Altındağ Tarihi Yerleri

Ankara’nın en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Altındağ, aynı zamanda Eski Ankara olarak anılmaktadır. Bölgenin ilk yerleşim yeri olarak geçmişi Paleolitik Dönem’e kadar uzanmaktadır. Günümüzde, tarihi yerler açısından başkentin en çok ilgi çeken ilçelerinden birisidir.


Ankara Kalesi

Ankara Kalesi Ankara Kalesi

Ankara Kalesi, kentin simge yapılarından biridir.  

Kente hakim olan kalenin yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekte fakat çevresinde Hititlerden kalma eserler bulunduğu için Hitit Dönemi’nde yapıldığı tahmin edilmektedir. 

Ankara Kalesi iç ve dış olmak üzere iki ayrı bölümden oluşmaktadır. Dış kale günümüze ulaşmamıştır. Dikdörtgen bir plana sahip iç kale ise 10 ile 16 metre arasında değişen surları ve 42 kulesi ile günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. 

Ankara Kalesi’ne giriş ücretsizdir. 


Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara Kalesi'nin güney tarafında yer almaktadır. 

Osmanlı Dönemi’ndeki Mahmut Paşa Çarşısı Depo Binası ve Kurşunlu Han’ın müze olarak tasarlanması sonucu hizmet vermeye başlamıştır. Atatürk’ün bir Hitit müzesi kurma arzusundan ötürü binalar satın alınarak, tadilat ve onarımlar tamamlandıktan sonra halka açılmıştır.

Bugün idari bina olarak kullanılan Kurşunlu Han, çalışma odalarına, kütüphane, konferans salonu, laboratuar ve atölyeye ev sahipliği yapmaktadır. Mahmut Paşa Çarşısı Depo Binası ise Anadolu Medeniyetleri Müzesi için ayrılmıştır.

Sergi, girişin sağındaki Paleolitik ve Neolitik teşhirlerden başlayarak kronolojik olarak düzenlenmiştir. 

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne giriş 30 TL’dir. 


Etnografya Müzesi

Etnografya Müzesi Etnografya Müzesi

Etnografya Müzesi, il merkezine birkaç dakikalık yürüyüş mesafesindedir. Türk kültürünü geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla 1980 yılında açılmıştır.

1938’den 1953 yılına kadar Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşı burada kalmıştır. Türklere ait gelenek ve görenekleri temsil eden onlarca esere ev sahipliği yapmaktadır.  

Müzenin girişinde Atatürk’e ait heykel bulunmaktadır. Buradan basamaklar ile çıkılarak asıl sergi alanına ulaşılmaktadır. Sergi alanı, kubbe altı holünün devamındaki iç avlunun çevresinde toplanmıştır.

Etnografya Müzesi’ne giriş ücreti 10 TL’dir.


Ulucanlar Cezaevi Müzesi

Ulucanlar Cezaevi Müzesi Ulucanlar Cezaevi Müzesi

Ulucanlar Cezaevi Müzesi, Altındağ Belediyesi tarafından restore edilmiş eski bir devlet hapishanesidir. Müze 2011 yılında açılmıştır. Türkiye’de türünün ilk örneğidir. 

Müzenin girişinde dokuzuncu ve onuncu koğuş yer almaktadır. Bu koğuşlar, diğer cezaevi koğuşlarına göre daha konforlu olmasından dolayı "Hilton Koğuşu" olarak adlandırılmaktadır.  

İzolasyon hücreleri yüksek profilli suçlular için ayrılmıştır. Dördüncü Koğuşta, günlük hapishane hayatlarında mahkumları farklı pozisyonlarda betimleyen 22 balmumu heykeli bulunmaktadır.  

Ulucanlar Cezaevi Müzesi’ne giriş 5 TL’dir. 


