Osmangazi Doğal Güzellikleri

Bursa’nın en büyük ve en gelişmiş ilçelerinden biri olan Osmangazi, Uludağ eteklerine kurulmuş konumu, tarihi eserleri ve doğal güzellikleriyle şehrin merkez noktası olma özelliği taşımaktadır.

Köklü tarihini eşsiz doğası ile taçlandıran ilçede, yılın dört mevsimi doğa sporları yapmanız mümkün olup, dinlenilecek alanlar da en az aktivite seçenekleri kadar zengindir. 


Botanik Park

Bursa Botanik Park Bursa Botanik Park

Osmangazi’nin bir diğer doğal güzelliği ise Botanik Park’tır. 

Botanik Park içerisinde, 27 tür gül, 8000 adet ağaç, 76 farklı türde 100.000 çalı, 20 farklı tür 50.000 yer örtücü bulunmaktadır. Bu doğal güzelliklerin sergilendiği her bir bahçenin adı bulunmaktadır.

Açelya Orman Gülü Bahçesi, Fransız Bahçesi, İngiliz Bahçesi, Japon Bahçesi, Şekilli Bitkiler Bahçesi ve Kaya Bahçesi ile park tüm alanlarında bu doğal güzellikleri ziyaretçilerine sunmaktadır. 

Bahçelerinin yanı sıra Botanik Park içerisinde, 3 gölet, 1 su oyun havuzu, çocuk oyun alanı, yürüyüş ve koşu parkurları, farklı spor aktivitelerine imkan sunan alanlar, restoran ve çay bahçeleri bulunmaktadır. 

1998 yılında doğal sit alanı olarak kabul edilmiştir.


Uludağ Milli Parkı

Uludağ Milli Parkı Uludağ Milli Parkı

Koruma altına alınmış olan Uludağ Milli Parkı, 1961 yılında milli parklar arasına katılmıştır. Parka teleferik ve kara yolu ile ulaşım sağlanabilmektedir. Bölgede bulunan kamp ve kış sporlarına olanak sunan alanları ile Osmangazi’nin en önemli doğal güzellikleri arasında yer almaktadır. 

Milli park içerisinde kayak merkezinin yanı sıra kamp, karavan ve orman evlerinde konaklama olanağı bulunmaktadır. 1100 piknik masası ise günübirlik ziyaretçileri ağırlamaktadır. 

Şehir merkezine 40 km mesafede yer alan Uludağ Milli Parkı’na teleferik Yıldırım ilçesinin Teferrüç mevkiinden hareket etmektedir. Şehir merkezinden hareket eden 3i, 15A ve 15B otobüsleri de ulaşım seçenekleri arasında yer almaktadır.

Mudanya’dan bölgeye ulaşım ise F3 otobüsü ile sağlanmaktadır. Uludağ Milli Parkı’na taksi ile ulaşım imkanı da bulunmaktadır. Taksi ile ulaşım yaklaşık olarak 50 dakika sürmekte ve 130 - 140 TL ücret ödenmektedir. 

Milli parka giriş ücretli olup, yayalar için 7 TL, araçlar için 14 – 21 TL arasındadır. Minibüs, midibüs ve otobüsler içinse giriş ücretleri 63 - 112 – 189 TL’dir. HGS ile geçiş hizmeti verilmektedir. 


Aynalı Göl

Aynalı Göl Aynalı Göl

2310 metre derinliğinde olan Aynalı Göl’de tatlı su bulunmaktadır. Adının Aynalı Göl olmasının nedeni, kış aylarında güneş ışınlarının karlı günlerde yansıması ile göle ayna görünümü kazandırmasıdır. 

Farklı fotoğraf kareleri yakalamak için oldukça uygun bir bölge olmasının yanı sıra yabancı dağcılar ve kamp sevdalıları tarafından tercih edilmekte olan bir bölgedir. 


Softaboğan Şelalesi

Softaboğan Şelalesi Softaboğan Şelalesi

Bölgenin en ünlü şelalelerinden biri olan Softaboğan Şelalesi, Çobankaya Kamp Alanı’nın karşısında bulunmaktadır. 

Çok yüksekten akmamasına rağmen, etkileyici bir manzaraya sahiptir. Etrafındaki dereler küçük havuzlar meydana getirmiştir.  

Çam ormanları ile kaplı patika yolu Bakacak istikametine doğru takip ederek, 10 dakikalık bir yürüyüş sonrasında bölgeye ulaşım sağlanabilmektedir. 


Reşat Oyal Kültür Parkı

Reşat Oyal Kültür Parkı Reşat Oyal Kültür Parkı

Her yaşa hitap edecek özelliklere sahip olan Reşat Oyal Kültür Parkı, Altıparmak ile Çekirge arasındadır. Merkezi konumundan dolayı parka, otobüs, minibüs ve metro ile ulaşım mümkündür. 

