Osmangazi'de Gezilecek Yerler

Bursa’nın tüm ilçelerinin kesiştiği merkez noktası olan Osmangazi, tarihi ve doğal güzellikleri ile konaklamalı ve günübirlik gezilerin il içerisinde en çok tercih edilen noktaları arasında yer almaktadır. 

Şehrin kalbi konumunda bulunan bu ilçede, hem tarihi geziler, hem doğa gezileri hem de her mevsim tatil yapma alternatifi bulunmaktadır. Bu özelliklerinin yanı sıra bölgede, alışveriş merkezleri, çarşıları, kafe ve restoranları ile gezi alternatifleri oldukça çeşitlidir.


Bursa Yeşil Cami

Bursa Yeşil Camii Bursa Yeşil Camii

Osmanlı mimarisinin en önemli örnekleri arasında yer alan Bursa Yeşil Cami, çini kaplamaları ile meşhur olan tarihi bir yapıdır. 

Adını verdiği Yeşil semtinde bulunan cami ibadete açıktır. 

İki katlı ve iki kubbeli cami, Çelebi Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Cami içerisinde Marmara Adası’ndan getirilen mermerlerin kullanılmasından dolayı, aynı zamanda ilk mermer abide özelliğini de taşımaktadır. 

Caminin ön yüzü, oyma süslemeli giriş kapısı, Bizans başlıklı sütunları, pencereleri, kitabeleri ve kapı tavanı dikkat çeken bölümleri arasında yer almaktadır. 


Bursa Kent Müzesi

Bursa Kent Müzesi Bursa Kent Müzesi

Bursa şehir merkezinde Osmangazi Heykel’de bulunan Bursa Kent Müzesi, şehrin tüm tarihi özelliklerini ziyaretçileri ile buluşturmaktadır. 

3 katlı tarihi bir binada hizmet vermekte olan müzede, özellikle Osmanlı ve Anadolu kültürlerine ait birçok belge ve eşya sergilenmektedir.  

Müzenin zemin katında, “Uygarlıklar Kenti Bursa” isimli bir galeri bulunmaktadır. Bu galeride kronolojik sıra ile Bursa’da kurulan ilk uygarlıklardan Kurtuluş Savaşı Dönemi’ne kadar tarihi olaylar hakkında bilgi ve belgeler sunulmaktadır. 

Çağdaş Bursa adındaki ikinci galeride Bursa’nın Cumhuriyet Dönemi başlangıcından itibaren gelişimi ve önemli olayları paylaşılmaktadır. 

Bursa Kent Müzesi’nin ikinci katında ise Yaşam Kültürü Bursa galerisi bulunmaktadır. Bu galeri içerisinde tarihe damga vuran isimlerin eşyaları, fotoğrafları ve belgelerinin yanı sıra kentin gelenek ve göreneklerini yansıtan eşyalar ve belgeler bulunmaktadır. 

Bodrum katında bulunan Tarihi Esnaf Sokağı’nda yer alan iki galeri ise İpek Kenti Bursa ve Üreten Bursa galerileridir. Bu katta ayrıca El Sanatları Çarşısı keyifli bir alışveriş deneyimi yaşatmaktadır.   

Bursa Kent Müzesi pazartesi günleri hariç olmak üzere haftanın diğer günlerinde saat 09.30 – 17.30 saatleri arasında ziyarete açıktır.   Giriş ücreti Tam 2 TL, Öğrenci 1 TL’dir. Ayrıca Eğitim–Öğretim sezonu boyunca öğretmenleri nezaretinde gelen öğrenci grupları için ücretsizdir. Müze içinde ziyaretçilere ücretsiz olarak sunulan sesli rehberler ile detaylı bilgi alma şansı da bulunmaktadır.


Botanik Park

Bursa Botanik Park Bursa Botanik Park

Eşsiz manzarası ve binlerce çeşit ağaç ve bitkileri ile şehrin merkezinde doğa ile iç içe olma imkanı sunan Botanik Park, 1998 yılında doğal sit alanı olarak kabul edilmiştir. 

Park içerisinde bulunan Japon, İngiliz, Fransız, kaya, orman günü ve kaya bahçelerinde 8.000 ağaç, 20 tür 50.000 yer örtücü, 76 tür 100.000 çalı, 27 tür gül bulunmaktadır. 

Doğal güzelliklerinin yanı sıra park içerisinde 3 büyük gölet, 1 su oyunları havuzu, pastane, büfe ve çocuk oyun alanları ve spor alanları bulunmaktadır. 


Uludağ Milli Parkı

Uludağ Milli Parkı Uludağ Milli Parkı

Osmangazi ilçesi içerisinde gezilecek yerler arasında hem kış tatili yapma imkanı sunan hem de doğal güzellikleri ile doğa sporlarına olanak sağlayan Uludağ Milli Parkı yer almaktadır. .

