Beşiktaş Tarihi Yerleri

İstanbul’un tarihi ilçelerinden biri olan Beşiktaş, konum olarak Avrupa Yakası’nda yer almaktadır. Komşu ilçeleri ise Sarıyer, Şişli, Kağıthane ve Beyoğlu’dur.

Tarihinin, ilk çağlara kadar gittiği bilinmektedir. Bizans dönemine gelindiğinde, daha çok tanınan bir bölge olmuştur. Osmanlı dönemine gelindiğinde ise Beşiktaş’ın nüfusu da artmaya başlamıştır. O dönem, burada oldukça karışık bir nüfus oluşmuştur. Müslüman, Yahudi, Rum ve Ermeniler bir arada yaşamışlardır.

Bugünkü adını, Barbaros Hayrettin Paşa’nın gemilerin bağlanması için diktirdiği beş taştan almaktadır. İlçe, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fethini gerçekleştirdiği yıllarda, “Diplokionion” adıyla biliniyordu. 

Burada, Bizans ve Osmanlı dönemine ait pek çok tarihi yapı bulunmaktadır. Çırağan Sarayı ve Dolmabahçe Sarayı başta olmak üzere; Beşiktaş’ta çok sayıda cami, kilise, saray ve yalı da yer almaktadır. 

Beşiktaş'ta günübirlik eğlenceleriniz için konforlu ve uygun fiyatlarla her bütçeye hitap eden Beşiktaş otelleri fiyat listemize uğramayı unutmayın.


İstanbul’un Tarihi Sembolü: Dolmabahçe Sarayı

Eşsiz Manzarasıyla Dolmabahçe Sarayı Eşsiz Manzarasıyla Dolmabahçe Sarayıİstanbul’da görülmesi gereken tarihi yapılar arasında, belki de en çok ilgi çeken yapı, Dolmabahçe Sarayı’dır. 

Saray, yıkılan Osmanlı İmparatorluğu’nun önemli simgelerinden biridir ve 1843 ile 1856 yıllar arasında inşa edilmiştir. 

Sarayın içerisinde; toplamda 285 oda, 44 adet salon, 68 adet banyo ve 6 adet hamam bulunmaktadır. 

Dolmabahçe Sarayı’nın altın kaplamalı tavanını süslemek için, toplamda 14 ton altın kullanılmıştır. Ayrıca, sarayın ana merdivenlerinde saf kristaller ve Hereke adı verilen bölümünde, toplamda 131 adet el yapımı ipek halı yer almaktadır. 

Osmanlı döneminde, sarayın arka kısmında, cariyeler ve eşlerin konaklaması için bir harem bölümü de yer almıştır. Harem bölümü, günümüzde de varlığını korumaktadır. 

Dolmabahçe Sarayı, aynı zamanda Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün vefat ettiği saraydır. 


Şehrin Görkemli Sarayı: Yıldız Sarayı

Tarihi Yıldız Sarayı Tarihi Yıldız SarayıMuhteşem bir Boğaz manzarasına karşı, dik bir tepenin üzerine konumlandırılan Yıldız Sarayı, dönemin padişahı III. Selim’in annesi için inşa edilmiş ve daha sonra, II. Abdulhamit döneminde, ana saray olarak kullanılmıştır. 

Yıldız Sarayı, avlularını çevreleyen ve farklı tasarımlara sahip bölümleri ve bahçeleri ile oldukça büyüleyici bir görünüme sahiptir. Sarayın bahçesi, 16. Yüzyılda, dönemin padişahları tarafından avlanmak için kullanılmıştır. 

Duvarlarla çevrili olan saray, üç ana avludan oluşmaktadır. Bunlardan biri, yönetim merkezi olarak işlev görüyordu. Diğer, sultanın ailesinin özel yaşam bölümünü içeriyordu. Sarayın üçüncü avlusu ise dış bahçeleri içine alan bölümdü. Bu bahçe, günümüzde Yıldız Parkı olarak bilinmektedir. 

Boğaz’a bakan 500.000 metrekarelik bir arazide yer alan Yıldız Sarayı, her yönüyle gerçek bir Osmanlı sembolüdür. 

Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için İstanbul bölgesi otelleri sayfasında listeledi.


