
Antik Çağ’dan bu yana aktif bir yerleşkeye sahip olan Beypazarı, birçok tarihi ve doğal güzelliğe ev sahipliği yapmaktadır. Gezilecek yerler, Beypazarı ilçesi ile sınırlı olmayıp; çevre bölgelerdeki destinasyonları da günübirlik ziyaret edebilecek şekilde listenize dahil edebilirsiniz.
Beypazarı tatilinizde bir çok eğlenceli etkinlikler ile yüzünüzü güldürecek oteller Beypazarı otelleri sayfamızda yer almaktadır.
İnözü Vadisi
İnözü Vadisi
İnözü Vadisi, Beypazarı ilçesinin Rüstempaşa Mahallesi üzerinde yer almaktadır. Ankara il merkezinden uzaklığı 105 kilometredir.
Gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz vadinin doğu ve batı yamaçları çok dik olup, tamamen kayalıktır. İnözü Vadisi gezilerinde, içeri kısımlara doğru ilerlendiğinde ise meyve bahçeleri, fundalıklar ve kavak tarlaları gözler önüne serilmektedir.
Etrafında İnözü Çayı bulunan bu vadiyi önemli kılan diğer nokta ise kuşların üreme yeri olmasıdır. Avrupa arı kuşu, ökse ardıç kuşu, maskeli ötleğen, kaya güvercini, bülbül, ibibik, üveyik, kara leylek ve daha fazla kuş türü için hem üreme hem de güzel bir konaklama yeridir. Doğal sit alanı özelliğine sahip alan, koruma altına alınmıştır. Aynı zamanda vadinin hemen girişinde yer alan Boğazkesen Kümbeti de bölgenin önemli tarihi yapıları arasındadır.
İnözü Vadisi’ne giriş ücretsizdir.
Günübirlik eğlenceleriniz için uygun fiyatları ile sizi mutlu edecek oteller için Ankara otelleri sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.
Yaşayan Müze
Yaşayan Müze
Beypazarı, gezilecek yerler bakımından bünyesinde pek çok tarihi yapı bulundurmaktadır. Bunlardan biri de İstiklal Mahallesi üzerindeki bir Beypazarı Yaşayan Müze olarak karşınıza çıkmaktadır. Kültür bilimci Sema Demir tarafından 23 Nisan 2007 yılında hizmete açılmıştır. Bu müzede somut eserler dışında soyut eserler de korunmaktadır.
Türkiye’de yer alan tek uygulamalı kültür müzesidir. Osmanlılara özgü mimarisi ile dekore edilen bir konak içerisinde yer almaktadır. Konak, Büyük Abbas Ahmet'in oğlu Abbaszade Ahmet Efendi tarafından yaptırılmıştır.
Müzeyi ziyaret edenler sadece eserleri izlemekle kalmayıp, onları deneyimleme imkanına sahiptir. Ayrıca müze içerisinde Karagöz ve Hacivat gösterileri, atasözü ve deyim araştırmaları ve masal anlatımları yapılarak ziyaretçilerin hoş vakit geçirmeleri sağlanmaktadır.
Beypazarı Yaşayan Müze için giriş ücreti 6 TL’dir.
Beypazarı'nda binlerce yıllık tarihi yerler ile sizi geçmişe götürecek yerler için Beypazarı gezi rehberi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Eğriova Tabiat Parkı
Eğriova Tabiat Parkı
Karaşar Mahallesi üzerinde bulunan Beypazarı Eğriova Tabiat Parkı, Ankara merkezden 137 kilometre uzaklıktadır. Gezilecek yerler arasında bulunan parkın büyüklüğü 30 hektar olup sarıçam ormanları ile çevrelenmiştir.
Parkın doğusu, batısı ve güneyi sarıçam ormanları ile çevriliyken kuzeyinde Eğriova Yaylası ve Göleti bulunmaktadır. Turizm açısından büyük bir önem arz eden tabiat parkında 77 farklı canlı yaşamı gözlemlenmiştir.
Eğriova Tabiat Parkı’nda yapılabilecek aktiviteler içerisinde olta balıkçılığı, kamp, doğa fotoğrafçılığı, yürüyüş, koşu, bisiklet turu ve piknik gibi farklı seçenekler bulunmaktadır.
Eğriova Tabiat Parkı’na giriş ücretsizdir.