Altınköy Açık Hava Müzesi

Altınköy Açık Hava Müzesi Altınköy Açık Hava Müzesi

Altınköy Açık Hava Müzesi, şehirleşmenin getirileri sonucu yok olan köylerin önemini vurgulayan bir açık hava müzesidir. 1930 ile 1950’li yıllardaki köy hayatını gözler önüne sermektedir. 

Büyük bir açık alan üzerine kurulu müzede ahırlar, geleneksel Türk tipi köy evleri, köy kahvesi ve muhtarlık gibi alanlar yer almaktadır. Yalnızca görsel figürler ile değil, canlandırmalarla da köy yaşamı anlatılmaktadır. Açık hava müzesinde organik ürünler de satılmaktadır. 

Altınköy Açık Hava Müzesi’ne giriş 5 TL’dir. 


Kurtuluş Savaşı Müzesi (1. TBMM Binası)

Kurtuluş Savaşı Müzesi Kurtuluş Savaşı Müzesi

Kurtuluş Savaşı Müzesi, ilk TBMM binası restore edildikten sonra halka açılmıştır. 

Tek katlı andezit bina, Enver Paşa'nın isteği üzerine, İttihat ve Terakki’nin merkezi olarak mimar Salim Bey tarafından tasarlanmıştır. 

Kurtuluş Savaşı'ndan önemli fotoğraflar, belgeler ve mobilyalar müzenin nadide eserleri arasındadır. Sergilenen başlıca eserler arasında Sevr Antlaşması ve Lozan Antlaşması’na ait belgeler, devlet büyüklerinden gelen hediyeler, Kurtuluş Savaşı Dönemi’ne ait yazışmalar ve haberleşmenin sağlandığı gereçler yer almaktadır.  

Kurtuluş Savaşı Müzesi’ne giriş 10 TL’dir. 


Augustus Tapınağı

Augustus Tapınağı Augustus Tapınağı

Hacı Bayram-ı Veli Cami’nin doğu duvarı bitişiğinde yer almaktadır. Roma İmparatoru Augustus anısına, son Galat hükümdarı Kral Pilamenes tarafından inşa ettirilmiştir. Bizans Dönemi’nde restore edilerek kilise olarak hizmet vermiştir. 

Tapınak, dört sütun ile çevrilidir. O dönemin desenleri ile işlenen kapısı ve iki yan duvarı günümüze kadar çok iyi bir şekilde korunabilmiştir. Türbeye bitişik duvarında Latince ve Yunanca, Augustus’un başarılarını anlatan bir yazıt bulunmaktadır. 

Augustus Tapınağı’na giriş ücretsizdir. 


Cumhuriyet Müzesi (II. Türkiye Büyük Millet Meclisi)

Cumhuriyet Müzesi Cumhuriyet Müzesi

Mimar Vedat Tek tarafından tasarlanan bina, Cumhuriyet Halk Fırkası toplantı yeri olması için düşünülmüş olsa da I. TBMM binası yeterli olmadığı için planı baştan düzenlenmiş ve 1924 yılında hizmete açılmıştır. 

Önemli yasaların ve Atatürk ilke ve inkılaplarının kararlaştırılması gibi adımlar 1924 ile 1960 yılları arasında bu bina içerisinde gerçekleşmiştir.

Müze içerisinde Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Celal Bayar’ın mecliste kullandığı gereçler, 1924 ile 1960 yılları arasındaki görüşme tutanakları ve ilk üç cumhurbaşkanının kişisel eşyaları sergilenmektedir. 

Cumhuriyet Müzesi’ne giriş 10 TL’dir. 


Hacı Bayram-ı Veli Cami

Tarihi Hacı Bayram-ı Veli Camii Tarihi Hacı Bayram-ı Veli Camii

Ulus, Hacı Bayram Mahallesi üzerinde yer almaktadır. Sanatsal değerinin yanı sıra, Ankara’nın en önemli tarihi camilerinden birisidir. 

1427 ile 1428 yılları arasında Hacı Bayram Veli tarafından Hamedanlı Ebubekir Mehmet’e yaptırılmıştır. 14. yüzyılda ise Mimar Sinan tarafından onarılmıştır. Caminin doğu duvarı Augustus Tapınağı’na, güney duvarı ise Hacı Bayram-ı Veli türbesine bitişiktir. 

