Adana'nın İlçeleri

Adana, Akdeniz Bölgesi’nin doğusunda bulunan 2 milyonun üzerinde toplam nüfusu ile ülkemizin en büyük altıncı şehridir. Nüfusun büyük oranı merkezdeki ilçelerde toplanmış olup toplamda 15 adet ilçesi bulunmaktadır.

Verimli toprakları ile öne çıkan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Çukurova üzerinde kurulan şehir aynı zamanda bir ticaret merkezi olarak bilinmektedir. Merkez ve çevre ilçeler farklı turizm alanlarında da dikkat çekmektedir. 

Karataş, Yumurtalık ilçeleri yaz tatilleri için tercih edilmektedir. Merkezdeki ilçeler şehir gezileri için uygundur. Pozantı’da yaylalar doğa tatili, kaplıcalar sağlık turizmi, Ceyhan’daki kaleler tarih turları açısından son derece elverişlidir. Tüm ilçelerinin hepsinin kendine has özellikleri bulunmaktadır.

Tarihi İpek Yolu üzerinde konumlanan bu şehri ziyaret etmeden önce ilçeleri tanımanız ve gezi rotanızı bu şekilde belirlemeniz önerilmektedir. 

Adana'da gezilecek yerler yakın göz alıcı dizaynları ile sizi cezbedecek oteller için Adana oteller sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Çukurova 

Çukurova Çukurova

Adana’nın merkez ilçelerinden birisidir. Büyük şehir belediye sınırları yer alan ilçe Seyhan Nehri’nin batısında yer almaktadır. 350 binin üzerinde nüfusu ile ilin en kalabalık ilçelerinden birisidir. 

Adana’nın en büyük ilçesi olan Seyhan’dan ayrılmıştır. 2008 yılında ilçe statüsü kazanmıştır. İsmini tüm bölgeye ismine veren Çukurova’dan almış olup içerisinde 17 mahalle bulunmaktadır. Seyhan Baraj Gölü’nün yanında bulunan ilçe ziyaretçilerin şehirdeki ilk tercihleri arasındadır. 

Lezzet durakları, tarihi yerler ve göl kenarında piknik yapma keyfi ilçenin öne çıkan noktalarıdır. 


Yumurtalık 

Yumurtalık Yumurtalık

Adana’nın güneyinde bulunan Yumurtalık İlçesi güzel plajları ile dikkat çekmektedir. Eski adı Ayas olan ilçenin bu adı halk içinde hala sıklıkla kullanılmaktadır. 1959 yılına kadar Ceyhan’ın bir beldesi olan Yumurtalık bu tarihte alınan karar ile ilçe statüsüne geçmiştir. 

Toplam 24 mahallenin bulunduğu ilçenin doğusunda Ceyhan, batısında Karataş vardır. Adana’ya uzaklığı 80 kilometredir. Ayas Antik Kenti, Süleyman Kulesi ve Yumurtalık Milli Parkı ilçede ziyaret edilebilecek yerlerdendir. 

Adana'da tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve daha fazlası için Adana'da gezilecek yerler yazısına uğramayı unutmayın.


Kozan

Adana Kozan Adana Kozan

Kozan 130 bin nüfusu ile il içerisindeki en büyük ilçelerden birisidir. Adana, Osmaniye sınırında bulunan Kozan’ın merkeze uzaklığı yaklaşık 80 kilometredir. 103 mahalleden oluşan ilçenin merkezinde 18 mahalle yer almaktadır. 

Tarihteki en önemli özelliği bölgeye uzun süre hakim olan Kilikya Ermeni Krallığı’nın başkenti olmasıdır. Yüz ölçümü olarak ilin en büyük ilçesidir. Cumhuriyet’in ilk yıllarında il statüsündeyken daha sonra Adana’ya bağlanmıştır. 

Kozan adının anlamı eski Türkçede Yaban Tavşanı anlamına gelmektedir. Birinci Dünya Savaşı’na kadar SİS olarak bilinen ilçe yaşanan zulümler ve önemli olaylar sonrasında bu ismi almıştır. İlçe sınırları içinde Kilikya Manastırı, Anavarza Antik Kenti, Karasis Kalesi, Cennet Vadisi ve Hoşkadem Camii yer almaktadır. 


Ceyhan

Ceyhan Ceyhan

Ceyhan Nehri üzerine kurulan, Adana’nın merkez ilçeleri haricindeki en büyük ilçesidir. Ceyhan merkeze uzaklığı 50 kilometre olan ilçenin yerleşim yeri olarak tarihi 9000 yıl öncesine kadar uzanmaktadır. 

1929 yılında Ceyhan adını alınan ilçe bundan önce 1860 ile 1929 yılları arasında farklı isimler ile kullanmıştır. Bir ova üzerine kurulu olan Ceyhan’ın etrafında geniş düzlükler ve verimli topraklar bulunmaktadır. 

Asur, Fenike, İran, Mısır, Hitit, Roma ve Bizans medeniyetlerine ev sahipliği yapan ilçede çok sayıda arkeolojik kazı alanı mevcuttur. Karataş ve Yumurtalık ile birlikte Adana’nın denize sınırı olan ilçesinde Ulu Cami, Durhasan Dede Türbesi, Tumlu Kalesi ve Yılan Kalesi en çok ziyaret çeken noktalardan bazılarıdır. 

