Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Siirt’e bağlı 6 adet ilçe bulunmaktadır. En büyük ilçesi Kurtalan olan şehirde en küçük ilçe Tillo’dur. İlçelerle birlikte toplam nüfusu 330 binden fazladır. 21. yüzyıl itibariyle nüfusu sürekli olarak artış göstermektedir. Şehirde yaşayan erkek sayısı kadınlardan fazladır.
Siirt’te Cilalı Taş Dönemi’ne kadar uzanan izler bulunmaktadır. Tarih boyunca çok sayıda medeniyetin egemen olduğu bölgede çok sayıda tarihi eser ve doğal güzellik bulunmaktadır. İslam’ın ilk yayılış noktalarından birisi olan bölgede çok sayıda manevi isimin yaşadığı bilinmektedir.
Siirt'te gezilecek yerlere yakın, açık büfe imkanları ile herkese hitap edecek mükemmel dizaynlı oteller için Siirt otelleri fiyat sayfamızı kontrol edebilirsiniz.
Kurtalan
Kurtalan
Siirt’in ilçeleri arasında en kalabalık nüfusa sahip olan Kurtalan’da 60 bin kişi yaşamaktadır. İlçe sınırları içerisinde çok sayıda tarihi eser bulunmakla birlikte buranın geçmişi hakkında net bir bilgiye ulaşılamamıştır. İl merkezinin batısında yer alan ilçe, merkeze 30 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.
Kurtalan, doğusunda Siirt merkez, batısında Beşiri ve kuzeyinde ise Baykan ilçesi ile komşudur. Siirt ile Diyarbakır’ı birbirine bağlayan güzergah üzerinde bulunmaktadır. İlçe ve etrafında Bozhöyük, Çayırlı, Erzen Örenyeri, Başur Çayı ve Köprüsü, başlıca gezilecek noktalar arasında yer almaktadır.
Siirt'te tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve daha fazlası için Siirt'te gezilecek yerler yazısına uğramayı unutmayın.
Şirvan
Şirvan
Siirt’in kuzeyinde yer alan Şirvan ilçesi, merkeze 28 kilometre uzaklıktadır. Arabayla ilçeye 35 dakika içerisinde ulaşılabilmektedir. İlçe ve köylerinde toplam 22 bin kişi yaşamaktadır. Bakır madeni açısından zengin olan bölgede madencilik faaliyetleri gerçekleştirilmektedir.
Pekmeziyle ünlü olan ilçede aynı zamanda Zivzik narıda üretilmektedir. Doğusunda Hizan ve Pervari ilçeleri, batısında Baykan ilçesi, kuzeyinde Bitlis il sınırı, güneyinde Siirt il merkezi ve Tillo ilçesi ile komşudur. İlçede gezilecek yerler arasında Alabalık Tesisleri, Maden Köyü, Şirvan Kalesi, Satvan Kalesi, İrun Kalesi ve Körmas Kalesi yer almaktadır.
Siirt'te muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Siirt gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.
Pervari
Pervari
Siirt’in en doğusunda yer alan Pervari, en kalabalık ikinci ilçe konumundadır. Burada kır ve şehir nüfusu ile birlikte toplam 32 binin üzerinde insan yaşamaktadır. İl merkezine uzaklığı 92 kilometre olup, Siirt il merkezine en uzak ilçe konumundadır.
Pervari’nin belediyesi 1927 yılında kurulmuştur. Nüfusun büyük bir bölümü köylerde ve mezralarda yaşamaktadır. İlçenin güneyinde Şırnak ve Eruh bulunmaktadır. Batısında Aydınlar, kuzeyinde Hizan ve doğusunda Beytüşşebap ilçesi yer almaktadır. İlçede gezilecek başlıca noktalar Çemikari Yaylası, Çemekare Yaylası ve Herekol Yaylası’dır.
Eruh
Eruh
Eruh, Siirt il merkezinin güneyinde yer alan ilçelerinden bir tanesidir. İlçede 20 binin üzerinde insan yaşamaktadır. İl merkezine uzaklığı 52 kilometre olup, araçla 1 saatlik yolculuk sonrasında ulaşım sağlanmaktadır. İlçenin doğusunda Pervari ve Şırnak, batısında Siirt il merkezi ve Hasankeyf, güneyinde Güçlükonak, kuzeyinde Şirvan ve Tillo ilçeleri bulunmaktadır.
İlçenin tarihi M.Ö. 1000 yılına kadar dayanmaktadır. Sağlarca Kaplıcası, Finik Kalesi ve Bayıryüzü Köyü, gezilecek noktalar arasında yer almaktadır. Karasal iklimin hakim olduğu ilçede dağlık bir arazi yapısı mevcuttur.
Siirt'te tatilinizde kapalı havuzların bir arada sunulduğu tesislerde konaklamak isterseniz Siirt kapalı havuzlu oteller listemizden birini tercih edebilirsiniz.
Baykan
Baykan
Baykan ilçesi, Siirt’in kuzeybatısında yer almaktadır. İl merkezine 47 kilometre uzaklıkta olan ilçede kır ve kent nüfusuyla birlikte 26 bin kişi yaşamaktadır. İlçenin ismi Tütenocak iken, yapılan yer değişikliğinin ardından Baykan olarak değiştirilmiştir.
1514 yılında gerçekleşen Çaldıran Savaşı’nın ardından Osmanlı Egemenliği’ne katılmıştır. İlçenin tanınmasında Veysel Karani’nin büyük bir etkisi olmuştur. İlçeyi ziyaret edenler genellikle bu sebepten dolayı buraya gelmektedir. İlçe nüfusunun büyük bölümü köylerde ve mezralarda yaşamaktadır.
Siirt'te ailenizle beraber doğa ile iç içe mekanlara yakın her şey dahil bir tatil yapmak için Siirt aile otelleri listemize göz gezdirebilirsiniz.
Tillo
Tillo
Siirt’in en küçük ve en yeni ilçesi olan Tillo, 2013 yılında alınan karar ile ilçe statüsünü kazanmıştır. İlçede toplam 4500 kişi yaşamaktadır. Tillo, il merkezinin doğusunda yer alıp, merkeze 13 kilometre uzaklıktadır. İlçe aynı zamanda Aydınlar olarak da bilinmektedir.
Tillo’da yer alan medreselerde çok sayıda İslam alimi yetişmiştir. Bunlar arasında Erzurumlu İbrahim Hakkı ve Şeyh Mahsur gibi önemli isimler bulunmaktadır. Bu alimlere ait türbeler bölgede gezilmesi gereken yegane noktalar arasındadır. Gezilecek yerler arasında Kal’at-ul Üstad Tepesi Ras-ıl Hacar Taşı, Delikli Taş, Tillo Kalesi ve Cam Teras yer almaktadır.