Balıkesir’de Yapılacaklar

Balıkesir ziyaretinde buraya kadar gelmişken tatilin veya ziyaretin hakkını verebilmek adına kesinlikle yapılması gereken birtakım şeyler bulunmaktadır. Bunların başında yöreye ait zeytin ve zeytin ürünleri, Ayvalık Tostu, Susurluk Ayranı, Balıkesir Kaymaklısı, Höşmerim ve Papalina balığı gibi tadılması gereken lezzetler bulunmaktadır.

Ayrıca plaj bakımından oldukça zengin bir yapıya sahip olan Balıkesir’in Sarımsaklı, Ören ve Erdek gibi harika plaj ve koylarında kesinlikle yüzülmeden dönülmemesi gerekir. Harika bir doğaya da sahip olan Balıkesir’de kaplıcaları denemek, Kaz Dağı’nı gezmek, muhteşem günbatımını izlemek gibi yöreye has birçok aktivite yapıldığında yörenin kültürünü anlamak ve tadını çıkarmak adına kesinlikle yapılması gerekenler arasında yerini almaktadır.

Balıkesir'de gezilecek yerlere yakın, açık büfe imkanları ile herkese hitap edecek mükemmel dizaynlı oteller için Balıkesir oteller sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Yöresel Lezzetler: Balıkesir Kaymaklısı ve Höşmerim

Höşmerim Höşmerim

Balıkesir’de yöreye özgü lezzetlerden birisi de Balıkesir Kaymaklısı’dır. Un, tereyağı, süt, yumurta, kaymak ve şekerden oluşan tatlının püf noktası ise yöresel kaymak olarak bilinmektedir.

Höşmerim tatlısı ise Ege Bölgesi’nde birçok ilde yapılmakla birlikte Balıkesir’e ait olduğu Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserinde geçmesiyle birlikte anlaşılmaktadır. Göçebe Türkler tarafından bölgeye gelmiş olan Höşmerim peynirli bir tatlıdır.

Özellikle Balıkesir merkezde tatlıcı dükkânlarının birçoğunda bu olağanüstü lezzetleri tadabilmek mümkündür.


Balıkesir Tatil Yerleri: Akçay ve Altınoluk

Akçay Akçay

Edremit bölgesinin en popüler iki noktası olan Altınoluk ve Akçay, turistik açından en zengin yerlerdir. Balıkesir’e gelen birçok turist, bölgelerde gezmeyi ve plajlarında güneşlenmeyi ihmal etmemektedir. Denizin tadını çıkarabileceğiniz plajların yanı sıra, akşam saatlerinde kıyı şeridinde yürümek de oldukça hoş bir aktivite olacaktır. 

Körfez bölgesindeki Akçay, ilçe merkezine 10 km uzaklıkta yer aldığından dolayı, Edremit’in denize açılan kapısı görevini görmektedir. Çarşısı, kordonu ve Kaz Dağı ile Edremit, ziyaretçilerin doğayı keşfetmesine, bol bol yürüyüş yapmasına ve yöresel ürünleri deneyimlemenize de fırsat sağlamaktadır.

Altınoluk, Edremit merkezine 25 km uzaklıkta yer alsa da, Şahindere Kanyonu ve Darıdere Tabiat Parkı’na sahip olmasıyla kesinlikle uğramanız gereken bir bölge olarak karşınıza çıkacaktır. Kumlu olmasa da, çakıllı birçok plaja da ev sahipliği yapan Altınoluk, Edremit ziyaretinizde görmeniz gereken bir yerleşim yeridir.

İlçeye yapacağınız bir ziyarette, bu mahallelerdeki plajlara uğramadan ve bölgeleri gezmeden kesinlikle dönmemelisiniz. 

Balıkesir tatilinizi bir adım yukarı taşımak için gezmeniz gereken yerleri listeledik. Balıkesir'de gezilecek yerler yazımızı kontrol etmeyi unutmayın.


