Ankara’nın tarihi Altındağ ilçesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu zamanlarda büyük adımların atıldığı yer olmasından dolayı ayrı bir öneme sahiptir.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi başta olmak üzere, Kurtuluş Savaşı Müzesi, Cumhuriyet Müzesi, Hamamönü ve Çengelhan Rahmi Koç Müzesi Türkiye’nin tarihini öğrenmek isteyenlerin ziyaret etmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.
Ankara Kalesi
Ankara Kalesi
Altındağ’a bağlı Kale Mahallesi üzerinde yer almaktadır. Geçmişi, Hitit, Roma, Selçuklu ve Osmanlı imparatorluklarına kadar uzanan Ankara Kalesi, tarihi değerinin yanı sıra şehir manzarasıyla da ilgi çekmektedir.
Ankara Kalesi, Roma Dönemi’nde görkemli bir yapıya dönüştürülmüştür. Sasanilerin tahrip etmesi sonucunda Bizans İmparatoru II. Konstantinos, 668 yılında dış kaleyi inşa ettirmiş, 8. ve 9. yüzyıllar arasında yapılan eklemelerle kale daha da büyütülmüştür.
Kale üzerinde yapılan son restorasyon ise, Ankara’yı ele geçiren İbrahim Paşa tarafından 1832 yılında gerçekleştirilmiştir. Kalenin birçok noktasında bu onarımlardan bahseden mermer yazıtlar bulunmaktadır.
Kaleyi gezerken, onarımların toplama malzeme ile gerçekleştiğini gösteren sütun başlıklarına, lahit ve heykel parçalarına, Latince yazılara, Roma ve Bizans kabartmalarına rastlamak mümkündür.
Ankara Kalesi’ne giriş ücretsizdir.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Ankara Medeniyetler Müzesi
Atpazarı mevkiinde yer alan müze, Mahmut Paşa Çarşısı Depo Binası ve Kurşunlu Han içerisinde hizmet vermeye başlamıştır. Atatürk’ün Hitit müzesi kurma isteğinden sonra bu binalar restore edilerek Ankara Arkeoloji Müzesi olarak halka açılmıştır.
Günümüzde Kurşunlu Han, kütüphane, çalışma odaları, laboratuar, atölye ve konferans salonu olarak hizmet verirken, Mahmut Paşa Çarşısı Depo Binası ise Anadolu Medeniyetleri Müzesi için dizayn edilmiştir.
Sergi, kronolojik bir sıraya göre düzenlenmiş olup Paleolitik ve Neolotik eserlerden başlayarak saat yönünün tersi yönüne doğru gezilmektedir.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne giriş 30 TL’dir.
Etnografya Müzesi
Etnografya Müzesi
Ankara’nın en önemli tarihi yerlerinden birisi olarak kabul edilen ve başkentin simgesi haline gelmiş olan Etnografya Müzesi, Ankara il merkezine ortalama 1,5 kilometre uzaklıkta bulunan Hacettepe Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır.
Kurtuluş Savaşı sırasında Cuma namazlarının kılındığı Namazgah tepesine inşa edilen müze, Anıtkabir’den önce Atatürk’ün geçici kabri olarak kullanılmıştır.
Müze içerisinde Selçuklulardan günümüze kadar süre gelen Türk tarihinin sanatsal ve geleneksel eserleri sergilenmektedir.
Etnografya Müzesi’nde, Anadolu’da bir zamanlar kullanılan Türklere özgü tarım ve el işi aletlerinin yanı sıra Osmanlı döneminden kalma ok, yay, tüfek ve çakmaklı tabanca gibi farklı kategorilerde birçok eser yer almaktadır.
Etnografya Müzesi’ne giriş ücreti 10 TL’dir.
CerModern
CerModern
Altındağ’ın Anafartalar Mahallesi sınırları içerisinde yer alan CerModern, başkentin kültürel ve sanatsal üretiminin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla hizmete açılmıştır. İl merkezine ortalama 2 kilometrelik bir uzaklıkta yer almaktadır. Yaklaşık olarak 11.500 metrekarelik bir alana sahiptir.
CerModern, ulusal ve uluslararası sanat etkinliklerine ev sahipliği yapmaktadır. 370 kişilik konferans salonu ve 600 metrekarelik resepsiyon alanı vardır.
