Siirt Tarihi Yerleri

Siirt’in tarihi binlerce yıl öncesine kadar dayanmakta ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır. Nüfusunun büyük bölümü Türkler, Araplar ve Kürtlerden oluşmaktadır. Siirt’e birçok medeniyet hakimiyet kurmuştur. Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu, İslam Devletleri ve Osmanlı Devleti’nin hakimiyetine girmiştir.

1924 yılında Cumhuriyetin kurulmasıyla il olan Siirt, şehir merkezinde ve etrafında çok sayıda tarihi ve turistik nokta bulundurmaktadır. Sadece tarihi yerler değil, aynı zamanda çok önemli İslam adamlarının türbeleri de bu şehirde yer almaktadır. Hem tarihi ve hem de manevi bir gezi için uygun şehirler arasındadır.

Siirt'te tarihi yerlere yakın olup birbirinden farklı uygun fiyatları ile göz alıcı oteller için Siirt'teki oteller sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Veysel Karani Türbesi

Veysel Karani Türbesi Veysel Karani Türbesi

Siirt’in Baykan ilçesinde bulunan Veysel Karani Türbesi, bölgenin en çok ziyaretçi çeken noktalarından birisidir. Üveys bin Amir Karni adına inşa edilmiştir. Hz. Ali ile birlikte savaşan Amir Karni’nin asıl mezarı Suriye’nin Rakka ilinde yer almaktadır.

Burada yer alan türbe temsili olarak yapılmıştır. İlk defa 1901 yılında inşa edilen türbe, 1967 yılında yıkılarak yeniden yapılmıştır. Son olarak 2001 yılında restore edilerek günümüzdeki haline kavuşmuştur. Her yıl Mayıs ayının 16. ve 17. günlerinde anma törenleri düzenlenmektedir.


Siirt Ulu Camii (Çinili Minare)

Siirt Ulu Camii Siirt Ulu Camii

Anadolu Selçuklu Devleti’nden günümüze kalan en önemli mimari eserlerden birisidir. Ulu Camii aynı zamanda Çinili Minare olarak da bilinmektedir. Cami günümüzde hala kullanılmaktadır. 1129 yılında inşa edilen camiyi Mugizüddin Mahmut yaptırmıştır.

900 yıldır hizmet veren cami, günümüze gelene kadar çok sayıda onarım ve restorasyon görmüştür. Şehir merkezinde bulunan caminin içinde yer alan güzel minberi, alınan karar ile 1933 yılında Ankara’da bulunan Etnografya Müzesi’ne gönderilmiştir. Siirt il merkezinde olan camiye ulaşım çok rahat bir şekilde yapılmaktadır.

İbadete açık olan Siirt Ulu Cami’ye giriş ücretsizdir.

Siirt'te manzaraları ile sizi büyüleyecek ihtişamlı yerler için ekibimizin hazırladığı Siirt'te gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.


Tillo Kalesi

Tillo Kalesi Tillo Kalesi

Siirt’in Tillo ilçesine bağlı Taşbalta Köyü sınırlarında yer alan kale, il merkezine 12 kilometre uzaklıktadır. Araçla 25 dakika içerisinde ulaşılabilmektedir. Kalenin olduğu alana inşa edilen seyir terası, bölgeyi havadan izlemenize yardımcı olmaktadır.

Kale ve etrafında çok sayıda mesire alanı bulunmaktadır. Teras alanının tamamlanmasıyla birlikte bölgede en çok ziyaret çeken noktalardan birisi durumuna gelmiştir. Burayı ziyaret ederken unutmamanız gereken yanınıza mutlaka bir fotoğraf makinası almak olacaktır. 

Teras her gün 9.00 ile 17.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Giriş ücreti 1 TL’dir.


Saat Kulesi

Siirt Saat Kulesi Siirt Saat Kulesi

Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanmasa da Siirt’i gezerken uğramanız gereken noktalardan birisi de Saat Kulesi’dir. 1974-1975 yıllarında inşası tamamlanan bu yapı şehrin en yüksek noktalarından birisini oluşturmaktadır. Kulenin yapımında özel olarak hazırlanan renkli kesme taşlar kullanılmıştır.

Kulenin ilk olarak 1905 yılında Alaaddin Paşa tarafından yaptırıldığı, ancak sonrasında tam olarak bilinmeyen bir sebepten dolayı yıkıldığı bilinmektedir. Eski kuleden geriye kalan sadece en uç noktada bulunan sivri uçlu külahtır.

Siirt'te manzarası ve tarihi yerleri ile sizi büyüleyecek yerler için Siirt gezi rehberi sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın.


İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi

İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi

İbrahim Hakkı Hazretleri, Siirt bölgesinde yetişen en önemli bilim ve ilim adamları arasında yer almaktadır. Din anlamında geliştirdiği kadar aynı zamanda mühendislik anlamında da kendisini geliştirmeyi başarmıştır. 

Tillo ilçesinde bulunan türbesi, il merkezine 7 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Sadece imamlık olarak değil, aynı zamanda sosyoloji, psikoloji, tıp ve astronomi gibi alanlarda da kendisini geliştirmiştir.

İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi’ne giriş ücretsizdir.


