Rize’nin İlçeleri

Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Karadeniz bölümünde yer alan Rize’nin merkez hariç, 11 ilçesi ve bu ilçelere bağlı 9 belde ve 348 köyü bulunmaktadır. 

Merkez ilçesi hariç Rize’nin diğer ilçeleri, Ardeşen, Çamlıhemşin, Çayeli, Derepazarı, Fındıklı, Güneysu, Hemşin, İkizdere, İyidere, Kalkandere ve Pazar ilçeleridir.


Çamlıhemşin

Çamlıhemşin Çamlıhemşin

Rize şehir merkezine 89 km mesafede yer alan Çamlıhemşin ilçesi 885 km² yüz ölçümüne sahiptir. Denize kıyısı olmayan ilçenin, Pazar, Ardeşen, Çayeli, Hemşin, İspir, İkizdere ve Yusufeli ilçeleri ile sınırları bulunmaktadır. 

Rize ilçeleri arasında en az nüfusa sahip olanlardan biri Çamlıhemşin’dir. Dağlık ve engebeli bir araziye sahip olması yerleşimin diğer ilçelere göre daha az olmasına neden olmaktadır. 

Çamlıhemşin’in en önemli bölgesi, Ayder Yaylası’dır. 1350 metre rakıma sahip yayla, ilçenin güneydoğusunda yer almaktadır. Osmanlı Dönemi’nde şifalı suları ile ön plana çıkan Ayder, 1987 yılında turizm merkezi olarak ilan edilmiştir. 

Yayla içerisinde 50 kişi kapasiteli yan yana hazırlanmış havuzlarda çeşitli hastalıkların tedavisi uygulanmaktadır. 

Ayder Yaylası, sadece şifalı suları ile değil, doğal güzellikleri ve doğa sporlarına uygun bölümleriyle de yıl boyunca yerli ve yabancı turistlerin Rize ilinde tercih ettiği noktalar arasında yer almaktadır. 

İlçeye özel bir diğer detay ise Çamlıhemşin Evleri’dir. Gürgen, Kestane ve Çam ağaçlarından yapılan bu evler yamaçlara yaslanmış şekildedir. Genellikle iki katlı olan Çamlıhemşin Evleri’nin büyük bir bölümü en az 100 yıllık olup, ahşap işçiliğinin en güzel örneklerini sunmaktadır. 


Ardeşen

Ardeşen Ardeşen

Rize şehir merkezine 45 km mesafede yer alan Ardeşen, 743 km² yüzölçümüne sahiptir. Kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Altıparmak Dağları, doğusunda Fındıklı, batısında Pazar ilçeleri yer almaktadır. 

İlçenin 10 km kıyı uzunluğu bulunmaktadır. 

Rafting parkurları ile dünyaca ünlü olan Fırtına Deresi, Ardeşen sınırları içerisinde yer almaktadır. Bu nedenle ilçe, yılın 4 mevsimi, rafting yapmak için bölgeyi ziyarete gelen yerli ve yabancı turistleri ağırlamaktadır. 

Doğa tatilleri ve doğa sporları açısından oldukça elverişli alanlara sahip olan Ardeşen, tarihi açıdan da ziyaretçilerine farklı kültürlere ait eserler sunan ilçeler arasında yer almaktadır. Önemli tarihi eserleri arasında Gürcistan Ortodoks Kilisesi kalıntıları ve Işıklı Camii yer almaktadır. 


Çayeli

Çayeli Çayeli

Rize şehir merkezine 18 km mesafede yer alan Çayeli, 473 km² yüz ölçümüne sahiptir. Kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Rize şehir merkezi, doğusunda Pazar, batısında ise Çamlıhemşin ve İkizdere ilçeleri yer almaktadır. 

Çayeli, dar bir kıyı şeridine sahiptir. Kıyı şeridinin hemen arkasından kıyıya paralel şekilde Doğu Karadeniz Dağları yükselmektedir. Doğu Karadeniz Dağları’nın en yüksek kesimi olan Rize Dağları, ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçenin güney bölümünde yükseklik 2000 metreyi aşmaktadır. 

Ağaran Şelalesi, Caferpaşa Camisi, Ormancık Camii, Kaptanpaşa Yeşiltepe Köyü Köprüsü, Kupsa Turizm Merkezi ilçenin gezilecek yerleri arasında yer almaktadır. Yeşil ile mavinin uyumunu yansıtan Çayeli İlçesi, tarihi yapılarıyla da dikkat çekmektedir. 


Fındıklı

Fındıklı Fındıklı

Rize şehir merkezine 60 km mesafede yer alan Fındıklı, 409 km² yüzölçümüne sahiptir. Kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Yusufeli, doğusunda Arhavi, batısında ise Ardeşen ilçeleri yer almaktadır. 

13 km uzunluğunda kıyı şeridine sahip olmasına rağmen, kıyı şeridi dardır. Düzlüklerin oldukça az olduğu kıyı şeridi Kaçkar Dağları’na doğru dağ ve tepelerden oluşmaktadır. 

Merkez Camisi, Hurşit Bey Evi ve Meyveli Köyü Camisi ilçenin önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Tarihi yapıların haricinde, ilçenin genel coğrafi yapısı, doğa gezilerine olanak sunmaktadır. 


Hemşin

Hemşin Yaylaları Hemşin Yaylaları

Rize şehir merkezine 56 km uzaklıkta bulunan Hemşin, 120 km² yüzölçümüne sahiptir. İlçenin kuzeyinde Pazar, batısında Çayeli, doğusunda ise Çamlıhemşin yer almaktadır. 