Bünyesinde sergi galerileri, fotoğraf galerisi, müze mağazası, simültane tercüme odaları, konferans ve çok amaçlı salon, kafe ve heykel park alanları mevcuttur.
Türkiye’nin en ünlü modern sanat merkezi olarak, entelektüel, estetik ve duygusal sanat bakış açılarını geliştirmek ve yaymak amacı ile hizmete açılmıştır.
CerModern’e giriş için tam bilet 20 TL iken, indirimli bilet fiyatı 10 TL’dir.
Hamamönü
Hamamönü
Hacettepe sınırları içerisinde yer alan, Altındağ’a bağlı tarihi bir bölgedir. Bölge içerisinde yer alan binalar 19. yüzyıldan mimarisini yansıtmaktadır. Ufak tefek restorasyon çalışmaları ile günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.
İsmini, Türk boyu Karacabey’in inşa ettirdiği Çifte Hamam’dan almıştır. Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı yazdığı ev bölgenin dikkat çeken yapılarından biridir. Burada gezmek, Osmanlı Dönemi’nde yaşıyormuş hissiyatı vermektedir. Bütün evler Osmanlı Dönemi’ndeki Türk motifleri ile tasarlanmıştır.
Ulucanlar Cezaevi Müzesi
Ulucanlar Cezaevi Müzesi
Ulucanlar Cezaevi Müzesi, Türk Cumhuriyeti’nin ilk hapishanesi olup, 1925 yılında inşa edilmiştir. 2006 yılında kapatılmış ve 2009 yılında restorasyon çalışmaları ile müze haline getirilerek, 2011 yılında hizmete açılmıştır.
Müzenin giriş kısmında yer alan dokuzuncu ve onuncu koğuş, daha konforlu odalara sahiptir. İzolasyon hücreleri, daha ağır suçlular için ayrılmıştır ve müzede işkence gören mahkumların sesleri hoparlör ile dinletilmiştir.
Her bir koğuşta günlük hapishane hayatına dair farklı pozisyonlarda balmumu heykelleri sergilenmektedir.
Ulucanlar Cezaevi Müzesi’ne giriş 5 TL’dir.
Gençlik Parkı
Gençlik Parkı
Ulus semti üzerinde yer alan ve Ankara’nın sembolü olan tarihi bir parktır. Bölge bataklıklar boşaltılarak ve park haline getirilerek 1943 yılında halka açılmıştır.
42.000 metrekarelik alan üzerine kurulu olan Gençlik Parkı’nda açık hava tiyatrosu, çocuk bahçesi, lunapark, yüzme havuzu ve kafeteryalar bulunmaktadır.
Gençlik Parkı’na giriş ücretsizdir.
Altınpark
Altınpark
Altınpark Mahallesi sınırları içerisinde İrfan Baştuğ Caddesi’nde yer alan Altınpark, 640.000 metrekarelik bir alan üzerine kurulmuştur.
Park üzerinde gölet, bahçeler, olimpik yüzme havuzu ve mini golf sahası bulunmaktadır. Bütün bunlara ek olarak park alanında uluslararası fuar etkinlikleri düzenlenmektedir.
Altınpark’ta doğa ile iç içe saatler geçirme olanağının yanı sıra Türk, Çin ve İtalyan mutfağından lezzetler sunan restoranlar hizmet vermektedir.
Altınpark’a giriş ücretsizdir.
Kurtuluş Savaşı Müzesi (1. TBMM Binası)
Kurtuluş Savaşı Müzesi
Ulus’a bağlı Doğanbey Mahallesi üzerinde yer almaktadır. Müze olmadan önce TBMM binası olarak kullanılmıştır.
Mimar Salim Bey tarafından, Enver Paşa’nın isteği üzerine İttihat ve Terakki’nin merkezi olarak tasarlanmıştır. Türk Ordusu Birliği’nin mimarı Hasip Bey’in gözetimi altında, 1915 yılında inşa edilmeye başlanmıştır.
Müzede, Kurtuluş Savaşı’ndan önemli resimler, belgeler ve mobilyalar sergilenmektedir. En çok dikkat çeken eserler ise Sevr Antlaşması ve Lozan Antlaşması’na ait belgeler, Kurtuluş Savaşı Dönemi’nde yapılan yazışmalar ve yazışmanın sağlandığı gereçlerdir.
Kurtuluş Savaşı Müzesi’ne giriş 10 TL’dir.