Meşhur Balıkesir Lezzetleri: Ayvalık Tostu ve Susurluk Ayranı

Ayvalık Tostu Ayvalık Tostu

Ayvalık Tostu: Türkiye’deki birçok kafe ve restoranın menüsüne adını yazdırmayı başarmış bir lezzet olan Ayvalık Tostu, orijinal olarak ilçede tadılması gereken bir yiyecek türüdür. İçerisinde kasap sucuk, domates ve tulum peyniri bulunan tür, tıpkı pizzada olduğu gibi misafirin seçimine göre kişiselleştirilebilmektedir. 

Ancak Ayvalık’ta yiyebileceğiniz orijinal tost, özellikle tostçular çarşısı olarak da adlandırılan yerde, isteğinize göre yapılmaktadır. Ayvalık Tostunu onlarca farklı dükkânda deneyebilirsiniz.

Ayvalık ziyaretinizde mutlaka denemenizi önerdiğimiz bu lezzeti tatmadan tatilinizi kesinlikle sonlandırmamaya dikkat etmelisiniz. 

Susurluk Ayranı: Ayvalık Tostu gibi Susurluk Ayranı da Türkiye genelinde ün yapmış lezzetlerdendir. Susurluk Ayranı’nın bu kadar lezzetli olmasının esas sebeplerinden biri yörede yoğun bir şekilde yapılan tarım ve hayvancılık faaliyetlerinden gelmektedir. Kendi ürettikleri lezzetli yoğurtlar ve yılların verdiği tecrübe ile yapılan bol köpüklü Susurluk Ayranı, Balıkesir ziyaretinde kesinlikle denenmesi gereken harikulade bir lezzettir.

Sizi günümüz dünyasından ayırıp başka bir diyara taşıyacak yerler için Balıkesir gezi rehberi yazımızı size özel olarak hazırladık.


Günbatımı Manzarası: Şeytan Sofrası

Şeytan Sofrası Şeytan Sofrası

Şeytan Sofrası, günümüzde binlerce kişi tarafından ziyaret edilen, Sarımsaklı Yarımadası’nda bulunan konumuyla da oldukça popüler bir gezi noktası olan tarihi bir yerdir. Ayvalık ziyaretinizde mutlaka ziyaret etmenizi önerdiğimiz Şeytan Sofrası, Türkiye’deki en güzel günbatımı manzaralarına ev sahipliği yapmaktadır. 

Bölgeye hâkim bir tepe üzerinde yer alan tarihi alan, aslında bir sunak olmasına karşın şeytanın ayak izi olduğuna inanılan ve etrafı demir bir kafes ile çevrilmiş bir oyuktan ve düz bir kayadan oluşmaktadır. Birçok gezginin ziyaret amacı, dilek tutmak ve bu alandan görülebilen günbatımı manzarasını seyir etmektir. 

Ziyaretçilerine Türkiye’deki en güzel günbatımı manzaralarından birini sunan Şeytan Sofrası’nda eşiniz veya sevgilinizle birlikte bu romantik günbatımını izlemeden kesinlikle Ayvalık’tan ayrılmayın.


Deniz, Kum, Güneş Keyfi: Erdek Koyları ve Sarımsaklı Plajı

Sarımsaklı Plajı Sarımsaklı Plajı

Ayvalık ilçe merkezine yaklaşık 8 km uzaklıkta yer alan ve Küçükköy Mahallesi sınırlarında bulunan Sarımsaklı Plajı, ülkemizin en temiz ve güzel sahillerinden biridir. Plaj bakımından oldukça çeşitli yerlere sahip Ayvalık’ın en güzide yerlerinin başında gelen Sarımsaklı Plajı, toplam 7 km uzunluğa ve 100 metre ene sahiptir. 

Vücudunuza yapışmayan incecik altın sarısı kumu, temiz ve bir o kadar sığ deniz kenarı ile yaz aylarında on binlerce turisti ağırlayan bu tatil merkezine mutlaka uğramayı unutmayın.