Bu bölgede, farklı bitki ve hayvan türlerinin görülebileceği Uludağ Milli Parkı, Çobankaya Yaylası, Aras Şelalesi, Aynalı, Kilimli ve Buzlu gölleri, oteller ve kayak merkezleri haricinde gezilecek yerler arasındadır. 

Milli Parka giriş ücreti yayalar için 7 TL olup, araçlar için 14 – 28 TL arasındadır. Minibüs, otobüs gibi büyük araçlar için fiyatlar değişmekle birlikte araçlı geçişler HGS ile yapılabilmektedir. 

Uludağ Milli Parkı içerisinde 1100 masadan oluşan oldukça geniş bir piknik alanı bulunmaktadır. Günübirlik ziyaretlerin yanı sıra çadır, karavan ve orman evlerinde konaklama olanakları sunulmaktadır. Çadır ve karavanda konaklama ücretleri 20 – 30 TL, orman evlerinde konaklama ücretleri ise 250 – 400 TL arasında değişmektedir. 


Karagöz Müzesi

Karagöz Müzesi Karagöz Müzesi

Bursa’nın Osmangazi ilçesi müzeler bakımından oldukça farklı alternatiflere sahiptir. Bu müzelerden biri de Karagöz Müzesi’dir. 2007 yılına kadar Karagöz Sanat Evi olarak kullanılan bina, daha sonra Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından müze haline getirilmiştir. 

İki galerisi bulunan müze, Türkiye’nin ilk Karagöz – Hacivat müzesi olma özelliği taşımaktadır. Gölge oyunlarını ve Karagöz – Hacivat’ı gelecek nesillere tanıtmak ve yaşatmak amacı ile hizmet vermektedir. Karagöz Müzesi’nin hemen karşısında Karagöz Anıtı bulunmaktadır. 

Müze içerisinde Karagöz oyunlarının oynandığı bir sahne, Karagöz – Hacivat galerisi, tasvir yapım atölyesi ve ihtisas kütüphanesi yer almaktadır.  

Giriş ücreti alınmayan müze, pazartesi günleri hariç haftanın diğer günlerinde 09.30 – 17.30 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. 


Merinos Parkı

Merinos Parkı Merinos Parkı

Şehrin merkezinde Osmangazi ilçesinde bulunan Merinos Parkı, adeta bir oksijen deposudur. Şehrin en büyük ikinci parkı olan Merinos, 252 bin 500 metrekarelik bir alana sahip ve içerisinde 2500 ağaç, 11.600 bitki ve suni göletle, süs havuzu bulunmaktadır. 

Doğal güzelliklerinin yanı sıra parkın içerisinde 2 kilometrelik yürüyüş yolu, 3 kilometrelik koşu parkuru, 5 kilometrelik bisiklet yolu, 1000 araç kapasiteli otopark, restoran, kafeterya ve çocuk oyun alanları hizmet vermektedir.   


Arap Şükrü Sokağı

Arap Şükrü Sokağı Arap Şükrü Sokağı

Osmangazi ilçesinin en sevilen ve ziyaretçi alan sokakları arasında ilk sırada yer alan Arap Şükrü Sokağı özellikle gece eğlencelerinde tercih edilmektedir. 

Balık restoranları bulunan sokakta, yemeklere eşlik eden kemancılarla eğlence sabahın ilk ışıklarına kadar sürmektedir. 

Tarihi bir Yahudi mahallesi olan Arap Şükrü Sokağı’nda Geruş ve Mayor sinagogları bulunmaktadır. 

Arap Şükrü isimli bir esnafın burada restoran açması ile gelişmeye başlayan sokak, daha sonra Arap Şükrü’nün çocuklarının yeni mekanlar açması ile trafiğe kapatılıp bu adı almıştır. 


Bursa Bıçak Müzesi

Burası Bıçak Müzesi Burası Bıçak Müzesi

700 yıllık tarihi ile bir Osmanlı geleneği olan bıçak yapımı, Bursa Bıçak Müzesi’nde yaşatılmaktadır. Bursa’nın en önemli el sanatlarından biri olan bıçakçılığın tarihçesi ve yapımı hakkında sunulan detaylı bilginin haricinde müzenin geniş avlusunda tarihten günümüze uzanan bıçaklar sergilenmektedir. 

Müzenin hem eski hem de yeni binasında sergilenen bıçakların arasında tarihi değeri en yüksek eser ise Bursa’da kazı çalışmaları sırasında çıkarılan ve M.Ö 6000 yılına ait Obsidyen taşından yapılmış olan bıçaktır.