Uzunlamasına dikdörtgen plan üzerinde yer alan cami, taş kaideli, taş temel üzerine inşa edilmiştir. Çatısı kiremitten yapılmış olup, taş kaideli kare planlı ve iki şerefeli minaresi vardır. 


Roma Hamamı

Roma Hamamı Roma Hamamı

Roma Hamamı, Ankara’da 1937-1944 yılları arasında yapılan kazılarla ortaya çıkarılmıştır. Halka açık bir müze olarak değerlendirilen antik bir Roma hamam kompleksinin kalıntılarıdır.

Septimius Severus’un oğlu Roma İmparatoru Caracalla tarafından 3. yüzyılda inşa edilmiştir. Sağlık Tanrısı Asklepios anısına yaptırılmıştır. Bu tarihi alanda Roma, Bizans, Selçuk ve Frig dönemlerinden kalıntılar gün yüzüne çıkarılmıştır. 

Roma Hamamı’na giriş 6 TL’dir.


Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi

1996 yılında kurulan Kültür Varlıkları Koleksiyoncular Derneği adlı özel bir topluluk tarafından 2005 yılında hizmete açılmıştır.  Özel koleksiyonu ile müzeye katkıda bulunan mühendis ve arkeoloji tutkunu Yüksel Erimtan, kurucu olarak seçilmiştir.

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ait üç eski Ankara binasından oluşmaktadır. Roma Dönemi, Bizans Dönemi ve bunun gibi birçok dönemden eserler sergilenmektedir. Müze binasında konferans salonu, kafe ve kitapçı da bulunmaktadır.

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’ne giriş 7 TL’dir. 


Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi

Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Türkiye'de güzel sanatlar ve heykellere adanmış bir müzedir. 1927 yılında mimar Arif Hikmet Koyunoğlu tarafından tasarlanmış ve 1927-1930 yılları arasında, Mustafa Kemal Atatürk'ün yönlendirmesiyle Türkocağı Binası olarak inşa edilmiştir. 

Bugün müze, Türk resim ve heykelinin gelişiminde önemli rol oynayan sanatçıların en seçkin eserlerinin sergilendiği bir sanat merkezidir. Türk plastik sanatının oluşum ve gelişim dönemlerini yansıtan sanat eserlerinin koleksiyonunu ve sınıflandırılmasını da burada görmek mümkündür.

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’ne giriş ücretsizdir.


Şengül Hamamı

Şengül Hamamı Şengül Hamamı

Şengül Hamamı, 15. yüzyılda Anadolu Beylerbeyi İshak Paşa tarafından inşa ettirilmiş olup, günümüze kadar küçük restorasyonlar yapılarak ulaşmıştır.

Hamamın öne çıkan en büyük özelliği, Osmanlı Dönemi’nde yaptırılıp, günümüzde hala işletilmekte olan iki hamamdan birisi olmasıdır. Hem kadınlar hem de erkekler için ayrı kısımları bulunan hamamda,   soyunma odalarının üstünde sivri ahşap çatılı ışıklıklar bulunmaktadır.

Girişler kemerli kapılardan olup, gösterişli çiçek motifli birer kilit taşı ile süslenmişlerdir. Ayrıca üçer adet ibadet ve zikir odası olarak kullanılan halvet odası mevcuttur. 

Şengül Hamamı’na giriş ücreti 30 TL’dir.


Pirinç Han

Pirinç Han Pirinç Han

Pirinç Han, Ankara Kalesi surlarının hemen altında konumlanmaktadır. 

3 katlı yapı, 18. yüzyılda soygunculardan korunmak isteyen tüccar ve yolcuların konaklama yeri olmuştur. Hanın en önemli özelliği, Ankara’daki ilk ahşap han olmasıdır. Birinci Dünya Savaşı başladıktan sonra Pirinç Han, Müfreze Komutanlığı Karakolu olarak hizmet vermiştir.