Augustus Tapınağı
Augustus Tapınağı
Hacı Bayram Mahallesi üzerinde, Hacı Bayram-ı Veli Cami’nin doğu bitişinde yer almaktadır. Son Galat hükümdarı Kral Pilamenes tarafından, Roma İmparatoru Augustus anısına yaptırılmıştır.
Bizanslıların bölgeye yerleştiği dönemde ise restore edilip kilise olarak ibadete açılmıştır.
Bizans Dönemi’nde işlenen kapısı ve desenleri günümüze kadar zarar görmeden gelmeyi başarmıştır. Türbeye bitişik olan duvarında Latince ve Yunanca, Augustus’un başarılarını anlatan yazıt bulunmaktadır. Dört sütun ile çevrili bir yapıdır.
Augustus Tapınağı’na giriş ücretsizdir.
Cumhuriyet Müzesi (II. Türkiye Büyük Millet Meclisi)
Cumhuriyet Müzesi
Doğanbey Mahallesi üzerinde yer alan müze, ilk önce Cumhuriyet Halk Fırkası toplantı salonu olarak tasarlanmak istenmiştir fakat o zamanlarda I. TBMM binası yeterli olmadığı için plan baştan çizilerek 1924 yılında TBMM’ye hizmet vermek için açılmıştır.
Atatürk ilke ve inkılaplarının ve önemli yasaların kararlaştırılması, bu bina içerisinde gerçekleşmiştir.
Sergilenen eserler ise 1924 ile 1960 yılları arasında yapılan görüşme tutanakları, Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Celal Bayar’ın mecliste kullandığı gereçler ve kişisel eşyalardır.
Cumhuriyet Müzesi’ne giriş 10 TL’dir.
Hacı Bayram-ı Veli Cami
Hacı Bayram-ı Veli Camii
Hacı Bayram Mahallesi üzerinde yer alan bu cami, Ankara’nın en önemli tarihi yapılarından biridir. Hem dini hem de sanatsal değeri yüksektir.
Hacı Bayram Veli’nin isteği üzerine, Hamedanlı Ebubekir Mehmet tarafından 1427 ile 1428 yılları arasında inşa edilmiş olup, 15. yüzyılın sonlarına doğru Mimar Sinan tarafından restore edilmiştir. Caminin güney duvarı Hacı Bayram-ı Veli Türbesi ile doğu duvarı ise Augustus Tapınağı’na bitişik konumdadır.
Cami, dikdörtgen bir plana sahiptir. Taş kaideli olup, taş temel üzerinde inşa edilmiştir. İki şerefeli minaresi ise yine taş kaideli ve kare planlıdır.
Günümüzde hem ibadete hem de ziyarete açıktır.
Ankara Roma Hamamı
Roma Hamamı
Altındağ’ın Anafartalar Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Ankara Roma Hamamı, 3. yüzyılda Roma İmparatoru Caracalla tarafından inşa edilmiştir. İl merkezine ortalama 4 km uzaklıktadır.
Günümüze kadar ulaşan yapılar daha çok höyük vaziyetinde olmakla birlikte yapılan kazılarda Friglerden, Bizanslılardan ve Selçuklulardan eserler gün yüzüne çıkarılmıştır. Hamamın ise sadece ören yeri günümüze kadar ulaşmıştır.
Kazılar sonucunda gün yüzüne çıkan hamamın 80 metrelik eni ve 130 metrelik genişliğinin olduğu anlaşılmıştır. Caracalla, bu hamamı Sağlık Tanrısı Asklepios adına inşa etmiştir. 1938-1943 yıllarında yapılan kazılar sonucunda hamamın soyunma ve yıkanma kısımları ile yer altındaki külhan ve servis yolları da gün yüzüne çıkarılmıştır.
Ankara Roma Hamamı’na giriş ücreti 6 TL’dir.
Pirinç Han
Pirinç Han
Ankara’nın Antikacılar Çarşısı olarak bilinen Pirinç Han, Ankara il merkezine kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunan Necatibey Mevkii’nde yer almaktadır. 17. yüzyılda tüccarların uğrak noktası olan han, günümüzde antika eserlerin satıldığı bir çarşıya dönüşmüştür.