İsmail Fakirullah Türbesi

İsmail Fakirullah Türbesi İsmail Fakirullah Türbesi

Siirt’e bağlı Tillo ilçesinde bulunan İsmail Fakirullah Türbesi, bölgenin en gözde turistik güzergahlarından birisidir. Türbenin Erzurumlu İbrahim Hakkı tarafından hocasını anmak ve ona verdiği değeri göstermek için yaptığı bilinmektedir. “Hocamın başında doğmayan güneşi neyleyim?” sözü ile inşa edilen ve adeta bir mimari başyapıt olan bu nokta UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmiştir.

Bu türbe manevi açıdan önemli bir nokta olmakla birlikte, her yıl 21 Mart ve 23 Eylül tarihleri arasında sabah güneşi ilk olarak sandukasına vurmaktadır. Restorasyon çalışmalarında bu özelliği kaybeden türbe, TUBİTAK tarafından oluşturulan bir ekip tarafından aynı özelliği kazandırmak için çalışma yapılmıştır. İl merkezinden 12 kilometre uzaklıkta olan türbeye araç ile kısa sürede ulaşılmaktadır.

İsmail Fakirullah Türbesi’ne giriş ücretsizdir.

Siirt'te doğa ile iç içe mekanlara yakın kaliteli hizmet sunan konaklama seçeneklerini Siirt 4 yıldızlı aile otelleri sayfasında bulabilirsiniz.


Derzin Kalesi

Derzin Kalesi Derzin Kalesi

Derzin Kalesi, Balkan ilçesine bağlı Derzin Köyü’nde yer alan tarihi bir noktadır. Kalenin inşa tarihi hakkında net bir bilgi bulunmuyor olsa da Bizans Dönemi’nde inşa edildiği tahmin edilmektedir. Bazı kaynaklara göre Selçuklu Dönemi’nde inşa edildiğinden bahsedilmektedir.

Kalenin kitabelerinin günümüze ulaşmaması nedeniyle bu nokta her zaman açık kalmaktadır. Heybetli bir yapıya sahip olan kalenin bazı noktaları günümüze ulaşmamıştır. Kalenin inşası sırasında bölümler moloz taşlar ve harç kullanılarak yapılmıştır. Kaleye çıkanlar yanlarına mutlaka fotoğraf makinesi almalıdır.

Derzin Kalesi’ne giriş ücretsizdir.


Cumhuriyet Camii (Hıdrü’l Ahdar Cami)

Cumhuriyet Camii Cumhuriyet Camii

Siirt şehir merkezinde bulunan en eski camilerden birisidir. Anadolu Selçuklu Dönemi’nde inşa edilen Cumhuriyet Cami’nin asıl adı Hıdrü’l Ahdar Cami olarak bilinmektedir. 12. Yüzyıl içerisinde tamamlanan yapı tek bir kubbeye sahip olacak şekilde inşa edilmiş olsa da ardından iki adet daha kubbe eklenmiştir.

Cami, Cumhuriyetin ilk yıllarında harap bir haldeyken Atatürk’ün emriyle tekrar restore edilmiştir. Bu nedenle camiye Cumhuriyet Camii adı verilmiştir. Onarımlar sırasında camide bulunan minber ve bazı detaylar kaybolmuştur. Selçuklu Dönemi’nde inşa edilen bir çelme de bu bölgede yer almaktadır.

Siirt'te merkezi noktalarda yakın, havuzlu otellerin listesini Siirt kapalı havuzlu oteller sayfamızda bulabilirsiniz.


Kormas Kalesi (İncekaya Kalesi)

Kormas Kalesi Kormas Kalesi

Kormas Kalesi, Bizans Dönemi’nde inşa edilen bir yapıdır. Selçuklu Devleti ve Osmanlı Devleti tarafından da kullanılmıştır. Şirvan ilçesinde bulunan kale bölgenin en eski tarihi yapılarından birisidir. 

Kale içerisinde hamam, su sarnıcı, 360 adet oda ve kilise bulunmaktadır. İçerisinde hazine olduğu düşüncesiyle birçok hazine avcısı tarafından yağmalanmıştır. Bulunduğu yüksek tepe sayesinde bölgeye hakim bir noktadır. İl merkezinden 40 kilometre uzaklıkta yer alan kaleye araç ile bir saatlik yolculuk sonrasında ulaşılabilmektedir.

Kormas Kalesi’ne giriş ücretsizdir. 


Erzen Ören Yeri

Erzen Ören Yeri, Siirt’te görülmesi gereken tarihi noktalar arasında yer almaktadır. Bölgedeki en eski yerleşim alanlarından birisi olarak bilinmektedir. Selçukluların Malazgirt Savaşı’nın ardından Anadolu topraklarında ilk yerleşim noktası olarak kullandığı yerdir.

Siirt ile Batman sınırında yer alan bu nokta Gökdoğan Köyü ve Bozhöyük Köyü arasında konumlandırılmıştır. Bölgede hali hazırda arkeolojik kazılar devam etmektedir. Bazı noktalar köy halkı tarafından tarım alanı ve yerleşim yeri olarak kullanılmaktadır. İl merkezine 65 kilometre uzaklıkta yer almakta ve araç ile 1 saatte ulaşılmaktadır.

Erzen Ören Yeri’ne giriş ücretsizdir.