Manisa'nın Meşhur Yemekleri

Şehzadeler şehri olarak bilinen Manisa’nın birçok meşhur lezzeti vardır. Bu lezzetlerden özellikle mesir macunu Osmanlı Dönemi’nden kalan bir gelenektir. Mesir macunu dışında mesir çayı, Akhisar köftesi, Salihli odun köftesi, maden suyu, Manisa kebabı, Manisa gazozu ve Alaşehir kapaması önemli lezzetleri arasında sayılmaktadır.

Manisa’nın il merkezinde veya ilçelerde meşhur yemekleri yiyebileceğiniz restoranlar bulunmaktadır.

Tarihi ve turistik mekanlar ile plaja yakın konaklama seçenekleri için Manisa otel fiyatları adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.


Mesir Macunu

Manisa Mesir Macunu Manisa Mesir Macunu

Manisa’nın en meşhur lezzetlerinden biridir. Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde, annesi Hafsa Sultan’a şifa bulmak amacıyla keşfedilmiş bir lezzettir. 41 farklı baharat ile üretilen mesir macununun birçok faydası bulunmaktadır.

Bu faydalar arasında bağışıklık sistemini güçlendirme, cinsel problemleri düzeltme, mikropları öldürme, sindirim sistemini iyileştirme, iştah açma, idrar yollarındaki enfeksiyonları düzeltme sayılmaktadır. 

Her sene Sultan Camii’nden halka mesir macunu da dağıtılmaktadır. Şehirde yapılan Mesir Macunu Festivali UNESCO Kültürel Miraslar Listesi’nde de yerini almıştır.


Sura

Sura Yemeği Sura Yemeği

Kaburga dolması olarak bilinen et yemeği Manisa’nın bayram gelenekleri arasında sayılmaktadır. Genellikle kurban bayramında yapılan lezzet kaburga içerisine başta pirinç olmak üzere birçok malzeme eklenerek hazırlanmaktadır.  

Yöre halkı tarafından oldukça sevilen bir lezzettir.

Manisa'nın birbirinden güzel lezzetlerini farklı mekanlarda tadabilmeniz için Manisa'da gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.


Manisa Kebabı

Manisa Kebabı Manisa Kebabı

Manisa’nın dışında İzmir’de de yaygın olarak yapılan kebap çeşididir. Kebap köfteler ile yapılmaktadır. Servisinde ise yoğurt ve tereyağlı pide de bulunmaktadır. Yapımında lezzet vermek amacıyla domates salçası kullanılmaktadır. 

Bursa’nın meşhur lezzeti İskender’in köfte ile yapılmış şeklidir. Manisa il merkezinde bu kebap çeşidini rahatlıkla bulabileceğiniz restoranlar hizmet vermektedir. 


Bohça Kebabı

Bohça Kebabı Bohça Kebabı

Genellikle Manisa kebabı ile karıştırılan bu lezzet daha farklı ve bohça şeklinde görünmektedir. İçerisinde her türlü malzeme eklenerek yapılabilmektedir. Özellikle beşamel sosu ve kaşar peyniri kullanılmaktadır. 

Bir dilimi bile insanı tıka basa doyuracaktır. 

Manisa'da muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehberi için Manisa gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Sinkonta

Sinkonta Sinkonta

Ege Bölgesi’nde her şehirde bulmak mümkün olsa da özellikle Manisa’da yaygın olarak yapılmaktadır. Balkabağından hazırlanmaktadır. 

Balkabağının parça parça kesilmesi ve yanına soğan, sarımsak eklenmesiyle bu lezzete ulaşılmaktadır. Servis sırasında yanına ek olarak yoğurt eklenmektedir. 


Cilveli Kahve

Cilveli Kahve Cilveli Kahve

Eski bir geleneğe dayanılarak yapılan cilveli kahve üzerine badem eklenerek servis edilen bir lezzettir. Eskilerde kızların görücülerine ikram ettiği bir kahvedir.

Manisa il merkezinde bulunan Yeni Han’da bulabileceğiniz cilveli kahve genellikle odun ateşinde pişirilerek sunulmaktadır. 

Manisa'da bir çok özel aktiviteleri ile lüks bir konaklama deneyimi yaşayabileceğiniz Manisa 3 yıldızlı oteller listemize uğramayı unutmayın.


Sultaniye Üzümü

Sultaniye Üzümü Sultaniye Üzümü

Manisa’da yetişen bu üzüm diğer üzümlere göre daha büyük ve çekirdeksiz olmasıyla dikkat çekmektedir. Tadı ise oldukça şekerlidir.

Özellikle Alaşehir ve Sarıgöl ilçelerinde bulunmaktadır. Tüm dünyaya da kendini ispat etmiş olan üzüm farklı ülkelerde “Sultanas” olarak adlandırılmaktadır. 


Alaşehir Kapaması 

Alaşehir Kapaması Alaşehir Kapaması

Türkiye’de sadece Alaşehir’de yapılmakta olan kapama hamur ile hazırlanmakta olup, doyurucu bir lezzettir.

İç kısmına baharat, kıyma, soğan ve kimyon dışında isteğe göre birçok malzeme eklenebilmektedir. Hamurun kapatılmasıyla birlikte pişirilen lezzetin ismi de bu eylemden gelmektedir. Servis sırasında ise et suyu dökülmektedir.

Soslarla birlikte daha da lezzetli hale gelmektedir.