Çeğalver Tepesi üzerine kuruludur. Yeşilliklerle kaplı ilçe, doğa gezileri için oldukça elverişli alanlara sahiptir. 

Yeniköy Düz Mahalle Camisi, Baltacılı Camisi ve Bilenköy Camisi önemli tarihi eserleri arasında yer almaktadır. 


Kalkandere

Kalkandere Kalkandere

Rize şehir merkezine 33 km mesafede yer alan Kalkandere, 95 km² yüzölçümüne sahiptir. İyidere, İkizdere ve Of ilçeleri ile komşudur. 

Engebeli bir yapıya sahip olan Kalkandere’nin denize uzaklığı 13 km’dir. Rize şehir merkezine sahil yolu üzerinden ulaşım sağlanmaktadır. 

İlçede bulunan mesire alanı, Rize’yi ziyarete gelen turistlerin tercih ettiği noktalar arasında yer almaktadır. Mesire alanı içerisinde alabalık restoranları bulunmaktadır. 


İkizdere

İkizdere İkizdere

Rize şehir merkezine 54 km mesafede yer alan İkizdere, 898 km² yüzölçümüne sahiptir. Kalkandere, Rize merkez, Çayeli ve Çamlıhemşin ilçeleri ile sınırı bulunmaktadır. Yüzölçümü bakımından Rize’nin en büyük ilçesi olan İkizdere, dağlık bir araziye sahiptir. 

İlçe sınırları içerisinde yer alan Çağrankaya Yaylaları, Ovit Yaylası, Demirkapı Yaylası ile Şimşirli ve Ilıcaköy madensuyu kaynakları bölgenin önemli turizm alanları içerisinde yer almaktadır. 

İlçenin başlıca akarsuyu bölgeye adını veren İkizdere’dir. Bu akarsuyun üzerinde elektrik santrali kurulmuştur. 

Dünyaca ünlü Anzer Balı, ilçe sınırları içerisinde yer alan Anzer Yaylası’nda üretilmektedir. 


Güneysu

Güneysu Güneysu

Rize şehir merkezine 15 km mesafede yer alan Güneysu, haritadan bakıldığında Merkez ilçenin bir bölümü gibi görünmektedir. 

Tamamı yeşilliklerle kaplı ilçede çok sayıda dere bulunmaktadır. İlçe sınırları içerisinde yer alan Handüzü Yaylası, dağ ve yayla turizmi açısından gelişmiş bölgelerden biridir. 1999 yılından bu yana yaylada düzenlenen şenliklere hem yöre halkı hem de yerli ve yabancı turistler yoğun katılım sağlamaktadır. 

İlçenin önemli tarihi yapıları arasında Kıbledağ Camii ve Kiremit Köyü Aşağı Mahalle Camii yer almaktadır. 

Güneysu ilçesinde konaklama tesisi bulunmamaktadır. Bu nedenle ilçe günübirlik geziler için elverişlidir. 


Pazar

Pazar Pazar

Rize şehir merkezine 40 km mesafede yer alan Pazar İlçesi, 110 km² yüzölçümüne sahiptir. Karadeniz’e kıyısı olan ilçe, Çayeli, Hemşin, Çamlıhemşin ve Ardeşen ile komşudur. 

Yaz ayları oldukça sıcak geçen Pazar, ılıman iklim özellikleri göstermektedir. Elevit, Palovit ve Samistal yaylaları, ilçenin turistik alanları arasında yer almaktadır. Fırtına Deresi ilçenin doğu sınırını oluşturmaktadır. 

Bölgede 3 adet çay fabrikası yer almaktadır. Bunlar, Kirazlık Çay Fabrikası, Melyat Çay Fabrikası ve Pazar Çay Fabrikası’dır. 

Kız Kalesi, Sivrihisar Kalesi ve Yücehisar Camisi ilçenin önemli tarihi yapıları arasındadır.


Derepazarı

Derepazarı Derepazarı

Rize şehir merkezine 10 km mesafede yer alan Derepazarı, küçük bir sahil kasabası görünümündedir. Şehir merkezine oldukça yakın olmasından dolayı, şehrin en kolay ulaşım sağlanan ilçeleri arasında yer almaktadır. 

Derepazarı’nın kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Rize şehir merkezi ve Kalkandere, doğusunda yine Rize şehir merkezi, batısında ise İyidere bulunmaktadır.  

Şehrin yüzmek için en elverişli bölgelerinden biri olan Derepazarı, özellikle yaz aylarında hem yerel halkı hem de şehre gelen turistleri ağırlamaktadır. Deniz kıyılarında kumlu alan bulunmasa da temiz denizi ve doğal güzellikleri ile tercih edilen ilçelerden biridir.


İyidere

İyidere İyidere

Rize şehir merkezine 14 km mesafede yer alan İyidere, küçük bir sahil ilçesidir. İlçe merkezi deniz kenarında yer alan İyidere, Derepazarı ve Kalkandere ile komşudur. 

Şehir merkezine yakın konumda olmasından dolayı, ulaşımın oldukça rahat olduğu ilçeler arasında yer almaktadır. 

Rize’nin en çok tercih edilen plajları arasında olan İyidere Plajı, ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Doğal güzelliklerle iç içe bir yapısı bulunan plaj, yaz aylarında yoğun ziyaretçi ağırlamaktadır. 

İlçenin dikkat çeken gezilecek yerleri arasında Pileki Mağarası da bulunmaktadır. M.Ö 2300 yılından bu yana varlığını korumaya devam eden Pileki Mağarası, insan eli ile yapılmıştır. 1500 metre uzunluğundaki mağara ziyarete açıktır.