Erdek ilçesi ise ada biçiminde olduğundan etrafı neredeyse tamamen denizlerle çevrilidir. Tesisleşmenin yoğun olmadığı bakir birçok koyu ve plajı olan Erdek mahalleleri kesinlikle gezilmesi ve yüzülmesi gereken yerlerdir. Bunlardan Küçükova Koyu, Büyükova Koyu, Doğanlar Plajı, Turanlar Plajı ve Ormanlı Manastır Plajı kesinlikle Erdek ziyaretinde gidilmesi gereken yerlerdir.


Doğal Güzelliklerle Huzur Bulun: Hasanboğuldu Göleti ve Sütüven Şelalesi

Sütüven Şelalesi Sütüven Şelalesi

Edremit ilçesinin en popüler noktalarından biri olan Sütüven Şelalesi ve hikâyelere, filmlere ve birçok efsaneye konu olmuş Hasanboğuldu Göleti, ilçeyi ziyaretinizde mutlaka uğramanız gereken doğal güzellikler arasındadır. 

Kaz Dağı yamaçlarında bulabileceğiniz konumu ile Sütüven Şelalesi, hemen yanı başında yer alan mesire alanı ile de aileniz ile birlikte hoş vakitler geçirebileceğiniz bir gezi noktasıdır. Muazzam manzaralara ev sahipliği yapan şelaleye oldukça yakın bir konumda yer alan Hasanboğuldu ise, yaz aylarında serinleyebileceğiniz orta büyüklükteki doğal bir gölet olarak karşınıza çıkacaktır.

Doğanın insanlara armağanı olan Sütüven Şelalesi’ni ve Hasanboğuldu Göleti’ni gezmeden Edremit’ten sakın dönmeyin.


Yörenin Leziz Deniz Ürünlerinden: Papalina Balığı

Papalina Balığı Papalina Balığı

Asıl adı çaça olan ve yöre halkı tarafından oldukça beğenilen bir balık türü olan papalina, küçük ve hamsiye benzer bir canlıdır. 

Kılçığı oldukça ince ve yumuşak olduğundan ötürü kolay tüketilebilen bir tür olarak sevilen balık, Alibey Adası’ndaki birçok restoranın menüsünde yer alır. Edremit’te de birkaç restoranda bulabileceğiniz papalinanın en lezzetli hali şüphesiz Cunda’da bulunmaktadır.

Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta bulunmaktadır. Balık türünün avlanma sezonu Ağustos ayından itibaren başladığı için, Mayıs, Haziran veya Temmuz ayı içerisinde tatile çıkan gezginler, bu lezzetten faydalanamayacaktır. 


Piknik ve Yürüyüş İçin Mükemmel Konum: Şahinderesi Kanyonu

Şahinderesi Kanyonu Şahinderesi Kanyonu

Edremit ilçesinin Altınoluk Mahallesi sınırlarında yer alan ve sahip olduğu muhteşem kanyon güzellikleri ile insanları büyüleyen Şahinderesi, adını ülkeye yaymış bir doğal güzelliktir. Giriş kısmında yer alan ve dere içerisine yerleştirilmiş masalarda yapılan kahvaltılar, kesinlikle paha biçilmez bir deneyimdir. Gelen turistlerin birçoğu bu deneyimi yaşamak ve hemen yanlarında akan buz gibi dereyi izlemek için can atmaktadır.

Aynı zamanda yürüyüş için uygun bölgeleri de barındıran Şahinderesi Kanyonu’nun yaklaşık bin metre yukarısına kadar uzanan dere kenarında yapacağınız yürüyüş doğanın tadını çıkarmanıza olanak sağlamaktadır.

Ağustos gibi en yüksek sıcaklıkların var olduğu aylarda dahi buz gibi sulara sahip olan bu doğa harikasında yüzmeseniz bile, kenarında yürüyüş yapmayı ve doğanın tadını doyasıya çıkarmayı ihmal etmemelisiniz. 

Şahinderesi Kanyonu’nun sahip olduğu piknik ve mesire alanına uğramayı, bol bol fotoğraf çekmeyi de unutmayınız.


Şifa Şehri: Güre ve Gönen Kaplıcaları

Güre ve Gönen Kaplıcaları Güre ve Gönen Kaplıcaları

Balıkesir’in birçok ilçesinde onlarca kaplıca bulunmaktadır. Ancak en bilindik ve kaplıca turizmi açısından en çok tercih edilenleri Şifa Şehri olarak bilinen Gönen ilçesinde ve Edremit’in Güre Mahallesi’nde yer alan kaplıcalardır.