Müze gezisi sırasında bahçede bulunan dükkanlardan Bursa bıçaklarının en güzel örneklerinden satın alma imkanı sunulmaktadır.   

Bursa Bıçak Müzesi, pazartesi günleri hariç haftanın diğer günleri 09.00 – 17.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Müzeye giriş ücretsizdir. 


Merinos Tekstil Sanayi Müzesi

Merinos Tekstil Sanayi Müzesi Merinos Tekstil Sanayi Müzesi

1938 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından açılışı yapılan Merinos Yünlü Müessesesi, 14 Ekim 2011 yılında düzenlemelerin tamamlanmasının ardından müze olarak ziyarete sunulmuştur. 4 ana bölümden oluşan müzede, fabrikada gerçekleştirilen üretim süreci ziyaretçilere anlatılmaktadır. 

Müzenin 1. Katında kültür ve tarih mirasının detaylı tanıtımına yönelik bir sergi alanı bulunmaktadır. 2. Katında ise Cumhuriyet Dönemi’nin ünlü ressamlarından Malik Aksel’in galeri salonu ziyarete sunulmaktadır. 

Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, yetişkinlerin ziyaretleri kadar çocukların ziyaretlerini de düşünmektedir, çocuklar buradaki atölye çalışmalarına katılarak eğlenceli vakit geçirebilmektedir. 

Diğer iki farklı bölüm ise Atatürk Odası ve İpek Bölümü’dür. Salı -  Cuma günleri arasında müzeyi ziyaret eden kişiler, kozadan ipek çekimi ve ipekli dokuma aşamalarını izleme şansı bulmaktadır. 

Merinos Tekstil Sanayi Müzesi pazartesi günleri hariç haftanın diğer günleri 09.30 – 17.30 saatleri arasında hizmet vermektedir. Müzeye giriş ücretsizdir. 


İpek Han

Bursa İpek Hanı Bursa İpek Hanı

Bursa’nın en büyük hanlarından biri olan İpek Han, Fevzi Çakmak Caddesi’ne çıkarken sol tarafta bulunan Bakırcılar Çarşısı’nın girişinde yer almaktadır. 

İnşa edildiği dönemde çarşı ipek tüccarları tarafından kullanıldığı için bu adı almış olup, Osmanlı Dönemi mimarisinin en önemli örnekleri arasındadır. Yapının batı kısmında bulunan tuğla süslemeler başka hiçbir handa bulunmamaktadır. 

Günümüzde ise İpek Han içerisinde, terzi dükkanları ve tekstil ürünleri satan bir çok mağaza ziyaretçilere hizmet vermektedir. 


Bursa Vakıf Kültürü Müzesi

Bursa Vakıf Müzesi Bursa Vakıf Müzesi

Bursa Vakıf Kültürü Müzesi, vakfın ne olduğunu, tüm dünyaya nasıl yayıldığını ve nasıl gelişim gösterdiğini anlatmak amacı ile kurulmuştur. 

Müzede, Türk medeniyetinin kültürel gelişimi sırasında bıraktığı miras sergilenmektedir. Türk – İslam kültürünün hayırseverlik anlayışı içerisinde inşa edilen aş evleri, hastaneleri, okulları, kütüphaneleri, camileri ve hamamları hakkında detaylı bilgiye bu müze sayesinde ulaşılabilmektedir. 

Bursa Vakıf Kültürü Müzesi, pazartesi günleri hariç haftanın diğer günlerinde 09.30 – 17.30 saatleri arasında ziyarete açıktır. Girişler ise ücretsizdir. Şehir merkezinde bulunan Atatürk Kongre Kültür Merkezi içerisinde bulunmasından dolayı şehrin tüm noktalarından otobüs, minibüs ve metro ile ulaşım mümkündür.  


Bursa Sağlık Tarihi Müzesi

Bursa Sağlık Tarihi Müzesi Bursa Sağlık Tarihi Müzesi

Türkiye’nin ikinci sağlık tarihi müzesi olma özelliğini taşıyan Bursa Sağlık Tarihi Müzesi, özel bir hastane bünyesinde, Yerkapı Konağı’nın restorasyonu sonrasında 14 Mart Tıp Bayramı’nda hizmete açılmıştır. 

Müze içerisinde Cumhuriyet Dönemi’ne ait fotoğraflar, belgeler ve cihazlar sergilenmektedir. Müze içerisinde ayrıca bir eczacının bağışladığı tarihi eczane bulunmaktadır. Müzenin dikkat çeken bir diğer bölümü ise kavanozlarda saklanan hastalıklı organların sergilendiği alandır. 

Bursa Sağlık Tarihi Müzesi, pazartesi günleri hariç, haftanın diğer günleri 09.30 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. 