Han içerisinde irili ufaklı birçok hediyelik eşya dükkanı bulunmaktadır. Dükkanların hepsi yapıldığı dönemin izlerini taşımaktadır. Tarihi Pirinç Han’ın içerisinde ayrıca restoran ve çay bahçeleri de hizmet vermektedir.
Hemen her türlü tarihi araç ve gerecin bulunduğu han, yılın hemen her zamanında kalabalık olmaktadır. Bölgeye gelen turistlerin en çok ilgisini çeken noktaların başında Pirinç Han yer almaktadır.
Türk Hava Kurumu Müzesi
Türk Hava Kurumu Müzesi
Yaklaşık olarak 5500 metrekarelik bir alana sahip olan Türk Hava Kurumu Müzesi, 2002 yılında Altındağ’ın Doğanbey mevkiinde açılmış olup il merkezine ortalama 2 kilometre uzaklıktadır.
Müze içerisinde sergilenen eserler arasında orijinal uçaklar ve teşhir edilmiş belgeler yer almaktadır. 287 metrekarelik alanı kapalı olarak kullanılmakta ve içerisinde Türk havacılık tarihinin gelişimini yansıtan çeşitli dokümanlar, fotoğraflar ve pilotlara ait eşyalar sergilenmektedir.
Türk tarihi açısından önemli olan Hazerfan Ahmet Çelebi’nin ve Lagari Hasan Çelebi’nin yapmış olduğu girişimleri gösteren çeşitli maketleri görmeniz mümkündür. Açık hava sergisinde bir zamanlar hava kuvvetlerince kullanılmış uçaklar yer almaktadır.
Türk Hava Kurumu Müzesi’ne giriş ücretsizdir.
Suluhan Çarşısı
Suluhan Çarşısı
Ankara’nın en eski çarşısı olma unvanını elinde tutan Suluhan Çarşısı, Altındağ’ın Anafartalar Mahallesi sınırları içerisinde, il merkezine sadece 1,5 kilometrelik bir uzaklıktadır. Sultan 2. Beyazıd döneminin Ankara emirlerinden olan Hasan Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Günümüzde Ankaralıların kına, düğün ve sünnet düğünü gibi çeşitli etkinliklerinde kullanacakları eşyaları almak için tercih ettikleri önemli bir yer haline gelmiştir. Ayrıca bünyesinde barındırdığı hediyelik eşya dükkanlarında sayılamayacak kadar hediye seçeneği vardır.
Cumhuriyet’in ilk yıllarında zücaciye, nalburiye, billuriye, baharatçı ve bakırcı dükkanlarına ev sahipliği yapmıştır.
Gökyay Vakfı Satranç Müzesi
Gökyay Vakfı Satranç Müzesi
Türkiye’nin ilk ve tek tescilli satranç koleksiyonuna ev sahipliği yapan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, Ankara il merkezine sadece yürüme mesafesinde bulunan Sakarya Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır.
Akın Gökyay tarafından 109 ülkeden toplamda 617 satranç takımı bir araya getirilmiştir. Yaklaşık olarak 1000 metrekarelik geniş bir alana yayılan binası ile 2012 tarihinde koleksiyonları sayesinde Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeyi başarmıştır.
Koleksiyon içerisinde yer alan satranç takımları ahşap, metal, balık kemiği, mermer, sabuntaşı, keçe, polyester gibi farklı materyallerden yapılmış olup, Harry Potter, Asteriks ve Şirinler gibi tematik setlerle birlikte sergilenmektedir.
Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’ne giriş için tam bilet 12.5 TL iken, öğrenci bileti 6 TL’dir.
Vakıf Eserleri Müzesi
Vakıf Eserleri Müzesi
1927 yılında Altındağ’ın Anafartalar Mahallesi sınırları içerisinde açılan Vakıf Eserleri Müzesi, Ankara il merkezine yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Bina ilk olarak Hukuk Mektebi olarak kullanılırken, 2007 yılından itibaren müze olarak ziyarete açılmıştır.
Oldukça sade bir görünüme sahip olan müzede 13. yüzyıldan günümüze kadar süre gelmiş olan Anadolu kültürüne ait eserler sergilenmektedir. Halı, kilim, ahşap eşyalar, maden, çini, deri ve el yazması gibi birçok eseri görmeniz mümkündür.
Müze içerisinde ayrıca kültürel etkinliklerin düzenlendiği çok amaçlı sergi salonu da yer almaktadır. Geleneksel aktivitelerin yanı sıra kültürel aktivitelerin de düzenlemesi, katılımcı kitlesinin oldukça yoğun olmasına ortam hazırlamıştır.