Park içerisinde yetişkinler için koşu ve yürüyüş parkurları ile dinlenme alanları, çocuklar içinse oyun alanları bulunmaktadır. Parkın çeşmeleri, ziyaretçilerin dikkatini çekmekte olan bir diğer özelliktir. 

Şehrin içinde adeta bir kaçış noktası özelliği taşıyan Reşat Oyal Kültür Parkı, ilçenin en çok dikkat çeken doğal güzellikleri arasında yer almaktadır. 


Kilimli Göl

Kilimli Göl Kilimli Göl

Osmangazi Uludağ bölgesinde büyük -  küçük birçok göl bulunmaktadır. 

Bu göller arasında en meşhurlarından biri de Kilimli Göl’dür. 4.5 metre derinliğe sahip olan gölün alt tabakasında bulunan sıkı bitki örtüsünden dolayı rengi yeşildir. Gölde içme suyu da bulunmaktadır. 

Kilimli Göl’ün etrafında piknik ve kamp alanları olması nedeniyle özellikle hafta sonları oldukça kalabalıklaşmaktadır. Yerli halkın bu bölgede atış talimi yapmasından dolayı dikkatli olunması gereken bir bölgedir. 


Buzlu Göl

Buzlu Göl Buzlu Göl

Bursa’nın ve Türkiye’nin önemli buzul gölleri arasında yer alan Buzlu Göl’de kar ve buz kütlelerine Ağustos ayında bile rastlanmaktadır. 

2390 metre derinliğe sahip olan Buzlu Göl, en çok yerli ve yabancı fotoğrafçılar tarafından ziyaret edilmektedir. Uludağ Karataş Tepeleri bölgesinde bulunan Buzlu Göl, Kilimli Göl’ün doğusunda yer almaktadır. 

Özellikle sıcak yaz günlerinde, serin havası ve erimeyen buz kütleleri ile Osmangazi’nin dikkat çeken doğal güzellikleri arasındadır.


İnkaya Asırlık Çınarı

İnkaya Asırlık Çınarı İnkaya Asırlık Çınarı

Osmanlı Dönemi’nden günümüze kadar gelen İnkaya Asırlık Çınarı, Bursa – Uludağ yolu üzerinde bulunan İnkaya Köyü’ndedir. 

600 yaşında olan çınar, adını bulunduğu köyden almıştır. Yüksekliği 35 metre, çapı 3 metre olan çınarın, 13 ana kolu bulunmaktadır. Dallarının kalınlığı 4 metreye ulaşmakta ve dalları bile neredeyse bir ağacın boyutları kadardır. 

İnkaya Asırlık Çınar’ı Bursa’nın simgelerinden biridir. Bu bölgeye gelerek şehrin stresi ve kalabalığından uzaklaşırken, çınarın altında bulunan restoran, çay bahçesi ve hediyelik eşya dükkanlarında vakit geçirebilirsiniz. 

İnkaya’da , organik köy kahvaltısı ve ballı meyve salatası oldukça meşhurdur. Hediyelik eşya dükkanlarında ise köy halkının el işi tasarımları satılmaktadır. 


Uludağ Aras Şelalesi

Uludağ Aras Şelalesi Uludağ Aras Şelalesi

Nilüfer Çayı’nın kaynağını oluşturan Uludağ Aras Şelalesi, Uludağ Milli Parkı’na yakındır. Kar sularını taşıyan Aras Şelalesi çevresinde trekking yolu vardır. 15 metre yüksekliği bulunan şelalenin bir de deresi bulunmaktadır. 

Bölgeye kara yolu haricinde Keten Yaylaları istikametinden yürüyüş yaparak da ulaşım sağlanmaktadır. 1 saatlik yürüyüşün sonunda 1700 metre yükseklikteki şelalenin manzarasına ulaşmanız mümkündür. 


Uludağ Çobankaya Yaylası

Uludağ Çobankaya Yaylası Uludağ Çobankaya Yaylası

1700 metre yükseklikte bulunan Çobankaya Yaylası, 1000 kişi ve 150 çadır kapasitesi bulunan bir bölgedir. 

Oteller ve Sarıalan bölgelerine kadar kara yolu ile ulaşım sağlanan bölgede, Çobankaya Yaylası’na ulaşım yürüyüş ile gerçekleşmektedir. Bölge içerisinde bulunan Çobankaya Orman İçi Kamp ve Dinlenme Alanı’nda Kızılay Kampı, büfe ve kır gazinosu bulunmaktadır. 

Kızılay Kamp Alanı’nın haricinde ise Sıhhi Tesis Kompleksi, İşçi Pansiyonu ve Cami hizmet vermektedir.