Balıkesir'in İlçeleri

Balıkesir, Marmara bölgesinin en önemli ve yüzölçümü bakımından en büyük şehirlerinden biridir. Büyükşehir statüsünde olan Balıkesir’in merkez ilçeleri dâhil toplamda 20 ilçesi bulunmaktadır. Özellikle deniz kenarında bulunan ilçelerinden olan Ayvalık, Burhaniye, Edremit ve Erdek ilçeleri deniz turizmi açısından Balıkesir’in en önemli ilçeleridir. Bunlar haricinde Türkiye genelinde bilindik olan Bandırma, Susurluk ve Gönen ilçeleri de hatırı sayılır ilçelerdendir.

Balıkesir'in tarihi ve turistik mekanları ile plaja yakın konaklama seçenekleri için Balıkesir otel fiyatları adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.


Ayvalık

Ayvalık, tarihi ilk çağlara kadar uzanan bir kenttir. Çok uzun zamanlardan beri yerleşime sahne olan Ayvalık bölgesinde Lidyalılar, Hititler, Frigler, Misyalılar, Romalılar, Yunanlar ve 15. yüzyıl itibari ile de Osmanlılar bölgenin hâkimi olmuşlardır.

Balıkesir ilinin en popüler ilçelerinden biri olan Ayvalık, Balıkesir merkeze yaklaşık 120 km uzaklıkta yer almaktadır. Balıkesir’in Ege Bölgesi’nde yer alan ilçelerinden olan Ayvalık, ilin deniz turizmi açısından en önemli ilçesi olarak bilinmektedir. 

Ayvalık’ta ünü ülkemiz sınırlarını aşan plajlar bulunmaktadır. Sarımsaklı plajları bunların başında gelmektedir. Ayvalık’ta özellikle Rumlardan kalma gezilecek tarihi ve turistik birçok mekân bulunmaktadır. Kültür turizmi açısından da bir hayli ziyaret edilen Ayvalık, sahip olduğu 22 adası, özellikle Cunda (Alibey) Adası ile birlikte yaz aylarında dolup taşmaktadır. Ayrıca Ayvalık Tostu da Türkiye genelinde bilinen lezzetlerindendir.

Ayvalık’ın kuzeydoğusunda Balıkesir’in Gömeç ilçesi, batısında bütünüyle Ege Denizi ve güneyinde ise İzmir bulunmaktadır.

Balıkesir'in ilçelerinde eski tarihi yapılardan tutun görkemli ve nefes kesen yerler için Balıkesir'de gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.


Bandırma

Bandırma’nın tarih olarak MÖ 8. veya MÖ 9. yüzyıllar arasında antik Kyzikos şehri ile yakın bir zamanda kurulduğu düşünülmektedir. Kyzikos kentinin limanı konumunda olan Bandırma’nın ilk isimlerinden biri “Panormos” yani güvenilir liman anlamına gelmektedir. Stratejik öneminden dolayı tarihte Bandırma bölgesinde Frigler, Misyalılar, Persler, Makedonlar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Karesi Beyliği ve Osmanlılar hüküm sürmüşlerdir.

Kent, önceleri günümüzdeki yerinden yaklaşık 2 km kuzeydoğuda bulunmakta olup kentin bugünkü yerleşimi ise 15. yüzyılda Osmanlı sultanı Sarı Selim’in buraya gönderdiği Haydar Çavuş tarafından yapılan yapılardan sonra buraya taşınmıştır.

Bandırma, il merkezine yaklaşık 100 km uzaklıkta bulunmakta olup Balıkesir’in en gelişmiş ilçesi konumundadır. Limanı sayesinde ilçede sanayi de gelişmiş durumdadır.

Bandırma’nın kuzeyinde Erdek ilçesi ve Marmara Denizi, batısında Gönen, güneyinde Manyas ve doğusunda Bursa’nın Karacabey ilçesi bulunmaktadır.


Edremit

Edremit’in tarihi MÖ 15. yüzyıla tarihlenen Pidasus kentine kadar uzanmaktadır. Edremit ismini ise günümüzde Burhaniye ilçesinin Ören Mahallesi’nde bulunan ve eski Edremit olarak bilinen Adramytteion Antik Kenti’nden almaktadır. Şehrin kurucusu Lidya kralı Alyattes’in oğlu Adramys olarak bilinmektedir. Adramytteion, kurucusu olan Lidyalılardan sonra Persler, Makedonlar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlıların egemenliği altında kalmıştır.