Ankara’ya doğru yola çıkmaya karar verdiyseniz, gezilmesi gereken yerleri öğrenmek için Ankara gezi rehberi sayfasını ziyaret edin.
Karacaahmet Türbesi (Karadut Türbesi)
Karacaahmet Türbesi
13. ya da 14. yüzyılda inşa edildiği düşünülen Karacaahmet Türbesi, Beypazarı ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesi üzerinde yer almaktadır. Selçuklular tarafından inşa edilmiştir. Dergah görevlisi olan dervişlerin sandukalarının burada olduğu düşünülmektedir.
Yığma ve kesme taştan inşa edilen yapı, dikdörtgen plana sahiptir. Toplam iki odası vardır. Giriş odasında iki mezar görülebilmektedir. Diğer odada ise bir tanesi çocuk olmak üzere iki mezar bulunmaktadır. Koruma altına alınan türbe, 1. Derece Anıtsal Eser’dir.
Gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz müze, ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilmektedir.
Beypazarı Tarih ve Kültür Evi
Beypazarı Tarih ve Kültür Evi
1850 yılında, Osmanlı mimarisi ile dekore edilen ev, Beypazarı ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesi üzerinde bulunmaktadır. 19. yüzyılda Mehmet Nurettin Karaoğuz’un isteği üzerine müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.
İlk yapıldığı zaman konak olarak kullanılması amaçlanmıştır. Üç katlı evin giriş katı taş duvar ile yapılmış olup, avlu ve ahır faaliyetleri için değerlendirilmiştir. İkinci ve üçüncü kat ise, ahşap kullanılarak inşa edilmiş olup, odaların tamamında yüklük, banyo ve sedirler bulunmaktadır.
Osmanlı ve Beypazarı halkının kültürünü harmanlanmış bir şekilde inşa edilen bu konak, günümüzde müze şeklinde hizmet vermektedir. Beypazarı tatilinizde gezi rehberi hazırlarken, gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz müzede, bölgede daha önce yaşamış insanların günlük hayatlarına dair birçok eseri inceleyebilirsiniz.
Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi’ne giriş ücreti 8 TL’dir.
Beypazarı Kent Tarihi Müzesi
Beypazarı Kent Tarihi Müzesi
Gezilecek yerler planlamanıza ekleyebileceğiniz Beypazarı Kent Tarihi Müzesi, Rüstempaşa Mahallesi üzerinde yer almaktadır. Figürler ile İlk Çağ’dan günümüze kadar geçen süreç canlandırılarak anlatılmaktadır. Ayrıca, Beypazarı’ndaki ilk yerleşkeden Osmanlı Dönemi’ne kadar geçen süreçteki bulunan eserler de müzede sergilenmektedir.
Beypazarı Kent Tarihi Müzesi'ndeki temel eserler içerisinde Osmanlıların Beypazarı ilçesinde inşa edilen yapıların minyatürleri ve 20 milyon yıllık geçmişi olan taşlar bulunmaktadır.
Beypazarı Kent Tarihi Müzesi’ne giriş ücreti 2 TL’dir.
Türk Hamam Müzesi
Türk Hamam Müzesi
Müze, Beypazarı ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesi sınırlarında yer almaktadır.
Türkiye, geleneksel hamam kültürü ile tanınan bir ülkedir. Bu müzenin amacı ise Türkiye’de hamam kültürünün başlangıcından günümüze kadar olan evresini güzel bir şekilde gözler önüne sererek gelecek nesillere aktarmaktır.
Bu amaçla hizmet veren ilk ve tek müzedir. Klasik hamam mimarisi ve o dönemde yaşamış insanların gündelik hayatı içerisinde kullandıkları eşyaları sergilemenin yanında hamamların Türk insanın hayatındaki önemini gösteren anlatılar da bulunmaktadır.
Beypazarı Hamam Müzesi’ne giriş ücreti 2 TL’dir.
Yediler Türbesi
Yediler Türbesi
Beypazarı Karaşar Yolu, Rüstempaşa Mahallesi üzerinde yer almaktadır. Osmanlı mimarisi ile 17. yüzyılda inşa edilmiştir. Rivayete göre Yediler, buraya gelip yaşamış ve burada ölmüşlerdir.
Türbe, tam kare olmayan hafif dikdörtgen şekilde küçük bir yapıya sahiptir. Çatısı kiremitten yapılmış olup, bina inşasında yığma taş kullanılmıştır. Türbeye girildiğinde yedi sanduka görülmektedir. Günümüzde 2. Derece Anıtsal Eser olarak koruma altına alınmıştır.
