Karadeniz Bölgesi’nin turizm yönünden en gelişmiş şehirlerinden biri olan Rize, hem tarihi gezilere hem de doğa turlarına imkan sunan noktalardan biridir.
Tarihi camileri, köprüleri, kaleleri ve müzeleri ile ziyaretçilerine oldukça geniş seçenekler sunmaktadır.
Bölge, en çok doğaseverler tarafından tercih edilmektedir. Şehir sınırları içerisinde yer alan milli park, yaylalar, akarsular, göller ve Rize Evleri, tatil yapmak isteyenlerin yanı sıra, doğa sporları tutkunlarının ve fotoğraf sanatçılarının da dikkatini çekmektedir. Rize'deki gezilecek yerler düşünüldüğünde bir hayli seçenek bulunması da bölgenin ne denli kıymetli olduğunu göstermektedir.
Ayder Yaylası
Ayder Yaylası
Ünü tüm dünyaya yayılan Ayder Yaylası, Rize şehir merkezine 69, Çamlıhemşin İlçesi’ne ise 19 km mesafede yer almaktadır. Yaylanın tamamı kayın ve ladin ormanları ile kaplıdır. Ayder Yaylası, 1987 yılında turizm merkezi, 1994 yılında ise milli park olarak ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır.
Doğal güzellikleri ile ön plana çıkan Ayder Yaylası, doğa sporları için uygun alanlara sahip bölgeler arasında yer almaktadır. Yaylanın sınırları içerisindeki Fırtına Deresi, dünyanın en çok tercih edilen rafting parkurları arasındadır. Doğa tatilleri ve sporlarının yanı sıra bölge kaplıcalarıyla da öne çıkmaktadır. Ayder Yaylası kaplıcaları sindirim, sinir ve dolaşım sistemi rahatsızlıklarında, romatizma ve cilt hastalıklarında olumlu etkiye sahip şifalı sulara sahiptir. Bölgede bulunan termal tesislere, hastanelerden sevk alınarak da gidilebilmektedir. Rize gezilecek yerler planlamasında mutlaka olması gereken Ayder Yaylası, gerçekten anlamda görülmeye değer bir yer olup her sene binlerce turiste de ev sahipliği yapmaktadır.
Yayla, Rize’nin turistik açıdan en gelişmiş bölgeleri arasında yer almaktadır. Yılın 4 mevsimi hizmet veren konaklama tesislerinin yanı sıra, bölge kamp turizmine de elverişli alanlara sahiptir. Günübirlik geziler içinse, bölgede çok sayıda kafe ve restoran bulunmaktadır.
Gito Yaylası
Gito Yaylası
Turizme yeni kazandırılmış noktalardan biri olan Gito Yaylası, Çamlıhemşin ilçesinde yer almaktadır. Yemyeşil ağaçların, gökyüzü ile birleştiği yayla, bulutların evi olarak tasvir edilmektedir.
Gito Yaylası üzerinde sürekli yoğun bir sis bulunmakta ve bu bölgeyi ziyaret edenler bulutları ayaklarının altında hissetmektedir. Henüz popüler bir yer olmamasından ötürü yerli halk dışında pek tercih edilmeyen bu bölge, ister Türkiye ister Karadeniz gezinizde mutlaka gitmeniz ve görülmesi gereken bölgeler arasındadır.
Rize Kalesi
Rize Kalesi
Şehir merkezinde yer alan Rize Kalesi, Cenevizliler Dönemi’nden günümüze miras kalan tarihi yapılar arasındadır.
Rize Kalesi iç kale, aşağı kale ve surlar olarak 3 bölümden oluşmaktadır. Aşağı kale bölümü günümüze ulaşamamıştır.
Cenevizliler Dönemi2nde harap olan iç kale bölümü Bizans döneminde yeniden inşa edilmiştir.
Zil Kalesi
Zil Kalesi
Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi’nin 15 km güneyinde yer alan Zil Kalesi, 1. Derece arkeolojik sit alanı ilan edilmiştir. Fırtına Deresi’nin batı yamaçlarına konumlanmış olan kale, denizden 750, dereden 100 metre yüksekliktedir.
İç kale, dış surlar ve orta surlar olmak üzere 3 bölümden oluşan yapının 4 katlı bir kulesi bulunmaktadır. Muhteşem bir mimariye sahip olan bu kale, kendine hayran bırakan ve mutlaka görmeniz gereken tarihi yerler arasında yer alıyor. Mutlaka ziyaret edilmesi gereken kalenin en önemli özelliği de sit alanı olmasıdır.