Edremit, Balıkesir’in en bilindik ilçelerinden biridir. Edremit, ilçede bulunan ve ilçenin adıyla anılan Edremit Körfezi, Kaz Dağı sayesinde birçok doğal güzellikleri, Akçay, Altınoluk ve Güre gibi çok ünlü mahalleleri bulunan; deniz turizmi, doğa turizmi ve kaplıca turizmi açısından oldukça gelişmiş olan bir ilçedir. Edremit’in Ege Denizi’ne yaklaşık 40 kilometrelik bir kıyısı bulunmaktadır.

Edremit, Balıkesir merkeze yaklaşık olarak 90 km uzaklıkta bulunmakta olup güneyinde Burhaniye, doğusunda Havran ilçesi, kuzeyinde ve batısının bir bölümünde ise Çanakkale ili yer almaktadır.

Balıkesir'de tarihi mekanlardan Edremit dışında Balıkesir'in tüm turistik yerleri için Balıkesir gezi rehberi sayfasını inceleyebilirsiniz.


Erdek

Eski ismi Artake olan Erdek’in MÖ 8. yüzyılda kurulan ve kente yaklaşık 8-9 km uzaklıkta bulunan Kyzikos Antik Kenti ile aynı dönemde kurulduğu düşünülmektedir. Kentte meydana gelen büyük depremlerden sonra Kyzikos tamamen terkedilmiş ve yaşayan kişilerin birçoğu Erdek‘e göçmüştür.

Erdek, Kurtuluş Savaşı’nda Yunan işgalinden en son kurtulan yer olarak bilinmektedir. Daha önce Bandırma’ya bağlı bir bucak olan Erdek, 1928 yılında ilçe statüsüne getirilmiştir.

Erdek, Balıkesir’in Marmara Denizi’nde yer alan Kapıdağ Yarımadası’nda bulunmaktadır. Neredeyse tamamen bir ada konumunda olan yarımadayı yaklaşık 1,5 kilometrelik bir kara bağlantısı anakaraya bağlamaktadır.

Etrafı tamamen deniz ile çevrili olan Erdek’in güneyinde Bandırma ilçesi, kuzey batısında Marmara ilçesi bulunmaktadır. Erdek, Balıkesir’e yaklaşık 120 km uzaklıkta yer almaktadır. İlçe Marmara Denizi kıyısında bulunan en turistik yer olarak bilinmektedir. Erdek, yaz aylarında özellikle Marmara bölgesinden olmak üzere birçok turiste ev sahipliği yapmaktadır.


Burhaniye

Burhaniye, tarih boyunca önemli bir kent olagelmiştir. Burhaniye’ye bağlı Ören Mahallesi’nde MÖ 15. yüzyılda Pidasus ve Anahor ismiyle kurulmuş kentler yer almaktadır. Adramytteion Antik Kenti’nin yani günümüzdeki ismiyle Edremit’in ilk kuruluş yeri de Ören Mahallesi’dir. Tarihinde Burhaniye, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluklarına ev sahipliği yapmış önemli bir kenttir.

Burhaniye ilçesinin daha önceki adı Kemer olup 1867 yılında Edremit ilçesinden ayrılmış ve bağımsız bir ilçe olmuştur.

Burhaniye ilçesi deniz turizmi açısından oldukça gelişmiş bir yapıya sahiptir. Özellikle Ören'de bulunan plajlar, kente ekonomik yönden çok büyük katkılar sunmaktadır. Ayrıca Burhaniye’de zeytin ve zeytinyağı üretimi, bölgenin ekonomisini oluşturan en önemli gelir kaynakları arasında yer almaktadır.

Balıkesir merkeze 90 km uzaklıkta yer alan Burhaniye ilçesinin güneyinde Gömeç, kuzeyinde Edremit ve batısında Ege Denizi bulunmaktadır.


Susurluk

Susurluk, Balıkesir’in tanınmış ilçelerinden biri olmakla birlikte ilçede gezilecek ve görülecek tarihi yapı ve turistik yerler bulunmamaktadır. Şüphesiz bunda ilçenin tarihinin yakın bir geçmişe dayanması yatmaktadır. İlçenin tarihi ile ilgili kaynaklar 17. yüzyılı gösteriyor olsa da 14. yüzyılda Karesi Beyliği döneminde buraya kurulan çiftlikle birlikte ilk yerleşimlerin yapıldığı tezi ağır basmaktadır.

