Balıkesir'de Gezilecek Yerler

Balıkesir, tarihi anlamda ziyaret edilmesi gereken onlarca kültür varlığı bulunmakta olan hem Marmara ve hem de Ege denizlerine kıyısı olup bünyesinde plajlar, koylar, yürüyüş alanları, şelaleler, dağlar, milli parklar ve kanyonlar barındıran muazzam güzellikte bir şehirdir.

Bu anlamda hem tarihi hem doğal güzellikler açısından oldukça zengin bir yapıda olan Balıkesir'de gezilecek yerler ve görülecek onlarca lokasyon bulunmaktadır. Ayvalık ve Edremit ilçeleri başta olmak üzere Burhaniye, Bandırma, Gönen, Susurluk ve Erdek ilçeleri Balıkesir’in en popüler ilçeleri arasında yer almaktadır. Bunların yanı sıra Balıkesir gezilecek yerler düşünüldüğünde de oldukça zengin bir ildir. Bu bölgelerden bazıları ise; Cunda Adası, Kaz Dağları, Antandros, Avşa Adası ve Şeytan Sofrası şeklinde sıralanmaktadır.

Deniz kenarına yakın ve muhteşem görünümlü otellerde eğlenceli aktiviteler ile keyif alabileceğiniz Balıkesir otelleri seçeneklerine göz atabilirsiniz.


Alibey (Cunda) Adası

Cunda Adası Cunda Adası

Dönemin en bilinen isimlerinden Piri Reis’in kitabında geçen bilgiye göre Yund, geçtiğimiz yüzyılın başına kadar ise Cunda olarak isimlendirilen Alibey Adası, Ayvalık ilçesine bağlı olan toplam 22 adadan biri ve boyut olarak en büyüğü olarak karşımıza çıkmaktadır.

Aynı zamanda, bu 22 adadan oturma izni verilen tek bölüm olarak bilinmektedir. Koruma altına alınan diğer 21 ada da dâhil olmak üzere köklü geçmişe sahip olan ve Yunan işgali sırasında amansız bir mücadele örneği gösteren kişi Yarbay Ali Çetinkaya’ya ithaf olması açısından Alibey adını almıştır. Balıkesir gezilecek yerler arasında belki de en popüler yerler arasında olan Cunda Adası, tertemiz denizi ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Anakaraya bağlantısı 2 farklı köprü ile sağlanan Alibey’e isterseniz yaz aylarında tekneler ile de ulaşım sağlanabilmektedir. Karayolu ulaşımı adına yapılan köprülerden ilki 1817 yılında denizin doldurulması yolu ile inşa edilmiştir. Lale Adası ile Ayvalık’ı birbirine bağlayan bu köprünün yanı sıra 1964 yılında inşa edilen ikinci köprü ise, ülkemizin ilk boğaz köprüsü olarak bilinmektedir. 

Cunda Adası, en az Ayvalık kadar bilinen yerleşim yeridir ve bunun altında yatan birçok farklı sebep bulunmaktadır. Gerek tarihi açıdan gerekse gezilip görülecek doğal ve beşeri özellikler taşımasından ötürü Alibey, ilçeye gelen hemen hemen herkesin mutlaka uğradığı gezi noktalarından biridir.


Avşa Adası

Avşa Adası Avşa Adası

Erdek ilçesine deniz yolu ile yaklaşık 2 saatlik mesafede yer alan ve Marmara ilçesine bağlı olan Avşa Adası, berrak suyu, huzurlu ve sakin koyları, hemen hemen her bütçeye uygun konaklama tesisleri ve birbirinden özel plajları ile yaz tatilcilerinin buluşma noktasıdır. 

Granit kumsalların sıkça görülebildiği ada, alternatif turizm aktiviteleri ile de bilinen bir gezi merkezi konumundadır. Sıklıkla arkadaşlar ve aileler tarafından tercih edilen bölge, eğlence konusunda da oldukça önemli bir turizm yeridir. Pansiyonlar ve butik otellerin yanı sıra, lüks otellere de ev sahipliği yapan Avşa Adası, son yıllarda popülerliğini artırmıştır. İstanbul ve diğer büyük illerden ulaşımın rahatlıkla sağlanmasından dolayı, hafta sonları dahi gelinebilecek konumda yer almaktadır. Ada içerisinde gezilecek pek çok turistik alan bulunmaktadır. Erdek’e ziyarete gelen turistlerin mutlaka uğradığı Avşa Adası, tarihi açından da oldukça büyük önem taşımaktadır. 