Beypazarı'nda farklı konaklama seçeneklerini değerlendirmek isteyenler Beypazarı uygulama otelleri sayfamızda bulunan seçenekleri de değerlendirebilirler.
Ankara Beypazarı Tekke Dağı Tabiat Parkı
Beypazarı Teke Dağı Tabiat Parkı
Beypazarı ilçesine bağlı Kozalan Mahallesi üzerinde bulunan Tekke Dağı Tabiat Parkı, ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıktadır. 2011 yılında koruma altına alınmıştır. 100 hektarlık bir alanı kapsamaktadır.
Parkın büyük bir alanı karaçam ile çevrilidir. Karaçam dışında meşe, kuşburnu ve ardıç gibi ağaç türlerini de gözlemlemek mümkündür.
Genellikle piknik için tercih edilen parkta Geleneksel Piknik ve Güveç Şenliği düzenlenmektedir. Doğal güzelliğinden ve sakinliğinden dolayı çevre ilçeler içerisinde güzel bir popülariteye sahiptir. Bölge, Beypazarı tatilinde gezilecek yerler bakımından da ziyaretçilerine pek çok seçenek sunmaktadır.
Gezi rehberi planlamanıza ekleyebileceğiniz Ankara Beypazarı Tekke Dağı Tabiat Parkı’na giriş ücretsizdir.
Tarihi Suluhan Nasuh Paşa Hanı
Tarihi Suluhan Nasuh Paşa Sarayı
Beypazarı ilçesine bağlı Suluhan mevkii üzerindeki Zafer Mahallesi’nde bulunmaktadır. Osmanlı’nın tipik şehir içi hanlarından bir tanesidir. Bu han 17. yüzyılda Ankara ile İstanbul arasında yolculuk edenlerin konaklaması için inşa edilmiştir.
54 dükkan, 26 oda, 1 mescit ve kervandan oluşan han, iki katlıdır. Kesin yapım tarihi ve kim tarafından inşa edildiği tam olarak bilinmese de, Sadri Esba Nasuh Paşa tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Beypazarı tatilinizde gezilecek yerler listesi hazırlarken dikkate alabileceğiniz yer olan saray, bölge tarihini daha yakından inceleyebilmeniz ve içerisindeki kafe ve restoranlarda soluklanabileceğiniz bir lokasyonda bulunmaktadır. Ayrıca çevresindeki dükkanlardan, bölgenin güzel lezzetlerinden olan Beypazarı kurusu alabilir veya tadına bakabilirsiniz.
Tatilinizde gezi rehberi planlamanızı yaparken ekleyebileceğini Tarihi Suluhan Nasuh Paşa Hanı’na giriş ücretsizdir.
Beypazarı Hıdırlık Tepesi
Beypazarı Hıdırlık Tepesi
Beypazarı ilçesi sınırları içerisinde yer alan Hıdırlık Tepesi, etrafında çeşitli etkinliklerin yapılabildiği, manevi değeri yüksek ve eşsiz bir konumda bulunan bir doğal seyir terası görevi üstlenen bir noktada bulunmaktadır.
Türkiye'nin birçok noktasında bulunan Hıdırlık tepeleri ile ilgili bölgede hakim olan rivayetler doğrultusunda, Hızır Aleyhisselam'ın bu tepeyle bağlantısı olduğu görüşü hakimdir. Buna göre Hızır Aleyhisselam, Allah'a dua ederken, yakın olabilmek için bu tepeyi tercih edermiş. Bu sebepten ötürü manevi değeri de yüksek olan Hıdırlık Tepesi, aynı zamanda bölgenin en yüksek konumuna sahiptir. Beypazarı, gezilecek yerler açısından, Hıdırlık Tepesi gibi manevi değeri yüksek birçok yapıya ev sahipliği yapmaktadır.
Hıdırlık Tepesi'ne girişler ücretsizdir.
Beypazarı Çarşısı
Beypazarı Çarşısı
600 yıllık bir geçmişi olan Beypazarı Çarşısı, Anadolu'nun en renkli pazarları arasında gösterilmektedir.
El sanatları konusunda birçok ürün ve eser bulabileceğiniz pazar, 1884 yılında çıkan yangın sonucunda büyük bir tahribata uğramıştır. Çarşı, ilerleyen süreçte restore edilmiş ve günümüzdeki halini almıştır.
