Osmangazi Aktiviteleri

Bursa’nın en gelişmiş ve en büyük ilçesi olan Osmangazi’de yapılacak aktiviteler de oldukça çeşitlidir. İlçeye bağlı olan Uludağ mevkiinde kış döneminde kayak, bahar ve yaz döneminde ise doğa yürüyüşleri, tırmanış ve doğa gezileri yapılmaktadır.

Bir diğer aktivite ise hem ilçe merkezinde hem de Uludağ’da düzenlenen festivallerdir. 

Bursa’nın merkezi olan Osmangazi’de şehir, tarih ve doğa turları haricinde yapılan aktivitelere düzenlenen turlarla birlikte katılım sağlanabildiği gibi, bireysel olarak da bölgeler hakkında bilgi sahibi olarak aktivitelere katılım sağlama imkanı bulunmaktadır. 


Uludağ Kayak Turları

Uludağ Kayak Uludağ Kayak

Uludağ kış aylarında en çok tercih edilen kayak merkezleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Kış ayı boyunca kayak yapmak için oteller bölgesinde bulunan konaklama seçeneklerinden faydalanmanın yanı sıra, günübirlik turlara katılma alternatifi de bulunmaktadır. 

Konaklamalı kayak turları için tur şirketlerinin sunduğu tatil paketlerinden faydalanılabilmektedir. Hatta erken rezervasyon fırsatı sunan internet siteleri üzerinden oldukça uygun fiyata rezervasyon gerçekleştirilebilmektedir. Bir diğer alternatif ise direkt konaklama yapılacak tesisle iletişim kurmak olacaktır. 

Tesislerde konaklamak için önceden rezervasyon yaptırmak gerekmektedir. Özellikle kış tatili dönemlerinde otellerin doluluk oranı % 100 olmaktadır. 

Günübirlik kayak turları da çeşitli firmalar tarafından düzenlenmektedir. Skipass dahil ve sadece tur seçenekleri bulunan bu paketlerin fiyatları 55 TL ile 250 TL arasında değişmektedir. Günübirlik turlara, araçta kahvaltı, ikramlar ve milli park giriş ücreti dahildir. 


Osmangazi Festivalleri

Osmangazi Festivalleri Osmangazi Festivalleri

Her yıl Ocak ayında Uludağ’da düzenlenen müzik festivali, 5 farklı sahnede 4 gün boyunca house ve techno müziğin ünlü isimlerini sevenleri ile buluşturmaktadır. Gezi Makinesi, Unitravel, Bu Gece’nin katkılarıyla düzenlenen festivalde 4 gün 4 gece sınırsız eğlence katılımcıları beklemektedir. 

Her yıl Temmuz ayında düzenlenen Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması, 1987 yılından bu yana düzenlenmektedir. Festivalin amacı, ulusal dansları ve kültürleri tanıtmak Bursa’yı dünyanın folklorik merkezleri olarak lanse etmektir. Düzenlenen yarışmalarda ise folklor ekipleri yarışmaktadır. 

17 yıldan bu yana düzenlenmekte olan Siyah İncir Festivali ile siyah incirin tanıtımı amaçlanmaktadır. Etkinlik boyunca siyah incirin tanıtımının yanı sıra düzenlenen konserler ve gösteriler ile eğlenceli anlar yaşatmaktadır. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ile düzenlenen Bursa Geleneksel El Sanatları Festivali, geleneksel el sanatlarını yaşatmak ve tanıtmak amacıyla 3 yıldan bu yana düzenlenmektedir. 


Uludağ Kış Festivalleri

Uludağ Kış Festivalleri Uludağ Kış Festivalleri

Uludağ’da her yıl Ocak – Şubat ayları arasında düzenlenen Winterfest, en çok katılım sağlanan organizasyonlar arasında yer almaktadır. 

Festival boyunca sponsorlar aracılığı ile ünlü sanatçıların konserleri düzenlenmektedir. Konserlerin yanı sıra DJ müziği eşliğinde düzenlenen partiler ile gece eğlenceleri sabahın ilk ışıklarına kadar devam ederken, gündüz kayak ve snowboard yarışmaları düzenlenmektedir.

Festivalin bir diğer aktivitesi ise Afterski denilen parti organizasyonlarıdır. Bu organizasyon tüm katılımcılara ücretsiz olarak sunulmaktadır.

Her yıl üniversitelerin kış tatili döneminde 3 periyod halinde düzenlenmekte olan Selfy Whitefest, Türkiye’nin en büyük gençlik festivali olma özelliğini taşımaktadır. Türkiye gençliğini bir araya getiren festival 120 saat sürmektedir. Festival boyunca gençler için konserler ve yarışmalar düzenlenmektedir. 

