Bursa’nın en büyük ikinci ilçesi olan Yıldırım, şehir merkezine olan yakınlığı, tarihi eserleri, doğal güzellikleri ve ilçe merkezine yakın köyleriyle, ilçeyi ziyarete gelen tatil severlere, gezilecek yerler açısından oldukça fazla alternatif sunmaktadır.
Bölgede yapılacak tatil sırasında, şehrin tüm ilçelerine ulaşım imkanlarından faydalanarak tüm Bursa’yı gezme imkanı bulunmaktadır.
Bunun yanı sıra sadece Yıldırım İlçesi içerisinde tarihi ya da doğa gezileri rotaları düzenleyerek ilçe içerisinde keşfe çıkılabilmektedir.
Bursa’nın Dünya Mirası’nı Keşfedebilirsiniz: Cumalıkızık Köyü
Cumalıkızık Köyü
2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil olan Cumalıkızık Köyü, Osmanlı Dönemi’nden bu yana bozulmamış doğası ve tarihi güzellikleri ile yılın her mevsimi hem yerli hem de yabancı turistleri ağırlamaktadır.
Taş döşemeli sokakları, renk renk boyanmış tarihi köy evleri, çarşısında satılan böğürtlen ve kestaneleri ile Cumalıkızık Köyü, Yıldırım gezisi sırasında mutlaka görülmesi gereken yerler arasında ilk sıradadır.
Bursa merkezine 11 km mesafede olan köy, Yıldırım ilçe merkezine sadece 2 km mesafededir. Şehrin içinde tarihe bir yolculuk yapma şansı sunan bölgeye şehrin her noktasından otobüs, minibüs ve taksi ile ulaşım imkanı bulunmaktadır.
Çarşılı Köprüde Hem Gezi Hem de Alışveriş Yapabilirsiniz: Irgandı Köprüsü
Irgandı Köprüsü
Yıldırım ile Osmangazi’yi birbirine bağlayan Irgandı Köprüsü, Gökdere’nin üstünde bulunmaktadır.1442 yılında inşa edilen köprü hem tarihi dokusu hem de çevresindeki doğal güzellikleri ile ziyaretçilerin dikkatini çekmektedir.
Köprüde bulunan tarihi dükkanlarda zanaatkarların eserleri sergilenmektedir. Dünyada 4 örneği bulunan çarşılı köprülerin en eskisi olma özelliğini taşıyan Irgandı Köprüsü’nü görmeden, Yıldırım’dan dönmemelisiniz.
Yıldırım İlçesinde Osmanlı Dönemi’ne Tanıklık Edebilirsiniz: Yıldırım Tarihi Yerler
Yıldırım Tarihi Yerleri
Adını Osmanlı padişahı Yıldırım Beyazıt’tan alan Yıldırım’da, özellikle Osmanlı Dönemi’ne ait tarihi eserlerin sayısı oldukça fazladır. İlçe merkezinden başlayarak çevre mahallelere uzanan bir rotada tarihi eserleri ziyaret ederek, Osmanlı Dönemi’ne tanıklık etme şansı yakalamanız mümkündür.
Merkezde bulunan Emir Sultan Külliyesi içerisinde bulunan Emir Sultan Camii, Türbesi ve Hamamı, Osmanlı Dönemi mimarisinin en önemli örnekleri arasında yer almaktadır. Çini süslemeleri, ihtişamı ve şehir merkezindeki konumu ile külliye Yıldırım’da yapılacak tarihi gezilerin ilk adreslerinden biri olmaktadır.
Adını yeşil çinilerinden alan Yeşil Külliyesi, cami ve türbesi ile kendisi ile aynı adı taşıyan semtte ziyaret edilecek bir diğer önemli tarihi eser olma özelliğini göstermektedir.
Balabanbey Kalesi, Yıldırım Bayezid Türbesi, Tarihi Yıldırım Hamamı, Yıldırım Beyazıt Camii ilçe merkezine yakın diğer tarihi eserler arasında yer almaktadır.
Yıldırım’da Kültür Gezisi: Yıldırım İlçesi Müzeleri
Sultaniye Medresesi
Yıldırım’da bulunan müzeler, Osmanlı Tarihi ve Cumhuriyet Dönemi ile ilgili oldukça farklı eserleri ziyaretçiler ile buluşturmaktadır.
Türk İslam Sanatları Müzesi, Sultaniye Medresesi’nin restorasyonu sonrasında ziyaretçilere açılmıştır.
8 oda ve iki eyvandan oluşan müzede, 13. - 20.yüzyıl arasında Selçuklu, Beylik ve Osmanlı dönemlerine ait ahşap, oyma ve kakma eserler, çini ve seramik eserler, Türk maden sanatından eserler, Selçuklu ve Osmanlı sikkeleri, geleneksel Türk ve Osmanlı giysileri ve elişi eserler sergilenmektedir.
Salı – Pazar günleri arasında mesai saatleri arasında ziyarete açık olan müzeye giriş ücreti 5 TL’dir.
Yıldırım ilçesinde bulunan bir diğer müze ise Hünkar Köşkü’dür. 1844 yılında inşa edilen köşk restore edilerek müze ve sosyal tesis olarak kullanıma açılmıştır. Bahçesindeki anıt ağaçları ve çinili çeşmeleri, köşk içerisinde bulunan Atatürk’e ait odalar ve belgeler, ziyaretçileri Cumhuriyet’in ilk yıllarına götürmektedir.
Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi ise 2600 yıl öncesine ait tekerlekten günümüzün motorlu taşıtları arasında bir zaman yolculuğu yapılabilmektedir. At arabacılığı, fayton, motorlu taşıtlar, Tofaş’ın ilk arabalarının yanı sıra fayton yapımı için tamamen orijinal malzemelerin kullanıldığı bir imalathane bulunmaktadır.
Müzenin bahçesinde ise 300 yıllık tarihi bir çınar, 200 yıllık karadut, bitki ve çiçeklerden oluşan bir bahçe ziyaretçileri karşılamaktadır.
Pazartesi günleri hariç haftanın her günü mesai saatleri arasında açık olan müzeye giriş ücretsizdir.