1990 yılından bu yana alışveriş amacı ile hizmet vermektedir. Günümüzde 40 dükkana ev sahipliği yapan handan halı, kilim, antika eşyalar, gaz ispirtolu lambalar, ahşap mobilyalar ve bunun gibi otantik birçok şey satın alınabilmektedir.  


Mehmet Akif Ersoy Müze Evi

Mehmet Akif Ersoy Müze Evi Mehmet Akif Ersoy Müze Evi

Mehmet Akif Ersoy’un, Kurtuluş Savaşı döneminde yaşadığı evdir. Başta İstiklal Marşı olmak üzere şair birçok şiirini bu evde yazmıştır. Bu evi Tacettin Şeyhi, Mehmet Akif Ersoy için tahsis etmiştir. 

1982 yılında onarılarak müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. İçerisinde Mehmet Akif Ersoy’a ait gözlük, tespih, cep saati ve bunun gibi birçok önemli eser sergilenmektedir. 

Mehmet Akif Ersoy Müzesi’ne giriş ücretsizdir. 


Türk Hava Kurumu Müzesi

Türk Hava Kurumu Müzesi Türk Hava Kurumu Müzesi

Türk Hava Kurumu Müzesi, Türkiye'deki sivil havacılığa adanmış bir müzedir.

19 Mayıs 2002 tarihinde kurulan müze, 5,294 metrekarelik bir açık hava sergi alanını kapsamaktadır. Müzede tarihi paraşüt kulesi, orijinal ve kopya uçakların sergilendiği bir bahçe bulunmaktadır. 

Müze binası ise, Türkiye'de ve dünyada sivil havacılık tarihine ilişkin çeşitli belgeler, fotoğraflar ve nesneler barındırmaktadır.

Türkiye'nin ilk uçak fabrikası TOMTAŞ'ın fotoğrafları, THK tarafından kullanılan çeşitli üniformalar, madalyalar ve süslemeler, THK için basılmış pullar ve THK'nın diğer şehirlerdeki eğitim tesislerinin örnekleri müzede sergilenmektedir.

17. yüzyıl Osmanlı figürleri Lagari Hasan Çelebi ve Hezarfen Ahmet Çelebi tarafından yapılan uçuş testleriyle ilgili örnekleri de görmek mümkündür.

Türk Hava Kurumu Müzesi’ne giriş ücretsizdir. 


Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi

Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi

Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi, 2013 yılında açılmıştır. Müze içerisinde Anadolu’nun kültürel geçmişine ait eserler sergilenmektedir.

Anadolu’nun kısmen unutulmaya yüz tutmuş Meddahlık geleneği, ebru sanatı ve ıhlamur baskı yapımı, gölge ve kukla oyunları, masal anlatan masal ana, gelin odasında bebeğine ninni söyleyen gelin, muhabbet meclisinde hikaye anlatan hikayeci, mangala ve beş taş oynayan çocuklar gibi farklı kategorilerde kültürel miras örnekleri ziyaretçilere gösterilmektedir. 

Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’ne girişler ücretsizdir.


Suluhan Çarşısı

Suluhan Çarşısı Suluhan Çarşısı

Yaklaşık olarak 500 yıllık geçmişi ile Ankara’nın en eski pazar yerlerinden birisi olan Suluhan Çarşısı, 2. Beyazıt dönemi Ankara emirlerinden Hasan Paşa tarafından yaptırılmıştır. Hasan Paşa Hanı olarak da bilinmektedir.

Çiçekçilerden takıcılara, bebek süslerinden el yapımı hediyeliklere kadar birçok seçeneği çarşıda bulmak mümkündür. 


Gökyay Vakfı Satranç Müzesi

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi Gökyay Vakfı Satranç Müzesi

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, kurucusu Akın Gökyay’ın 1975’ten ibaren bir araya getirdiği satranç takımı koleksiyonlarından oluşmaktadır. 