Bir Osmanlı Klasiği: Çırağan Sarayı

Çırağan Sarayı Manzarası Çırağan Sarayı Manzarasıİstanbul’un Osmanlı dönemine ait en önemli saraylarından biri olan Çırağan Sarayı, şehrin Avrupa yakasında en güzel manzaraya sahip saraylarından biridir. 

Çırağan Sarayı 1871 yılında, Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. Büyük bir yangının ardından sarayın içi önemli ölçüde zarar görmüş ve terk edilmiştir. Daha sonra, yapılan restorasyon çalışmalarının ardından İstanbul’un en iyi otellerinden birine dönüştürülmüştür. 

Yurtdışından gelen pek çok siyası konuk ve ünlü isim, Çırağan Sarayı’nda ağırlanmaktadır. 

Muhteşem bir Boğaz manzarasına sahip olan sarayın balkonlarından hem Boğaz’dan geçen gemileri hem İstanbul’un sembolü olmuş yapıları hem de şehrin diğer yakasını görebilirsiniz. 

Günümüzde, toplamda 313 odaya sahip lüks bir otel olarak hizmet vermektedir. Lüks ve sofistike bir şekilde dekore edilmiş odalarında, yurt dışından gelen pek çok siyası figür ve ünlü isim de ağırlanmaktadır. 

Otel, dört farklı birinci sınıf restoranı da içinde barındırmaktadır. Yaz mevsiminde, sarayın terasında canlı müzik ve çeşitli DJ performansları da sergilenmektedir. 

Otelin, öne çıkan mimari özelliği ise hamamıdır. Beyaz mermer bir zemin ve oyma duvarlara sahip olan hamam, görülmeye değerdir. 


Neo- Barok Mimari: Ortaköy Cami

Tarihi Ortaköy Cami Tarihi Ortaköy Camip-ü19. yüzyılın ortalarında iki Ermeni Mimar Nigoğos Balyan ve Garabet Amira Balyan tarafından inşa edilen ve Neo- Barok tarzının güzel bir örneği olan Ortaköy Cami, Sultan Abdulmecit tarafından yaptırılmıştır. 

Cami, halk arasında Ortaköy Cami olarak anılsa da asıl adı Büyük Mecidiye Cami’dir. 

Ortaköy Vapur İskelesi’ne oldukça yakın bir konumda yer alan cami, şehrin en ünlü camilerinden biridir ve Beşiktaş’ta mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer almaktadır. 


Yıldız Parkı’nın İçinde: Çadır Köşkü

Tarihi Çadır Köşkü Tarihi Çadır KöşküBeşiktaş’ın turistik parkı Yıldız Parkı’nın içerisinde yer alan Çadır Köşkü, 19. yüzyılda Sedir Köşkü olarak inşa edilmiştir. 

Parkın içerisinde yer alan iki tarihi köşkten biri olan Çadır Köşkü, günümüzde belediyeye bağlı bir restoran olarak hizmet vermektedir. 

Köşkün içerisinde yer alan restoran, 09:00 ile 22:00 saatleri arasında açıktır. 

Menülerinde, kahvaltıdan akşam yemeğine kadar her öğün için yemek seçenekleri bulunmaktadır. 

Çadır Köşkü’nün içerisinde yer alan restoranda iki kişilik yemek için ortalama 80 TL ödemeniz gerekmektedir. 


Tevfik Fikret’in Evi: Aşiyan Müzesi

Aşiyan Müzesi Binası Aşiyan Müzesi BinasıTevfik Fikret’in kendisi ve ailesine ait eşyaların sergilendiği Aşiyan Müzesi; Beşiktaş ilçesinin Bebek semtinde bulunmaktadır. 

1945 yılında açılan müzeyi; Pazartesi günleri hariç 09:00 ile 16:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. 

20. yüzyılın başında Tevfik Fikret’in yaşadığı bu ev; bir yazar için sunulabilecek en güzel manzaralardan birini de sunmaktadır. 

Müzeyi ziyaret etmek isteyenlerden herhangi bir giriş ücreti talep edilmemektedir. 

Beşiktaş'ın bünyesinde barındırdığı eşsiz güzelliklere şahit olmak ve keyifli tatil için Beşiktaş'ta gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.