Cunda Adası ile birlikte bölgenin en önemli iki adasından biri olan Avşa Adası, Balıkesir turistik yerler düşünüldüğünde de ilk sıralarda yer almaktadır.


Altınoluk

Altınoluk Altınoluk

Çanakkale il sınırına yakın konumda bulunan ve Edremit’e bağlı bir mahalle statüsüne sahip olan Altınoluk, ilçe merkezine yaklaşık 25 km uzaklıkta yer almaktadır. Altınoluk, Akçay ile birlikte Edremit ilçesinin en bilinen turistik merkezlerinden biridir. 

Kaz Dağları eteklerinde yer almasından dolayı, dağın sağladığı bereket ve nimetten faydalanan Altınoluk, Şahinderesi Kanyonu, Darıdere Tabiat Parkı, Cunda Adası gibi ünlü doğal güzelliklere yakın olmasından ötürü de ziyaret edilmesi önerilen yerleşim yerlerinden biridir. Antandros Antik Kenti ise, Altınoluk’a tarih severleri çeken en ünlü tarihi antik kenttir. Eski yerleşimlere ve tarihi yapılara meraklı olanların Balıkesir gezilecek yerler listelerine Antandros Antik Kenti mutlaka eklemeleri gerekmektedir.

Sahil şeridinin uzunluğu yaklaşık 40 km’yi bulan Altınoluk, 10’a yakın mavi bayraklı plajı ve bol oksijen kaynağı Kaz Dağı ile birlikte, yürüyüşçülerin ve deniz severlerin buluşma noktası halindedir. 

Edremit’e gelen herkesin kesinlikle ziyaret ettiği Altınoluk, hem mavi ile yeşilin buluştuğu hem de Antandros Antik Kenti ile görülmeye değer bir gezi noktasıdır.


Akçay

Akçay Akçay

Tam olarak körfez bölgesindeki Akçay, Edremit ilçe merkezine yaklaşık 8-10 km’lik bir uzaklıkta bulunan turistik bir bölgedir. Edremit’e bağlı mahalle statüsündeki Akçay, yaz aylarında oluşan kalabalık turist nüfusu ile 20-25 katına çıkan bir nüfusa sahip olmaktadır. İçerisinde yer alan Sütüven Şelalesi, Kızılkeçili, Güre, Çamlıbel, Zeytinli mahalleleri ve Hasanboğuldu Göleti gibi turistik yerler, bölgeyi ünlü hale getiren unsurlar arasındadır.

Akçay’ın gece manzaraları da oldukça popülerdir. Kordon boyunca yürüyüş yapmak ve civarda bulunan restoran ve kafelerde oturup bir şeyler yiyip-içmek yapılası şeylerdendir. Doğal güzelliği ve tarihi yerleri ile Akçay, Edremit’in turistik açıdan en ünlü bölgelerinin başında gelmektedir. Yaz aylarının gelmesi ile birlikte turistlerin çoğu Altınkum Plajı’na akın etmekte ve incecik kumun tadını doyasıya çıkarmaktadır.

Edremit’ten ayrı düşünülmeyecek kadar bütünleşen Akçay, Edremit’e gidildiğinde kesinlikle gezilmesi gereken bir Ege kasabasıdır. Balıkesir 'de gezilecek yerler arasında da diğer bölgelere göre daha az popüler olarak bilinen Akçay, ailenizle ya da arkadaşlarınızla keyifli vakit geçirebileceğiniz bölgeler arasındadır.

Balıkesir'deki birbirinden farklı büyüleyici mekanlardan tutun tarihi eserlere kadar tutkunuzu yeniden keşfetmenizi sağlayacak yerler için Balıkesir gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Saat Kulesi

Saat Kulesi Saat Kulesi

Balıkesir şehir merkezinin simgesel yapılarından biri Saat Kulesi, Silistre Valisi Girit-i Zade Mehmet Paşa tarafından inşa edilmiştir. Bu bilgiye, kulenin sahip olduğu kitabe sayesinde ulaşılmıştır. Yapım tarihi 1829 yılına denk gelen mimari yapı, kente vardığınızda gözünüze takılacak ilk tarihi eserlerin başında gelmektedir. Beş kattan oluşan Saat Kulesi’nin yerden yüksekliği ise tam olarak 20 metredir.

Zaman içerisinde birçok kez restorasyon gerçekleşen yapı, Balıkesir’in Karesi merkez ilçesindeki Dumlupınar Mahallesi sınırlarında yer almaktadır. Şehre vardığınızda mutlaka ziyaret etmenizi önerdiğimiz yapı, Belediye Parkı olarak tabir edilen bölgeye ulaştığınızda rahatlıkla görebileceğiniz konumdadır.