Bakırcılık, demircilik, dericilik ve dokumacılık gibi el sanatlarına yönelik her türlü ürünün bulunabildiği çarşı içerisinde keyifli bir alışveriş yapabilirsiniz. Hediyelik eşya, takı malzemeleri ve günlük kullanıma dair birçok eşya satılan yerler, Beypazarı Çarşısı'nda satılmaktadır.
Alaaddin Sokak
Alaaddin Sokak
Beypazarı'nın en meşhur bölgelerinden olan Alaaddin Sokak, ilçenin adeta cazibe merkezi haline gelmiştir.
Üzerinde Osmanlı dönemine ait birçok konak bulunan sokak, Beypazarı'nın tarihini canlı tutan benzersiz destinasyonlar arasındadır.
Birçok konağın günümüzde işletme olarak faaliyet gösterdiği sokak üzerinde aynı zamanda gezebileceğiniz müzeler de bulunmaktadır. Haftanın belirli günleri fuar görevi gören sokak üzerinde çeşitli yöresel ürünler kurularak satış yapılmaktadır.
Beypazarı tatiline çıkmadan önce hazırlayacağınız gezi rehberi listenize ekleyebileceğiniz sokak, akşam saatlerine kadar açık durumdadır.
Beypazarı'nda tatilinizde masaj ve terapilerin bir arada sunulduğu tesislerde konaklamak isterseniz Beypazarı spa otelleri listemizden birini tercih edebilirsiniz.
Beypazarı Günübirlik Gezilecek Yerler
Beypazarı, gezilecek yerler bakımından Ankara’nın en meşhur tarihi ve turistik merkezleri arasında yer almaktadır. İlçe sınırları içerisinde gezip görülecek pek çok noktanın yanı sıra Beypazarı - Ankara arasında da günübirlik olarak gezi rehberi listeniz eklenebilecek yerler bulunmaktadır.
Atakule
Atakule
Beypazarı tatilinde günübirlik gezilecek yerler arasında bulunan Atakule, 1989 yılında açılan ve 125 metre yüksekliğe sahip, Ankara şehrinin en bilinen simgesidir. Eşsiz Ankara manzarası, meşhur döner restoranı ve alışveriş olanakları ile Atakule şehrin en çok ziyaret edilen noktaları arasında yer almaktadır. Atakule Beypazarı arası mesafe yaklaşık olarak 107 km’dir.
Eymir Gölü
Eymir Gölü
Ankara sınırları içerisindeki Çankaya'da yer alan Eymir Gölü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin sınırları içerisinde yer almaktadır. Günübirlik gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz; doğa gezilerine ve sporlarına önem veren ziyaretçilerin uğrak yeri olan Eymir Gölü Beypazarı ilçe merkezine yaklaşık olarak 126 km mesafede yer almaktadır.
Ulucanlar Cezaevi Müzesi
Ulucanlar Cezaevi Müzesi
Ziyaretçilerine oldukça farklı bir müze deneyimi yaşatmakta olan Ankara Ulucanlar Cezaevi Müzesi, 1925 tarihinden 2006‘ya kadar gerçekten ceza evi olarak kullanılmıştır ve Nazım Hikmet ve Necip Fazıl Kısakürek gibi birçok ünlü bir dönem burada yatmıştır. Ulucanlar Ceza Evi Müzesi ile Beypazarı arası mesafe yaklaşık olarak 105 km’dir.
Estergon Kalesi
Estergon Kalesi
Günübirlik gezi rehberi listenize ekleyebileceğiniz, Türk tarihinde önemli bir yeri olan Estergon Kalesi günümüzde ziyaret edilebilmektedir ve içerisinde bir müze olarak hizmet vermektedir. Ankara ili sınırları içerisinde Keçiören’de yer alan Estergon Kalesi, Beypazarı ilçesine yaklaşık olarak 107 km uzaklıkta bulunmaktadır.
Kuğulu Park
Kuğulu Park
Şehrin merkezinde doğa ile iç içe ve huzurlu bir gün geçirme olanağı sunan Kuğulu Park, Ankara kentinin en meşhur noktalarından biridir. Çevresinde de gezilecek yerler bakımından birçok olanak bulunan Kuğulu Park ile Beypazarı arası mesafe yaklaşık olarak 108 km’dir.