Son derece sessiz ve sakin ilçelerden biri olan Ula doğallığı ve huzuru ile dikkat çekmektedir. Geniş ormanlık alanları, tarihi noktaları, mükemmel denizi ve nehirleri ile göz dolduran ilçe, turizm anlamında pek hareketli olmasa da genel olarak tekne turları ile günübirlik gezilere ev sahipliği yapmaktadır.
Ula'da Gezilecek Yerler
Azmak Nehri
Azmak Nehri Tekne TuruAzmak Nehri, içerisinde balık türlerini barındıran ve üzerinde ise tekne turları düzenlenen son derece güzel noktalardan biridir. Yaklaşık 10 TL’lik bir ücret ödeyerek nehir üzerinde gezintiler yapılabilir. Güvenli bölgelerin bulunduğu nehirde ayrıca yüzerek de serinlemek mümkündür.
Nehir kenarında bulunan kahvaltı mekânlarında güzel bir kahvaltının ardından kano gezintileri yapılabilir. Bununla beraber yine nehir kenarında bulunan restoranlarda ise balık ürünlerinden oluşan akşam yemeği yenilebilir.
Akbük Koyu
Akbük Koyu ManzarasıUla’nın Akkaya beldesine 25 kilometre uzaklıkta bulunan Akbük Koyu, 1. derece doğal sit alanı olarak korunma altına alınmıştır. Kıran Dağı eteklerinde bulunan koya Akkaya veya Ören’den araçla ulaşım mümkündür. Bununla beraber doğal güzelliklerin görülmesi için koya sık sık tekne turları düzenlenmektedir.
Betonlaşmanın olmadığı koyda mavinin ve yeşilin her tonunu görebilmek mümkündür. Sakız ağaçları ile ünlü olan ormanlık alan içindeki koy berrak bir denize ve küçük çakıllardan oluşan kumsala sahiptir.
Ula Göleti
Ula Göleti Yukarıdan Bakışİlçeden yaklaşık olarak 2 kilometre mesafede bulunan gölet Ula’nın su ihtiyacının büyük bölümünü karşılamaktadır. Muhteşem bir güzelliğe sahip olan Ula Göleti’nde amatör olarak balıkçılık yapılmaktadır. Göl etrafında bulunan restoranda lezzetli yemekler yenilebilir. Bununla beraber ormanlık alanda yürüyüşler ile birlikte dağlara doğru bisiklet turları da yapılmaktadır.
Geyik Kanyonu
Doğa Harikası Geyik KanyonuGeyik kanyonu ortalama 20 kilometre uzunluğunda 650 metre derinliğindedir. Ula’dan başlayıp Denizli sınırlarına kadar uzanan kanyonun Karabörtlen Köyü içinde başlamaktadır. Farklı birçok bitki türünü içinde barındıran kanyon zengin bir yaban hayatına da ev sahipliği yapmaktadır.
Çınar Plajı
Çınar Halk PlajıUla’nın Akkaya mevkiinde bulunan Çınar Plajı son derece doğal ve bir o kadar da güzel noktalardan biridir. Masmavi denizi son derece berrak ve çarşaf gibi sakindir. Bununla beraber plaj sığ olduğu için çocuklu aileler için uygundur. Derin noktalara ulaşmak için 10 metre kadar ilerlemek gerekiyor.
Denizin bazı kısımları sıcakken bazı kısımları ise serin bir suya sahiptir. Son derece yumuşak bir kuma sahip olan plajda yalın ayak yürümek oldukça zevklidir. Plaj etrafında bulunan çeşitli işletmelerden her türlü ihtiyaç karşılanabilir.
Plaja giriş ücreti 20 TL iken şezlong ve şemsiyeleri kiralamak için ücretsiz kullanılabilir.
Sakartepe
Sakartepe Seyit TerasıMuhteşem bir manzaraya ev sahipliği yapan Sakartepe, deniz seviyesinden yaklaşık olarak 1 kilometre yüksekte bulunur. İlçe merkezinde bulunan Sakartepe Seyir Tepesi, özellikle gün batımında oldukça güzel bir manzaraya sahiptir.
Dalaman ve Marmaris’inde göründüğü tepede esen hafif rüzgâr eşliğinde içeceğinizi yudumlayarak manzaranın tadı çıkarılabilir. Tepeye çıkışlar ise ücretsizdir.
Küfre Koyu
Küfre Koyu Tekne TuruAkkaya Gökova’da bulunan Yedi Adalar Körfezi’nin doğusunda yer alan Küfre Koyu, tekne turlarının vazgeçilmez mola noktalarından biridir. Doğal yapısı bozulmamış olan koy lodos dışında herhangi bir rüzgâr almamaktadır. Bu anlamda son derece sıcak ve sakin bir denize sahiptir.
Gün batımında muhteşem bir güzelliğe sahip olan koyda gün batımı sırasında güneş denize gömülüyormuş görüntüsü vermektedir. Koya araç ile ulaşım yolun engebeli olmasından dolayı oldukça zordur. Genel olarak tekne turları ile gezilmektedir.