Askeri Bir Müze: İstanbul Deniz Müzesi

İstanbul Deniz Müzesi Sergi Alanı İstanbul Deniz Müzesi Sergi AlanıBeşiktaş’ta Sinanpaşa mevkiinde yer alan İstanbul Deniz Müzesi; Pazartesi günleri hariç 10:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. 

İlk kez 19. yüzyılın sonunda Kasımpaşa’da açılan müze, daha sonraki yıllarda Beşiktaş’a taşınarak bugünkü yerine konumlanmıştır. 

Yirmi binin üzerinde eserin bulunduğu İstanbul Deniz Müzesi; sanat galerileri, sinevizyon odaları, çocuk odaları ve çok amaçlı salonlar da bulunmaktadır. 

İstanbul Deniz Müzesi’ni ziyaret ücreti yetişkinler için ortalama 8 TL ve öğrenciler için ücretsizdir. 


Mimar Sinan Eseri: Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi

Tarihi Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi Tarihi Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi

Beşiktaş ilçesinde, tarihi Sinan Paşa Cami’nin karşısında yer alan Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi; 16. Yüzyıl dönemine ait bir Mimar Sinan eseridir. 

Barbaros Hayrettin Paşa, eşi Bala Hatun ve Hasan Paşa’nın mezarının yer aldığı türbe, tek kubbeli ve sekiz köşeli bir türbedir. 

Dışarıdan bakıldığında oldukça sade bir görünüme sahip olan Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi; 1980’li yıllarda ahşap işlemeler de eklenmiş ve yenilenmiştir. 


Ihlamur Kasrı

Tarihi Ihlamur Kasrı Binası Tarihi Ihlamur Kasrı BinasıIhlamur Kasrı Sultan Abdülmecid tarafından Beşiktaş’ta Yıldız ve Nişantaşı arasına yaptırmıştır. Ihlamur Vadisi’nde ıhlamur ağaçları arasında bulunduğu için adı Ihlamur Kasrı olmuştur. Kullanılmaya başlandığı zamanda dönemin önemli isimler burada ağırlanmıştır. Özellikle Fransız şair Lamartine 1846 yılında burada kaldıktan sonra Ihlamur Kasrı hakkında birkaç söz kaleme almıştır. 

Ihlamur Kasrı Ermeni Mimar Nikogos Balyan tarafından yapılmıştır. 24,724m2’lik alan içerisinde iki yapıdan meydana gelmektedir. Törenler ve davetlilerin buyur edildiği Merasim Köşkü ve padişahın haremi ve maiyeti için Maiyet Köşkü bulunmaktadır. İki yapının dış cephesi ve iç süslemeleri birbirinden farklıdır.

Ihlamur Kasrı’na giriş ücretlidir. Tam bilet 5 TL, indirimli bilet ise 2,5 TL’dir. Ziyaret saatleri 09:00-17:00 arasındadır. Toplu taşıma araçları ile Ihlamur Kasrı’na ulaşım mümkündür.

Beşiktaş'ta muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Beşiktaş gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Spor Severleri Bekliyor: Beşiktaş JK Müzesi

Beşiktaş JK Müzesi Sergi Alanı Beşiktaş JK Müzesi Sergi AlanıTürkiye’nin en büyük spor müzesi olan Beşiktaş JK Müzesi, Türk spor tarihi ve kültür adına oldukça önemli bir müzedir. 

Beşiktaş’ın asırlık tarihini yakından görebileceğiniz müze, onlarca farklı dijital uygulamalar ile çeşitli spor dalları hakkında bilgi sahibi olmanıza da olanak sunmaktadır. 

Pazartesi günleri kapalı olan Beşiktaş JK Müzesi’ni 10:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. 

Müzeyi ziyaret ücreti ortalama 25 TL’dir. Öğrenci ve öğretmenler için ise ziyaret ücreti ortalama 15 TL’dir.


Osmanlı Tarihine Tanıklık Edin: Saray Koleksiyonları Müzesi

Saray Koleksiyonları Müzesi Binası Saray Koleksiyonları Müzesi BinasıBeşiktaş’ta Dolmabahçe caddesi üzerinde yer alan Saray Koleksiyonları Müzesi; Osmanlı döneminde gündelik yaşamı yakından görmek isteyenler için harika bir müzedir. 

