Balıkesir Doğal Güzellikleri

Balıkesir ili hem Marmara bölgesinde hem de Ege bölgesinde toprakları bulunan büyük bir ildir. Yüzölçümü bakımından oldukça büyük bir alan kaplayan Balıkesir il genelinde birçok doğal güzellik bulunmaktadır. Ayvalık’ta yer alan ve Cunda Adası başta olmak üzere yirmiden fazla adada bulunan doğal güzellikler, Edremit’te yer alan Kaz Dağı sayesinde oluşan şelaleler ve kanyonlar gibi doğal güzellikler, Bandırma’da yer alan Kuşcenneti Milli Parkı, Kapıdağ Yarımadası’nda yer alan Erdek ilçesi, Marmara denizinde bulunan Avşa Adası, Marmara Adası gibi onlarca doğal güzellik Balıkesir sınırları içerisinde bulunan doğal güzelliklerden sadece birkaçıdır.   

Balıkesir Bölgesi'nde gezilecek yerler ile plaj kenarına yakın uygun fiyatlı konaklama hizmetleri için Balıkesir otel fiyatları sayfamıza göz atabilirsiniz.


Avşa Adası

Avşa Adası Avşa Adası

Avşa Adası, Balıkesir’in Marmara denizinde bulunan ve tek ada ilçesi olma özelliği taşıyan Marmara ilçesine bağlı bir konumdadır. Avşa Adası, Erdek ile birlikte bölgenin en turistik yerlerinden olarak bilinmektedir.  Avşa Adası, pırıl pırıl denizi, birbirinden güzel plajları, muhteşem koyları ile yaz aylarında tatilciler tarafından sıklıkla tercih edilen turizm beldeleri arasında yer almaktadır.

Ada, Marmara bölgesinin büyük şehirlerine yakın bir konumda olması sebebiyle özellikle yaz aylarında birçok yerli turisti ağırlamaktadır. Ada eğlence anlamında da gelişmiş bir konumdadır.

Avşa Adası, birkaç günlük tatillerde dahi gidilebilecek bir konumda bulunduğundan özellikle bayram tatillerinde oldukça kalabalık olmaktadır. Yaz dışındaki diğer mevsimlerde sakin ve huzurlu bir yapıda olan Avşa Adası günübirlik veya birkaç günlüğüne gezilebilecek birçok güzelliği bünyesinde barındırmaktadır.


Şeytan Sofrası

Şeytan Sofrası Şeytan Sofrası

Ayvalık’ın en popüler turistik mekânlarından biri olan Şeytan Sofrası, Sarımsaklı Yarımadası’nda bulunmaktadır. Tepe üzerinde bir kaya bulunmakta olup kayanın üzerinde şeytanın ayak izi olduğuna inanılan çukur esasen eski dönemlerden kalma kaya oyması bir sunaktır. Sunaklar bölge genelinde, özellikle Burhaniye bölgesinde çokça bulunmaktadır.

Günümüzde ayak izinin üzeri demir bir kafesle kapatılmıştır. Demir kafesin üzerine halk tarafından dilekler dilenip çaputlar bağlanmaktadır. Şeytan Sofrası olarak bilinen bu yerin bir de hikâyesi bulunmakta olup kitabe şeklinde bu tepe üzerinde yer almaktadır.

Şeytan Sofrası bu efsaneden öte harikulade gün batımı manzarasına sahip olmasından dolayı birçok kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Burada restoran ve kafeler de bulunmakta olup harika gün batımı manzarasını değerlendirmek isteyenlere bir şeyler yiyebilme ve içebilme imkânı sunmaktadır. Eğer yolunuz Ayvalık’a düşerse Türkiye’nin en iyi gün batımı noktası olduğu iddia edilen Şeytan Sofrası’nda güneşi eşiniz veya sevgilinizle birlikte batırmalısınız.

Balıkesir'de gün batımında sizi büyüleyecek yerler için Balıkesir'de gezilecek yerler yazımıza göz atmayı unutmayın.


Ören

Ören Ören

Burhaniye ilçesinin en önemli turistik merkezi olan Ören Mahallesi, ilçeye yaklaşık 2 km mesafede deniz kenarında bulunmaktadır. Ören, bünyesinde barındırdığı kilometrelerce uzunluğundaki mavi bayraklı, tertemiz ve incecik kumlu plajlarıyla özellikle yaz aylarında birçok tatilcinin akınına uğramaktadır.