Müzede 109 ülkeden, 617 satranç takımı sergilenmektedir. 2012 yılında Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazanmış olup, Türkiye’nin tescilli ilk ve tek satranç koleksiyonu olmuştur. Müzede sergilenen satranç koleksiyonları ahşap, metal, balık kemiği, mermer, sabuntaşı, keçe, polyester gibi birçok farklı malzemeden yapılmıştır.

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’ne giriş için tam bilet 12.5 TL iken, öğrenci bileti 6 TL’dir


Ulus Zafer Anıtı (Ulus Atatürk Heykeli)

Ulus Atatürk Heykeli Ulus Atatürk Heykeli

Ulus Zafer Anıtı’nı,  Heinrich Krippel adında Avusturyalı heykeltıraş tasarlamıştır. 

Sakarya isimli bir at üzerinde geleceğe umutla bakan Mustafa Kemal Atatürk’ün duruşu tasvir edilmiştir. Anıtın hemen ön tarafında ise 2 Mehmetçik ve sırtına top mermisi yüklemiş bir kadın figürü vardır.

Anıtkabir’in inşasından önce bütün önemli etkinlikler burada düzenlenmiştir.     


Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi Ankara Rahmi M. Koç Müzesi

Müzenin binası, Kanuni Sultan Süleyman’ın tahtta olduğu zaman 1522 ile 1523 yılları arasında inşa edilmiştir. Vehbi Koç, ilk ticaret hayatına burada başlamıştır. Sonrasında manevi açıdan büyük bir önem arz ettiği için 2005 yılında ana yapısı bozulmadan müze olarak halka açılmıştır. 

Müzede Rahmi Koç’a verilen plaketler, madalyalar ve diğer birçok şey sergilenmektedir. Sergilenen diğer eserler ise teleskop, mikroskop, zaman göstergesi, usturlab gibi bilimsel aletlerdir. 

Rahmi M. Koç Müzesi’ne giriş 10 TL’dir. 


Ziraat Bankası Müzesi

Ziraat Bankası Müzesi Ziraat Bankası Müzesi

Ziraat Bankası Müzesi, Türkiye’de yer alan ilk bankacılık müzesi olarak 1981 yılında hizmete açılmıştır.

Müze içerisinde sergilenen eşyalar arasında Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait önemli eserler bulunmaktadır. Özellikle son 100 yıl içerisinde kullanılan yevmiye defterleri, 1863 yılına ait orijinal memleket sandığı, alım satım kayıt defterleri, yazı makineleri, eski telefonlar, çeşitli altın ve mektup terazileri, eski yazı banka kapı levhaları gibi eserler yoğun ilgi görmektedir.

Dikkat çeken diğer eserler arasında Osmanlı ve Cumhuriyet dönelerine ait para örnekleri de bulunmaktadır. Yakın tarihi en iyi yansıtan eserlerin bir arada bulunduğu müzede ayrıca 1929 yılında Genel Müdürlük Binasının açılışında kullanılan altın orak ve tepsi de sergilenmektedir.

Ziraat Bankası Müzesi’ne girişler ücretsizdir.


Azize Tereza Kilisesi

Azize Tereza Kilisesi Azize Tereza Kilisesi

Azize Tereza Kilisesi, Latin Katolik kilisesidir. 1915 yılında Ermeni semtine yakın bir konum üzerinde yer alan bu kilise, uzun yıllar boyunca Fransız okulu olarak hizmet vermiştir. 

Kilise içerisinde yer alan en önemli eserlerden birisi, 2002 yılında restore edilen şapel ve ana mozaiktir. Fransız sanatçı Herve Vital tarafından tasarlanmıştır. Ayrıca Meryem Ana ve Hazreti İsa’nın tasvirlerini de kilise içerisinde görmek mümkündür. 


Vakıf Eserleri Müzesi

Vakıf Eserleri Müzesi Vakıf Eserleri Müzesi

Ankara Vakıf Eserleri Müzesi, bir etnografya müzesidir. Türkiye'nin ilk ulusal mimari hareketi örneğidir.