1926 yılında ilçe statüsüne getirilen Susurluk ilçesi, Susurluk Ayranı ve Susurluk Tostu ile ülke çapında bilinen bir ilçe olmuştur. Susurluk, aynı zamanda bölgedeki işlek yolların ilçeden geçmesi ve burada bulunan dinlenme tesisleri sayesinde birçok kişi tarafından bilinmektedir.

Balıkesir il merkezine yaklaşık 45 km uzaklıkta yer alan ilçenin doğusunda Bursa il sınırı, batısında merkez Karesi ilçesi, kuzey ve kuzeydoğusunda Manyas ilçesi ve güneyinde Kepsut ilçesi bulunmaktadır.


Gönen

Gönen ilçesinin tarihi, MS 2. yüzyıla kadar uzanmakta olup sıcak su şehri anlamına gelen “Thermi” adıyla anılmaktadır. Ayrıca antik çağlarda Artemea ve Asepsus adlarıyla da bilinmektedir. Gönen, tarihi boyunca bir kaplıca kenti olagelmiştir.

Gönen ilçesi, Balıkesir’in kaplıcalarıyla ünlenmiş bir ilçesi olmakla birlikte, aynı zamanda baldo pirinci ve iğne oyası ile de tanınmış bir ilçedir. Balıkesir’de birçok yerde kaplıca bulunmakta olup Gönen kaplıcaları kadar popüler değildirler. 

Gönen, Balıkesir merkeze yaklaşık 90 km uzaklıkta yer almakta olup batısında tamamen Çanakkale il sınırı, doğusunda Bandırma ve Manyas ilçeleri, güneyinde Balya ilçesi ve kuzeyinde Marmara Denizi bulunmaktadır.


Sındırgı

Sındırgı ilçesi, Balıkesir merkeze yaklaşık 65 km uzaklıkta yer almaktadır. Sındırgı tarihte Attaneion adıyla bilinmektedir. İlçenin tarihi Lidyalılar zamanına kadar uzanmaktadır. Kent yerleşimi ise 18. yüzyıl sonlarına denk gelmektedir.

İlçede doğal güzellikler ile birlikte tarihi çok eski zamanlara kadar uzanan kaplıcalar bulunmaktadır. Sındırgı Hisaralan Kaplıcası ilçeye yaklaşık 17 km uzaklıkta bulunan bir termal turizm merkezidir.

İlçeye bağlı birçok mahallede Yağcıbedir Halıları üretilmektedir. El emeği göz nuru dokunan halılar, kök boya ile boyanmakta olup halılarının tarihinin Orta Asya’ya kadar dayanmakta olduğu söylenmektedir.

Sındırgı ilçesinin kuzeyinde Bigadiç ilçesi ve güneyinde Manisa il sınırı yer almaktadır.


Gömeç

Gömeç ilçesi, Balıkesir’in Ege kıyılarında bulunan ilçelerinden biridir. Gömeç ismi bal peteği anlamına gelmektedir. Bölgede yoğun bir şekilde arıcılık faaliyetleri yapılmakta olduğundan bu ismin verildiği düşünülmektedir.

1990 yılında ilçe statüsüne kavuşan Gömeç, Ayvalık, Burhaniye ve Edremit gibi popüler ilçeler arasında kalmış ve bir türlü öne çıkma fırsatı yakalayamamıştır. Bu durumun nedenleri arasında ilçede bulunan birçok güzel koy ve plajın tatil sitesi alanlarında yer alıp turizme kazandırılamamasının da payı oldukça yüksektir.

İlçe, Balıkesir merkeze yaklaşık 110 km uzaklıkta bulunmakta olup güneyinde Ayvalık, kuzeyinde Burhaniye ve batısında Ege Denizi bulunmaktadır.


Manyas

Manyas ilçesi, Balıkesir merkeze yaklaşık 80 km uzaklıkta yer almaktadır. 1936 yılında ilçe statüsüne yükselmiştir. Küçük bir ilçe olan Manyas’ın tarihinin ise Dolionlara kadar uzandığı düşünülmektedir. Kuşcenneti ve gölünün bir kısmı ilçe sınırları içesirinde yer almaktadır.