Zil Kalesi Rize’nin en meşhur tarihi yapıları arasında ilk sıralarda yer almaktadır.
Anzer Yaylası
Anzer Yaylası
Rize’nin İkizdere İlçesi’ne 35 km mesafede yer alan Anzer Yaylası, doğal güzelliklerinin yanı sıra balı ile ünlüdür.
1991 yılında turizm bölgesi olarak ilan edilen Anzer Yaylası, zirve tırmanışları, yamaç paraşütü ve trekking için elverişli bölgeler arasında yer almaktadır. Bölge aynı zamanda Anzer Balı ile de ünlenmiştir.
Elevit Yaylası
Elevit Yaylası
Çamlıhemşin İlçesi’ne 55 km mesafede yer alan Elevit Yaylası, yaz aylarında yoğunluğu artan bölgelerden biridir.
Tipik Karadeniz Evleri’nin en güzel örneklerine rastlanan bu noktada aynı zamanda dağ keçisi ve yaban hayvanları yaşamaktadır. Muhteşem doğası ve fevkalade hava şartlarıyla Rize gezilecek yerler listenize mutlaka eklemeniz gereken ve belki de güzel bir hafta sonu kaçamağı yapıp ailenizle özel bir gün geçirebileceğiniz bölgelerden biridir.
Yaylada her yıl Ağustos ayında düzenlenen şenliklere yoğun katılım olmaktadır. Şenlikler dolayısı ile yayla horonlarıyla meşhur hale gelmektedir. Yöre halkının neredeyse tamamı Elevit Yaylası’na çıkarak şenliklerde horon tepmektedir.
Yaylaya yakın konumda konaklama tesisleri bulunmaktadır.
Ovit Yaylası
Ovit Yaylası
Rize’nin İkizdere İlçesi’ne bağlı Ovit Yaylası, her yıl düzenlenen şenlikleri ile meşhurdur. Doğal güzellikleri ve sayısı 50’ye yakın Karadeniz Evleri’nin yanı sıra şenliklerin yapıldığı dönemde yoğun ziyaretçi ağırlamaktadır.
Ağustos ayında gerçekleştirilen şenliklerde, ülkenin meşhur sanatçıları sahne almaktadır. Şenliklerin düzenlendiği tarihlerde, yöre halkının neredeyse tamamı, Ovit Yaylası’na çıkarak eğlenmektedir.
Avusor Yaylası
Avusor Yaylası
Çamlıhemşin İlçesi’ndeki Avusor Yaylası, aşağı ve yukarı olmak üzere 2 bölümden oluşmaktadır. Genellikle Lazların yaşadığı yaylanın her iki bölümünde de 50’ye yakın ev yer almaktadır.
Yayla içerisinde aynı adı taşıyan bir göl bulunmaktadır. Avusor Gölü, Kaçkar Dağları’nın meşhur gölleri arasında yer almaktadır. Yaylanın yukarı bölümünde çığ tehlikesinden dolayı, insan boyundan daha kısa olarak inşa edilmiş taş ve ahşap yapılı evler görünümleri ile oldukça dikkat çekmektedir.
Avusor Yaylası’na Ayder Yolu üzerinden ulaşım sağlanmaktadır. Ayder’i geçtikten sonra ilk sola saparak bölgeye gidilmektedir.
Kaçkar Dağları Milli Parkı
Kaçkar Dağları Milli Parkı
Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi’nde yer alan Kaçkar Dağları Milli Parkı, ilçe merkezine 16 km mesafededir. 1994 yılında Bakanlar Kurulu tarafından milli park ilan edilen bölge 51.500 hektarlık büyük bir alana sahiptir. İçerisinde 9 köy ve 33 yayla yerleşimi yer almaktadır.
Milli parkın içerisinde çayırlar, göller, dereler ve buzul vadileri bulunmaktadır. Farklı türlerde bitkiye ev sahipliği yapmakta olan parkta, tilki, domuz, sansar, yaban keçisi, ayı gibi hayvanlar da yaşamaktadır. Kaçkar Dağları Milli Parkı aynı zamanda ülkemizde yetişen orman güllerinin 3000 metreye ulaştığı tek bölge olma özelliğini taşımaktadır.
Milli parkın batısında Fırtına, doğusunda ise Hemşin Deresi yer almaktadır. Zengin flora çeşidinin yanı sıra, Fırtına Deresi mevkii Zil Kalesi nedeni ile tarihi ve kültürel açıdan da önem taşımaktadır. Ailenizle ziyaret edebilirsiniz diye ifade edebilmek oldukça zor olsa da arkadaşlarınızla ya da tek başınıza farklı bir serüvene atılmak için ideal olup görüntüsüyle de herkesi kendine hayran bırakan bir güzelliğe sahiptir. Rize gezilecek yerler düşünüldüğünde Kaçkar Dağları Milli Parkı olmazsa olmazlardandır.
