Manisa'da Gezilecek Yerler

Manisa, hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile gezilecek yerler açısında zengin seçeneklere sahip bir ildir. Mesir macunu ve Sultaniye Üzümü ile adeta özdeşleşmiş olan bölgede ilk yerleşimler çok eski olduğundan dolayı birçok gezilecek tarihi eser bulunmaktadır. Eserler genellikle Lidya, Helen, Roma ve Osmanlı dönemlerine aittir.

Bölgede bulunan tarihi yapıların birçoğu farklı dönemlerde restore edilerek günümüze kadar ulaşmıştır. Birçoğu şehir merkezine yakın olduğu için ulaşımı kolaydır.

Tarihi özelliklerinin yanı sıra doğal güzellikleriyle de zengin bir il olan Manisa’da birçok şelale, kaplıca, gölet, kanyon ve mesire alanları bulunmaktadır. Gezilecek yerler arasındaki bazı doğal güzellikler şehir merkezine uzak olup, sadece özel araçlar ile gidilebilmektedir. Aynı zamanda bölgeye yapılacak olan havayolu seyahatleri, Adnan Menderes Havalimanı üzerinden yapılmaktadır.

Manisa'daki günübirlik eğlenceleriniz için konforlu ve uygun fiyatlarla her bütçeye hitap eden Manisa otelleri listemize uğramayı unutmayın.


Aigai(Aiolis) Antik Kenti

Aigai Antik Kenti Aigai Antik Kenti

Manisa il merkezine yaklaşık 50 km uzaklıkta bulunan Köseler Köyü, Yuntdağı Köseler Mahallesi’nde bulunmaktadır. Bölgede “Nemrut Kale” ismiyle de bilinmektedir. 

Heredot’un eserlerinde bahsettiği 12 Aiol şehrinden biri olma özelliği taşımaktadır. Bir tepe üzerine yapılmış olması sebebiyle harika manzaralara sahiptir. Şehrin inşa tarihi M.Ö. 8. yüzyıla kadar uzanmaktadır.

Büyük bir deprem sonucu tamamen yıkılmış ve tekrar inşa edilmiş bir yerde kurulu olan şehir en parlak zamanını ise Helenistik Dönem’de yaşamıştır. Günümüzde de aktif olarak kazı çalışmaları devam etmektedir.

Gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz Aigai Antik Kenti'ne girişler ücretsizdir.


Manisa Müzesi

Manisa Müzesi Manisa Müzesi

Şehrin köklü tarihi hakkında kapsamlı bilgi edinmek isteyenler için zengin koleksiyonu ile hizmet vermektedir. Bizans, Roma, Lidya ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerin büyük bölümü taş ve topraktan yapılmıştır. 

Bu eserlerin yanı sıra geçmişe ışık tutan belgelere de müzeden ulaşılabilmektedir. 

Gezi rehberi listenize ekleyebileceğiniz ve Şehzadeler Şehri olarak bilinen bölgedeki tarihi eşyaların sergilendiği Manisa Müzesi’nin giriş ücreti 6 TL’dir. Muradiye Camii’nin olduğu külliyede medrese bölümündedir.

Manisa'da tatilde eğlenmek için tercih edebileceğiniz Manisa'yı keşfetmeniz için Manisa gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Yeni Han

Manisa Yeni Han Manisa Yeni Han

Osmanlı mimari özellikleri taşıyan Yeni Han, günümüzde birçok eşya satın alabileceğiniz alışveriş merkezi olarak kullanılmaktadır. İl merkezinde Anafartalar Mahallesi’nde bulunmaktadır. Özellikle avlusu ile ön plana çıkmaktadır. Avlusunda yemek yiyebilmek ve çay içebilmek için mekanlar hizmet vermektedir. 

Bölge halkı hanın 1800’lü yıllarda inşa edildiğini iddia etmekte fakat yapım yılı yine de net olarak bilinmemektedir. 2 katlı olarak projelendirilmiş olan han, 2001 yılında kapsamlı bir restorasyondan geçmiştir. 


Manisa Muradiye Camii

Manisa Muradiye Camii Manisa Muradiye Camii

Mimar Sinan tarafından proje olarak tasarlanmış olan cami Şehzadeler Semti’nde bulunmaktadır. Mimar Mahmut Ağa tarafından inşası başlatılmıştır. Mimar Mahmut Ağa’nın ölümünün ardından Mimar Mehmet Ağa tarafından inşası tamamlanmıştır. 

T planlı bir cami olarak dikkat çeken cami, Osmanlı mimarisinin en gösterişli örneklerinden sayılmaktadır. Cami 3. Murat’a ithafen inşa edilmiştir. Daha sonradan avlusuna kütüphane de eklenmiştir.