1928-1941 yılları arasında Hukuk Fakültesi olarak, 1941'den sonra ise Kız Meslek Lisesi olarak kullanılmıştır. 2004 yılında restore edilmiş ve 7 Mayıs 2007 tarihinde müze olarak hizmete açılmıştır.

Müzede geleneksel Türk halı ve kilim örnekleri, para keseleri, hat levhaları, maden işlemeleri, el yazması eserler ve bunun gibi birçok eser sergilenmektedir.  

Vakıf Eserleri Müzesi’ne giriş ücretsizdir. 


Tarihi Karacabey Hamamı

Tarihi Karacabey Hamamı Tarihi Karacabey Hamamı

Kazasker Celalettin Karacabey İbn-i Abdullah tarafından yapılması istenen hamamın inşasına 1427 yılında başlanmış ve 1440 yılında hizmete açılmıştır. Karacabey Cami ve külliyesinin bir bölümü olarak tasarlanmıştır. Meşhur Hamamönü bölgesi, ismini bu hamamdan almıştır. 

1988 yılında orijinal haline sadık kalınarak restore edilip yeniden hizmete açılmıştır. Günümüzde hizmet veren tarihi hamamlardan bir tanesidir. 


Telekomünikasyon Müzesi

Telekomünikasyon Müzesi Telekomünikasyon Müzesi

Telekomünikasyon Müzesi, iletişim alanında eğitim amaçlı hizmet veren uygulamalı bir müzedir. 

Geçmişten günümüze kadarki süreçte iletişim konusunda teknolojinin nasıl ilerlemiş olduğunu gösteren eserler sergilenmektedir.  

Toplam 402 adet eser bulunmaktadır. Her yaştan insana hitap eden eserleri ile müze, iç içe 3 salondan oluşmaktadır.  

Telekomünikasyon Müzesi’ne giriş ücretsizdir.  


Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestra Konser Salonu Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestra Konser Salonu

Yaklaşık olarak 200 yıllık geçmişi ile dünyanın en eski sanat kurumlarından birisi olan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu, saray halkına özgü olarak oluşturulmuş, ancak günümüzde herkesin katılabileceği halka açık bir yer olmuştur.

İlk olarak İstanbul’da kurulmuş olup, 27 Nisan 1924’te Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile Ankara’ya taşınmıştır. Halkın kültür ve sanat düzeyini yükseltmek amacıyla günümüze kadar 2000’den fazla etkinliğe ev sahipliği yapmıştır.

1950’li yıllardan itibaren ismini uluslararası olarak duyurmuş ve günümüzde hem ulusal hem de uluslararası birçok konsere ev sahipliği yapmaktadır. Aralarında dünyaca ünlü Vladimir Fedoseyev’in de bulunduğu birçok tanınmış orkestra şefi burada konser vermiştir.


Zincirli Cami

Ulus Zincirli Camii Ulus Zincirli Camii

Zincirli Cami, Şeyhülislam Ankaralı Mehmet Emin tarafından 1685 yılında inşa edilmiştir. 

Dikdörtgen planlı cami, klasik Osmanlı mimarisine sahiptir. Kuzeybatı köşesinde minaresi bulunmaktadır. Kesme taştan inşa edilen minarenin kaidesi vardır. Caminin avlu kısmında ise iki adet medrese yer almaktadır. 


Karacabey Cami

Tarihi Karacabey Camii Tarihi Karacabey Camii

Karacabey Camii’nin 1427 yılında yapıldığı tahmin edilmektedir. Bursa’daki camilerin mimarisine benzer şekilde mimar Ebubekiroğlu Ahmet tarafından inşa edilmiştir. 

“T” şeklinde bir planı ve beş kubbesi vardır. Minaresi kuzeybatı yönündedir. Minberi ahşaptır ve ince oymalar ile dekore edilmiştir. Caminin bahçesinde Anadolu Beylerbeyi Celaleddin Karacabey bin Abdullah’ın türbesi yer almaktadır.


