Bursa’nın 3. Büyük ilçesi olan Nilüfer, hem ilçe merkezindeki eğlence alanları hem de çevre köylerindeki tarihi ve doğal güzellikleri ile gezilecek oldukça fazla alternatife sahiptir. Bu seçeneklerin yanı sıra şehrin en gelişmiş ilçelerinden biri olmasından dolayı, geniş caddeleri ve çarşılarıyla da dikkat çekmektedir.
Nilüfer ilçesinin farklı zevklere hitap edecek birbirinden özel gezi noktalarını keşfederek siz de kendiniz için en kapsamlı rotayı oluşturabilir, ilçede keyifli bir keşif yapabilirsiniz.
Gölyazı
Gölyazı
Nilüfer ilçesine bağlı Gölyazı, Uluabat Gölü’nün ortasındadır. Köy ilk bakışta ada gibi görünmesine rağmen, onu anakaraya bağlayan ince köprüden dolayı yarımadadır.
Eşsiz manzarası, doğal güzellikleri ve tarihi kalıntıları ile bu ziyaretçilerine hem doğa hem de tarih gezisi şansı sunmaktadır.
Burada bulunan Ağlayan Çınar, Aziz Panteleimon Kilisesi, tarihi Rum evleri ile Apollon Tapınağı köyün gezilecek tarihi alanları arasında yer almaktadır.
Bölgenin simgesi haline gelen Ağlayan Çınar, tarihi bir ağaçtır. 745 yaşında olan ağacın büyürken yan yatması nedeniyle gövdesinden kaynak suyu gelmektedir. Bu nedenle adı “Ağlayan Çınar” olarak anılmaktadır.
Bursa Kent Meydanı ile Gölyazı arası 38 km’dir. Özel araçla yolculuk yaklaşık olarak 40 dakika sürecektir. Halk otobüsü ile ulaşım sağlamak isteyen kişiler ise 5/G ile bölgeye ulaşabilmektedir. Nilüfer İlçesi’nden kalkan Gölyazı dolmuşları da bulunmaktadır.
Misi Köyü
Misi Köyü
Bursa’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Misi Köyü, hem tarihi geziler hem de doğa gezileri için tercih edilen köyler arasında yer almaktadır.
Renkli evleri ve bozulmamış doğası ile 1989 yılında sit alanı olarak ilan edilmiştir.
Köyün içerisinde bulunan Etnografya Müzesi’nde köye özel hediyelik eşyalar ve yöresel kıyafetler sergilenmektedir. Müzenin için de bir de Karagöz Perdesi bulunmaktadır.
Köyün bir diğer gezilebilecek yeri ise Çocuk Kütüphanesidir. Burada hem köyün çocukları hem de ziyarete gelen çocuklar zaman geçirmektedir. Misi köyü içerisinde ördeklerin yüzdüğü bir çay bulunmaktadır. Bu çayın etrafında çay bahçeleri ve piknik alanları mevcuttur.
Misi köyü gezisi sırasında konaklamak isteyenler içinse tek alternatif hizmet vermektedir. Nilüfer belediyesi tarafından hizmete açılan Misi Kamp Karavan Alanı, karavanla gelen ya da kamp yapmak isteyen ziyaretçilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte bir tesistir.
Misi Kamp Karavan Alanı’nda konaklama fiyatları günlük ve aylık olarak aynı zamanda da konaklama şekline göre değişmektedir. Ancak günlük konaklama 5-10 TL, aylık konaklama fiyatları ise 30 TL ile 150 TL arasında değişmektedir. Ücretler her sene güncellenmektedir.
Bursa kent meydanı ile Misi Kamp Karavan Alanı arası yaklaşık olarak 10- 15 dakika sürmektedir.
Toplu taşıma ile bölgeye gelmek isteyenler için en uygun rota, Acemler Durağı’ndan hareketle A20 ve B20 hatları ile direkt ulaşım sağlanmaktadır.
Ayvaini Mağarası
Ayvaini Mağarası
Nilüfer ilçesine bağlı Ayva Köyü’nde bulunan Ayvaini Mağarası doğal olaylar sonucunda oluşmuştur. Türkiye’nin en uzun 6. mağarasıdır. 2 ayrı girişi bulunan mağaranın bir girişi Ayva Köyü tarafındadır.
Mağara içerisinden Karadonlu Deresi akmaktadır. Bu dere irili ufaklı 65 gölet oluşturmuştur. Mağara boyunca akmakta olan dere, Ayva Köyü çıkışında bir şelale oluşturmaktadır.
Ayvaini Mağarası gezisi sırasında bu derenin yanı sıra, dikit, sarkıt ve damlataşlarını görme şansınız bulunmaktadır. Mağaraya giriş ücretsizdir.
Burayı ziyaret etmek isteyen kişiler Bursa şehir merkezinden hareket eden Mustafa Kemal Paşa servisleri ile bölgeye ulaşım sağlamaktadır.
İzmir ve İstanbul’dan özel aracı ile gelecek olan kişiler, Bursa Karacabey karayolunun 30. Km’sinde bulunan Başköy yoluna saparak, Akçalar ve Fadıllı köylerini geçtikten sonra Ayvaini Mağarası’na ulaşmaktadır. Ankara’dan özel aracı ile gelecek olan kişiler ise, Eskişehir- Bursa yolu sonrasında Bozuyük- İnegöl güzergahına geçmelidir.
Aktopraklık Höyüğü Arkeopark ve Açıkhava Müzesi
Aktopraklık Höyüğü
Aktopraklık Höyüğü Arkeopark ve Açıkhava Müzesi, Avrupa’nın en büyük tarih öncesi parkıdır. İstanbul Üniversitesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ortak çalışması ile kurulmuştur.