Dünyaca ünlü sahillere ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapan Adana'yı daha fazla keşfetmek için Adana gezi rehberi sayfamızı göz gezdirebilirsiniz.


Karataş

Karataş Karataş

Akdeniz’de bulunan plajlar arasında 6 kilometre ile en uzunlarından birisine sahip olan Karataş, Adana’nın deniz ile sınırı olan üç ilçesinden birisidir.

Normalde nüfusu 20 bin civarında olan ilçe yaz aylarında turistlerin gelmesi ile bu sayıyı ikiye katlamaktadır. Seyhan Nehri’nin Akdeniz ile birleştiği noktada yer alan ilçede çok özel tarihi alanlar ve doğa koruma alanları mevcuttur.

Ağyatan, Akyatan ve Tuz lagün gölleri özel koruma alanı olarak belirlenmiştir. Bunun yanında ülkemizin en büyük lagün gölü olan Akyatan Milli Parkı’nın hemen yanında Magarsus Antik Kenti yer almaktadır. 


Pozantı

Pozantı Pozantı

Pozantı, Niğde, Mersin ve Adana’nın kesiştiği nokta olan Gülek Boğazı üzerinde kurulmuştur. Pozantı, ilin en batı ucunda bulunan ilçesidir. Toplam nüfusu 20 bin civarındadır. Yaz aylarında yaylaları ziyaret etmeye gelen insanlar ile bu sayı artış göstermektedir.

Tarih boyunca bulunduğu konum nedeniyle birçok medeniyet tarafından işgal edilmiştir. Abbasiler, Bizans, Roma, Büyük İskender, Persler, Hititler ve son olarak Osmanlılar bölgeye sahip olmuştur. İlçenin ilk çağlarda ki ismi Pendosis’tir. Türklerin kontrolüne geçtikten sonra Bozantı adını almıştır. 

Yaylaları, Anahşa Kalesi ve Tekir Tabyaları ilçeyi ziyaret edenlerin mutlaka görmesi gereken noktalardır. 


Seyhan

Seyhan Seyhan

Seyhan, 800 binin üzerindeki nüfusu ile Adana’nın en büyük ilçesidir. Seyhan aynı zamanda ülkemizin en kalabalık altınca ilçesi özelliğine sahiptir. İlçe o kadar büyümüştür ki mecburen idari noktalar birbirinden ayrılmıştır. 

Seyhan isminin tarihi milattan önce 3000 yılına kadar dayanmaktadır. Tarihi Tepebağ Höyüğü üzerinde yapılan kazı çalışmaları sonucunda ilçenin adını mitolojide Adanus’un oğlu olan Sarus’tan aldığı anlaşılmıştır. 

5 Ocak Fatih Terim Stadyumu, Adana Arkeoloji Müzesi, Sabancı Kültür Merkezi, Büyük Saat ve Ulu Camii gibi çok sayıda tarihi, turistik nokta ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Çukurova’ya hayat veren Seyhan Nehri boyunca uzanan ilçe bu özelliği ile farklı bir havaya sahiptir. 


Yüreğir

Yüreğir Yüreğir

Adana’nın merkez ilçelerinden birisi olan Yüreğir, Seyhan Nehri’nin doğusunda yer almaktadır. 1986 yılında ilçe statüsüne ulaşan ilçe sınırları içerisinde 425 bin kişi yaşamaktadır. 

Tarih boyunca sürekli geçiş noktası olarak kullanılan bir rotada yer alan Yüreğir ismini Oğuz boylarından birisi olan Üçoklar kavmine ait topluluktan almıştır. Şehrin yapısı nedeniyle en çok göç çeken noktasıdır. 

Yüreğir sınırları içerisinde Misis Antik Kenti, Çukurova Üniversitesi bulunmaktadır. Seyhan Nehri’nin doğusunda yer alan ilçe Taş Köprü üzerinden Seyhan İlçesi’ne bağlanmaktadır. 106 mahallesi bulunan ilçeyi dolmuşla, yürüyerek ve bisikletle gezme şansı bulunmaktadır.  

Adana'da daha büyük oteller yerine, kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz oteller Adana butik oteller sayfamızda yer almaktadır.


Sarıçam

Sarıçam Sarıçam

Adana’nın beş merkez ilçesinden birisidir. İl merkezinin doğusunda yer alan ilçe sınırları içerisinde 160 binin üzerinde insan yaşamaktadır. Merkeze uzaklığı 25 kilometre olup, sınırları içerisinde 67 mahalle bulunmaktadır.

İncirlik Hava Üssü ile tanınan ilçe içerisinde en önemli belde, İncirlik olarak görülmektedir. Bunun yanı sıra sınırları içerisinde Çukurova Üniversitesi ve Adana Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır. Doğal güzellikler yönünden zengin olan ilçe Sarıçam Ormanları ile dikkat çekmektedir. 