Gönen Kaplıcaları: Tarihi açıdan olduğu kadar sağlıklı su kaynakları açısından da oldukça büyük önem taşıyan Gönen, kaplıcalarıyla ünlü bir yerleşim yeridir. Bölgeyi ziyarete gelen pek çok gezginin de tercih ettiği gibi, yüzyıllardır süren kaplıca geleneğinin bir parçası olmayı mutlaka yapılacaklar listenize ekleyin. 

Türkiye’nin en iyi termal sularından biri olan Gönen kaplıcalarını kesinlikle deneyimlemelisiniz.

Güre Kaplıcaları: Kaplıcalar, doğa turizmi ve deniz turizminden sonra en çok rağbet gören unsur olarak Edremit’in popülerliğini artırmaktadır. Genel olarak orta ve üst yaştaki insanlar tarafından tercih edilen ve her yaşa hitap edecek özellikler barındıran Güre kaplıcaları, solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere, cilt, sinir sistemi ve kireçlenme gibi pek çok farklı sağlık problemlerine şifa olacak sular barındırmaktadır.

Edremit’e geldiğinizde, Güre Mahallesi sınırlarında yer alan pek çok özel kaplıcaya uğramadan ve memnun kalacağınız şifalı suları deneyimlemeden kesinlikle tatilinize son vermemelisiniz. 


Hoş Kokulu Hediyelikler: Balıkesir Kolonyası

Balıkesir Kolonyası Balıkesir Kolonyası

Balıkesir denilince akla ilk gelen şeylerden biri de kolonyadır. Balıkesir kolonyası yaklaşık 60 yıldır burada üretilmekte olup günümüzde Balıkesir merkezde kolonyacılar çarşısı bile bulunmaktadır.

Yılların birikimiyle birlikte Balıkesir’de ıhlamur, incir, safran, yeşil çay, mandalina, limon, lavanta, yasemin, beyaz zambak, zeytin, tütün, menekşe, iğde çiçeği, mimoza, safir, çikolata, akasya, ceviz çiçeği, leylak ve kekik gibi 150 civarında kolonya çeşidi yapılmaktadır.

Balıkesir ziyaretinde kolonyacılar çarşısına gitmeden ve hediyelik olarak kolonya almadan kesinlikle dönülmemelidir.

Balıkesir'de kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz uygun fiyattaki oteller Balıkesir butik oteller sayfamızda yer almaktadır.


Cadde Cadde Gezinti: Tarihi Ayvalık Sokakları ve Evleri

Tarihi Ayvalık Sokakları ve Evleri Tarihi Ayvalık Sokakları ve Evleri

Alibey Adası, Küçükköy bölgesi ve Ayvalık merkezinde en dikkat çeken detaylardan biri de tarihi açıdan oldukça önemli olan sokaklar ve evlerdir. Farklı şekillerde ve renklerdeki kapıları ve geçmişin üzerlerine sinen kokusu ile tarihi taş evler, Ayvalık sokaklarında gezerken görebileceğiniz en değerli kültür ve tarih varlıklarıdır.

Ayvalık ilçesine gidip de tarihi taş evlerin bulunduğu dar sokaklarda dolaşmadan, mahalle aralarındaki kahve ve çay bahçelerinde hoş sohbetler edip bir şeyler içmeden kesinlikle dönmeyin. Bu anıları saklamak için deklanşörünüze de bir kaç defa basmayı unutmayın. 


Geleneksel Zanaatlar: Yağcıbedir Halıları

Yağcıbedir Halıları Yağcıbedir Halıları

Bölgede yaşayan Yağcıbedir Yörükleri tarafından yüzyıllarca dokunmakta olan Yağcıbedir Halıları, Balıkesir’in Sındırgı ilçe merkezinde ve birkaç farklı köyde hala yapılmaya devam etmektedir. Yörük kültürünün simgeleri ve motifleriyle bezenen halıları yapmak büyük bir azim ve ince bir işçilik gerektirmektedir.