Bursa Yaşam Kültürü Müzesi

Bursa Yaşam Kültürü Müzesi Bursa Yaşam Kültürü Müzesi

Deri tabakhaneleri işleten Hasan Eşref Efendi’nin 18. Yüzyılda ailesi için yaptırmış olduğu konak, günümüze Bursa’nın tarihi değerlerini yaşatmak adına müze haline getirilerek ziyarete açılmıştır. 

Bu konakta 1986 yılına kadar Hasan Eşref Efendi’nin kızı Hacer Hanım yaşamaya devam etmiştir. Hacer Hanım’ın vefatından sonra ise konak aslına uygun olarak restore edilmiştir. 

Müze içerisinde Bursa’nın çeyiz adetinden, sünnet adetlerine, hacı tehniyelerinden, misafir ağırlama geleneklerine kadar şehrin yaşam kültürünün tüm detaylarına yer verilmektedir. 

Burada geleneksel hayatta kullanılan objeler, kurulan sahnelerde canlandırılarak ziyaretçilere sunulmaktadır. 

Bursa Yaşam Kültürü Müzesi, pazartesi günleri hariç haftanın diğer günleri 09.30 – 17.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. 


Bursa Merinos Enerji Müzesi

Bursa Merinos Enerji Müzesi Bursa Merinos Enerji Müzesi

Merinos Enerji Müzesi’nin tarihi Cumhuriyet’in ilk yıllarına dayanmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün açılışını bizzat yaptığı ilk kumaş ve iplik fabrikasıdır. 1938’de kurulan fabrika daha sonra enerji trafosundan ilham alınarak müzeye dönüştürülmüştür. 

Bursa Merinos Enerji Müzesi, pazartesi günleri hariç haftanın diğer günleri 09.30 – 17.30 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Müzeye giriş ücretsizdir. 

Elektrik üretimi ile ilgili bilgiler sunulan müzede, ışıklandırma, cansız manken ve ses efektleri kullanılarak gösteriler düzenlenmektedir. 

En dikkat çeken bölümü ise bir çeşit kaçış oyunu olan “Müzede Bir Olay Var” etkinliğinin düzenlendiği alandır. 


İnkaya Asırlık Çınarı

İnkaya Asırlık Çınarı İnkaya Asırlık Çınarı

Bursa -  Uludağ yolu üzerinde bulunan 600 yaşındaki İnkaya Asırlık Çınarı, Türkiye’nin en yaşlı çınarları arasında yer almaktadır. 

Asırlık çınarın çevresinde bulunan kafe ve restoranlarda dinlenme, dükkanlarda ise el yapımı ürünleri satın alma şansı bulunmaktadır. 


Osmangazi Günübirlik Gezilecek Yerler

Bursa’nın en büyük ilçelerinden biri olan Osmangazi diğer ilçelere de komşu konumdadır. Çevresinde yer alan doğal ve tarihi güzelliklerle beraber Osmangazi’yi keşfetmek oldukça eğlenceli olacaktır.


İznik Gölü

İznik Gölü İznik Gölü

İznik Gölü Osmangazi’ye yaklaşık 80 km uzaklıktadır. İznik’te gün batımı izlemelik en güzel yerlerden biridir. Doğayla iç içe gezinti yapmak isteyenlerin tercih etmiş olduğu yerlerden biridir.


Teleferik

Teleferik Teleferik

Teleferik Osmangazi’ye yaklaşık 10 km uzaklıktadır. Türkiye’nin ilk teleferiği olma özelliğine sahip olan Bursa Teleferik Bursa’nın muhteşem manzarasını metrelerce yükseklikten izleme fırsatı sunmaktadır.


Misi Köyü

Misi Köyü Misi Köyü

Misi Köyü Osmangazi’ye yaklaşık 10 km uzaklıktadır. Küçük ve kendi halinde olan Misi Köyü içerisinde bir de dere akmaktadır. Hafta sonu gezilerinin vazgeçilmez adresidir.


Küreklidere Şelalesi

Küreklidere Şelalesi Küreklidere Şelalesi

Küreklidere Şelalesi Osmangazi’ye yaklaşık 35 km uzaklıktadır. Birçok ağaç çeşidinin varlığını sürdürdüğü şelale görülmeye değer huzurlu alanlardan biridir. Şelale 82 metre yükseklikten dökülmektedir.


Irgandı Köprüsü

Irgandı Köprüsü Irgandı Köprüsü

Irgandı Köprüsü Osmangazi’ye yaklaşık 10 km uzaklıktadır. 1442 yılında yaptırılmış olan tarihi değeri bulunan köprü Kurtuluş Savaşı’nda bombalanmış olmasına rağmen hala varlığını sürdürmektedir. Köprü üzerinde bulunan çarşı ise oldukça ilgi çekmektedir.