Siirt'te Gezilecek Yerler

Siirt, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan küçük illerimizden birisidir. Merkezi ile birlikte toplam 7 ilçesi bulunmaktadır. Kökleri çok eskiye dayanan farklı medeniyetlerin varlığını sürdürdüğü Siirt, gezilecek yerler arasında birçok tarihi eser ve doğal güzellik bulundurmaktadır.

Şehir merkezindeki tarihi yapıların yanı sıra ilçelerindeki doğal güzellikleri de arabayla rahatlıkla gezilebilmektedir. Cilalı Taş Devri’ne kadar uzanan geçmişe sahip bölgede Türkler, Araplar ve Kürtler birlikte yaşamaktadır. Çok önemli alimlerin yetiştiği bölgede türbeler de bulunmaktadır. 

Siirt'te keyifli bir tatil geçirmek için Siirt otelleri sayfasında bulunan konaklama seçeneklerine göz atabilirsiniz.


Veysel Karani Türbesi

Veysel Karani Türbesi Veysel Karani Türbesi

Veysel Karani Türbesi, Siirt’in kuzeybatısında bulunmaktadır. Baykan ilçesine bağlı olan Veysel Karani beldesindeki türbe, her yıl binlerce insanın Siirt gezilecek yerler listesine ekleyerek ziyaret ettiği bir noktadır. İl merkezine 40 kilometre olan türbeye Siirt merkezden 40-45 dakikalık bir araç yolculuğu ile ulaşılabilmektedir.

Veysel Karani’nin Hazreti Muhammed’in sevgisine mazhar olmuş ender kullardan birisi olduğu bilinmektedir. Yaşadığı dönemde dünya malına önem vermeyen zatın türbesi 1901 yılında inşa edilmiştir. Türbe, 1967 yılında büyük bir restorasyon çalışması geçirmiştir.

Veysel Karani Türbesi’ne giriş ücretsizdir.


Siirt Ulu Cami

Siirt Ulu Camii Siirt Ulu Camii

Siirt merkez üzerinde bulunan Siirt Ulu Cami, Büyük Selçuklu Dönemi’nde inşa edilmiştir. 1129 yılında inşa edildiği bilinen caminin yüzyıllar boyunca insanlar tarafından ibadethane olarak kullanıldığı bilinmektedir. Caminin inşasında tuğla ve taş kullanılmıştır. 

Caminin en özel yeri olan ağaçtan yapılan minberi 1933 yılında alınan karar ile Ankara Etnografya Müzesi’ne taşınmıştır. Çok sayıda restorasyon gören camideki çinili minare de caminin kendisi gibi dikkat çeken bir güzelliğe sahiptir. Gezilecek yerler arasında bulunan camiyi yürüyerek rahatlıkla ziyaret etmek mümkündür.

İbadete açık olan caminin girişi ücretsizdir.


Tillo Kalesi 

Tillo Kalesi Tillo Kalesi

Tillo'da çok yakın bir noktada bulunan Tillo Kalesi’nin yanına inşa edilen cam teras, bölgenin en güzel manzarasını gözler önüne sermektedir. Boton Vadisi’ni kuş bakışı ve panoramik şekilde izleme fırsatı sunmaktadır. Hem tarihi dokusu hem de eşsiz manzarası ile gezilecek yerler arasına girmeyi başarmıştır.

Boton Vadisi’nin 1100 metre üzerindeki cam teras, tek seferde 30 kişiyi taşıyabilmektedir. Sabah 09.00 ile akşam 19.00 saatleri arasında hizmet veren terasa giriş ücreti 1 TL’dir. Özel araçla gelenler park ücreti olarak 3 TL ödemek zorundadır. 


İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi

İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi

Tillo'da bulunan İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi, bölgede en çok ziyaretçi çeken noktalardan birisidir. Hocasının baş ucuna güneş vurması için özel bir kule inşa eden İbrahim Hakkı Hazretler, bu kale sayesinde yılda iki kez ekinoks döneminde türbeye ışık vurmasını sağlamıştır. Bu tarihler 21 Mart ve 23 Eylül tarihleridir. 

UNESCO tarafından alınan karar ile Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir. İsmail Fakirullah Hazretleri türbesi de bu bölgede bulunmaktadır. Tillo ilçesinde bulunan türbe il merkezine 10 kilometre uzaklıktadır. Siirt’ten hareket eden servisler ile 20-25 dakika içerisinde buraya ulaşmak mümkündür. 

İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi’ne giriş ücretsizdir.