Ayrıca mahallede bulunan ulu çınar ağaçları Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından koruma altına alınmış olup bölge “Yeşil Ören” adıyla da anılmaktadır. Burhaniye’ye gelen herkesin muhakkak ziyaret ettiği Ören Mahallesi, eski Edremit olarak da bilinen antik Adramytteion Kenti’ne de ev sahipliği yapmaktadır.


Sütüven Şelalesi ve Hasanboğuldu Göleti

Sütüven Şelalesi Sütüven Şelalesi

Balıkesir’in Edremit ilçesinde yer alan ve bölgeye gelen turistlerin uğrak noktalarından olan Sütüven Şelalesi ve Hasanboğuldu Göleti Edremit’e bağlı Beyoba Mahallesi’nde, Kaz Dağı Milli Parkı sınırları içerinde bulunmaktadır. Edremit’e yaklaşık olarak 14 km uzaklıkta yer alan bölge özellikle bahar ve yaz aylarında birçoğu yerli olmak üzere turistlerin akınına uğramaktadır.

Sütüven Şelalesi, Kaz Dağı’nın üzerinde yer alan birçok akarsudan biri olan Kızılkeçili Çayı sularının yaklaşık 10 metre yüksekten düşmesi sonucu oluşan fevkalade bir doğal güzelliktir. Bu şelalenin yaklaşık bir km yukarısında ise Hasanboğuldu Göleti bulunmaktadır. Burada bulunan göletin kitaplara ve filmlere konu olmuş dokunaklı bir de öyküsü vardır.

Günümüzde daha çok mesire alanı gibi kullanılan bölgede birçok işletme bulunmaktadır. Burada bulunan restoran ve kafelerde isterseniz muhteşem manzara eşliğinde yemeğinizi yiyebilir, isterseniz piknik malzemeleri satan yerlerden malzemeleri alarak yemeğinizi kendiniz hazırlayabilirsiniz.

Buz gibi suların şelaleler ve göletler oluşturarak aktığı Kızılkeçili Çayı üzerinde bulunan Hasanboğuldu Göleti ve Sütüven Şelalesi, Edremit’e gidildiğinde kesinlikle görülmesi gereken doğal güzelliklerdir.

Hasanboğuldu Göleti ve Sütüven Şelalesi, Kaz Dağı Milli Parkı sınırları içerisinde bulunduğundan giriş ücreti olarak milli park giriş ücreti alınmakta olup şahıs için 6 TL, otomobil için 18 TL olarak uygulanmaktadır.

Balıkesir'de doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Balıkesir gezi rehberi sayfasında listeledi.


Şahinderesi Kanyonu

Şahinderesi Kanyonu Şahinderesi Kanyonu

Balıkesir’in Edremit ilçesi, Kaz Dağı sayesinde birçok doğal güzelliği bünyesinde barındırmaktadır. Bu güzellikleri en önemlilerinden olan Şahinderesi Kanyonu, Edremit’e bağlı Altınoluk Mahallesi’nde bulunmaktadır.

Kanyon kilometrelerce uzunluğa sahip olmakla birlikte kanyonun bitiş noktasında Altınoluk girişinden itibaren yaklaşık bir kilometrelik kısmı birçok kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Dere içerisinden yukarı doğru tertemiz ve buz gibi suyun içerisinde yürüyüş yapmak kesinlikle paha biçilemez bir değere sahiptir. Bu yolculuğun son noktasında bulunan göletin buz gibi sularında yazın en sıcak günlerinde bile yüzmek cesaret istemektedir.

Kanyonun girişinde yer alan buz gibi akarsu üzerine, yeşillikler içerisine kurulmuş olan tahta masalarda piknik yapmak ve bu doğa harikasının tadını çıkarmak ise diğer seçenekler arasında yer almaktadır.

Altınoluk’a gidildiğinde kesinlikle ziyaret edilmesi gereken muhteşem bir doğal güzellik olan Şahinderesi Kanyonu’na giriş ücreti kişi başı 3 TL’dir.