Tufanbeyli

Tufanbeyli Tufanbeyli

Tufanbeyli 196 kilometre uzaklığı ile Adana’nın en uzak ilçesidir. Kayseri, Kahramanmaraş ve Adana’nın kesişim noktasında yer almaktadır. Kayseri il merkezine 178, Maraş il merkezine 160 kilometre uzaklıktadır.

Toplam nüfusu 17 bin olan ilçe 1474 metre yükseklikte yer almaktadır. Tufanbeyli birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve onlardan kalan kalıntılar ile dikkat çekmektedir. İlçe merkezi ve etrafında Alakapı, Kırık Kilise ve Şar Antik Kenti en önemli noktalardır. Şar Antik Kenti’nin 6000 yıl öncesine kadar uzandığı tahmin edilmektedir. 


Feke

Feke Feke

Feke, Adana ilinin 120 kilometre kuzeyinde yer alan en küçük ve uzak ilçelerden birisidir. Toplam nüfusu 16 bin olan ilçede tarihteki ilk izler Hititler Dönemi’ndendir. Toplam 48 mahalleden oluşan ilçenin tarihteki kuruluş amacı kervanları korumak için uzak karakol olarak düşünülmesidir. 

Feke Kalesi, Göksu Irmağı ilçenin en gözde noktalarıdır. Kale ilçeden üç kilometre uzaklıktadır. Bizans Dönemi eseri olan kalenin büyük bölümü ayakta durmaktadır. Kale 1945 yılındaki kazı çalışmaları ile ortaya çıkarılmıştır. 


İmamoğlu 

İmamoğlu İmamoğlu

Tam manasıyla bir ova ilçesi olan İmamoğlu, Adana’nın kuzeybatısında, merkeze 50 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Yüreğir, Ceyhan, Kozan ve Aladağ ilçeleri ile çevrilidir. 

Kozan’a daha yakın olması nedeniyle ekonomik olarak ilçe ile bağları güçlüdür. İlçe merkezi ile ilgili farklı rivayetler vardır. Daha önce burada “Garipler Mezarlığı” olduğu sonradan iskana açıldığı söylenmekle birlikte geçmişte bataklık olduğu da rivayet edilmektedir. 

1950’li yıllarda Romanya’dan gelen göçmenler ilçeye yerleştirilmiştir. Çeğerce Deresi’nin geçtiği ilçe, Adana’nın coğrafi olarak ortasında yer almaktadır. 


Karaisalı

Karaisalı Karaisalı

Adana’nın küçük ilçelerinden birisidir. Merkeze uzaklığı 50 kilometre olan Karaisalı, Toros Dağları’nın başlangıç noktasında kurulmuştur. Bu nedenle ilçenin kuzeyi dağlık alanlardan oluşurken, güney noktalarında geniş düzlükler göze çarpmaktadır. 

1970’li yıllarda 50 binin üzerinde olan ilçe nüfusu sürekli verilen göç nedeniyle günümüzde 20 bin civarına düşüş yaşamıştır. İlçe sınırları içerisinde Kapıkaya Kanyonu, Varda Köprüsü ve Yer Köprü Mesire Alanı bulunmaktadır. Roma Dönemi’nden kalan Milvan Kalesi de ziyaret edilecek noktalar arasındadır.  


Saimbeyli 

Saimbeyli Saimbeyli

Saimbeyli 160 kilometre uzaklığı ile Adana’ya en uzak ilçelerden birisidir. Adı Birinci Dünya Savaşı sonrasında ilçeyi Fransız işgalinden kurtaran Sami Bey’i onurlandırmak için verilmiştir. Toplam 14 bin nüfusu ile Adana’nın en küçük ilçesidir. 

Eski adı Haçin olan ilçenin tarihi Hititler Dönemi’ne kadar uzanmaktadır. Kozan İlçesi buranın ekonomik olarak ayakta kalmasına yardım etmektedir. Etrafı ormanlar, akarsular ve dağlarla kaplı bir yerleşim alanıdır. 3 merkez mahalleden oluşan ilçenin toplam 8 mahallesi vardır. 

Adana'da hayatınızın en mutlu gününün ve bu günü taçlandıran tatilin kusursuz geçmesi için Adana balayı otelleri sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Aladağ

Aladağ Aladağ

Aladağ, 16 bin nüfusu ile Adana’nın en küçük ilçelerinden birisidir. Karaisalı’dan ayrılarak 1987 yılında ilçe olan yerleşim alanı adını Toros Dağları’nın bir bölümü olan Aladağlar’dan almıştır. 

31 Mahalleden oluşan ilçenin eski adı Karaköy olan ilçenin bu adı 1973 yılında değiştirilmiştir. Bölgede yüzyıllar önce Hitit, Roma, Bizans ve Selçuklular yaşamıştır. Yavuz Sultan Selim Dönemi’nde Osmanlı’ya katılmıştır. 

Simit Çağlayanı, Akören Kilisesi, Mazılık Ören Kalesi, Kapuzbaşı Çağlayanı ve Sandıklı Su ilçede görülmesi gereken yerlerden birisidir. Adana’nın kuzeyinde yer alan ilçenin uzaklığı 85 kilometredir.