Akkaya Plajı
Akkaya Halk PlajıUla’nın Akkaya mevkiinde bulunan Akkaya Plajı beldede denize girilebilecek en iyi noktadır. Halk plajı olduğu için her türlü eşyanın ve alanın ücretsiz olarak kullanıldığı plaj aynı zamanda Mavi Bayrak ödülüne de layık görülmüştür.
Son derece sığ olan denizi 200 metreye kadar devam etmektedir. Bu nedenden dolayı daha çok çocuklu aileler tarafından tercih edilen plaj aynı zamanda engelliler için de uygun sayılmaktadır. Bundan dolayı engelsiz plaj olarak anılan Akkaya Plajı 1. derece sit alanı olarak korunmaya alındığı için doğası bozulmamıştır.
Son derece berrak bir denize sahip olan plaj özellikle tatil sezonunda aşırı kalabalıklaşmaktadır. İnce kumdan oluşan sahil şeridinin arka tarafı ise yemyeşil ormanlık alan ile kaplıdır.
Ula Kanyonu
Ula Kanyonu Yürüyüz ParkuruHalk arasında Kırk Urganlık olarak adlandırılan Ula Kanyonu, ilçe merkezinde bulunduğu için yürüyerek ulaşılabilir. Daha çok trekking yapmak için tercih edilen kanyon 2 farklı parkurdan oluşmaktadır. İlki Ula’nın 5 kilometre dışında olan Kızılağaç Köyü’ndeki başlangıç noktası diğeri ise 10 kilometrelik kanyon yürüyüş parkurudur.
Yürüyüş esnasında küçük şelaleler, sarkıtlar ve mağaralar görülebilir. Kanyona girişler ise ücretsizdir.
Değirmenbükü Koyu
Değirmenbükü Koyu Tekne TuruGökova’da bulunan koy bölgenin en büyük koyu olarak gösterilmektedir. İngiliz Koyu olarak da bilinen Değirmenbükü Koyu, özel araçla da ulaşımın son derece kolay olduğu noktalardan biridir. Geniş ormanlık alan içindeki el değmemiş dokusuyla tatilcileri büyülemeyi başaran koyun turkuaz renginde berrak bir denizi vardır.
Thera Antik Kenti
Thera Antik Kent KalıntılarıUla’ya 3 kilometre mesafede bulunan Thera Antik Kenti Okkataş mevkiinde yer almaktadır. Karia yapıtlarının en güzel örneklerinden biri olan antik kentte muhteşem kaya mezarları, tiyatro alanı ve agora bulunmaktadır. Thera Antik Kenti ücretsiz bir şekilde gezilebilir.
Koçarlı Camii
Mehmet Bin Mustafa tarafından yaptırıldığı bilinen cami 1376 yılında faaliyete geçmiştir. Demirtaş Mahallesi’nde bulunan cami 2006 yılında restore edilerek tekrar ibadete açılmıştır. Restore edildikten sonra Yeni Koçarlı Camii olarak adlandırılan cami içinde ilk döneme ait izleri görebilmek mümkündür.
Yedi Delik Mağarası
Ula ilçe merkezinde bulunan Yedi Delik Mağarası, erken dönem mezar kalıntılarından biridir. İçinde 14 mezar alanı bulunduran mağara çok katlı bir yapıdır. Alicin Dağı’nın yüksek kısmında bulunan mağaranın Karialılar tarafından oyulduğu bilinmektedir.
Eski inanışa göre ölümün ardından insanlar tekrar dirilmektedir. Bu dirilme sırasında ölülerin halka saldırısını önlemek için mağara içinde mezarlar yapılmıştır. Şimdilerde birçok kısmı tahrip olan mağara içinde odacıkları görebilmek mümkündür.
Ula Günübirlik Gezilecek Yerler
Ula, Muğla’nın güneyinde kendine has güzellikler barındıran bir ilçesidir. Çevresindeki doğal ve tarihi yapılar ile beraber keşfedilmeyi beklemektedir.
Sedir Adası
Sedir Adası ManzarasıSedir Adası Ula’ya yaklaşık 45 km uzaklıktadır. Adanın bilinen tarihi M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Tarihi yapılar topluluğu ve doğal güzelliği görülmeye değerdir.
Köyceğiz Gölü
Köyceğiz Gölünde Gün BatımıKöyceğiz Gölü Ula’ya yaklaşık 55 km uzaklıktadır. Yılın dört mevsimi farklı güzelliklere sahip olan göl çevresinde mesire alanları bulunmaktadır. Dileyenler göl üzerinde su aktiviteleri ile uğraşma imkanına sahiptirler.
İçmeler
İçmeler Plajıİçmeler Ula’ya yaklaşık 60 km uzaklıktadır. Meşhur ve şifalı su kaynaklarına sahip olduğundan, en güzel ve eşsiz plajı bulunduğundan her yıl binlerce turistin ilgisini çekmektedir.
Eski Muğla Sokakları
Eski Muğla SokaklarıEski Muğla Sokakları Ula’ya yaklaşık 30 km uzaklıktadır. Yörenin kültürünü yansıtmayı başarabilen nadir yerlerden biridir. Mimarisi ve samimi yapısı ile görenlerin içini ısıtacak bir sokak dizaynına sahiptir.