İlçe, yoğurdu ve peyniri ile ün salmıştır. Verimli toprakları sayesinde ilçede tarım ve hayvancılık oldukça gelişmiştir.

İlçenin doğusunda Susurluk, kuzeyinde Bandırma, batısında Gönen ve güneyinde ise Balya ve Karesi ilçeleri bulunmaktadır.


Havran

Havran ilçesi, Balıkesir merkeze yaklaşık 80 km uzaklıkta bulunmaktadır. Edremit’e yakınlığıyla bilinen Havran denize kenarı olmasa da bölgeye yakın konumu sayesinde denize ulaşımı kolay bir şekilde sağlanmaktadır.

Çanakkale Savaşı’nın sembol isimlerinden olan Seyit Onbaşı’nın memleketi olan Havran’ın tarihinin antik dönemlere kadar uzandığı düşünülmektedir.

Atatürk’ün Havran ziyaretinde konakladığı Terzizade Konağı, Kocaseyit Mahallesi’nde yer alan Kocaseyit Anıtı ve Müzesi ilçede ziyaret edilmesi gereken noktalardır.

Havran’ın batısında Edremit, güneyinde Burhaniye, doğusunda İvrindi ilçesi ve kuzeyinde Çanakkale il sınırı bulunmaktadır.

Balıkesir'de doğa ile iç içe mekanlara yakın kaliteli hizmet sunan konaklama seçeneklerini Balıkesir 5 yıldızlı oteller sayfasında bulabilirsiniz.


Dursunbey

Dursunbey ilçesinin tarihi, MS 2. yüzyıla, Roma İmparatorluğu zamanına tarihlenmektedir. Daha önceki ismi Hadrianeia olan Dursunbey ilçesinin isminin Roma İmparatoru Hadrian’dan geldiği bilinmektedir. Hadrianeia, Romalılar zamanında para basma yetkisine sahip yerlerden biri olarak bilinmektedir.

Daha önceki ismi Balat olan Dursunbey 1918 yılında ilçe konumuna yükselmiştir. Dursunbey, Balıkesir merkeze yaklaşık 80 km uzaklıkta yer almaktadır.

Yeşillikler içinde şirin bir ilçe olan Dursunbey’in kuzeyinde Bursa, güneyinde Kütahya, batısında Bigadiç ve Kepsut ilçeleri yer almaktadır.


Bigadiç

Bigadiç ilçesi, Balıkesir il merkezine yaklaşık 40 km uzaklıkta yer almaktadır. Tarihte Misya bölgesinin önemli geçit noktalarından biri olarak bilinmektedir. Selçuklulardan sonra Karesi Beyliği zamanında yerleşimler başlayan Bigadiç, Osmanlı zamanında da önemli bir yerleşim alanı olarak kalmıştır. Osmanlılar zamanından kalma Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri olan Kasım Paşa tarafından 1549 yılında yapılan Kasımpaşa Camii günümüzde hala hizmet veren tarihi eserlerden biridir.

İlçe ayrıca bor rezervi açısından Türkiye’nin bir numarası durumundadır. Bigadiç’te termal su kaynakları da bulunmaktadır.

Bigadiç ilçesinin batısında Altıeylül, güneyinde Sındırgı, kuzeyinde Kepsut, doğu ve kuzeydoğusunda Dursunbey ilçeleri yer almaktadır.


Altıeylül

Altıeylül ilçesi Balıkesir’in büyükşehir olmasıyla birlikte merkez ilçenin ikiye bölünmesi sonucu 2012 yılında ilçe statüsüne yükselmiştir. Balıkesir merkez ilçenin güney kısmı Altıeylül ilçesine bağlanmıştır.

Altıeylül’ün kuzeyinde Karesi, batısında İvrindi, güneybatısında Savaştepe, doğusunda Kepsut ile Bigadiç ve güneydoğusunda Sındırgı ilçeleri yer almaktadır.


İvrindi

İvrindi ilçesi, Balıkesir merkeze yaklaşık 40 km uzaklıkta yer almaktadır. 1944 yılında ilçe statüsüne gelen İvrindi, yağlı pehlivan güreşleri, ağaç işçiliği ve çömlek yapımı ile bilinmekte olan küçük bir ilçedir.

İlçenin kuzeyinde Balya ve Karesi, batısında Havran ve Burhaniye, doğusunda Savaştepe ve Altıeylül, güneyinde ise İzmir ve Manisa il sınırları bulunmaktadır.