İsmail Fakirullah Türbesi

İsmail Fakirullah Türbesi İsmail Fakirullah Türbesi

İsmail Fakirullah Türbesi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir. Türbenin Işık Hadisesi olarak bilinen en özel alanı önemli bir olaya ev sahipliği yapmaktadır. İsmail Fakirullah’ın öğrencisi İbrahim Hakkı Hazretleri, hocasına karşı sevgisini ve saygısını göstermek için mimari ve astronomi dallarındaki yeteneklerini göstermek istemiştir.

Hocasının başucuna yılda ilk güneşin vurması için inşa ettiği kule sayesinde ekinoks zamanlarında ilk doğal güneş yansıma ile birlikte buraya vurmaktadır. Bir dönem yapılan restorasyon çalışmalarıyla bu özelliğini kaybetmiş olsa da, TÜBİTAK tarafından oluşturulan özel ekip tekrar bu hadiseyi canlandırmayı başarmıştır. Tillo'da bulunan türbe Siirt’e 10 kilometre uzaklıktadır. 

İsmail Fakirullah Türbesi’ne giriş ücretsizdir.


Sağlarca Kaplıcası 

Sağlarca Kaplıcası Sağlarca Kaplıcası

Siirt’e bağlı Eruh ilçesi üzerindeki Sağlarca Kaplıcası'nın bölgedeki en özel doğal güzelliklerden birisi olduğu bilinmektedir. İl merkezine 17 kilometre uzaklıkta olan kaplıca suyu sıcaklığı ortalama 33 ile 36 derece arası değişiklik göstermektedir. Buradaki suların sinir ve kas yorgunluğu, kireçlenme, eklem, sinirsel hastalıklar ve ameliyat sonrası rahatsızlıklar gibi çok sayıda hastalığa iyi geldiği bilimsel olarak yapılan araştırmalar ile kanıtlanmıştır.

Şifalı suları ile her derde derman olan kaplıca, gezilecek yerler planında buludurulmalıdır. İlçeden ve il merkezinden kendi aracınız ile ulaşmak mümkün olduğu gibi aynı zamanda kaplıcalara düzenli aralıklarla hareket eden servis araçları da vardır. 

Kaplıcada alınan hizmete göre fiyatlar değişiklik göstermektedir. 

Siirt'te muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehberi için Siirt gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Derzin Kalesi

Derzin Kalesi Derzin Kalesi

Siirt’in kuzeyinde Baykan ilçesine bağlı Adakale Köyü sınırlarında bulunan Derzin Kalesi, bölgede ziyaret edilmesi gereken tarihi yapılardan birisidir. Sarp bir kayalığın üzerine inşa edilen kale, bölgeyi hakim şekilde izlemeye yardımcı olmaktadır. Hem sunduğu doğa manzarası hem de bünyesindeki tarihi dokusu ile gezilecek yerler arasına mutlaka dahil edilmelidir.

Bizans Dönemi’nden kalan kale, günümüzde yapısıyla dikkat çekmektedir. O dönemde inşa edilen gözetleme kuleleri günümüzde hala varlıklarını korumaktadır. Siirt il merkezinin 60 kilometre ve Baykan ilçesinin 8 kilometre uzaklığındaki kaleye 1 saatin üzerinde araç yolculuğu ile ulaşım sağlamak mümkün olmaktadır.

Derzin Kalesi’ne giriş ücretsizdir.


Çemikari Yaylası

Çemikari Yaylası Çemikari Yaylası

Çemikari Yaylası, Siirt’in Pervari ilçesi üzerinde yer alır. İl merkezine 92 kilometre uzaklıktaki yaylaya özel araç ile 1,5 saatin üzerinde yolculuk sonrasında ulaşabilmektedir. Bölgenin en önemli gelir kaynağı olan Karakovan balı bu yaylada üretilmektedir. 

Yayla yaz ve kış ayları fark etmemeksizin her zaman misafirlerini ağırlamaktadır. Bölge halkı yaz aylarında sıcaklardan bunaldığında yaylaya gelmekte, aileleri ve arkadaşlarıyla piknik yaparak güzel zaman geçirmektedir. Yayla içerisinde vakit geçirilebilecek yerler içerisinde özel olarak belirlenen doğa yürüyüşü parkurları da vardır.


Siirt Mağaraları

Siirt Mağaraları Siirt Mağaraları

Bölgenin kalkerli yapısından dolayı Siirt’in etrafında çok sayıda mağara vardır. Yüzyıllar önce bu mağaralar içerisinde yaşayan insanların yaşam izleri hala iyi bir şekilde görülebilmektedir. Kalkerli yapının suya karşı direncinin güçlü olmamasından dolayı binlerce yıl önce mağaralar kendiliğinden oluşmuştur.