Sanatı, eğitimi, gündelik hayatı, ihtişamı ile Osmanlı döneminin izlerini taşıyan müze, eskiden bir aşevi olarak kullanılan bir binada bulunmaktadır. 

Burada fotoğraf çekmek yasaktır. 

Saray Koleksiyonları Müzesi ziyaret ücreti ortalama 2.5 TL ve öğrenciler için ortalama 2 TL’dir. 

Müzeyi, Pazartesi günleri hariç 09:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. 

İstanbul’a doğru yola çıkmaya karar verdiyseniz, gezilmesi gereken yerleri öğrenmek için İstanbul gezi rehberi sayfasını ziyaret edin.


Şeyh Zafir Türbesi

Tarihi Şeyh Zafir Türbesi Tarihi Şeyh Zafir TürbesiŞeyh Zafir Türbesi Beşiktaş’ta Ertuğrul Tekkesi yanında inşa edilen Şeyh Zafir Külliyesi içindedir. Şeyh Zafir Efendi vefat edince II. Abdülhamit tarafından yapıların inşası emredilmiştir. Osmanlı mimari özelliklerine bağlı kalınarak türbe inşa edilmiştir.

Şeyh Zafir Türbesi ve diğer yapılar İstanbul’un ilk Art-Nouveau örneğidir. Kubbe biçiminde üzeri örtülü olan türbe kulesinde bir gül figürü bulunmaktadır. Bu figür D'Aranco'nun Art-Nouveau tarzındaki yapılarında bulunmaktadır.

Şeyh Zafir Türbesi’ne toplu taşıma araçları ile ulaşılabilmektedir.


Beşiktaş’ta Sanatın Adresi: İstanbul Resim ve Heykel Müzesi

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi Sergi Alanı İstanbul Resim ve Heykel Müzesi Sergi AlanıTürkiye’nin ilk güzel sanatlar müzesi olan İstanbul Resim ve Heykel Müzesi; 1900’lü yılların ortalarından itibaren hizmet vermektedir. 

Dolmabahçe Sarayı’nın eski Veliaht Dairesi’nin bulunduğu binada yer alan müze, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait eserlerin sergilendiği müzede; yüzlerce farklı heykel, 50’nin üzerinde seramik ve 5000’ine yakın resim yer almaktadır. 

Osmanlı ve Cumhuriyet tarihinin eserlerine dair oldukça faydalı bir koleksiyona sahip olan müzeyi, hafta içi günlerde 10:00 ile 16:30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. 

Müzeyi ziyaret için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Beşiktaş'ta lüks mekanları ile açık büfe imkanları sağlayan ve bir çok aktivelere imkan veren Beşiktaş lüks oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


İstanbul Başkonsolosluğu: Hıdiva Sarayı

Tarihi Hıdiva Sarayı Tarihi Hıdiva SarayıHıdiva Sarayı günümüzde Mısır Arap Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu olarak hizmet vermektedir. Beşiktaş’ın Bebek semtinde bulunan Hıdiva Sarayı İstanbul Boğazı’nı süsleyen bir güzelliğe sahiptir.

Hıdiva Sarayı Hıdiva Emine Hanım’a geçmeden önce Lale Devri’nin en ünlü yapılarından biri olarak görülmekteydi. Ardından sarayı alan Hıdiva Emine Hanım sarayı yeniden inşa ettirmiştir. Cumhuriyet’in ilanından sonra saray Mısır Hükümeti’ne bağlanmıştır.


Atatürk’ü Tanıyın: Akaretler Mustafa Kemal Müzesi

Akaretler Mustafa Kemal Müzesi Sergi Alanı Akaretler Mustafa Kemal Müzesi Sergi AlanıBeşiktaş’ın Akaretler semtinde yer alan Mustafa Kemal Müzesi; cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi, kardeşi ve manevi oğlunun yaşadığı evdir. 

2011 yılında müze olarak yoluna devam eden ev, üç katlı bir yapıdır ve aynı zamanda, Atatürk’ün İstanbul’da tuttuğu ilk evdir. 