Şeytan Sofrası

Şeytan Sofrası Şeytan Sofrası

Volkanik patlama sonrası meydana gelen ve dolayısı ile tamamen doğal bir oluşum Şeytan Sofrası, Ayvalık ilçesine bağlı Küçükköy Mahallesi’nde yer almaktadır. Sarımsaklı'da Şeytan Sofrası, yarımadanın yüksek bir noktasındadır. Adını, üzerinde bulunan düz bir kayadan almaktadır. Ayak izi şeklinde ki eski zamanlara ait sunak ise yöre halkı tarafından şeytanın ayak izi olarak düşünülmüştür.

Tüm bunlardan bağımsız olarak sahip olduğu muazzam doğa manzarası sayesinde binlerce ziyaretçinin akın ettiği Şeytan Sofrası gerek günbatımı gerekse adaların görülmeye değer manzaraları ile harikulade gezi noktalarından biridir. Gezi planınızı yaparken gün sonuna burada olmayı iyi ayarlamalısınız.

Oldukça farklı bir yapıya sahip bu bölge, Balıkesir gezilecek yerler arasında mutlaka bulunması gereken yerler arasındadır.


Küçükköy (Yeniçarohori)

Küçükköy Küçükköy

Tarihi Fatih Sultan Mehmet dönemine kadar uzanan Küçükköy, bu yönüyle oldukça önemli ve tarihi bir yerleşim yeridir. Eski adı yeniçerilerin yeri anlamına gelen Yeniçarohori olan Küçükköy, Sultan Mehmet’in Midilli’yi almak için hazırlıklar yaptığı yer olarak bilinmektedir. 

Yeniçerilerini burada muhafaza eden Fatih Sultan Mehmet, konaklama yeri olarak da burayı tercih etmiştir. Bu yönüyle oldukça büyük bir öneme sahip olan Küçükköy, ilçe merkezine sadece 5 km uzaklıkta yer almakta ve aynı zamanda Ayvalık’a bağlı bir mahalle statüsündedir. Zaman içerisinde Rumlar tarafından kullanılmıştır. Birçok deniz tutkununun bildiği Sarımsaklı Plajları, bu mahalle sınırları içerisinde yer almaktadır. Plajlar ile aynı adı taşıyan yarımada da bu bölgeye dâhildir.

Ayvalık ilçe merkezindekilere benzer mimari özellikler taşıyan yapıların çoğu, dönemin Rum ustaları tarafından inşa edilmiştir. Bu evlerin birçoğu restorasyona tabi tutularak günümüzde müze, sanat galerileri ve atölyelere dönüştürülmüştür. 

Sonraki dönemlerde buraya yerleşen sanatçıların da katkıları ile köyde büyük bir değişim meydana gelmiştir ve günümüzde bu kadar popüler bir gezi noktası olmasına sebep olmuşlardır. Tasarım ve sanat konularında birçok önemli etkinliğe ev sahipliği yapan Küçükköy, bilinirliği oldukça yüksek bir bölge olarak Ayvalık ziyaretinizde mutlaka deneyimlemeniz gereken aktiviteler barındırmaktadır. 

Balıkesir'de kendinizi evinizdeki rahatlıkta hissedebileceğiniz apart oteller için Balıkesir apart oteller listemize uğramayı unutmayın.


Kaz Dağı

Kazdağı Kazdağı

1994 yılında milli park ilan edilerek yasal olarak koruma altına alınan Kaz Dağları, büyük bir bölümü Edremit ilçe sınırlarında yer alan ve yaklaşık 21 bin hektarlık bir alanı kapsayan doğal ve turistik bölgedir. Hayvan ve bitki çeşitliliği açısından ülkemizin en zengin milli parkı sayılabilecek olan Kaz Dağı’nda 40 farklı endemik bitki türü yer almaktadır. Sahip olduğu oksijen miktarı ile ülkemizde ilk sırada iken, dünyada ise İsviçre’den sonra ikinci sıradadır. 

Literatüre Kazdağı Köknarı olarak giren bitki çeşidi, dünyada sadece Kaz Dağı içerisinde bulunan en popüler türdür. Uç noktası 1774 metre olan Kaz Dağları, Ege ve Marmara bölgeleri arasında bulunan doğal set gibidir. Dağcılık, kampçılık, botanik gezileri, trekking, vadi yürüyüşü, yaban hayatı veya kuş gözlemciliği ile ilgilenen herkesin mutlaka faydalı unsurlar bulabileceği yerdeki milli parkta, toplayıcılık ve avcılık gibi aktiviteler yasaklanarak doğallık koruma altına alınmıştır. Oldukça temiz ve güzel suya sahip olan bu bölge aynı zamanda manzara konusunda da Balıkesir şehri için oldukça güzeldir.

