Niğde'nin İlçeleri

Niğde, tarih boyunca önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir ildir. İç Anadolu Bölgesi’nin güneydoğusunda bir konuma sahiptir. Niğde’nin toplam yüzölçümü 7235 kilometrekaredir. Yerli halkın temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır.

Niğde, il merkezi dahil olmak üzere 6 ilçesi ile birlikte tarih boyunca önemli olaylara ev sahipliği yapmış, sıcak suları ile şifa dağıtmış ve günümüzde de önemini koruyan illerin başında gelmektedir. Gezilecek yerler arasında hem doğa, hem tarih hem de sağlık turizmi bakımından ön plana çıkmaktadır.


Ulukışla

Ulukışla Ulukışla

Ulukışla, Niğde il merkezinin 55 kilometre güneyinde kalan ilçedir. Yüzölçümü 1502 kilometrekare olan ilçenin deniz seviyesinde ortalama yüksekliği 1427 metre olarak kabul edilmiştir. Yapılan araştırmalara göre geçmişinin Epipaleotik, Hitit ve Roma dönemlerine dayandığı ortaya çıkarılmıştır. Keşfe çıkılabilecek tarihi yerleri arasında Porsuk Höyük ve Zeyve Höyük yer almaktadır. 

Ulukışla, Akdeniz ile İç Anadolu Bölgesi arasında kaldığı için geçiş iklimi özelliklerine sahiptir. İlçenin batısı Konya, kuzeyi Bor ilçesi, doğusu Adana ve güneyi ise Mersin ile komşudur. Dağcılık ve trekking için en popüler güzergah olan Bolkar Dağları, Ulukışla sınırları içerisinde kalmaktadır. 


Bor

Bor Bor

Bor, Niğde il merkezinin 14 kilometre güneybatısında kalan ilçesidir. Geçmişten günümüze kadar aktif bir yerleşim yeri olarak kullanılan Bor ilçesinde Frigya Devleti, İran İmparatorluğu, Makedonya İmparatorluğu ve Doğu Roma İmparatorluğu gibi önemli devletler egemenlik sürmüştür. Tyana Antik Kenti, Bor ilçesinde ziyaret edilebilecek en önemli tarihi yapıdır. 

Rakımı 1100 metre olan Bor ilçesinin yüzölçümü 1354 kilometrekaredir. İlçenin doğusunu, kuzeyini ve güneydoğusunu dağlar çevrelemektedir. Kuzeyinde Altunhisar ilçesi ve Niğde il merkezi, batısında Konya ili, güneyinde Ulukışla ilçesi ve doğusunda ise Çamardı ilçesi ile komşudur. Obruk Platosu üzerinde kalan bir ilçe olup, doğal güzellikler açısından fakir kalmıştır. Keşfe çıkılabilecek doğal güzellikleri arasında Küçüköz Deresi yer almaktadır. 


Çamardı

Çamardı Çamardı

Çamardı, Niğde il merkezinin 46 kilometre güneydoğusunda kalan ilçesidir. Yüzölçümü 1204 kilometre ve rakımı ise 1600 metredir. Geçmişte en önemli kentlerden kabul edilen Çamardı, ilk yerleşimini Tunç Devri’nde almıştır. İlçe ziyaretinde gezilip görülebilecek tarihi yerler arasında Göltepe Kestel Ören Yeri bulunmaktadır. 

Toros Dağları’nın eteklerine kurulu olan Çamardı ilçesinin yüzey şekilleri coğrafi olarak değerlendirildiğinde oldukça engebelidir. Ayrıca ilçenin 3’te 2’sini dağlık araziler oluşturmaktadır. İlçenin güneydoğusu Adana, doğusu Kayseri, kuzeyi ve kuzeybatısı Niğde il merkezi ve güneybatısı ise Bor ve Ulukışla ilçeleri ile komşudur. İlçe ziyareti esnasında keşfe çıkılabilecek doğal güzellikler arasında Üç Kapılı Yaylası, Çiftehan Kaplıcaları yer almaktadır. 


Altunhisar

Altunhisar Altunhisar

Altunhisar, Niğde il merkezinin 34 kilometre batısında kalan ilçesidir. 502 kilometrekare yüzölçümüne sahip ilçenin rakımı 1050 metredir. İlçenin çoğu köyünü ve kasabasını Türkmen Yörükleri kurmuştur. Keşfe çıkılabilecek tarihi yerleri arasında Bayatönü Kayaevi Yerleşimleri ve 3 katlı mağaraları yer almaktadır. 

Karasal iklimin etkisi altında kalan Altunhisar’da ziyaret edilebilecek doğal güzellik çok fazla yoktur. Orman Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalar ile orman oluşturmak amacıyla 2005 ile 2006 yılları arasında ağaç dikimi yapılmıştır. Güneybatısı Konya, güneyi Bor ilçesi, doğusu Niğde il merkezi, kuzeydoğusu Çiftlik ilçesi ve kuzeybatısı ise Aksaray ili ile komşudur. 


Çiftlik

Niğde Çiftlik İlçesi Niğde Çiftlik İlçesi

Çiftlik, Niğde il merkezinin 35 kilometre kuzeybatısında kalan ilçesidir. Toplam 1555 metre rakıma sahip ilçenin yüzölçümü 919 kilometrekaredir. Eskiden sığır çiftliği amacıyla kullanıldığı için Çiftlik ismini almıştır. Tepecik – Çiftlik Höyüğü, ilçenin geçmişine ışık tutan tarihi kalıntılara ev sahipliği yapmaktadır. 

Çiftlik, orta yüksekliğe sahip dalgalı düzlük üzerine kurulu bir ilçedir. Melendiz Dağı ilçenin güneyini kapsamakta, Hasan Dağı ise güneybatısını çevrelemektedir. Batısında Aksaray, kuzeyinde Nevşehir, doğusunda Niğde il merkezi ve güneybatısında ise Altunhisar ilçesi yer almaktadır. 


Niğde İl Merkezi

Niğde İl Merkezi Niğde İl Merkezi

Niğde il merkezi, Paleolitik Çağ’a kadar uzanan geçmişe sahiptir. İlk isimlerinin Nahia ya da Nakita olduğu, yapılan araştırmalar sonrasında ortaya çıkarılmıştır. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Niğde il merkezinde yer almaktadır. 

Niğde il merkezinde gezilip görülmesi gereken yerler arasında Niğde Etnografya ve Arkeoloji Müzesi, Gümüşler Manastırı, Niğde Kalesi, Saat Kulesi, Alaaddin Cami, Sungur Bey Cami ve Türbesi, Şah Mescidi, Hanım Cami, Ak Medrese ve Hüdavend Hatun Kümbeti bulunmaktadır.