Balya

Balya, Balıkesir’in nüfus bakımından en az nüfusa sahip ilçelerinden biridir. Balıkesir il merkezine yaklaşık 50 km uzaklıkta yer almaktadır. İlçenin kurşun madeni yataklarının işletilmeye başlanmasıyla birlikte kurulduğu düşünülmektedir. Balıkesir’in birçok ilçesinde olduğu gibi Balya’da da kaplıcalar bulunmaktadır.

Balya ilçesinin doğusunda Karesi, kuzeyinde Gönen, kuzeydoğusunda Manyas, güneyinde İvrindi ilçeleri ve batısında Çanakkale yer almaktadır.


Karesi

Karesi, Balıkesir merkezin 2012 yılında çıkan büyükşehir yasasıyla birlikte ikiye bölünmesinin ardından ilçe statüsüne getirilmiştir. Balıkesir merkezin kuzey tarafı Karesi ilçesine bağlanırken güney kısmı ise Altıeylül ilçesine bağlanmıştır.

İlçenin güney tarafında Altıeylül, batısında Balya, kuzeyinde Manyas, doğusunda Susurluk ve Kepsut ilçeleri yer almaktadır. Karesi ve Altıeylül ilçeleri bütünleşik bir yapıda Balıkesir şehir merkezini oluşturmaktadır.


Savaştepe

Savaştepe ilçesi, Balıkesir merkeze yaklaşık 50 km uzaklıkta bulunmaktadır. Daha önceki ismi Giresun olan ilçeye Kurtuluş Savaşı’ndaki çetin mücadelelerin anısına 1934 yılında Savaştepe adı verilmiş ve 1954 yılında ise ilçe statüsüne getirilmiştir.

İlçede yapılan Mihaliç Kelle Peyniri, ülke genelinde meşhur bir peynir olup her sene Eylül ayında Peynir Festivali düzenlenmektedir.

İlçenin batısında İvrindi, kuzeyinde ve doğusunda Altıeylül ilçeleri ve güneyinde Manisa il sınırı bulunmaktadır.


Kepsut

Kepsut ilçesi, Balıkesir’e yaklaşık 25 km uzaklıkta yer almakta olup verimli topraklara sahip bir ilçedir. Tarihinin Bergama Krallığı’na kadar uzandığı düşünülmektedir. 1953 yılında bucak statüsünden ilçe statüsüne yükselen Kepsut ilçesinde, her sene Ağustosun son haftasında Kültür Sanat ve Süt Festivali düzenlenmektedir. İlçede Uluıpınar Mağarası gezilecek yerler arasında sayılabilir.

İlçenin kuzeyinde Susurluk, batısında Altıeylül, güneyinde Bigadiç, doğusunda Dursunbey ve kuzeydoğusunda Bursa il sınırı yer almaktadır.

Balıkesir'de daha büyük oteller yerine, kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz uygun fiyattaki oteller Balıkesir butik otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Marmara

Marmara ilçesi Balıkesir’in tek ada ilçesidir. Marmara Denizi’nde yer alan ilçe Kapıdağ Yarımadası’nda yer alan Erdek ilçesine yakın bir konumda bulunmaktadır. Adanın bilinen ilk ismi Elafonnessos yani Geyik Adası’dır. Adanın ilk yerleşimcilerinin Miletler olduğu bilinmektedir. Ada, sahip olduğu zengin mermer yatakları sayesinde tarih boyunca önemli bir konuma sahip olmuştur.

Marmara adası, günümüzde bakir ve temiz koyları ve plajlarıyla sakin ve huzur isteyen tatilcilerin ilk tercihleri arasında yer almaktadır. İlçe, bünyesinde barındırdığı zeytinlikleri, kızılçam ormanları, bağları ve harika yeşillikleriyle doğa ile iç içe bir adadır. Deniz turizmi ile ünlü bir ada olan Avşa Adası da Marmara ilçesine bağlı bir ada konumundadır.

Marmara, 1987 yılına kadar Erdek ilçesine bağlı iken, bu tarihten sonra bağımsız bir ilçe olmuştur. Balıkesir il merkezine ulaşmak için önce deniz yoluyla Erdek’e, sonrasında karayoluyla Balıkesir’e ulaşılmakta olup toplam uzaklık yaklaşık 160 kilometredir.