Ankara PTT Müzesi

PTT Pul Müzesi PTT Pul Müzesi

Ankara PTT Müzesi, ünlü Avusturyalı mimar Clemens Holzmeister tarafından planlanmış ve 1933 ile 1934 yılları arasında inşa edilmiştir.

Toplam 6.500 metrekare alana sahip beş katlı bir binadır. Eskiden banka olarak kullanılan bina, 1946'da PTT'ye devredilmiştir. Yenileme sonrası 2013 yılında bina halka açık bir müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Müzede Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin pullarına ek olarak birçok yabancı ülkenin pulları sergilenmektedir.  

Ankara PTT Müzesi’ne giriş ücretsizdir.


Sarıkadı Cami (Mimarzade Cami)

Sarıkadı Camii Sarıkadı Camii

Sarıkadı Camii, 18. yüzyıl Osmanlı cami mimarisinin son örneklerinden birisi olarak değerlendirilmektedir. 

Taş temel üzerine yapılmış, ahşap hatıllı ve kerpiç duvarlıdır. Çevrede bulunan kubbeli camilere nazaran kiremit çatılıdır. İç dekorlar Rokoko tarzında el yapımı olup, sülüs yazılar, mihrap, tavan süslemeleri ve pencereleri 18. yüzyıl mimarisini yansıtmaktadır.

Caminin doğusunda, mimarların aile mezarlığı bulunmaktadır. Mezarlarda Ankara taşı kullanılmış olup, bazılarının üzerinde mermer oyma şahideler vardır. En eski tarihli mezar 1845 yılına aittir.


Ahi Şerafeddin Cami (Arslanhane Cami)

Ahi Şerafeddin Camii Ahi Şerafeddin Camii

Ahi yöneticilerinden Şerafettin Mehmet’in babası Hüsamettin ile amcası Hasan tarafından 1290 yılında yaptırılmıştır. Minberindeki yazıdan camiyi yapan ustanın Ebubekir oğlu Mehmet olduğu anlaşılmaktadır. 

İlk yapılışı 13. Yüzyılın başı olan cami, 1289 ile 1290 yılları arasında önemli bir onarım görmüştür.

Uzunlamasına beş sahınlı bazilika plan üzerine oturtulan caminin dış görünümü çok sadedir. Kıyıları işlemeli üç kapısı kuzey, batı ve doğu girişlerinde yer almaktadır.  


Sultan Alaeddin Cami

Sultan Alaeddin Camii Sultan Alaeddin Camii

Selçuklu meliki Muhyiddin Mesud tarafından 12. yüzyılda yaptırılmıştır. Ankara’da yer alan en eski camidir. Alaeddin Cami olarak adlandırılmasındaki sebep, II. Alaeddin Keykubad tarafından restore edilmiş olmasıdır.

Düz ahşap tavanlı, kıbleye dik olarak yerleştirilmiş dikdörtgen plana sahiptir. Sanat tarihi açısından büyük bir öneme sahip yapısal özellikler vardır. 


Altındağ Belediyesi Şair ve Yazarlar Evi

Altındağ Belediyesi Şair ve Yazarlar Derneği Altındağ Belediyesi Şair ve Yazarlar Derneği

Altındağ Belediyesi Şair ve Yazarlar Evi, Türk edebiyatının önemli temsilcilerinin kişisel eşyalarının yanı sıra bazılarının eserlerinin ilk baskısını görme olanağı sunmaktadır. 

2017 yılında ziyarete açılan müzede 6 sergi odasında 33 şairin ve 6 yazarın eserleri sergilenmektedir. Ayrıca müze içerisinde 1 adet söyleşi odası da mevcuttur. Edebiyat dergilerinin eski sayıları da sergilenmektedir. 

Altındağ Belediyesi Şair ve Yazarlar Evi’ne giriş ücretsizdir.