Günümüzde ise bazı bölümleri müze olarak ziyarete açıktır.


Manisa Kalesi

Manisa Kalesi Manisa Kalesi

Ne zaman yapıldığı bilinmeyen Manisa Kalesi, Manisa Yunusemre’de bulunmaktadır. Girişi ücretsiz olan Manisa Kalesi’nin günümüze sadece bazı kalıntıları kalmıştır. Bu kalıntılar ise Spil Dağı’nın kuzey yamaçlarında görülmektedir.

13 kule ve 2 bölümden oluşan kalede Bizans mimarisi öne çıkmaktadır. Makedonya Kralı’nın ganimetlerini bu kalede sakladığı bilinmektedir. Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan kale, çok kez restore edilmiştir. 

Gezi rehberinize ekleyebileceğiniz Manisa Kalesi'ne girişler ücretsizdir.


Adala Kanyonu

Adala Kanyonu Adala Kanyonu

Salihli İlçesi’ne bağlı Adala Beldesi’ne bulunan kanyon, ilçe merkezine yaklaşık 15 km uzaklıktadır. Bölge yıl içerisinde binlerce turistin akınına uğramaktadır. Gediz Nehri üzerinde bulunan kanyon, doğa sporları için elverişlidir. Ayrıca bölgede her sene 2 adet festival düzenlenmektedir.

Kanyonun eşsiz manzarası ve temiz havası dikkat çekicidir. Yerli halk özellikle hafta sonlarında piknik amacıyla bölgeyi ziyaret etmektedir.

Gezilecek yerler planlamanıza ekleyebileceğiniz Adala Kanyonu'na girişler ücretsizdir.


Sidas(Saittai) Antik Kenti

Sidas Antik Kenti Sidas Antik Kenti

Manisa’nın Demirci İlçesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Henüz keşfedilmemiş bir antik kenttir. Hiçbir kazı çalışması yapılmamıştır. Büyük bir bölümü toprak altında kalmış olan antik kentte tiyatro salonu, stadyum, meclis binası gibi yapılar yer almaktadır.

Gezilecek yerler, Manisa sınırları içerisinde özellikle tarihe tanıklık etmiş yapılarıyla dikkat çekerken, Sidas Antik Kenti de bu yapılar arasında ön plana çıkmaktadır. Antik kent, uzun dönem Helen egemenliğinde kalmış bir bölgedir. Bu yüzden bölgede mitolojik tarihi eserler de yer almaktadır. Ancak zamanın yıpratıcı etkisi sebebiyle birçok bölümü hasar görmüştür. Gezi rehberi listenize ekleyebileceğiniz, Helenistik döneme ait daha fazla bilgi edinebileceğiniz antik kente girişler ücretsizdir.

Manisa'da ailenizle beraber doğa ile iç içe mekanlara yakın her şey dahil bir tatil yapmak için Manisa aile otelleri listemize göz gezdirebilirsiniz.


Bintepe Tümülüsleri

Bintepe Tümülüsleri Bintepe Tümülüsleri

Anadolu’nun en büyük mezar anıtlarıdır. Salihli ilçe merkezine 10 km uzaklıktadır. Lidyalılara aittir.

Antik Çağ Tarihçisi Heredot, eserlerinde Bintepe Tümülüsleri’nden bahsetmiştir. Mezarlar günümüzde tahrip edilmiş yerler arasında olsa da Lidya kralı ve soylulara ait olmalarından dolayı hala önemini korumaktadır. 


Gökköy

Gökköy Gökköy

Salihli ilçesinde bulunan Gökköy bir orman köyü görünümündedir. Doğa sporları için elverişli olan bölgede özellikle trekking ve kamp yapılmaktadır. Tamamen yeşillerle kaplı harika bir manzarası ve tertemiz havası vardır.

Burada doğal şartlarla üretimi yapılan kiraz ve eriklerin lezzeti, bölge sınırlarını aşmış olup, mutlaka tatmanız önerilmektedir. 


Manisa Ulu Camii

Manisa Ulu Camii Manisa Ulu Camii

Manisa’nın en eski camisi olma özelliği taşır. İshakçelebi Mahallesi’nde bulunan cami 1366 yılında inşa edilmiştir. Sade bir görünüme sahiptir.

Osmanlı ilk dönem mimari özelliklerini taşıyan caminin yapımında tuğla ve taşlar kullanılmış olup, minaresi duvarla bitişiktir. Büyük bir kubbesi bulunmaktadır.

Gezilecek yerler planlamanıza ekleyebileceğiniz Manisa Ulu Camii'yi ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.