Fırtına Deresi bölgesi aynı zamanda dağcılık, trekking, helikopterle kayak ve rafting için elverişli bölgeler arasında yer almaktadır. Özellikle rafting tutkunları tarafından yılın 4 mevsimi tercih edilmektedir.
Kavrun Yaylası
Kavrun Yaylası
Rize’nin en büyük yaylası olan Kavrun Yaylası, Kaçkar Dağları’nın eteklerinde 2240 metre yükseklikte yer almaktadır.
Yayla turizminin en yoğun yaşandığı bölgelerden biri olan Kavrun Yaylası, şehrin en meşhur 3 turizm alanından biridir. Bölgede 240 adet ev bulunmakta ve yaz aylarında yaylanın nüfusu 5000’e kadar çıkmaktadır.
Kavrun Yaylası’ndan Ağustos ayının başından Eylül ayının ilk haftasına kadar çeşitli şenlikler düzenlenmektedir. Vartevor Şenliği olarak adlandırılan bu dönemde bölge yerli ve yabancı turist akınına uğramaktadır.
Diğer yaylalara geçiş yolu olma özelliğini de taşıyan Kavrun Yaylası’nın yapılan araştırmalar sonucunda 5000 yıllık bir geçmişi olduğu ve o dönemlerde buzullarla kaplı bir vadi olduğu anlaşılmıştır.
Çağrankaya Yaylası
Çağrankaya Yaylası
Rize’nin İkizdere İlçesi’nde bulunan Çağrankaya Yaylası, yazlık yerleşim için uygun bölgeler arasındadır. Kış aylarında yoğun kar yağışı nedeniyle bölgede yerleşim bulunmamaktadır.
Manzaraları ile meşhurdur. Özellikle bölgedeki sis bulutlarının manzarası oldukça dikkat çekmektedir. Peynir Kayalıkları mevkiinde güneşin doğuşu ve batışı oldukça net olarak izlenebilmektedir.
Çağrankaya Yaylası’na birçok ulaşım yolu bulunmakla birlikte en rahat ulaşım yolları, Çayeli ve İkizdere üzerinden gerçekleşmektedir.
Rize Müzesi
Rize Müzesi
Rize şehir merkezinde bulunan Rize Müzesi, 19.yy’dan kalma tarihi bir konakta hizmet vermektedir. Sarı Ev ve Tuzcuoğlu Konağı olarak anılan bu yapı 1998 yılından bu yana müze olarak kullanılmaktadır.
Rize Müzesi içerisinde 1000’i aşkın etnografik eser, 600’ü aşkın sikke, 70’ten fazla arkeolojik eser ve el yazmaları yer almaktadır.
Rize Müzesi’ne giriş ücretsizdir. Tatil günü bulunmayan müze 08.00 – 16.45 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
Ciha Kalesi
Ciha Kalesi
Rize’nin Pazar İlçesi sınırları içerisinde bulunan Ciha Kalesi, Cenevizliler tarafından inşa edilmiştir. Yapım detayı hakkında fazla bilgiye ulaşılamayan bu yapı, şehrin yemyeşil ormanları arasındadır.
Hem doğa gezisi hem de tarih gezisi imkanı sunmaktadır.
Hazindak Yaylası
Hazindak Yaylası
Adını Hazin Dağı’ndan alan Hazindak Yaylası, Çamlıhemşin İlçe sınırları içerisinde yer almaktadır.
Yaklaşık olarak 30 evin bulunduğu yayla, sakin, sessiz bir doğa tatili için en uygun bölgelerden biridir. Özellikle sunduğu farklı doğa manzaraları nedeniyle fotoğraf sanatçıları tarafından tercih edilmektedir.
Ulaşımı oldukça rahat olan Hazindak Yaylası’na Ayder Yaylası yolunu takip ederek, Amlakit üzerinden yaklaşık olarak 2 saatte gidilebilmektedir.
Mikron Köprüsü
Mikron Köprüsü
Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi’nin Aşağışimşirli Köyü’nde bulunan Mikron Köprüsü, 19. yüzyılda, Osmanlı Dönemi’nde inşa edilmiştir. Uzunluğu 30 metre olan köprü, 12 metre yüksekliktedir.