Kaz Dağları Milli Parkı’na giriş ücreti şahıs için 6 TL, otomobil için 18 TL, minibüs için 54 TL ve çadırlı konaklama için 37 TL olarak belirlenmiştir. Fiyatların her yıl güncellendiğini unutmamak gerekir. 


Gönen Merkez Kaplıcaları

Gönen Merkez Kaplıcaları Gönen Merkez Kaplıcaları

Vali Hüseyin Öğütçen Şehir Parkı etrafında yerleşke halinde bulacağınız merkez kaplıcalar, termal tesislerden oluşmaktadır. Sağlık açısından birçok büyük önem taşıyan sular, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlanmış işletmelerce sağlanmaktadır. Suyun içerisinde yer alan florürlü termo mineral suyudur ve litre başına 1,7 gr yoğunluğa sahiptir. 

Kas iskelet sisteminde meydana gelen zararlı travmalara iyi geldiği bilinen termal sular, aynı zamanda bel ağrısı, fıtık, tendom travmaları, sinir sıkışmaları, yüz felci, kalp-damar hastalıkları, kadın hastalıkları ve sindirim sistemi sorunlarına iyi gelen özellikler taşımaktadır. Yerleşke halinde oldukları için, Gönen'de kaplıcalara gelen misafirlerin ortak şekilde kullanabildiği çim futbol sahası, restoran bölümü, tenis kortları, fitness merkezi, turizm hekimliği, termal havuzlar, banyo ve hamamlar, yürüyüş parkurları ve daha pek çok bölüm yer almaktadır. 

PH değeri 7,26 dereceye sahip suların sıcaklığı ise 71 ile 82 santigrat derece arasında değişmektedir. Kelimenin tam anlamıyla şifa kaynağı diye tabir edilenGönen merkez kaplıcaları, yıl içerisinde binlerce kişi tarafından ziyaret edilen önemli bir turizm merkezidir.


Sütüven Şelalesi

Sütüven Şelalesi Sütüven Şelalesi

Adı, yüksekten düşen, tüyen veya kaçan su anlamına gelen Sütüven Şelalesi, Kaz Dağı Milli Parkı içerisinde bulunan doğal güzellikler arasındadır. Edremit ilçesindeki Beyoba Mahallesi sınırlarındabulunan şelale, ilçeye 14, Akçay’a ise 7 km uzaklıktadır. Şelale ulaşmak için Akçay yakınlarındaki Zeytinli yoluna girmeniz ve ardından aynı adı taşıyan mahalleyi geçtikten sonra Beyoba’ya ulaşmanız gerekmektedir.

Bölgeye gelen her gezginin mutlaka uğradığı ve fotoğraf çektiği bu şelalenin etrafında bulunan restoran ve çay bahçeleri, özellikle yaz aylarında oldukça popüler hale gelmektedir. 

Sütüven Şelalesi’ne giriş ücreti Kaz Dağı Milli Parkı giriş ücreti olarak şahıs için 6 TL ve otomobil için 18 TL olarak uygulanmaktadır.

Denize bir kaç dakika yürüme mesafesinde olup sizi cezbedecek oteller için Balıkesir denize sıfır oteller sayfamıza göz atmayı unutmayın.


Kyzikos Antik Kenti

Kyzikos Antik Kenti Kyzikos Antik Kenti

Antik çağda Ayılar Dağı veya Ayı Adası olarak anılan ve günümüzde Kapıdağ olarak bilinen yarımadada bulunan Kyzikos Antik Kenti, Bandırma-Erdek karayolu üzerinde bulunan önemli bir antik bölgedir. Bandırma’ya 10 km, Erdek’e ise sadece 9 km uzaklıkta yer aldığından dolayı her iki ilçeye gelen turistler tarafından da ziyaret edilen antik kent, sahip olduğu tarihi kalıntılardan dolayı geniş bir alana yayılmıştır. 

Roma döneminden kalma olduğu düşünülen tümülüs ve birçok mezar dikkat çekici unsurlar arasındadır. Günümüzde Bandırma ilçe sınırlarında bulunan valilik, zaman zaman el değiştiren antik kentin merkezi olmuştur. Hemen ardından m.ö 334 yılında ise Büyük İskender, Persleri alt ederek bölgeyi ele geçiren kişi olmayı başarmıştır. Kazı çalışmalarının devam ettiği antik kentte görülmeye değer pek çok kalıntı yer almaktadır. Agora, nekropol, boleuterion ya da kent meclisi, metroon, liman, sur duvarlı ve amfi tiyatro görülebilecek bölümler arasındadır. 

