Üç tarafı Toroslar ile çevrili Niğde ili, İç Anadolu Bölgesi’nin güneydoğu kesiminde bir konuma sahiptir. Doğa severlerin keşfe çıkabileceği birbirinden güzel yerlere ev sahipliği yapmaktadır. Karasal iklimin etkisi altında kalıyor olsa da, yemyeşil ormanları ve doğası ile dikkatleri üzerine çekmektedir.
Niğde, başta gölleri olmak üzere şifalı suya sahip kaplıcalarıyla da ünlü bir ildir. Bunların yanı sıra milli parkı, içmeleri, bağları ve volkanik dağı ile gezilip görülebilecek birçok doğal güzelliği bünyesinde barındırmaktadır.
Aladağlar Milli Parkı
Aladağlar Milli Parkı
Aladağlar Milli Parkı, Niğde, Adana ve Kayseri illeri arasında kalan önemli bir doğal güzelliktir. Milli park olarak 1995 yılında ilan edilmiştir. Hem muhteşem manzarası hem de jeolojik yapısı ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Ayrıca Aladağlar Milli Parkı, Toros Dağları’nın en yüksek olanları arasındadır.
Milli park içerisinde görmeniz gereken doğal güzellikler arasında Zamantı Vadisi, Hacer Ormanı, Yedigöller, Kapuzbaşı Takım Şelaleleri, Aksu Kanyonu, Emli Vadisi, Demirkazık Tepesi ve Acısu yer almaktadır. Ayrıca aktivite açısından da çok farklı seçenekler sunulmaktadır. Olta balıkçılığı, dağcılık, oryantiring, rafting, kanyoning, yamaç paraşütü, piknik ve daha fazlası ile eğlence dolu bir gün için en ideal noktalar arasındadır.
Aladağlar Milli Parkı’na tam giriş ücreti 7 TL, indirimli giriş 3,5 TL ve otomobil ile giriş ise 21 TL’dir.
Çiftehan Kaplıcaları
Çiftehan Kaplıcaları
Çiftehan Kaplıcaları, Niğde ilinin Ulukışla ilçesine bağlı Çiftehan kasabasında yer almaktadır. Niğde il merkezinden 80 kilometre uzaklıktadır. Kaplıcanın bulunduğu bölgenin yüksekliği 950 metredir ve Akdeniz Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesi arasında bir konuma sahiptir. Şifalı suyu sodyum, sülfat, klorür ve kalsiyum içerir.
Kaplıcanın şifalı suyu romatizma, bel fıtığı, cilt hastalıkları, eklem kireçlenmesi, böbrek rahatsızlığı ve cilt hastalığı gibi birçok hastalığa iyi gelmektedir. Konaklama planı yapanlar için çevresinde oteller de bulunmaktadır.
Narlıgöl (Acıgöl)
Narlıgöl
Volkanik bir krater gölü olan Narlıgöl, Çiftlik ilçesine bağlı Nar köy sınırları içerisinde yer almaktadır. Kalp şekline benziyor olması, fotoğrafçıların yoğun ilgi göstermesine sebep olmuştur. Suyu her ne kadar kükürtlü olsa da, tatlı ve soğuktur.
Denizden 1363 metre yükseklikte yer almaktadır. 0,7 kilometrekare alana ve 21 metre derinliğe sahiptir. Gölün çevresinde jeotermal kaynaklar yer aldığı için termal tesisler inşa edilmiş ve günümüzde hizmet vermektedir.
Çinili Göl
Çinili Göl
Buzul gölleri arasında en büyüğü olan Çinili Göl, Bolkar Dağları üzerinde yer almaktadır. Gölün deniz seviyesinden yüksekliği yaklaşık olarak 2600 metredir. Halk arasında Dipsiz Göl olarak adlandırılmasındaki temel sebep, 100 metre derinliğe sahip olmasıdır.
Buzul gölleri arasında en popüler kabul edilen Çinili Göl çevresinde trekking, en çok tercih edilen aktivitedir. Göl çevresinde kamp yapmak isteyenler için uygun alanlar oluşturulmuştur. Zarar görmemiş doğası ile saklı bir cennet gibidir.
Göllü Dağ
Göllü Dağ
Niğde ilinin kuzeyinde bulunan Gölcük beldesine bağlı Kömürcü köyünde yer alan Göllü Dağ, sönmüş bir yanardağ özelliği taşımaktadır. 2172 metre yüksekliğe sahip bir dağdır. Bu dağ üzerinde ayrıca Geç Hitit Dönemi’nde yerleşke olarak kullanıldığına dair belirli izlere ulaşılmıştır.
Göllü Dağ, doğal güzellikler arasında Niğde’nin en çok ziyaretçi çeken bölgeleri arasındadır. Ayrıca dağa tırmandıkça muhteşem bir manzara ile karşılaşmak olasıdır.
Kemerhisar İçmeleri
Kemerhisar İçmeleri
Kemerhisar İçmeleri, Bor ilçesine bağlı Kemerhisar köyünün 3 kilometre güneyinde bulunmaktadır. İçerisinde magnezyum, karbonat, sodyum bikarbonat ve tuz bulunmaktadır ve sıcaklığı ise yaklaşık olarak 15 derecedir.
İçme suyu olarak kullanıldığı zaman böbrek, bağırsak, mide ve karaciğer rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Bor Belediyesi’nin yaptığı çalışmalar ile kolay bir şekilde kullanabilmeniz için çevresine tesis inşa edilmiştir.
Kocapınar Kaplıcası
Kocapınar Kaplıcası
Bor yolu kenarında bir konuma sahip Kocapınar Kaplıcası, Niğde il merkezinden 2 kilometre uzaklıktadır. Suyunun mideye, bağırsak rahatsızlıklarına ve deri hastalıklarına iyi geldiği düşünülmektedir.
Kocapınar Kaplıcası, bölgenin farklı bölgelerinde kaynıyor olsa da, sadece buradaki kaynak açık bir şekilde çıkmaktadır.
Kayardı Bağları
Kayardı Bağları
Niğde iline bağlı Yukarı Kayabaşı Mahallesi sınırlarında kalan Kayardı Bağları, il sınırlarında yer alan en yeşil noktalardan bir tanesidir. Kayardı Bağları, Ömerli Çayı’ndan başlamakta ve Beşiktaş Sokağı’nda son bulmaktadır.
Bağlar arasında yürüyüş yaparken balkonlardan sarkan çiçekler, eski otantik evler, mağaralar ve dere manzarası sizleri karşılayacaktır. Doğal güzellikler arasında oldukça popüler bir rotadır.