Kesme taş ve molozdan inşa edilmiş, 1999 yılında karayolları tarafından onarılmıştır.
Şimşirli Köyü Camii
Şimşirli Köyü Camii
Rize’nin İkizdere İlçesi’nde bulunan Şimşirli Köyü Camii, 1853 – 1857 yılları arasında yapılmıştır. Ahmet Usta tarafından ahşap yığma tekniği kullanılmıştır.
Caminin yakınında yer alan medresenin de yapım yılı aynı döneme denk gelmektedir.
Rize – Hemşin Evleri
Hemşin Evleri
Konak türünde inşa edilen Hemşin Evleri, 3 katlı yapılardan meydana gelmektedir. Üst kısımları ahşap işlemeli olan Hemşin Evleri’nin alt katları taş işleme tekniği ile inşa edilmiştir.
Hemşin Evleri’nde kapı ve menteşe bölümleri haricinde çivi kullanılmamaktadır. Köşe bağlantıları, kapı ve pencere kenarlarında oyma sanatının en ince işçiliklerine rastlanmaktadır. Bu evleri inşa eden ustalar, yer ve malzeme seçiminden, evin inşa edildiği aşamalara kadar her detayı kendileri düşünmektedir. Rize'de görülmesi gereken yerlerin başında olan Hemşin Evleri, gezilecek yerler düşünüldüğünde de mutlaka listelere eklenmelidir.
Tüm özellikleri ile fark yaratan Hemşin Evleri, önemli kültürel değerler arasında bulunmakta ve Rize gezisi sırasında mutlaka görülmesi gereken noktalar arasında yer almaktadır.
Çeymakçur Yaylası
Çeymakçur Yaylası
Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi’nde bulunan doğa harikası noktalardan biri de Çeymakçur Yaylası’dır. Yukarı Çeymakçur ve Aşağı Çeymakçur olmak üzere iki bölümden oluşan yayla 2300 metre yüksekliktedir. Aşağı bölümü milli park sınırları içerisinde yer almaktadır.
Ayder Yaylası’na yaklaşık 10 km mesafede bulunan yaylanın aşağı bölümünden patika yol ile yukarı bölümüne yürüyerek geçilebilmektedir. Bu mesafe ise 3 km’dir.
Çeymakçur’a ulaşım Ayder Yaylası yolu üzerinden gerçekleşmektedir. Ayder’i geçtikten sonra Galler Düzü mevkiinden yaylaya ulaşım sağlanmaktadır.
Kale Yaylası
Kale Yaylası
Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi’ne 40 kilometre mesafede bulunan Kale Yaylası, 2800 rakımlı konumu ile bölgenin en son köyü olma özelliğini taşımaktadır. Fırtına Deresi’nin doğduğu noktada yer alan yayla, aynı zamanda Tatos Dağı’nın eteklerine kurulmuş tarihi bir köy olma özelliğini taşımaktadır.
Adeta doğal bir müze görünümünde olan Kale Yaylası, tarihi köy evleri ile dikkat çekmektedir.
Kış aylarında kimsenin yaşamadığı bölge, bahar ve yaz aylarında günübirlik geziler için uygun noktalar arasındadır.
Polakcur Yaylası
Polakçur Yaylası
Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi’nde bulunan Polakcur Yaylası, 2100 metre rakımlı bir vadinin yamacına kurulmuştur. 3 mahalleden meydana gelmekte ve Çamlıhemşin ilçe merkezine 25, Ayder Yaylası’na 5 km mesafede yer almaktadır.
Yaylanın nüfusu yaz aylarında artmakla birlikte en yoğun dönemini Temmuz ayında yaşamaktadır. 30 Mayıs itibariyle yaylaya çıkış başlarken, Ekim ayının son haftasından itibaren yaylada yerleşim sonlanmaktadır. Bölgede 23’ü sağlam olmak üzere toplam 37 ahşap ev bulunmaktadır. Yolu 15 yıl önce yapılan yaylada, elektrik ve evlerin içerisinde su bulunmamaktadır. Doğa ve temiz hava açısından muhteşem bir yer olup gezilecek yerler listesine eklenebilecek bir yayla olmasıyla birlikte bölge şartlarının da göz önünde bulundurulması gerektiğini unutmamak gereklidir.
Tamamen doğa şartlarıyla yaşam sürmek için tercih edilen bölgeler arasında yer almaktadır.
İslampaşa Camii
İslampaşa Camii
Rize şehir merkezine bağlı İslampaşa Mahallesi’nde bulunan İslampaşa Camii, 1571 yılında inşa edilmiştir. Banisi İskender Cafer Paşa olan tarihi yapının bir diğer adı da Kurşunlu Camii’dir.