Ocak ayının sonu ile Şubat ayının 15’i arasında düzenlenen Bilyoner Winterfest, SPA merkezli, kapalı havuza sahip tesisler festivale katılan konukları ağırlamaktadır. Festival boyunca barbekü partileri, yarışmalar ve konserler düzenlenmektedir. 


Osmangazi Doğa Yürüyüşü

Osmangazi Doğa Yürüyüşleri Osmangazi Doğa Yürüyüşleri

Osmangazi’nin Uludağ mevkiinde düzenlenen turlar ile dağ ve doğa yürüyüşleri yapılmaktadır. Bölgede 6 adet yürüyüş parkuru bulunmaktadır. 

  • Oteller Bölgesi – Cennetkaya Parkuru: Rakımı 1865 m. Olan parkurun bir tarafında dağ köylerinin diğer tarafında ise Gemlik Körfezi’nin manzarası eşliğinde doğa yürüyüşleri yapılmaktadır. Parkurun mesafesi 2 km’dir. 
  • Oteller Bölgesi – Sarıalan – Çobankaya Parkuru: Derelerle süslenmiş orman yolunun içerisinden devam eden bu parkurun yüksekliği 1850 metreden başlarken 1750 metrede son bulmaktadır. Parkurun mesafesi 5.2 km’dir.
  • Oteller Bölgesi – Softaboğan Şelalesi: 1800 metre yükseklikte başlayan parkur boyunca yapılan doğa yürüyüşü sırasında katılımcılara su sesleri ve gölet, taraça, şelale manzaraları eşlik etmektedir. Parkurun mesafesi 6 km’dir. 
  • Oteller Bölgesi – Hanlar Bölgesi – Bağlı Köyü: 1865 metre yüksekte başlayan iniş parkuru zirveden dağ köylerine doğru devam etmektedir. Parkurun uzunluğu ise 7.5 km’dir. 
  • Oteller Bölgesi – Zirve Tepesi: Başlangıç noktasından 2487 metreye ulaşan zirveye tırmanılan yürüyüş parkuru boyunca muhteşem bitki örtüsünün yanı sıra, deniz manzarası ve Apollon Gölleri katılımcılara eşlik etmektedir. Parkurun mesafesi ise 7615 metredir. 
  • Wolfram – Madenler Bölgesi – Göller Yöresi: 2300 metre yükseklikte başlayan parkur boyunca katılımcılara sadece Uludağ bölgesine has kelebekler ve dağ çiçekleri eşlik etmektedir. Yol boyunca buzul göllerini de ziyaret etme şansı bulunmaktadır. Parkurun toplam mesafesi ise 9.8 km’dir. 

Bu yürüyüş parkurlarının tamamında özellikle bahar ve yaz aylarında düzenlenen doğa ve dağ yürüyüşü organizasyonların yanı sıra, bölgede bireysel olarak doğa sporları yapma imkanı bulunmaktadır. 


Osmangazi Kamp 

Osmangazi Osmangazi'de Kamp

Uludağ bölgesinde bulunan Çobankaya Kamp Alanı, konuklarına doğa ile iç içe konaklama imkanı sunmaktadır.

Kamp alanı içerisinde bungalov tarzı küçük evler günlük, haftalık ya da aylık olarak kiralanmaktadır. Tesis içerisinde piknik alanları ve piknik masaları da bulunmaktadır. 

Bu tesisin yakınlarında ücretli çadır kamp alanları da bulunmaktadır. Bu kamp alanlarında çadırla günlük konaklama ücreti 15 - 20 TL’dir. 

Orman ve Su İşleri’ne bağlı olan ahşap evlerse, bölgede kamp yapmak için farklı bir alternatiftir. Ancak bu evlerde konaklamak isteyenlerin Mayıs ayında Orman ve Su İşleri ile iletişime geçmesi gerekmektedir. Sezonluk açılan evlerde, 1 Haziran – 30 Eylül tarihleri arasında konaklama imkanı sunulmaktadır. 

Çobankaya bölgesinde ücretsiz kamp alanları da bulunmaktadır. Bungalov evlerin bulunduğu yoldan ilerledikten sonra büyük volkanik taşların olduğu geniş arazi çadır kurma alanı olarak kullanılmaktadır.  

1740 metre alana sahip olan Çobankaya Orman İçi Kamp ve Dinlenme Alanı’nda, ücretsiz olarak çadır kurarak, dilediğiniz kadar konaklayabilirsiniz. Kamp alanında elektrik ve su hizmetleri bulunmaktadır.

Bölgeye ulaşım kara yolu ve teleferik ile yapılmaktadır. Teleferik ile ulaşım tercih edilmesi durumunda iniş noktasından sonra yaklaşık 1 km yürüyüş mesafesi bulunmaktadır.