Manisa Hatuniye Camii

Manisa Hatuniye Camii Manisa Hatuniye Camii

II. Bayezdid’in eşi Hüsn-i Şah Sultan tarafından yaptırılmış olan cami Manisa Anafartalar Semti’ndedir. Sade bir görünüme sahip olmakla birlikte tek minaresi bulunmaktadır. Minaresi duvarla bitişik olarak yapılmıştır.

1490 yılında inşa edilen Hatuniye Camii’nin “Yalancı Künkedari” yöntemi kullanılan süslemeleri dikkat çekmektedir. Külliye içerisinde sıbyan mektebi bulunmaktadır. 1947 yılında camiye gelir olması için bir han eklenmiş fakat bu yapı günümüze ulaşmamıştır. 


Philadelphia (Filedelfiya) Kilisesi

Philadelphia Kilisesi Philadelphia Kilisesi

İncil’de ismi geçen 7 kiliseden biridir. Yapım tarihi hakkında net bir bilgi olmasa da, M.S. 35-45 yılları arasında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Hristiyanlık açısından önemli bir tarihi eserdir.

Hristiyanlığın yayılmasından sonra Pavlus tarikatının genel merkezi durumuna gelmiştir.


Manisa İvaz Paşa Camii

Tarihi İvaz Paşa Camii Tarihi İvaz Paşa Camii

İvaz Paşa tarafından inşa edilmiş olan caminin yapım yılı 1484’tür. Osmanlı’nın ilk dönem mimari özelliklerinden kabul edilen cami Manisa il merkezinde Mutlu Mahallesi’ndedir.

Yapı, Osmanlı döneminde yapılmış “Üç Şerefeli” camilerin örneği olma özelliğine sahiptir. Dış mimarisinde kullanılan taş işçiliği hayranlık uyandırmaktadır. Günümüzde ibadete ve ziyarete açık olan caminin yanında İvaz Paşa’nın mezarı da yer almaktadır. 


Thyateria Antik Kenti (Tepe Mezarlığı)

Thyateria Antik Kenti Thyateria Antik Kenti

Akhisar İlçesi’nde, Hürriyet Mahallesi’ndedir. Antik kentte yapılan araştırmalara göre ilk yerleşimler M.Ö. 9. yüzyıla kadar gitmektedir. Merkezi konumu dolayısı ile toplu taşıma, taksi ve özel araç ile ulaşım son derece kolay ve konforludur.

Özellikle 1970’den sonra kazı çalışmaları artmış ve birçok Roma Dönemi eseri çıkarılmıştır. Hristiyanlığın ilk kiliselerinden biri de burada inşa edilmiştir.

Bölgedeki gezilecek yerler arasında bulunan antik kente giriş ücreti 6 TL’dir.


Kybele

Kybele Yontusu Kybele Yontusu

Helenistik dönemde ana tanrıça olan Kybele’nin taş yontusudur. Doğal ve beşeri sebepler yüzünden birçok kısmı tahrip olmuştur. Geriye sadece Kybele’nin gövdesi kalmıştır. Üzerinde Hitit yazılarının da bulunduğu tarihi eser Manisa-Turgutlu yolu üzerinde konumlanmıştır.


Niobe Doğal Anıtı - Ağlayan Kaya 

Niobe Doğal Anıtı Niobe Doğal Anıtı

Manisa'nın önemli doğal güzellikleri arasında bulunan Spil Dağı ile ilgili hikayelere konu olmuş bir başka yapı ise Niobe Doğal Anıtı'dır. Yapı, halk arasında Ağlayan Kaya olarak bilinmektedir.

Yapı hakkında bölgede hakim olan rivayete göre Tantalos'un kızı Niobe, Tanrıça Leto ile birlikte bu bölgede büyümüşlerdir. Thebai Kralı Amphion ile hayatlarını birleştiren Niobe, 7'si kız, 7'si de erkek olmak üzere toplamda 14 çocuk dünyaya getirmiştir. Leto'nun ise 2 çocuğu bulunmaktadır. Niobe, daha çok çocuğu olmasını, Leto açısından kıskançlık konusu haline getirip, her fırsatta bununla övünür. Tanrıça olan Leto da bu duruma aşırı biçimde öfkelenip, çocuklarından bu durumu sonuca kavuşturmalarını istemek üzere karşılıklı savaş başlatır. Niobe'nin çocukları da bu durum üzerine Leto'nun çocukları tarafından öldürülür. Bu durumun sonucunda Niobe, çocuklarının ölü bedenlerinin başında devamlı olarak ağlar. Bunun sonucunda tanrı Zeus da, Niobe'ye üzülerek, acılarının son bulması için Spil Dağı'nın bir bölümünü taşa çevirir.

Oldukça etkileyici bir hikayesi olan Ağlayan Kaya'ya girişler ücretsiz yapılmaktadır.