Ayvalık Adaları Tabiat Parkı

Ayvalık Adalar Tabiat Parkı Ayvalık Adalar Tabiat Parkı

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Türkiye’de bulunan en büyük tabiat parkıdır. Yirmi hektara yakın bir büyüklüğe sahip olan tabiat parkının büyük bölümünü deniz oluşturmaktadır. Ayrıca park Cunda Adası’nın bir bölümü de dâhil olmak üzere toplam 19 adadan oluşmaktadır. Tabiat parkının içinde bulunan adalardan sadece Cunda Adası’nda yapılaşmaya izin verilmektedir.

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, Bakanlar Kurulu kararı çerçevesinde yaklaşık 25 yıldır tabiat parkı statüsündedir. Tabiat parkının içerisinde harikulade koylar, plajlar, dünyada ender rastlanan kızıl mercanların yer aldığı dalış noktaları, ormanlık araziler, zeytinlikler ve tarihi yapılar yer almakta olup tabiat parkı statüsüne kavuşmadan önceki yıllardan kalmak üzere bazı yerlerinde de özel mülkler bulunmaktadır.

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı bünyesinde birçok aktivite yapabilmek mümkündür. Tabiat parkı, doğa yürüyüşü, dağ bisikleti turları, kamp yapabilme, piknik yapabilme ve denize girebilmenin yanı sıra muhteşem koyları ve harika manzaralarıyla dikkatleri çekmektedir.

Balıkesir'de uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden tatil köyleri için Balıkesir tatil köyleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Atatürk Kayalıkları

Atatürk Kayalıkları Atatürk Kayalıkları

Balıkesir’in Gömeç ilçesinde yer alan ve ilçenin sembolünde de bulunan Atatürk Kayalıkları, ilçenin arka tarafında yer alan kayalıkların belirli bir bölgeden bakıldığında Atatürk siluetine benzemesi dolayısıyla bu isimle anılmaktadır. Atatürk Kayalıkları Gömeç Ayvalık yolunda ilerlerken sol tarafa bakıldığında görülebilmektedir.


Kuşcenneti Milli Parkı

Kuşcenneti Milli Parkı Kuşcenneti Milli Parkı

Kuşcenneti Milli Parkı, Balıkesir merkeze yaklaşık 75 km, Bandırma’ya 18 km uzaklıkta, Balıkesir Bandırma yolu üzerinde yer alan Kuşcenneti Mahallesi’nde bulunmaktadır. Yaklaşık 60 sene önce, 1959 yılında milli park ilan edilen Kuşcenneti bölgesi 1981 yılında ise Kuş Gölü de dâhil olmak üzere birinci derece doğal sit alanı olarak ilan edilmiştir. Ne denli önemli olduğu yıllar öncesinde anlaşılmasıyla birlikte çok iyi bir şekilde korunan bölge, Avrupa Konseyi tarafından A sınıfı diploma verilerek onurlandırılmıştır.

Milli parkın alanı 24 bin hektar büyüklüğündedir. Bölgenin yıllar öncesinden koruma altına alınmış olması, nesli tükenmekte olan tepeli pelikan ve küçük karabatak gibi birçok kuş türünün önemli sayıda üremesini sağlamış ve günümüze kadar gelebilmelerinde büyük rol oynamıştır.

Kuşcenneti Milli Parkı’nın bu kadar büyük önem arz etmesinde Kuş Gölü’nün payı da yadsınamaz bir gerçektir. Göl dip canlıları açısından oldukça zengin bir yapıya sahip olup bünyesinde barındırdığı balık çeşitleriyle birlikte kuşlar için vazgeçilmez bir alan olmaktadır.

Milli park bünyesinde yirmiden fazla balık türü ve 266 kuş türü bulunmaktadır. Bu kuş türlerinden 66 tanesi her yıl burada kuluçkaya yatmaktadır. Bu kuş türlerinden tepeli pelikan, küçük karabatak, karabatak, alacabalıkçıl, gece balıkçılı, gri balıkçıl, çeltikçi, kaşıkçı, bıyıklı sumru ve tepeli batağan burada önemli sayıda üreyen türlerden sadece birkaçı olarak bilinmektedir.

Milli park içerisinde kuş gözetleme kulelerinde dürbünler vasıtasıyla kuşları seyredebilmek mümkündür. Ayrıca burada bulunan müzede kuşlarla ilgili birçok bilgiye ulaşmak da olanaklar dâhilindedir.

Kuşcenneti Milli Parkı’na giriş ücreti kişi başı 6 TL olup Müze Kart geçerli değildir.