Kyzikos Antik Kenti’ni ziyaret etmek isteyenler, araçlarıyla Bandırma-Erdek yoluna girip yarımada geçişinden hemen sonra anayola yakın bir konumda, Düzler Mevkii’nde bulunan antik kenti görebilmektedirler. Bandırma ile Erdek arasında sürekli olarak düzenlenen otobüs seferlerini kullanmak da diğer ulaşım seçenekleri arasındadır.


Şahinderesi Kanyonu

Şahinderesi Kanyonu Şahinderesi Kanyonu

Kesinlikle ziyaret edilmesi gereken bir doğa harikası olan kanyon, Edremit’in Altınoluk Mahallesi sınırlarında yer almaktadır. Berrak ve soğuk suyunun hemen yanı başında bulunan mesire ve piknik alanı, bahar ve yaz aylarında bölgeyi ziyarete gelen pek çok gezgin tarafından tercih edilmektedir. 

Civarda en çok rağbet gören aktivite ise, akan derenin yanında göreceğiniz yürüyüş parkurlarında trekking veya doğa yürüyüşü yapmaktadır.

Edremit’e bağlı Altınoluk'ta bulunan Şahinderesi Kanyonu kesinlikle ziyaret edilmesi gereken bir doğa harikasıdır. Buz gibi ve berrak suların içinde piknik yapma imkânı sunan kanyonun esas aktivitesi ise dere içerisinde suda yürüyüş yapmaktır.

Şahinderesi Kanyonu’na giriş ücreti kişi başı 3 TL’dir.


Zağnos Paşa Camii ve Külliyesi

Zağnos Paşa Camii Zağnos Paşa Camii

Osmanlı İmparatorluğu’nun en önemli padişahlarından biri olan ve İstanbul’un fatihi Sultan Mehmet’in veziri olarak görev yapmış Zağnos Paşa’nın adını taşıyan cami ve külliyesi, Balıkesir’in tarihi açıdan en değerli kültür varlıklarından biridir. 

Mimari açıdan oldukça güzel örnekler barındıran yapı, il ve çevresindeki en büyük cami olmasıyla da bilinir. Yapıyı özel ve ünlü kılan bir diğer önemli özelliği ise, Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün camide hutbe okumuş olmasıdır. İhtişamlı bir görüntüye sahip Zağnos Paşa Camii, önemli tarihinin yanı sıra, sahip olduğu külliye yapıları ile de ziyarete değerdir. 

Avlusundaki türbe ve şadırvan, ana binasına en yakın diğer tarihi eserlerdir. Külliyedebulunan cami ile aynı adı taşıyan tarihi hamam, dış cephesinde ve duvarlarında orijinal halini korumuş iken, içerisindeki modernize çalışmalar sayesinde eski-yeni birleşimi bir mimari eser olmuştur.

Hamamın dışında görebileceğiniz bedesten, dönemin eğitmen ve öğretmen evi ve diğer pek çok küçük eklentiyi de mutlaka görmenizi öneririz.


Taksiyarhis Anıt Müzesi

Taksiyarhis Anıt Müzesi Taksiyarhis Anıt Müzesi

İlk inşasının daha eskilere dayandığı düşünülen tarihi yapı, 1844 yılında inşa edilmiş olarak bilinmektedir. Ayvalık merkezinde bulunan anıt müze, bölgedeki en eski kilise olarak kayıtlara geçmiş bir yapıdır.

İki katlı ve üç kubbeli olacak şekilde inşa edilen tarihi yapı, üç adet ana giriş kapısına sahiptir. İçerisinde bulunan tablolar, freskler, desen ve sütunlar ise kesinlikle görülmeye değer detaylar arasındadır.

Pazartesi hariç tüm günler açık bulunan anıt müze, yaz aylarında sabah 9 akşam 19, kış aylarında ise sabah 9 akşam 17.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir. 

Müze kartın geçerli olduğu turistik anıt müzenin giriş ücreti ise 6 TL’dir.


Taş Kahve

Taş Kahve Taş Kahve

Taştan yapılmış ve yüksek bir tavana sahip kahvehane, Cunda'da sahilde yer alan tarihi bir noktadır. Döneminde civarda yaşayan Rumlar tarafından yapılmıştır ve gerek tarihi açıdan, gerekse kahveleriyle ziyaretçilerini büyüleyen bir yapıya sahiptir. 