Savaş döneminde, cepheden ayrılıp İstanbul’a geldiği günlerde Atatürk’ün de konakladığı evde; Atatürk ve ailesi ile ilgili belgeler, fotoğraflar ve mektuplar yer almaktadır. 

Müzeyi; Cumartesi ve Pazar günleri hariç 09:00 ile 14:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. 

Mustafa Kemal Müzesi’ni ziyaret etmek için herhangi bir ücret talep edilmemektedir. 


Şehrin En Eski Evi: Kavafyan Konağı

Tarihi Kavafyan Konağı Binası Tarihi Kavafyan Konağı BinasıKavafyan Konağı, Bebek semtinde bulunan, İstanbul’un en eski evidir. 

18. yüzyılda, Lale Devri döneminden günümüze kadar gelmeyi başaran Kavafyan Konağı, Türk mimarisinin güzel bir örneğidir. 

O dönem bir Rum evi olarak inşa edilen konağın tarihi, I. Mahmut dönemine dayanmaktadır. 

İlk olarak Rum bir ailenin yaşadığı Kavafyan Konağı’nda daha sonraları Ermeni bir aile yaşamış ve konak, adını bu aileden almıştır. 

2000’li yılların başına kadar Kavafyan ailesinin torunlarının yaşadığı evin içerisinde yer alan manzara betimlemeli resimler de oldukça dikkat çekicidir. 

Üç katlı bir yapı olan Kavafyan Konağı’nı ziyaret etmek isteyenlerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir. 


Depo Müzesi

Depo Müzesi Depo MüzesiDepo Müzesi Dolmabahçe Sarayı’nın bodrum katındadır. 2006 yılında Depo Müzesi kurumsallaşarak halka açılmıştır. Müze içerisinde cam ve metal objeler, silahlar, metal sofra takımları, mutfak eşyaları ve sinema makineleri sergilenmektedir. Ayrıca depolama alanları da gezilebilmektedir.

Depo Müzesi Eski Dolmabahçe Kültür Merkezi’ndedir. Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. 


Sanatsever Müze: Ercüment Kalmık Müzesi

Ercüment Kalmık Müze Binası Ercüment Kalmık Müze BinasıErcüment Kalmık Türk resim tarihi için önemli isimlerden biridir. Evinin restore edilmesi ile 1977 yılında müzeye dönüşen yerde sanatçının kendi eserleri sergilenmektedir. Ek binanın alt katında ise bir sanat atölyesi, üst katında ise geçici sergiler için bir mekan hazırlanmıştır.

Ercüment Kalmık Müzesi ana binası ile ek tonozlu bina ince ve şeffaf bir köprü ile beraber birbirine bağlanmıştır. Sanatçının hayatına yakından tanık olabilmek için bu konseptte özel bir müze oluşturulmuştur.

Ercüment Kalmık Müzesi Pazar, pazartesi ve resmi tatil günlerinde kapalıdır. Diğer günlerde ise ziyaret saatleri 11:00-19:00 arasındadır. Toplu taşıma araçları müzenin yakın konumuna gelmektedir. 72T, 22, ve 48T numaralı otobüs hatları ile, M2 metro hattı ile ve D-36 minibüsü ile ulaşım sağlanabilir.

Beşiktaş'ta hayatınızın en mutlu gününün ve bu günü taçlandıran tatilin kusursuz geçmesi için Beşiktaş balayı otelleri sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


İskelenin Yanı Başında: Bebek Hümayun-u Abad Camii

Tarihi Bebek Hümayun-u Abad Camii Tarihi Bebek Hümayun-u Abad CamiiBeşiktaş’ın Bebek semtinde, sahil şeridinde yer alan Hümayun-u Abad Camii hem mevkisi hem mimarisi hem de cemaatin toplandığı günlerde yaşattığı huzur hissi ile Beşiktaş’ta görülmesi gereken tarihi yapılardan biridir. 

Caminin hocasının muhteşem sesinden çıkan ezan sesleri, Bebek Sahili ve İstanbul Boğazı’nda huzurla ve keyifle yankılanmaktadır. 

Mektebi, minaresi ve çeşmesi ile birlikte inşa edilen caminin tarihi 18. yüzyıla kadar gitmektedir.