Sarımsaklı Tabiat Parkı

Sarımsaklı Tabiat Parkı Sarımsaklı Tabiat Parkı

Ayvalık’ın, hatta Balıkesir’in en ünlü plajı olan Sarımsaklı Plajı’na çok yakın bir konumda, Sarımsaklı Yarımadası’nda bulunan Sarımsaklı Tabiat Parkı, Ayvalık ilçesine bağlı Küçükköy Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Birinci derece doğal sit alanı ilan edilen Sarımsaklı Tabiat Parkı, 2011 yılında tabiat parkı statüsüne getirilmiştir.

Tabiat parkının içerisinde Milli Parklar Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan bungalow tipi kır evlerinde konaklama imkânları da bulunmaktadır. Sarımsaklı Tabiat Parkı, ağaçlar arasında, yemyeşil bir doğanın içerisinde ve üstelik Sarımsaklı Plajı’na birkaç dakikalık yürüme mesafesinde, plajların yanı başında bulunmakta olup sakin ve huzurlu bir tatil arayanlar için değerlendirilmesi gereken fırsatlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.


Kaz (İda) Dağı Milli Parkı

Kazdağı Milli Parkı Kazdağı Milli Parkı

Balıkesir’in Edremit ilçesi sınırlarında yer almakta olan Kaz Dağı, yaklaşık 21 bin hektar büyüklüğe sahip olup 1994 yılında milli park ilan edilmiştir. Bünyesinde barındırdığı flora ve faunasıyla Türkiye’nin önde gelen doğal güzelliklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Kaz Dağı’nda kırka yakın endemik bitki türü olduğu saptanmıştır. Çevresinde bulunan en yüksek zirvelere sahip olan Kaz Dağı’nın en yüksek noktası ise 1774 metre yükseklikte bulunan Karataş Tepesi’dir.

Çanakkale ile Balıkesir il sınırlarında bulunan Kaz Dağı, aynı zamanda Marmara ve Ege bölgelerini de birbirinden ayırmaktadır. Kaz Dağı mitolojide İda Dağı olarak anılmakta olup çok büyük bir öneme sahiptir. İda Dağı, Homeros’un İlyada Destanı sayesinde ünü dünyaya yayılmış bir dağdır.

Türkiye’nin oksijeni en çok olan yeri olarak bilinen Kaz Dağı Milli Park’ı bünyesinde şelaleler kanyonlar, akarsular, vadiler, onlarca hayvan türü ve yüzlerce bitki türü bulunmaktadır. Bu anlamda doğaseverler için mükemmel bir trekking alanı olarak bilinmektedir.

Kaz Dağı Milli Parkı’nda doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, kuş gözlemciliği, yaban hayatı gözlemciliği, çadırlı ve karavanlı kampçılık, dağcılık, kaya tırmanışı, botanik gezisi, dağ bisikleti ve piknik gibi birçok aktivite yapılabilmektedir. Milli park içerisinde avcılık ve toplayıcılık faaliyetleri yasaklanmıştır.

Kaz Dağı Milli Parkı’na giriş ücreti şahıs için 6 TL, otomobil için 18 TL ve çadırlı konaklama için 37 TL olarak belirlenmiş olup bu fiyatlar her yıl güncellenmektedir.

Balıkesir'de Kaz Dağı Milli Parkı yakınındaki konaklama seçeneklerinden uygun fiyatlı olanları Balıkesir pansiyon sayfasında bulabilirsiniz.


Âşıklar Tepesi

Aşıklar Tepesi Aşıklar Tepesi

Ayvalık’ın adalarından en büyüğü olan Cunda Adası’nda bulunan Âşıklar Tepesi, hem Cunda Adası hem de Ayvalık manzarası seyredebilme imkânına sahip bir yerdir. Bu tepe üzerinde daha önce kilise binası olan ve sonrasında restore edilerek Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı adı altında hizmet veren bir kütüphane ve hemen yanı başında eski yel değirmeninin aslına uygun olarak yapılmış olan yel değirmeni bulunmaktadır.

Kitaplığın hemen önünde de bir kafe bulunmakta olup Cunda’nın tarih kokan sokaklarında yürüyüş yaparak çıkılabilen Âşıklar Tepesi’nde yorgunluğunuzu muhteşem manzara eşliğinde kahvenizi yudumlayarak atabilme olanağına sahip olabilirsiniz.