Harika bir atmosfere sahip olan Taş Kahve, Cunda Adası’na yapacağınız bir ziyaret esnasında muhakkak ziyaret etmesi ve sakızlı kahvesinin denenmesi gereken bir mekândır. 


Tarihi Ayvalık Sokakları ve Evleri

Tarihi Ayvalık Sokakları ve Evleri Tarihi Ayvalık Sokakları ve Evleri

Safranbolu evlerine benzer görünümleri ve genellikle yazlık olarak kullanılan tarihi Ayvalık evleri, sahip oldukları mistik özellikleri ile görülmeye değerdir. Dar sokakları ve kendine özgü mimari tarzıyla gelen ziyaretçileri cezbeden Ayvalık evleri, eski dönemlerde Küçükköy’de üretilen kurşun, demir, ağaç ve tuğlalardan yapılmışlardır. Kırmızıya yakın bir renge sahip olan sarımsak taşı ve ahşap işçilikleri ile gözlerinize hitap etmektedir. 

Yaklaşık olarak 150 yıllık bir geçmişe sahip olmalarından dolayı birer tarihi eser olarak da kabul edilebilirler. Yapıların birçoğu tescillenmiştir ve göz dolduran mimari özellikleri ile yılın her dönemi binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedirler.

Dar sokaklara sahip olduklarından ve adeta bir geleneğe dönüşen aktivite olarak görüldüğünden, gezinizi yürüyerek yapmanızı tavsiye ederiz.

Rengârenk kapılara sahip olmaları ve cumbalarından sarkan yaz çiçekleri ile Ayvalık evlerinin yanı sıra civarındaki geleneksel ürün satan küçük hediyelik eşya dükkânları ve kahvehaneler de görmeniz gereken detaylar arasındadır. Ağaç altı dinlenme yerleri ile yaz aylarındaki bunaltıcı sıcaklara mola verebilir ve Ayvalık’ı dolaşırken tarihin ve doğanın büyüsüne kapıldığınızı fark edebilirsiniz.


Kuşcenneti Milli Parkı

Kuşcenneti Milli Parkı Kuşcenneti Milli Parkı

Bandırma-Susurluk yolu üzerinde bulunan Kuşcenneti Milli Parkı, Bandırma ilçe merkezine sadece 18 km uzunlukta bulunmaktadır. 1959 yılında milli park olarak statü kazandırılan Kuşcenneti, 1. sınıf doğal sit alanı ilan edildiği 1981 yılından günümüze kadar büyük ölçüde korunmayı başarmıştır. 

Kuşcenneti Milli Parkı, Afrika kıtasından Avrupa ve Asya kıtalarına göç eden göçmen su kuşlarının göç güzergâhı üzerinde bulunmaktadır. Dibinde yaşayan planktonlar ve diğer canlılar açısından oldukça büyük bir zenginliğe sahip olan göl, birçok canlıya hayat vermesiyle de önemlidir.

23 balık türünün yanı sıra, 266 farklı kuş türüne de ev sahipliği yapan gölde, kuşlardan 66 tür her sene düzenli olarak kuluçka yeri olarak Kuşcenneti’ni seçmektedir. Karabatak, gece balıkçılı, çeltikçi, kaşıkçı, bıyıklı sumru, alacabalıkçıl ve tepeli pelikan en nadide kuş türleri arasındadır. 

Kuş gözlem kuleleri ve bir de müze barındıran milli park, 1987 yılından beri süregelen Uluslararası Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali’nin de düzenlendiği yerdir. Festival dâhilinde paneller, tiyatrolar, sergiler ve daha pek çok farklı etkinliğe katılım sağlanabilmektedir. Bu sayede çevrenin dünyaya tanıtılması ve kuş türlerinin korunmasında farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır.

Müze Kart’ın geçerli olmadığı Kuşcenneti Milli Parkı’na giriş ücreti kişi başı 6 TL, otomobil için ise 15 TL olarak uygulanmaktadır.


Ören ve Adramytteion Antik Kenti

Adramytteion Antik Kenti Adramytteion Antik Kenti

Burhaniye ilçesine yaklaşık 2 km’lik mesafede yer alan ve denize sıfır konumdaki Ören, çok eski bir tarihe sahiptir. Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından koruma altına alınan asırlık ulu çınarları bulunan mahalle, “Yeşil Ören” adıyla da anılmaktadır.