Akhisar Köftesi

Akhisar Köftesi Akhisar Köftesi

Manisa’nın meşhur lezzetleri arasında tüm dünyaya namını duyurmuş olan Akhisar köftesi de bulunmaktadır. İlk olarak balkanlardan göç ederek Akhisar’a yerleşen Ramiz tarafından üretilmiş ve lezzetiyle kısa sürede yayılmayı başarmıştır.

Manisa’nın hemen hemen tüm ilçelerinde Akhisar köftesinin yapıldığı restoranlar bulunmaktadır.

Közlenmiş domates ve biber ile birlikte servis edilen köfte, kemiksiz dana etinden hazırlanmaktadır. Üzerine baharat koyulmadan servis edilmektedir. Altında ise tereyağlı pide bulunmaktadır. 


Şekerli Pide

Şekerli Pide Şekerli Pide

Et yemekleriyle öne çıkan Manisa’da tatlı denildiği zaman ise ilk sıralarda şekerli pide gelmektedir. Pizza görünümünde olan tatlı, tahin ve şekerle birlikte hazırlanmaktadır. Fırında pişirilerek servise hazır hale getirilmektedir. 

Üzerine badem veya fıstık parçaları serpilerek lezzetine lezzet katılmaktadır.


Şehzade Tatlısı

Şehzade Tatlısı Şehzade Tatlısı

Manisa’da yerel olarak yapılan tatlıda şeker kullanılmamaktadır. Şeker yerine üzüm eklenmektedir. Şekersiz olması sebebiyle yoğun olarak tercih edilen bir tatlıdır. Hem lezzetli hem de daha sağlıklı olmasıyla öne çıkan bir lezzettir.

Sultan tatlısı da denilmektedir.


Mantar Tatlısı

Mantar Tatlısı Mantar Tatlısı

Mantar kullanılarak yapılan bir tatlıdır. Mantarın tatlı haline getirilmesi genellikle garip gelse de lezzetiyle akıllarda ve damaklarda iz bırakmaktadır.

Mantarların yanına meyveler eklenerek kaynatılmaktadır. Bir süre sonra ise meyvelerin lezzeti mantara geçmektedir. Pişirilmesinin ardından tatlı soslar ile lezzetlendirilmektedir. 


Mesir Çayı

Mesir Çayı Mesir Çayı

Bir diğer ismi “Sultan Çayı” olan mesir çayı birçok sağlık problemine iyi gelmekte olan bir içecektir. İl merkezinde birçok mekanda bulabileceğiniz gibi, poşet çay olarak da satın alabileceğiniz dükkanlar bulunmaktadır.

Mesir macunu gibi mesir çayı da 41 farklı ve faydalı baharat karıştırılarak hazırlanmaktadır. Sindirim sistemine, bağışıklık sistemine ve enfeksiyonlara iyi gelmektedir.


Kula Güveci

Kula Güveci Kula Güveci

Genellikle Manisa’nın Kula İlçesi’nde yapılmaktadır. Odun ateşinde pişirilmekte ve güveç içerisine bol miktarda kemiksiz etin koyulmasıyla hazır hale getirilmektedir. 

Yaklaşık 5 saate yakın bir pişirme süresinin olması sebebiyle hazırlanması zahmetli bir yemektir. Alınacak lezzet, bu zahmetin ötesine geçmektedir. 


Salihli Odun Köftesi

Salihli Odun Köftesi Salihli Odun Köftesi

Sade bir şekilde odun kömürü üzerinde pişirilerek yapılmaktadır. Kuzu etinin kemiksiz ve yağsız kısımları tercih edilmektedir. Köfte içerisinde ise sadece tuz ve biraz un bulunmaktadır.

Salihli’nin odun köftesi Manisa il merkezi de dahil olmak üzere birçok ilçede rahatlıkla bulunabilmektedir. Salihli ilçe merkezinde odun köftesi yapan birçok kaliteli restoran hizmet vermektedir. 


Akhisar Katmeri

Akhisar Katmeri Akhisar Katmeri

Katmerin tulum peyniri ile yapılmasıyla birlikte Akhisar Katmeri hazır hale gelmektedir. Tulum peyniriyle ve yeşillikle süslenmiş olan hamur sac üzerinde pişirilmektedir. Sade bir görünüme sahip olan lezzet balkanlardan Anadolu’ya miras kalmıştır.


Akhisar Ekmeği

Akhisar Ekmeği Akhisar Ekmeği

Manisa’nın Akhisar İlçesi’nde üretilmekte olan bu ekmek nohut kullanılarak yapılmaktadır. Nohut ekmeği veya simit ekmeği olarak da isimlendirilmektedir.  

Manisa'da kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz uygun fiyattaki butik oteller için Manisa butik oteller sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Manisa Maden Suyu

Manisa Maden Suyu Manisa Maden Suyu

Eskiden Manisa’da “şifalı su” olarak bilinen bir içecektir. Günümüzde ise üretimi epey azalmış olmasına rağmen halen birkaç firma bulunmaktadır. Diğer maden sularına göre farklı bir tadı vardır. 


Akhisar Gazozu

Akhisar Gazozu Akhisar Gazozu

Doğal şekerden üretilen bu gazoz son zamanlarda önemini yitirmiş olmasına rağmen Akhisar’da bazı dükkanlarda bulmanız mümkündür. Dört mevsim gazozu olarak da isimlendirilmektedir.