Salihli Artemis Tapınağı

Salihli Artemis Tapınağı Salihli Artemis Tapınağı

Manisa'nın ilçesi Salihli'ye yaklaşık 9 kilometre uzaklıkta olan ören yeri, Sardes Antik Kenti üzerinde kurulmuştur.

Akhisar - Alaşehir arasında bir bölgede bulunan ve Hellenistik dönemine ait yapılardan olan tapınak, Kybele kültürüne ait olup, tanrıça Artemis adına inşa edilmiştir. Toplamda 4 bölüme ayrılan tapınak içerisinde Artemis, Zeus,Antoninus ve Faustina'nın heykelleri de yer almaktadır. 1700'lü yıllarda yaşanan doğal afet neticesinde tahribat gören tapınak, aslına bağlı kalınarak restorasyon çalışması geçirmiştir.


Manisa Günübirlik Gezilecek Yerler

Ege Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Manisa, gezilecek yerler açısından ziyaretçilerine oldukça farklı alternatifler sunsa da günübirlik bir şekilde ziyaret edebileceğiniz pek çok önemli destinasyonlara da yakın konumdadır. Ege Bölgesi’nin tarihi, doğası ve şifalı kaynakları ile öne çıkan şehirlerinden Manisa, gezilecek yerler bakımından merkezinin yanı sıra çevre ilçelerinde de birbirinden güzel keşif noktalarına sahiptir. Manisa ziyaretiniz sırasında çevre ilçelerin popüler gezilecek yerlerini de listenize eklemeniz önerilmektedir.


Marmara Gölü

Marmara Gölü Marmara Gölü

Günübirlik gezilecek yerler Manisa ve çevresinde çokça bulunurken, gezi rehberi listenizin başına ekleyebileceğiniz Marmara Gölü, şehrin en güzel doğal alanlarından biri olup, adını verdiği ilçe Gölmarmara’dadır. Kuş çeşitliliği yönünden oldukça zengin olan Marmara Gölü’nün içerisinde ise sazan balığı yetişmektedir. Piknik, kamp ve olta balıkçılığı aktiviteleri ile öne çıkmaktadır. Manisa şehir merkezine uzaklığı ortalama 55 km’dir.


Kurşunlu Kaplıcaları

Kurşunlu Kaplıcaları Kurşunlu Kaplıcaları

Doğası ile hayran bırakan vadi içerisinde, Salihli İlçesi’ndedir. Doğa gezisi ile şifayı bir arada sunan Kurşunlu Kaplıcaları’nda sülfatlı, bikarbonatlı ve hidrojen sülfürlü su bulunmakta olup, sıcaklığı 52 – 60 derece arasında değişmektedir. Günübirlik gezi rehberi listenize ekleyebileceğiniz Kurşunlu Kaplıcaları, Manisa şehir merkezine uzaklığı ortalama 67 km’dir.


Spil Dağı Milli Parkı

Spil Dağı Milli Parkı Spil Dağı Milli Parkı

Spil Dağı Milli ParkıManisa’da doğa gezileri denince akla ilk gelen duraklardan biri olmasının yanı sıra arkeolojik ve mitolojik özelliklere de sahiptir. Dağcılık ve yamaç paraşütü aktiviteleri bu milli park içerisinde aktif olarak yapılmaktadır. Spil adını, içerisindeki Manisa lalelerinden alan tabiat parkı, şehir merkezine ortalama 120 km uzaklıktadır.


Sart Antik Kenti

Sardes Antik Kenti Sardes Antik Kenti

Sardes Antik Kenti, Manisa’nın en popüler tarihi gezi noktalarından biridir. Lidyalıların başkenti olan antik kentte 1854 yılından bu yana kazı çalışmaları devam etmektedir. Sırlarla dolu bu özel nokta, aynı zamanda paranın ilk basıldığı yerdir. Antik kent, şehir merkezine ortalama 65 km’dir.

Manisa'da bir çok özel aktiviteleri ile lüks bir konaklama deneyimi yaşayabileceğiniz Manisa lüks oteller listemize uğramayı unutmayın.


Kuladokya Kula Peribacaları

Kuladokya Peribacaları Kuladokya Peribacaları

Kuladokya Kula Peri Bacaları Manisa tatilinizde Kapadokya atmosferi hissetmek için mutlaka uğramanız gereken bir yerdir. Kula İlçesi’nde yer alan peribacaları, rüzgar ve yağmurun aşındırıcı etkisi ile oluşmuştur. Tarihsel süreci boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Kula, aynı zamanda volkanik bölgeye kurulu şehirler arasındadır. Kula sınırları içerisindeki tabiat harikasının, şehir merkezine uzaklığı ortalama 190 km’dir.