Kök boya kullanılarak elde edilen lacivert, kırmızı, kahverengi, siyah ve beyaz renklerin kullanıldığı halılar bölgenin en önemli geçim kaynaklarındandır.

Balıkesir ziyaretinde satın almayacak bile olsanız sanat haline dönüşmüş olan bu muhteşem halıların ilmek ilmek dokunuşunu kesinlikle izlemelisiniz. Yapılışının ne kadar zahmetli olduğunu gördüğünüzde bu halıların paha biçilmez olduğunu anlayacaksınız.

Yağcıbedir Halılarının yapılışını, Sındırgı ilçe merkezinde, Karakaya, Eğridere, Alakır, Çakıllı, Eşmedere ve Gölcük mahallelerinde izleyebilmek ve satın alabilmek mümkündür.


Bölgede Yetişen Meşhur Tatlar: Zeytinyağı ve Zeytin

Balıkesir Zeytini Balıkesir Zeytini

Balıkesir ve çevresi denilince akla ilk gelen lezzetlerden birisi olan zeytin ve zeytinyağıdır. Ayvalık ve civarında başlayan zeytin yetiştiriciliği, zaman içerisinde tüm ülkemize yayılmış bir üne kavuşmuştur. Yöreye has özellikler taşıyan zeytinleri, sokak satıcılarından, sadece zeytin ürünü satan dükkânlardan veya orta halli marketlerden satın alabilirsiniz.

Civarda yaşayan insanların gelir kaynakları arasında ilk sıralarda gelen zeytin, Ayvalık Ticaret Tarihi Galerisi ve Zeytinyağı Tadım Laboratuvarı gibi birçok kuruluş sayesinde bölgeye gelen turistlerin beğenisine sunulmaktadır.

Ayvalık, Burhaniye, Edremit veya civarına gelirseniz, bölgeye özel zeytinlerden ve zeytinyağından almayı, tatmayı ve deneyimlerinizi sevdikleriniz ile paylaşmayı unutmayın. 


Tarihe Yolculuk: Camiye ve Müzeye Çevrilmiş Kiliseler

Saatli Camii Saatli Camii

Mübadele döneminden önce Rumlar tarafından kilise veya manastır olarak hizmet vermiş tarihi birçok yapıyı bünyesinde barındıran Ayvalık ve Alibey (Cunda) Adası, muhteşem deniz ve doğasının yanı sıra tarihi yönüyle de dikkat çekmektedir. Muazzam ve ihtişamlı görünümlerini halen koruyan bu yapılar, mübadele döneminden sonra Müslüman ibadethanelerine dönüştürülmüştür. 

Ayvalık merkezindeki en popüler olanlar arasında Saatli Camii, Çınarlı Camii ve Hayrettin Paşa Camii’yi gezilecekler listenize ekleyebilirsiniz. Bunlar dışında cami olarak kullanımına ihtiyaç duyulmayan ve orijinal haliyle korunmaya devam edilen Taksiyarhis Anıt Müzesi veya Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi’ne de uğrayabilirsiniz. 


Tekne Turu ile Bir Gün: Ayvalık ve Erdek Adaları

Cunda Adası Cunda Adası

Tekne turu, Ayvalık ve Erdek gibi merkezlerde oldukça popüler olan yaz tatili aktiviteleri arasındadır. Özellikle Ayvalık civarında bulunan irili ufaklı 22 adacık yer almaktadır. Bunlar arasında yerleşime açık olan tek yer ise Cunda olarak bilinen Alibey Adası’dır. 

Adalar Tabiat Parkı ise, korumaya alınmış ve yerleşime izin verilmeyen yaklaşık 20 hektarlık bir alan üzerinde yer almaktadır. Ayvalık merkezinde yer alan birçok firma ve acente, sabah kahvaltısından sonra başlayan ve günübirlik olarak akşam saatlerine kadar süren tekne turları düzenlemektedir. Ayvalık’ta bulunan birçok tekne buradaki adalar çevresinde turlar düzenlemekte ve muhteşem adalar manzarasını denizden görme fırsatı sunmaktadır. 