Bölgede yapılan kazılarda ortaya çıkan buluntuların yanı sıra, Eskikızılelma Köyü’nden sökülerek proje alanına inşa edilen yapılardan oluşan bir geleneksel köy ziyaretçilere açılmıştır.
Arkeopark ve Açıkhava Müzesi’ne giriş ücretsizdir. Haftanın her günü 09:30-17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Bursa şehir merkezi ile arası 31 kilometredir. Özel araçla yapılacak yolculuk yaklaşık olarak 41 dakika sürmektedir.
Toplu taşıma tercih eden ziyaretçiler ise Bursa Görükle’den hareketle 1/TH otobüsünü kullanarak müzeye ulaşmaktadır.
Dağyenice Köyü
Dağyenice Göleti
Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı olan Dağyenice Köyü, manzarası ile ünlüdür. Doğa yürüyüşü yapmak isteyenlerin ve kampçıların ilçede en çok tercih ettiği bölgelerden biridir. Doğancı Barajı’na 6 km uzaklıkta bulunan köyün içerisinde Dağyenice Göleti bulunmaktadır. Bölgede bulunan 9 km’lik yürüyüş parkurunda yürüyüş yapabilir, gölette balık tutabilirsiniz.
Piknik alanına giriş 10 TL’dir.
Bursa şehir merkezine 16 km uzaklıkta olan Dağyenice Köyü’ne özel araçla yapılacak yolculuk yaklaşık olarak 30 dakika sürmektedir. Toplu taşıma seçeneği kullanmak isteyenler ise B/20-A ve B/20-B seferlerinden faydalanabilmektedir.
Agora Çarşısı
Agora Çarşısı
Nilüfer ilçesi, sadece tarih ve doğa gezilerinde değil, eğlence ve alışveriş alanında da oldukça gelişmiş bir ilçedir. Bölgeye ait en çok ziyaretçi alan çarşı Nilüfer Kent Meydanı’na açılan Agora Çarşısı’dır. Gelecek nesillere, çarşı kültürünü aktarmak hedefi ile kurulan çarşıda 11.480 metrekare alana yayılan 180 dükkan bulunmaktadır.
Bursa şehir merkezi ile Agora Çarşısı arası mesafe 29 km’dir. Özel araçla yapılacak yolculuk yaklaşık olarak 35- 40 dakika sürmektedir. Toplu taşıma ile çarşıya ulaşmak için birçok seçenek bulunmaktadır. 9/D, B/24, B/7, 101, 93 seferleri ulaşım alternatifleri arasında yer almaktadır.
Fatih Sultan Mehmet Bulvarı
Fatih Sultan Mehmet Bulvarı
Nilüfer’de bulunan bir diğer merkez ise Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’dır. Özellikle son 10 yılda hızla gelişim göstermekte olan bu cadde üzerinde restoran, kafe, bar ve dükkanlar bulunmaktadır. Şehrin en popüler ve işlek caddelerinden biri olan FSM Bulvarı’nda zincir markaların restoran, kafe ve barlarına gitme imkanının yanı sıra sadece Bursa’ya özel lezzetler tatma şansı da yakalayabilirsiniz.
Bulvara şehrin her yerinden kolaylıkla ulaşım sağlanmaktadır. Minibüs, otobüs ve raylı sistem ve taksi alternatifleri bulunmaktadır. Bursa şehir merkezi ile Fatih Sultan Mehmet Bulvarı arası 9 km’dir. Özel araçla yapılacak yolculuk yaklaşık olarak 15 dakika sürmektedir.
Nilüfer Günübirlik Gezilecek Yerler
Nilüfer Bursa’nın en gelişmiş ilçe yerleşimine sahiptir. Görülmeye değer benzersiz rotalara sahip olan Nilüfer, çevresinde de doğal ve tarihi güzellikleri bulundurmaktadır.
Oylat Mağarası
Oylat Mağarası
Oylat Mağarası Nilüfer’e yaklaşık 75 km uzaklıktadır. Oylat Deresi’nin kenarında bulunan mağara oluşumunu tamamlamış bir mağaradır. Çevresinde orman ve şifalı kaynak suları bulunduğundan doğa gezileri için de elverişlidir.
Kültürpark
Kültürpark
Kültürpark Nilüfer’e yaklaşık 6 km uzaklıktadır. Yeşil ağaçlar arasında yürüyüşler yapılan, lunaparkında eğlenilen, gölünde kayıkla gezinti yapılan eğlenceli bir yerdir.
Uludağ Milli Parkı
Uludağ Milli Parkı
Uludağ Milli Parkı Nilüfer’e yaklaşık 25 km uzaklıktadır. Doğal güzelliklerle çevrili olan Uludağ kış turizminin en gözde adreslerinden biridir. Mitolojide de kendine yer bulmuş olan Uludağ oldukça eşsiz bir yerdir.
Tophane Saat Kulesi
Tophane Saat Kulesi
Tophane Saat Kulesi Nilüfer’e yaklaşık 10 km uzaklıktadır. Saat Kulesi Tophane Parkı içerisindedir. Bursa’nın tepeden manzarasını izlemek isteyenlere benzersiz görüntüler sunmaktadır.
Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi
Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi
Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi Nilüfer’e yaklaşık 12 km uzaklıktadır. Türkiye’nin ilk ve tek Anadolu Arabaları Müzesi özelliğine sahiptir. Müze ipek fabrikasının restore edilmesiyle 2002’den beri halka ziyarete açıktır.