Vakıf Eserleri Müzesi’ne girişler ücretsizdir.
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu
Türkiye’nin en eski sanat ve müzik kurumu olan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu, yaklaşık olarak 200 yıllık bir geçmişe sahiptir. Altındağ’ın Doğanbey mevkiinde bulunan konser salonu, ilk olarak İstanbul’da kurulmuş olup, Atatürk’ün emri ile Ankara’ya taşınmıştır.
Osmanlı Dönemi’nde saray halkı için eğlencelerin düzenlendiği yapı günümüzde uluslararası öneme sahip bir sanat binası olmuştur. Yılın belirli zamanlarında dünyaca ünlü müzik şeflerinin konser verdiği bina, aynı anda 800 kişinin katılabileceği geniş bir salona ev sahipliği yapmaktadır.
Çengel Han Rahmi M. Koç Müzesi
Ankara Rahmi M. Koç Müzesi
Çengel Han Rahmi M. Koç Müzesi’nin binası, 1522 - 1523 yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman’ın tahtta olduğu dönemde inşa edilmiştir.
Vehbi Koç’un ilk ticaret hayatı burada başlamıştır. Manevi açıdan büyük bir önem arz ettiği için ana yapısı zarar görmeden restore edilerek müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.
Müze içerisinde plaketler, madalyalar ve bu tarz birçok farklı şey sergilenmektedir. Ayrıca bütün bunlara ek olarak geçmişten günümüze kadar gelen teleskop, usturlab, zaman göstergesi ve mikroskop modelleri de müze içerisinde yerini almıştır.
Çengel Han Rahmi M. Koç Müzesi’ne giriş ücretsizdir.
Altındağ Günübirlik Gezilecek Yerler
Altındağ, Ankara’nın tarihi yapıları ile ön plana çıkan ilçeleri arasında yer almaktadır. Altındağ çevresinde günübirlik şekilde gezilebilecek çok sayıda tarihi yapı ve doğal güzellik bulunmaktadır.
Çamlıdere
Çamlıdere
Dört bir tarafı ormanlarla kaplı, içinden dere geçen doğa harikası Çamlıdere, doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi Bizans dönemine kadar uzanan geçmişiyle de dikkat çekmekte olan bir ilçedir. Çamlıdere gezisi sırasında mutlaka görülmesi gereken noktaların başında Fosil Ormanı, Çamkoru Tabiat Parkı, Benli Yaylası ve Şeyh Ali Semerkandi Türbesi’dir. Çamlıdere Altındağ arası mesafe yaklaşık olarak 115 km’dir.
Gordion Antik Kenti
Gordion Antik Kenti
Tarih ve arkeoloji sevenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir yer olan Gordion Antik Kenti, Frigya’nın başkentidir. Müze ve antik kent açık alanı olarak iki farklı gezilecek noktası bulunan Gordion Antik Kenti, Altındağ ilçe merkezine yaklaşık olarak 135 km mesafede yer almaktadır.
Beypazarı Evleri
Beypazarı Evleri
Beypazarı Evleri, Ankara’nın turistik ilçesi Beypazarı’nın simgesidir. Anahtarlıklardan küçük hediyelik eşyalara kadar minyatür seçenekleri yapılmakta olan bu evler şehrin en yoğun ziyaret alan noktaları arasında yer almaktadır. Beypazarı Evleri Altındağ ilçe merkezi arası mesafe yaklaşık olarak 117 km’dir.
Haymana Kaplıcaları
Haymana Kaplıcaları
Medeniyetler boyunca şifalı suları ile dikkat çeken Haymana ilçesi, günümüzde de kaplıcaları ile yoğun ziyaret alan noktalar arasında yer almaktadır. Haymana Kaplıcaları ile Altındağ arası mesafe yaklaşık olarak 99 km’dir.
Soğuk Su Milli Parkı
Soğuk Su Milli Parkı
Ankara Kızılcahamam‘da bulunmakta olan Soğuk Su Milli Parkı, 12.000 dönüm araziye sahiptir. Şehirden uzakta doğa ile iç içe bir gün geçirme olanağı sunmakta olan bu milli park, Altındağ ilçe merkezine yaklaşık olarak 100 km mesafede yer almaktadır.