Günümüzde resmi olarak mahalle statüsüne sahip Ören, tarihte önemli bir yere sahip olan Adramytteion Antik Kenti’nin de bulunduğu bölgedir. Burası Edremit’e ismini veren antik kent olarak bilinmektedir. Aynı zamanda bu antik kent kalıntılarından dolayı bölgeye Ören isminin verildiği de düşünülmektedir. Burhaniye’nin tanıtım yüzü olan Ören, özellikle yerli turistlerin tercih ettiği harika bir tatil beldesidir. 

En parlak dönemini Roma zamanında yaşayan kent, daha sonrasında Bizanslıların egemenliği altına girmiş ve Selçuklu-Osmanlı baskılarıyla gücünü yitirmiş ve günümüz Edremit kıyılarına doğru kaymaya başlamıştır. 

Antik kentte görülmeye değer pek çok bölüm, tam olarak sağlam kalamasa da kesinlikle ziyarete değer özellikler taşımaktadır. Göründüğünden daha geniş bir alana yayıldığı ve günümüzde üzerinde yeni yerleşim alanının bulunduğu da düşünülmektedir.


Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı (Aya Yanni Kilisesi)

Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı

2007 yılında Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından restore edilen Aya Yanni Kilisesi, mübadele sonrası terk edilip harabeye dönüşmesine rağmen günümüzdeki haline kavuşmuştur. Ayvalık ilçesine bağlı Alibey Adası’na bulunan tarihi yapı, bölgedeki en dikkat çekici yerlerden biridir.

Yel Değirmeni: Aya Yanni Kilisesi’nin restore edildiği 2007 yılında yenilenen ve tıpkı Gümbet Yel Değirmenleri gibi bölgenin simgesel yapılarından biri haline gelmiş olan tarihi yapılar, kitaplığın yanı başında yer almaktadır. Giriş kısmında yöreye özgü hediyelik eşya ürünleri ve zeytinyağı satışı yapan küçük bir yer bulunmakta olup, yel değirmenlerinin önünde fotoğraf çekinmek, gelenek haline gelmiş bir aktivitedir. 

Âşıklar Tepesi: 22 adayı ve Ayvalık ilçe merkezini görebileceğiniz bir konumda bulunan ve içerisinde Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı, yel değirmenleri ve hediyelikçileri barındıran tepeye Âşıklar Tepesi denilmektedir. Muhteşem bir manzaraya sahip bu tepeye vardığınızda tarihi yapıdaki kitaplığa göz atabilir veya manzaranın tadını kahvenizle birlikte çıkarabilirsiniz. 


Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi (Cunda Taksiyarhis Kilisesi)

Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi

1873 yılında Taksiyarhis Kilisesi olarak inşa edilen ve Alibey Adası’ndaki en güzide tarihi eserler arasında bulunan yapı, günümüzde Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi adıyla ziyarete açık bir gezi noktasıdır.

Müze içerisinde, İstanbul ve Ankara’daki Rahmi Koç müzelerine benzer özellikler taşıyan kültürel sergiler yer almaktadır. Buharlı oyuncak modelleri, tekne oyuncakları, denizcilikte kullanılan eşyalar ve eski model arabalar gibi pek çok farklı türde tarihi unsur barındıran müze, aynı zamanda hediyelik eşya satın alabileceğiniz hediyelik eşya dükkânı veya oturup dinlendiğiniz sırada sıcak birer çay içebileceğiniz küçük bir kafeye de ev sahipliği yapmaktadır. 

Yaz aylarında sabah 10:00 akşam 19:00, kış aylarında ise sabah 10:00 akşam 17:00 saatleri arasında ziyarete açık olan müze, Pazartesi günleri ise kapalıdır. 

Müze yönetimi, giriş ücreti olarak yetişkinlerden 5 TL, öğrenci kartı sahiplerinden ise 2 TL almaktadır.


Saatli Camii (Aya Yanni Kilisesi)

Saatli Camii Saatli Camii

Bir zamanların ünlü kiliselerinden biri olup, çanının üzerinde yer alan saat nedeni ile bu isim verilen yapı, Ayvalık merkezindeki simgesel yapılardan biri haline gelmiştir. Konum olarak İsmet Paşa Mahallesi’nde yer almaktadır ve birçok kaynağa göre 1850 yılında inşa edilen bir Hristiyan dini yapısından dönüştürülmüştür. 

Bazı kaynaklara göre yapım tarihi 1870 yılı olarak düşünülen yapının en ilgi çekici yönlerinden biri, inşasında kullanılan ve yöreye has bir yapı malzemesi olan sarımsak taşına sahip olmasıdır. Bu sayede harika bir dış görünüme kavuşturulan Saatli Camii, Ayvalık'ın en güzide tarihi eserleri arasında yer alır.