Boton Vadisi içerisinde yer alan mağaralar, bölgede en çok ilgi çeken turistik yerler arasındadır. Eski zamanlarda bu mağaralar Anadolu halkı tarafından ev olarak kullanılmıştır. Tillo'nun sınırlarında bulunan Botan Mağaraları il merkezine 13 kilometre uzaklıktadır. Özel araç ile seyahat edilebileceği gibi aynı zamanda il merkezinden hareket eden ilçe servislerini tercih ederek mağarayı seyahat etmek mümkündür.


Kormas Kalesi (İncekaya Kalesi)

Kormas Kalesi Kormas Kalesi

Kormas Kalesi olarak bilinen tarihi yapı, Bizans Devleti’nin bölgede bıraktığı tarihi yerler arasındadır. Şirvan ilçesine bağlı İncekaya Köyü sınırlarındaki kalenin Siirt şehir merkezine uzaklığı 35 kilometredir. Özel araç ile 45 dakikada ulaşabilecek kaleye, Siirt’ten hareket eden servisler ile 1 saatte rahatlıkla ulaşım sağlanabilmektedir. Hem doğası hem de tarihi dokusu ile gezilecek yerler arasındadır.

Mimari yapısı itibariyle kaleden çok şatoyu andıran görünüme sahiptir. Yaklaşık bin yıl önce inşa edilen yapı, günümüzde bakımsızlık nedeniyle harabeye dönüşmüştür. Bizanslılar inşa etse de tarih boyunca Selçuklu ve Osmanlı devletleri tarafından da kullanıldığı bilinmektedir. 

Kormas Kalesi’ne giriş ücretsizdir.


Erzen Ören Yeri

Erzen Ören Yeri Erzen Ören Yeri

Siirt ile Batman il sınırında bulunan Kurtalan ilçesinde konumlandırılmış Erzen Ören Yeri, bölgenin ilk yerleşim yerlerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Siirt il merkezine 65 kilometre uzaklıkta yer alan ören yerine araç ile 1 saatte ulaşmak mümkündür. 

Erzen Ören Yeri’nde yapılan araştırmalar sonucunda Malazgirt Savaşı’nın ardından Türklerin ilk yerleşim alanı olduğu ortaya çıkarılmıştır. Bölgede halihazırda arkeolojik anlamda kazılar devam etmektedir. Görülmesi gereken bazı noktaları turistler için ziyarete açıktır. 

Erzen Ören Yeri’ne giriş ücretsizdir.


Botan Çayı

Botan Çayı Botan Çayı

Dicle Nehri'nin bir kolu olan Botan Çayı, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak bölgelerinin belirli bir bölümünü kapsamaktadır. Botan ismini ise geçmiş dönemde önemli bir beylik olan Botan Beyliği'nden almıştır.

Sokrates'in öğrencilerinden birisi olan Ksenofon, yazdığı Anabasis isimli eserinde Botan Çayı'na da yer vermiştir. Doğal güzelliği ile mutlaka gezilecek yerler arasında bulundurulmalıdır.


Siirt Saat Kulesi

Siirt Saat Kulesi Siirt Saat Kulesi

Siirt il merkezinde yer alan Siirt Saat Kulesi, ilk olarak 1905 yılında Alaaddin Paşa tarafından yaptırılmıştır. Daha sonra yıkılan bu kule yerin 1975 yılında yenisi inşa edilmiştir.

Siirt Valiliği'nin hemen önündeki park üzerinde konumlandırılmış kulenin yapımında iki renki kesme taşlar kullanılmıştır.


Siirt Günübirlik Gezilecek Yerler

Siirt, tarihi ve doğal güzellikleri ile Türkiye’de mutlaka gezilmesi gereken iller arasında yer almaktadır. Doğu kültürünün en iyi şekilde yansıtıldığı Siirt ilinde yüzyıllar boyunca farklı medeniyetler yaşamıştır. Gezilecek yerler, Siirt ile sınırlı değildir. Siirt’in çevre illeri de seyahat edilmesi gereken yerler açısında zengin seçenekler sunmaktadır.


Kozluk Kalesi

Kozluk Kalesi Kozluk Kalesi

Batman’ın Kozluk ilçesinde yer alan Kozluk Kalesi Siirt il merkezine 64 kilometre uzaklıktadır. Dini amaç için Pers Hükümdarı tarafından inşa edilmiştir. Tarihi milattan öncesine dayanmaktadır.



İbrahimbey Cami

İbrahim Bey Camii İbrahim Bey Camii

İbrahimbey Cami, Batman’ın Kozluk ilçesinde yer almaktadır ve Siirt il merkezine 65 kilometre uzaklıktadır. Murtaza Bey’in oğlu İbrahim Bey tarafından 1705 yılında inşa edildiği, caminin kitabesinde belirtilmektedir. Süslemeleri oldukça dikkat çekicidir.