Rize’nin ulaşımı en kolay tarihi yapıları arasında ilk sırada yer almaktadır.
Kemer Köprüler
Kemer Köprüler
Fırtına Deresi üzerinde bulunan kemer köprülerin her biri en az 100 yaşındadır. Deniz seviyesinden 2000 metre yüksekliğe derede tarih boyunca ulaşım amacı ile birçok kemerli köprü inşa edilmiştir.
Günümüzde bu köprülerin en çok ziyaret edilenleri Kadıköy ve Yukarı Durak köprüleridir. Bu yapıların tamamının ortak özelliği akarsu yatağının iki yanında karşılıklı olarak birer ayak üzerinde yükselmeleri ve yay şeklinde olmalarıdır.
Bulundukları alanın coğrafi özelliklerine göre yükseklikleri 2 metre ile 20 metre arasında değişen tarihi kemerli köprüler ortalama 35 metre genişliğe sahiptir.
Büyük Gülbahar Sultan Camii
Gülbahar Hatun Camii
Rize şehir merkezinde bulunan Büyük Gülbahar Sultan Camii’nin yapım yılına ait bilgilere ulaşılamamaktadır. Oldukça eski bir geçmişe sahip olduğu düşünülen cami, defalarca onarılmış hatta yıkılıp yeniden yapılmıştır.
Günümüzde ibadete ve ziyarete açık olan cami, orijinal mimarisinden oldukça az iz taşımaktadır.
Rize Günübirlik Gezilecek Yerler
Rize Karadeniz Bölgesi’nin en önemli şehirlerinden biridir. Merkezine yakın konumda bulunan günübirlik gezi rotaları ile doğal güzellikleri ve tarihi yapıları görme imkanına sahipsiniz.
Palovit Şelalesi
Palovit Yaylası
Palovit Şelalesi Rize’nin merkezine yaklaşık 85 km uzaklıkta bulunuyor. Bölgenin en yüksek debiye sahip olan şelalesidir. Görülmeye değer manzarası ile keşfedilmesi gerekmektedir.
Palovit Şelalesi aynı zamanda ailenizle piknik yapıp güzel zamanlar geçirebileceğiniz bir bölgede de bulunmaktadır. Rize bölgesinde sessiz ve sakin yerler arasında tavsiye edilen ve merkez ile de büyük bir uzaklığa sahip olmayan bölgede herhangi bir otel bulunmadığını da belirtmekte fayda var. Sık sık ziyaret edebileceğiniz bu şelale, bol bol oksijen depolamanıza da yardımcı olacaktır.
Rize'de gezilecek yerler düşünüldüğünde sakinliği ve doğal güzelliğiyle ön plana çıkan bölgelerden biridir.
Şenyuva Köprüsü
Şenyuva Köprüsü
Şenyuva Köprüsü Rize’nin merkezine yaklaşık 75 km uzaklıktadır. Fırtına Deresi üzerinde kurulu olan köprü bölgenin en eski köprüsü olarak bilinmektedir. Ancak köprünün ne zaman ve kimin tarafından yapıldığı bilinmemektedir.
Büyük Deniz Gölü
Büyük Deniz Gölü
Büyük Deniz Gölü Rize’nin merkezine yaklaşık 95 km uzaklıktadır. Kaçkar Dağları üzerinde bulunan buzul gölleri arasında en büyüğüdür. Manzarası ve yeşil tabiata sahip olması nedeniyle görülmeye değerdir.
Ekşioğlu Camisi
Ekşioğlu Camisi
Ekşioğlu Camisi Rize’nin merkezine yaklaşık 50 km uzaklıktadır. Ekşioğlu Hacı Mustafa Efendi camiyi inşa etmiştir. Dikdörtgen planlı olan cami günümüzde de ibadete açıktır.
Yeniköy Düz Mahalle Camisi
Yeniköy Düz Mahalle Camii
Yeniköy Düz Mahalle Camisi Rize’nin merkezine yaklaşık 60 km uzaklıktadır. 1884 yılında inşa edilen cami ahşap yığma yapılıdır. Ahşap yapılı olarak son yapılan camilerden biridir.
Kıbledağ Camisi
Kıbledağ Camii
Kıbledağ Camisi Rize’nin merkezine yaklaşık 25 km uzaklıktadır. 1862 yılında dikdörtgen planlı şekilde inşa edilmiştir. Orijinalliğini koruyarak günümüzde de ibadet yeri olarak kullanılmaktadır.