Saatli Camii, Ayvalık ziyaretinizde kesinlikle görülmesi gelen yerlerin başında gelmektedir.


Zeytinli Ada

Zeytinli Ada Zeytinli Ada

Erdek ilçe merkezindeki çay bahçelerinin ve sahil kıyısındaki feribot iskelesinin karşısında yer alan toplam 8 dönümlük adacık olan Zeytinli, iskelenin ucuna gelindiğinde el değecek kadar yakın bir konumdadır. Tarihi açıdan oldukça büyük önem taşıyan ada, boyutunun aksine bu yönüyle dikkat çekicidir. Adını, içerisinde yer alan iki adet zeytin ağacından almıştır. MS 6. yüzyılda inşa edilen Kera Panagia veya Meryem Ana Kilisesi, adanın en dikkat çekici yapısıdır. 

Görülecek diğer önemli unsurlar arasında ise iki ayazma (şifalı su), erzak deposu, kayıkhane, manastır ve hamam bulunmaktadır. En kısa zamanda arkeopark olarak ziyarete açılması beklenen Zeytinli Ada, yaklaşık 15 yıldır süregelen kazı çalışmaları sonucunda büyük bir turizm merkezi haline gelecek kapasiteye sahip noktadır. 

Erdek ziyaretinizde mutlaka uğramanızı tavsiye ettiğimiz Zeytinli Ada’nın adı, Evliya Çelebi’nin ünlü kitabı Seyahatname’de de adı geçen önemli yerlerden biridir.


Hasanboğuldu Göleti

Hasanboğuldu Göleti Hasanboğuldu Göleti

Kaz Dağı Milli Parkı içerisinde yer alan en önemli gezi noktalarından biri olan Hasanboğuldu Göleti de ziyarete değer bir doğal oluşumdur. Kaz Dağı’na gelen turistlerin ilgi odağı halindeki gölet, hakkında anlatılan birçok hikâyeden ötürü oldukça ünlüdür.

Adını her ne kadar hüzünlü birer aşk hikâyesinden alıyor olsa da Hasanboğuldu Göleti, Kaz Dağı’nın muhteşem manzaraları arasında görülmeye değer doğal birer oluşum olarak ziyaretçilerini beklemektedir. Yakınında yer alan şelalelerde mutlaka görmeniz gereken diğer doğal güzellikler arasındadır.


Kuvayı Milliye Müzesi

Kuvayi Milliye Müzesi Kuvayi Milliye Müzesi

Kentin diğer simgesel yapılarından olup Zağnos Paşa Camii’ne yakın bir konumda yer alan ve içerisinde barındırdığı I. Dünya Savaşı eserleriyle Kuvayı Milliye Müzesi, ilin merkezinde mutlak suretle ziyaret etmeniz gereken bir gezi noktasıdır. Barındırdığı eserlerin birçoğu askeri ve halkın mücadelesini betimleyen özellikler taşıdığından hem tarihi hem de kültürel bir sanat müzesi mahiyetindedir. 

1996 yılında restore edilip günümüzdeki adıyla müze olarak ziyarete açılan Kuvayı Milliye Müzesi, bu tarihten önce, 1948-1988 yılları arasında 40 yıl boyunca Balıkesir ilinin belediye binası olarak görev icra etmiştir. 

Toplamda iki kata sahip müze binası, ilk katında bu zorlu mücadeleye öncülük eden kahraman komutan ve askerler dâhil olmak üzere, Mustafa Kemal Atatürk için düzenlenen bilgilendirici eserler barındırmaktadır. Üst katında ise eski adıyla Karesi, günümüzdeki adıyla Balıkesir ve yakın çevresi hakkında geniş bilgiler edinebileceğiniz etnografik ve arkeolojik eserlerin yanı sıra, birçok farklı konuda sergi ve gösterimlere ev sahipliği yapmaktadır. Kuvayi Milliye Müzesi, Balıkesir gezilecek yerler düşünüldüğünde özellikle tarihi yapılar ve o dönemlere dair alınacak bilgiler dahilinde ilk sıraya yazılması gereken bölgelerden biridir. 

Kuvayı Milliye Müzesi’ne giriş ücreti ödemeniz gerekmemektedir. Dini bayramlarda saatler 13.00’ü gösterene kadar kapalı duran müze, diğer günlerde ise 08.30-17.00 saatleri arasında ziyarete açık olarak hizmet vermektedir.