Erdek’te ise Marmara ilçesine bağlı olmasına karşın Erdek ile daha çok bağı olan Avşa Adası, Ekinlik Adası ve Paşalimanı Adası, tekne turu için oldukça uygun bir yapıya sahip olup muhteşem bir doğaya sahiptirler.

Ayvalık ve Erdek’e gelip de tekne turlarına katılmadan tatilinizi bitirmemelisiniz. Bu sayede hem yüzme fırsatı yakalar hem de güneşlenirken sevdiklerinizle güzel zamanlar geçirebilirsiniz. 


Kaz Dağı’nda Doğa ile İç İçe: Doğa Yürüyüşü ve Trekking

Doğa Yürüyüşü Doğa Yürüyüşü

Bölgenin birçok doğal güzelliğini bünyesinde barındıran ve büyük bir bölümü Edremit sınırları içerisinde yer alan Kaz Dağı, doğa yürüyüşü sevenler ve aynı zamanda trekking gibi zorlu parkurlarda yapılan yürüyüşler için bulunmaz bir gezi noktasıdır.

Ziyaret edilmesi gereken en iyi noktalardan biri olmasının yanında çok önemli bir habitata da ev sahipliği yapan Kaz Dağı, Edremit ziyaretinizde kesinlikle görmeniz gereken manzaralar barındırmaktadır. Oksijeni, manzarası bol ve aynı zamanda oldukça çeşitli parkurların çevresinde yapacağınız yürüyüşler, kesinlikle deneyimlemeniz gereken bir aktivitedir.

Hayvan ve bitki çeşitliliği açısından da oldukça geniş bir envantere sahip olan Kaz Dağı, kanyonlar, şelaleler, dereler ve daha pek çok doğal güzelliği ile ziyarete değerdir.

Edremit’e gelen her gezginin mutlak suretle denemesini önerdiğimiz doğa yürüyüşü ve trekking sporlarını yapılacak listenize eklemeyi unutmayın.  

Balıkesir'de hayatınızın en mutlu gününün ve bu günü taçlandıran tatilin kusursuz geçmesi için Balıkesir balayı otelleri sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Hediyelik ve Hatıralar: Gönen Yöresel Ürünleri

Gönen Pirinci Gönen Pirinci

Gönen İğne Oyası: On yıllardır süregelen bir gelenek olarak iğne oyaları, Gönen ilçesinin kavuştuğu ünün bir parçasını oluşturan elişi kültür varlıklarındandır. Özveri ve sabrın bir arada idare edildiği ve yaklaşık 3-4 ay kadar sürebilen uzun oluşumları ile iğne oyaları, muhteşem görselliği ile de dikkat çekmektedir.

Tepsi örtüleri, havlu kenarlığı, masa örtüsü ve oda takımı gibi pek çok farklı türde yapılan ürünler, bölge halkının hem gelir kaynağı hem de turizm açısından reklamasyonu haline gelmiştir

Gönen ziyaretinizde mutlaka deneyimlemeniz gereken ve en azından bir tane satın alarak bölge halkına destek ve sevdiklerinize hediye olarak edinebileceğiniz iğne oyaları, mutlaka görülmeye değerdir.

Gönen Baldo Pirinci: Ülkemizin tamamında tüketilen ve yetiştirilen en kaliteli türlerin yer aldığı Baldo Pirinci, Gönen’in ticari açıdan en bilinen yiyecek türüdür. İri taneli ve bir o kadar da dolgun bir yapıya sahip olan pirinçler, irili ufaklı pek çok firma tarafından üretilmektedir.

Sağlık açısından da oldukça faydalı olan baldo pirinci A, C B1 ve B2 vitaminlerine sahiptir. Dünyanın pek çok noktasına ihraç edilen Gönen baldo pirinci, evinize döndüğünüzde lezzetli yemekler için kullanabileceğiniz veya sevdiklerinize hediye olarak götürebileceğiniz bir ürün olarak yapılacaklar listenize eklenebilir.